Nu är det bestämt.

Jag har ingen blogglust längre, att blogga har blivit en press istället för något som ska vara roligt. Jag har ingen inspiration till inlägg, när jag kommer hem ifrån stallet vid 20-21.00 somnar jag pladask i sängen och bloggen står utan inlägg. Jag orkar inte längre ha press på mig att blogga, jag tar en paus från bloggandet på obestämd framtid. Jag kanske kommer tillbaka, eller inte.
 
Men en sak är säker - bloggen kommer ALDRIG raderas. Hela min och Hildas utveckling finns här, och det är inte något som bara kan kastas bort. Detta inlägget är det svåraste jag någonsin skrivit, men det är bäst både för mig och Hilda. Kom ihåg att jag tar en PAUS, så jag kan börja blogga igen!
 
Men, om ni vill fortsätta följa mig och Hilda så följ oss på instagram - andreamullerse ♥
 

PS!!!! Mamma sa att jag fick skicka hem ett par freejumps, så de är påväg hem nu och kommer förmodligen på onsdag :DDD
 
 

Hilda har möten

Hilda är ju ledarstoet i nya flocken, som hon även var på ytterby. Häromdagen när en av de som har stallet kom hem ifrån jobbet stod Hilda i hagen i mitten med alla andra ston runt om sig, Hilda hade möte! Haha gissa om vi skrattade!! Undra vad Hilda stod och tutade i sina stackars kompisar, som att om kompisarna äter lunchhöet kommer något hemskt att hända, så Hilda får allt lunchhö, eller ingen rör hagens saltsten, för den är paxad för Hilda ;)
 
Haha dendär hästen alltså, hon är ju allt speciell! ♥ Ridpasset igår gick ju superbra också, hon bockade och smått stegrade vid miinsta skänkeltag. Fast i traven var hon riktigt fin när hon väl sammarbetade. Fast jag satt mest och skrattade under hennes boxserier, hon är ju inte så stor så inget kan ju direkt hända haha :)
 

Ridningen igår

Började att skritta fram henne 10 min i paddocken vid stallet innan jag skrittade ner till rundbanan där själva passet skulle hållas. Först skulle jag visa upp henne i skritt, tölt och trav och hon sa att Hilda älskar att springa fort och det vet vi ju, då var första övningen att jag skulle jobba henne i en så långsam skritt som möjligt. Det var nog det värsta som kunde hända enligt Hilda, allt handlar ju om att springa fortfortfort ;)
 
Sen fick jag skritta ökad skritt på en liten fyrkant, som på islandshästar är tölt och det gick superbra, hon töltade superfint och saktade mest av 1 gång. Sen jobbade vi även på att hålla henne låg i formen, för nu när hon tagit upp huvudet har tygeln blivit slapp och därav Hilda lärt sig att hon får eftergiften där uppe så nu när Hilda tar upp huvudet ska jag ta ner händerna och hålla kontakt och när hon söker sig ner då kommer eftergiften. Fick sen jobba lite mer tölt, framdelsvändningar och sånt. Suuupernöjd med ridpasset verkligen, Ann-Marie var superbra och kommer helt klart rida för henne igen! :D
 
 

Nyss ridit

Nyss ridit världens mest lärorika och bästa lektion någonsin, bättre inlägg om idag kommer ikväll :) Instagram

Glöm inte att följa mig på instagram, andreamullerse heter jag där och uppdaterar dagligen med bilder på saker jag gör som jag kanske inte hinner blogga om! Så klicka er in där och följ mig så blir jag superglad :D
 
 

Önska inlägg!

Vad vill ni läsa här på andreamuller.se? skicka en masa kommentarer med saker ni vill läsa här, kan det vara min favoritborste? kan det vara mitt favoritschabrak? ;) kommentera det ni vill läsa här så ska jag försöka uppfylla det!

Privatlektion ikväll yeepp

Ikväll 18.30 ska jag och Hilda rida privatlektion för Ann-Marie Röst vilket ska bli jättekul, hon ska vara riktigt duktig har jag hört av de andra i stallet! Så vid 16.00 ungefär åker jag upp till Hilda och gör sysslorna, sen tar in henne och borstar innan jag vid 18.15 sitter upp och börjar rida fram.
 
Hoppas Ann-Marie kan hjälpa mig och Hilda med att hon inte ska dra inte dra i väg i 180 trav när hon bryter av från tölt. Utan att jag ska bryta av och då ska det vara till en lugn och sansad trav/skritt. :)
 
 

Önskelista julen 2013

 

Påväg till Hildis
Hur söt skulle inte Hilda va i denna!?

 

Dagens planer

Godmorgon! Sitter just nu och surfar runt och äter godis. Håller på och knåpa ihop en önskelista till julen 2013, inte lätt då det finns såå mycket fina saker! Högst upp står mina freejumps helt klart, sen vet jag inte mer haha. Hilda får vila idag, ska ge henne en riktigt lång borstning, myspys och mycket godis och pussar.
 
 

Stress

Har verkligen inte haft någon tid till bloggning varken igår och idag. Har när jag vid 19-20.00 när jag kommit hem ifrån stallet svimmat i sängen. Kväll när jag kommit hem ska jag ta tag i bloggandet. I morgon blir uppdateringen som vanligt igen! :) 

Bloggfri dag

Har ingen inspiration till inlägg idag, så tar en bloggfri dag så kör vi nya tag i morgon. :)
 
 

That pose

 

Vad är det första ni tänker på när ni ser denhär bilden? för mig är det kärlek mellan häst och ryttare <3
 

Första ridpasset hemma

 

Ihopsläpp

 

Om ni fick rida Hilda en timme...

...vad för ridpass skulle du rida då? dressyr, hoppa, rida ut, ja vad skulle just DU välja?
 

SNÖÖÖÖÖ!!!

Åh vad härligt! äntligen är det snöööö!!!! :D Längtar tills det är runt 1 m och rida i snö, nej nu ska vi inte drömma oss bort utan blogga. Idag ska Hilda släppas ihop med flocken på nya stallet, hon har gått själv i en liten hage bredvid för att vänja sig första veckan. Tror ihopsläppet kommer gå superbra, då det är islandshästar och de pratar ju samma språk. Just nu sitter jag och ska slänga ihop några tidsinställda för dagen och käkar lussebullar. Mums! :)
 

What's a soulmate? Well it's like a best friend but more ~


Vill ha - tömkörningsele

Något jag verkligen vill ha till Hilda, är en tömkörningssele, och jag satsar ju inte på körning med Hilda så denhär selen som man kan anpassa efter alla hästar är väldigt bra och den finns på hööks för ungefär 500:-. Just nu finns den i cob & full storlek, och Hilda har ju cob så den finns i hennes storlek! Mamma vill också att Hilda ska ha en sånhär sele och det är både kul och praktiskt att ha om man t.ex en dag inte orkar rida fast Hilda måste gå.
 
Juste, har även glömt att berätta att jag och mamma svängde in på granngården här om dagen för att köpa lite nya saker till Hilda. Köpte en longeringslina, longeringsspö, nya tyglar då mina förra höll på gå sönder, vattenhink och nya boots då jag råkade riva av mina förra på mitten, hehe...
 
 

Nya stallet

Nya stallet är toppen! Både jag och Hilda har massor med vänner, det finns tillgång till en massa duktiga islandstränare som kan hjälpa mig och Hilda ut på tävlingsbanan. Alla är jättesnälla och Hilda trivs bättre än någonsin! :)
 
Hon har blivit mycket lugnare också och mer avslappnad, känns så skönt att flytten gick så bra. Ni anar inte hur orolig jag var att hon inte skulle gå på transporten och inte trivas på nya stallet.
 
 

Klokhäst

Idag gjorde Hilda något speciellt, något jag aldrig kommer att glömma. Jag och Vilma stod Hildas box (det var trångt) och kliade henne på korset så kom mamma med lite hö. Och Hilda har chansen att kasta sig på höet MEN då tittar hon bakåt, försikigt vänder sig om med blicken kvar på oss och medvetet trycker in sig själv emot boxväggen för att jag och Vilma inte ska bli klämda.
 
Fatta känslan, att ha en så jäkla klok häst som Hilda. Visste att Hilda var smart, men detdär var speciellt. Min Hilda, alla som ser mig och Hilda säger att vi har en speciell relation, min fina hildis♥♥
 
 

Riktigt snygga ridbyxor

 
Hittade dessa ridbyxor på Horze.se idag, HUR snygga är de inte!? Kan inte sätta fingret på vad det är, men de är bara så snygga. Den blå färgen är verkligen den perfekta blåa, och tillsammans med kolsvart blir det verkligen ur snygga. Dessa ridbyxor ska någongång bli mina, vad mamma nu än säger hehe....

Godmorgon

Godmorgon! sitter och käkar frukost samtidigt som jag tittar på Revolt på svtplay. Älskar den serien och den är jättebra och superspännande, nästa måndag är sista avsnittet. Längtar tills nästa avsnitt men synd att det är det sista... :(
 
Hilda får iallafall vila idag, så endast långborstning och myspys blir det för damen idag. Igår red jag på ovalbanan med Vilma, Hilda var som vanligt väldigt pigg och fick en lååång avskrittning på 30 min. Satt och åkte häst med fötterna ute ur stigbyglarna och bara mös.
 
 

Låt kroppen styra hästen i slutorna

Tipstack till: Karin Öljemark
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
KÄLLA: Hippson.se

För att veckans övning, att rida slutor längs med spåret och på diagonalen, ska fungera som beridaren och GP-ryttaren Karin Öljemark vill måste du först ha förstått hur din kropp styr hästen.
Ditt bröstben – och hur det är roterat från höften och upp – styr vad hästens framdel har för sig. Din höft, eller rumpa, styr hästens bakdel.
Det innebär att en öppna styrs av en roterad överkropp och en rumpa som rider rakt fram, medan en sluta styrs av en överkropp som rider rakt och en rumpa som rider hästens bakdel åt sidan.
– Det finns de som rider jättebra rakt fram, men när de går in i skolor försvinner grundtempot. Ofta beror det på att man sänker eller höjer "grundstämningen". Kopiera dig själv när du rider rakt fram, och plussa på med att vrida dig, säger Karin.
  
Karin förklarar sluta:
"I sluta kan du tänka dig samma volt som i öppnan, men här är du i slutet av volten, där bakdelen är kvar på voltspåret men framdelen hunnit ut på det raka spåret. Dina skuldror rider rakt fram. Höfterna har vridit sig. Innersidan är böjd tack vare voltspåret, men hästen har öronen framför manken. Det blir lite mer böj i en sluta än i en öppna. I slutan vill man se fyra ben framifrån medan öppnan går på tre spår, när man visar upp rörelserna på tävling.
  
I och med att du har vridna höfter har du en lätt formning som efter en volt, med lite ställning i nacken. Men dra inte in huvudet, det är ett vanligt fel.
Underskatta inte heller hur mycket stretchning det är med sluta. Tänk att du är en PT för din häst och bygger upp styrkan. Rid korta sträckor i början, du behöver inte be om den tväraste slutan. I Grand Prix handlar det om böjning ur en fyra- eller sexmetersvolt.” 

  
Gör så här:
Kontrollera att hästen bjuder fram på raka spår, till båda bettsidorna. Testa gärna Karins förra övningar, Sväng rätt, sväng lätt och Rid öppna på "nytt" sätt. Rid sedan sluta längs med långsidorna.
Du behöver inte rida en hel långsida, allt beror på vad hästen orkar. Rid med olika mycket tvärning. Därefter kan du prova att göra diagonala slutor.
– Men folk muterar ofta när de ska rida diagonalt, skrattar Karin.
Hon tipsar om tricket att tänka att man rider längs en vägg på diagonalen, fast det inte finns någon.
– Jag brukar säga att framdelen och öronen ska gå precis som efter en vägg. Då kan man rida olika tvärningar upp till Grand Prix.
Variera slutorna med att rida raka spår, rida öppnor och göra volter.

 

Godmorgon

Godmorgon! Igår red jag med Vilma på Steniar på ovalbanan, och jäklar vad Hilda drog på! Hon mst känt igen ovalbanor sen island, och veta att de betyder fart. Vi skrittade fram i cirka 10 min, sen jobbade jag henne lite i skritten, flytta för skänkeln, halter, ställa och böjja bla. När hon var mjuk och sansad började jag trava men nejnej, Hilda for iväg i 180 tölt med öronen spikrakt framåt. Haha den ponnyn alltså! Så jag lät henne tölta på, och ja... de varade några varv hehe. Så efter några varv samlade jag in henne och började trava, då fick jag trav fast trav i 190. 
 
Så tog det lite lugnt efter några varvs trav, bytte sen varv och jobbade lite i samma övningar som förra varvet fast lite mer lugn och samlad. När hon lugnat sig fick hon ösa på i galopp och j.ä.k.l.a.r säger jag bara, det.gick.fort. Fick ju knappt stopp på henne så hon fick dra på ett tag innan jag efter typ 1028383 halvhalter fick stopp på henne. Då skrittade jag några varv, sen red vi upp till paddocken vid stallet där skrittade jag av henne så hon fick se och undersöka den paddocken också. :)
 

Fika med mamma
Planer för idag

Somnade jättetidigt igår kväll så hann inte göra tidsinställda så slänger in lite mobilinlägg under dagen. :)

Dagens planer blir först skola sen upp till Hilda och rida. Ska rida på ovalbanan med Vilma på hennes ena Isis Steinar! 

Flytten gick superbra! Var inget krångel med lastningen utan hon bara gick rakt in. När vi kom fram lasta vi ur henne och hon fick en massa gott och äta. Skriver mer sen, lektion nu!

Dålig uppdatering

Varit lite dålig uppdatering idag jag vet... och vi har ju somsagt flyttat Hilda så har inte riktigt hunnit blogga utan har lagt all fokus på Hilda. Uppdateringen blir som vanligt i morgon! :)


Värmning som ger rak häst med elastisk galopp

Tipstack till: Helena Schiller
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Källa: hippson.se
  
Helena Schiller, C-tränare i hoppning och före detta landslagsryttare, vill att hennes elever koncentrerar sig på bakbenen – inte på hästens huvud.
– Många är fixerade vid var huvudet är, men huvudet kommer av sig självt när bakbenen är med. Min allmänna filosofi är att om man stärker hästen på rätt sätt i markarbetet blir den lättare att rida i hoppningen.
Ofta klagar man över att hästen har en stelare och en mjukare sida (vilket betyder att den har en starkare och en svagare dito).
- Men är du konsekvent med att rida hästen rak och fram till handen så blir den mer jämn i sidorna och går mer ärlig fram till bettet.
I den här övningen är tanken just att jobba hästen så rak som möjligt. Och att få "gummisnoddskänsla" i galoppen, det ska gå att korta och länga.
– Ryttaren hittar känslan i en galopp som är reglerbar både framåt och tillbaka, säger Helena.
  
Knep för raka hästar
Ett trick för att få ryttare att jobba med spårning och rakriktning är att arbeta innanför spåret, det ingår i veckans övning.
– Innanför spåret måste du vara mycket mer noggrann med att hästen är rak. Det är lätt att ta stöd av väggen annars, en bog kan åla ut för att du rider så nära en vägg att du inte märker det. Kom ihåg – när du hoppar ett hinder har du oftast inte stöd av någon vägg, säger Helena.
En annan ingrediens i övningen är skänkelvikning.
– Den hjälper hästen att vinkla bakbenen och sätta dem under sig. Och så är hästen fortfarande rak i bålen, till skillnad från i öppna. Jobba den rak så att du får samma stöd i båda mungiporna.
  
Gör så här:
1. Värm först upp i skritt, trav och galopp.
  
2. När du inleder övningen rider du enligt skissen i galopp. Från att du lämnar den nedre långsidan, tänk att du ska ha så få språng som möjligt fram till bommen vid A. Räkna sprången från väggen och fram till bommen. När du når bommen ska den komma mitt i ett galoppsprång.
– Titta på bommen i tid och våga rida mot den. Du ska framåt, tipsar Helena.
  
3. Från långsidan tänker du skänkelvikning (som diagonalsluta men med rak häst) tills du kommer innanför bommen. Rid rakt några steg och flytta sedan ut i skänkelvikning (så gott det går i galopp) mot spåret.
  
4. När du har lämnat långsidan är det dags att försöka ta så många språng som möjligt från väggen/början av hörnet fram till bommen vid C.
– Förbered innan. Driv framför allt med inner skänkel mot ytter tygel. Du ska få till korta galoppsprång.
  
5. På nästa långsida ska hästen vara helt rak, och du ska rida långsidan innanför spåret.
  
Successivt kan du öka kraven. Om du har tre språng fram till bommen från början, när du ska ta få språng, kanske du kan få till två efter ett tag. När du ska få in många språng kanske du börjar på fyra och kan korta ner galoppen till sex.
– Kör inte järnet från början, öka kraven allt eftersom hästen har värmt upp sig och lärt sig övningen, säger Helena.

 

Syfte:
Att få med bakbenen och att få en rak häst. Ryttaren blir mindre koncentrerad på var hästen har huvudet och hittar i stället känslan i en galopp som är reglerbar.
  
Svårighetsgrad:
Lätt-Medel. 
  
Tänk på:
Det som brukar bli problem är att ryttaren glömmer benen när hen ska korta hästen. Då drar hästen in nosen utan att korta sprången, eller så bryter den av till trav.
– Egentligen är det enklare när hästen bryter av, för det märker ryttaren. Det är inte alla som märker om hästen drar in nosen. Reaktionen att dra in nosen kommer ofta från hästen när den blir för stark, då reagerar ryttaren genom att använda mer hand än ben. Men man ska göra tvärtom.