Glad halloween!

Glad halloween på er! Idag har vi insläppet så vi åker upp vid 17.00 ungefär och kommer hem vid cirka 20.30. Emellan ska Hilda ridas, blir nog ett vanligt dressyrpass fast med gummisnodden. Har ingen inspiration till ridpass just nu, så kom gärna med tips! :) Annars är det en helt vanlig dag för min del, lite trött menmen!
 
 

Mätt med pizza i magen

Dagen har spenderats med Bella! vi har bla ridit ut, på Hilda och Dotla och det gick superbra. Hilda var superduktig och pigg, men lydig. Sen när vi kom tillbaka spolade vi av Hilda lite med vattenslangen, hon drack även för första gången ur den idag vilket är ett stort framsteg då hon aldrig velat närma sig en vattenslang förut. 
 
Vid 18.00 ungefär skjutsade vi Bella till tåget sen hängde jag, mamma och Frida med Amanda och Lena och käkade pizza. Tog en fungi, ost och champinjoner, mums!!

Longering

Idag fick Hilda longeras! Ledde henne 6 varv i paddocken innan jag började longera henne, sen samlade jag in henne och lät henne skritta på en volt runt mig. Efter cirka 2 min i varje varv fick hon trava och hon lunkade snällt på och nöjdfrustade. Hon tyckte det var lite läskigt att gå över en stor vattenpöl men den var ok efter ett tag. Försökte på en galopp i höger varv men den gick inte så bra direkt haha...
 
Så bytte varv och travade på där också, där gick galoppen mycket bättre och hon drog på 5 varv innan hon fick ett bockanfall och busade lite, haha sötisen <3
 
 
 

Vi ska ta en häst på foder

Ja, rubriken säger en del - vi letar efter en till häst! Hilda fyller ju somsagt 19, och jag älskar ju somsagt att hoppa och att tävla i hoppning men på Hilda kan jag inte hoppa mer än 40 cm och det är inte så kul tycker jag. Så nu ska vi ta en Maxad C eller D-ponny på foder till mig som jag somsagt kan åka ut och hopptävla lite med, eventuellt starta en dressyrtävling.
 
Hilda kommer att bli mammas, pappas och Fridas häst men de kommer endast vara mysridning i skogen och på banan. Men för att Hilda ska fortfarande ha muskler och sånt kvar kommer jag rida henne 2 dagar i veckan lite mer avancerat. Kommer ALDRIG kunna släppa Hilda, aldrig aldrig aldrig♥
 

Hoppningen igår

Kan snabbt och enkelt säga att den gick åt skogen. Tog ett tag att ens få över henne ett 20 cm hinder då hon bara smet förbi och var jättejobbig. Fick över henne typ 2 ggr sen gav jag upp haha! :) Så skrittade av henne och tog in henne i boxen där hon fick lite silage, innan jag och mamma sen tog ut henne och försökte vänja vid vattenslangen. Hon fick nosa på den och så strök jag den på hennes rygg och under magen m.m, sen satte vi igång vattnet och la den på marken så hon fick vänja sig vid ljudet innan vi började försiktigt spola henne på hovarna.
 
Lite cirklar vart det såklart, annars var hon heelt coollugn och vi kunde till och med spola henne lite på ryggen! Hon är så duktig min Hilda, världens bästa tjej <3
 
 

Rid öppna på "nytt" sätt

Tipstack till: Karin Öljemark
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

KÄLLA: Hippson.se

 
I Hippsons senaste dressyrövning lärde Karin Öljemark, beridare och GP-ryttare, ut sitt enkla sätt att svänga hästen. Du hittar övningen här. Den här veckan bygger vi på det hela med öppnor.

För att friska upp minnet berättade Karin att det är din överkropp som styr hästens framdel. Du ska ”lysa vägen mellan öronen”, med en lampa som sitter mitt i bröstbenet. Då kontrollerar du fronten på hästen.
Det här innebär att en öppna blir ganska lätt. Du vrider in bröstbenet som om du skulle in på en volt – för öppna är ju som början av en volt.
Men hur får man då bakdelen att gå kvar på spåret, rakt fram?
– Din höft – eller rumpa – visar vägen för hästens höft, eller bakdel, förklarar Karin.
Det innebär att en sluta kräven ”rumpaktion” från dig medan bröstbenet lyser rakt fram. En öppna kräver bröstbensaktion, medan sätet eller rumpan rider hästen rakt framåt.
– Att rida så här är mycket, mycket lättare. Du rider mer med hästens grundsystem.
  
Karin förklarar öppna
”Hästens ryggrad ska gå exakt som voltspåret. Tänk dig att du ska rida in på en tiometersvolt. Böjningen ska ske genom hals och skuldra, hästens huvud ska inte vara innanför skuldran. Rid stabilt med höfterna, men vrid skuldrorna.
Tänk inte på sittbenen, det blir automatiskt rätt om du gör rätt med bröstben och höfter. Hästens huvud och nacke ska vara mitt för manken. Skuldran vrider in sig och då får du "längsböjningen".
För att kunna rida längs en långsida måste du vara kapabel att rida med höfterna rakt fram och ha hästen lika mycket i bägge tyglarna. En del ryttare har för mycket i ytter hand, hästen ska vara jämn och självbärig.”
  
Karin om bjudning
”Var uppmärksam på vad som händer med bjudningen. Försvinner den kan jag titta på hur jag sitter. Om jag sitter en viss dos när jag rider rakt fram – är den känslan likadan när jag rider skolor?
De flesta hästar bromsar om man rider på hårdare, de blir låsta mellan hjälperna. Om du har en bra grundtrav och rider öppna, och grundtraven då inte är lika (till exempel om hästen dör eller blir stark), ska du kanske kolla om du är likadan. Är summan av din inverkan likadan som när du rider rakt? Det är önskemålet – du ska bara positionera dig på ett annat sätt."
  
Gör så här:
Kolla först att hästen bjuder fram på raka spår. Friska gärna upp minnet från förra övningen genom att svänga hästen med hjälp av bröstbenet. Rid sedan öppna längs med långsidorna.
Variera öppnan med att rida raka spår och göra volter.
– Svänger hästen jättekonstigt får du leta hos dig själv. De flesta sitter för mycket inåt, före hästen inåt volten, tänker att de ska få med sig kusen runt, säger Karin.
  

Syfte: 
Att rida bättre öppnor och att förstå hur hästen läser din kropp.
– Det är otroligt viktigt att analysera sig själv och sin förmåga att sända rätt signaler. Så att hästen förstår dig, säger Karin.
  
Svårighetsgrad:
Medel.
  
Tänk på: 
Många ryttare som får den här uppgiften fortsätter att dra i hästen. Men då har de inte fattat grejen med en upptäcktsfärd, att ödmjukt ta emot. Det här handlar inte om resultattänk. Jag vill komma till rätt resultat för att jag har uttalat orden rätt, inte för att jag har höjt volymen. Förenkla och förtydliga i stället för att öka inverkan.

Godmorgon

Godmorgon, nyss vaknat och är klarpigg. Är så van nu att vakna vid 14-15 på dagarna så skönt att vakna nu både för att man inte sovit bort hela dagen sen även för att jag får chansen att rida Hilda i dagsljuset! :) Har planer på att hoppa henne idag, hoppas hon är taggad till de haha.
 
Annars händer det inte så mycket mer idag, det gamla vanliga man gör i ett stall haha. Update kommer under dagen!
 

Home

Hej på er! kom hem ifrån stallet för en timme sedan och sitter nu och äter godis och myser framför datan. Hilda fick mysridas lite barbacka och tölttränade i stortsätt hela passet. Hon hade en jäkla aktion och allt gick superbra tills några hundar började skälla och Hilda började smått skena så jag höll på att ramla av i en stor fin vattenpöl, mys. Sen hängde vi med stallägaren och Catharina till en pizzeria och satt där och åt till 21.00 innan vi åkte hem! :)
 
 

Godmorgon eller godkväll?

Godmorgon på er, vaknade för en timme sen och har nyss ätit lite pommes. Alldeles strax ska vi upp till Hilda, hon har vila idag då jag fortfarande är sjuk och inte alls mår så bra så det blir endast borstning och mys. Nu är det lov iallafall, skönt! och ännu mer skönt är att jag har en hel vecka på mig att bli frisk :)
 
 

Snygging ;)

Vita ridstövlar - hiss/diss?

Vet inte om jag ska gilla eller inte gilla vita ridstövlar, tycker de är så fula så de blir snygga. Har någon slags hatkärlek till dessa, haha. Skulle gärna vilja äga ett par, de är så fräcka men jag vill ändå inte ha dem. Dock dessa till vita ridbyxor, njaaa... de ska då vara till några ridbyxor i en snygg färg, som t.ex rosa eller turkost. Så dessa ridstövlar får en hiss/diss av mig haha, men vad tycker ni om dessa - Hiss eller diss?
 
Priset ligger på cirka 6'000kr
 
 

Min favorit hoppövning på Hilda

Hilda är ingen sån häst som gillar utmaningar, innan hon ger sig in i något så vill hon vara 100% säker på att hon kommer klara med. Därför kan vi inte hoppa några högre höjder med henne än 30-40 cm sen är hon ju även 18 (snart 19) år så hennes ben ju hålla i minst 10 år till. :)
 
Det har även lett till att hon har väldigt dåligt självförtroende, och därför får hon aldrig misslyckas. Så därför kan vi inte göra några svårare hoppbanor för henne, utan det ska vara rakt fram och liksom bara vara kul. Hon får aldrig tycka det är tråkigt eller jobbigt :) Så detta är våra hoppövningar för henne, och det funkar väldigt bra!
 

JAG.MÅSTE.HA

Klickade runt lite på hööks idag och såg att de börjat sälja nya stigbyglar som finns i 3 st olika färger i aliminum. De ser ut lite som JinStirrup stigbyglarna som jag länge suktat efter. Den i ljusaste guld är den färgen av dessa 3 på hööks jag fallit mest för, tänk att rida i dessa... :')
 
Jag skulle kunna göra vad som helst för en av dessa stigbyglar, de är bland de snyggaste jag sett. Jag älskar stigbyglar av någon konstig anledning haha, men de kanske ni redan märkt? ;)
 
        
 
 

Hemma från stallet

Då var dagens måsten avklarade, Hilda fick en lång mysig borstning och en massa morötter. Sen fleecetäcket på och lite mellis i boxen. Haha var så gulligt för när jag skulle hämta henne ifrån hagen, så ville Hilda vara lite busig och inte vilja komma in, så då sa ja "Hilda nej!" då tvärstannade hon och stod snällt kvar tills jag satt på grimman, haha till och med en 18 åring kan busa  
 
Nu blir det tacos och mys framför datan, ska kladda ihop lite tidsinställda som ni ska få i morgon. Något speciellt ni vill läsa om? :)
 
 

Dunderförkyld

...Är verkligen rätt namn för mig just nu - Andrea Dunderförkyld ;)
 
Hur som helst...vaknade nyss, skönt att sova länge och ska strax äta en macka och vid 17.00 drar vi upp till stallet, Hilda får ridas barbacka med fleecetäcke idag för jag vill inte bli mer förkyld men hon måste röra på sig. Sen har vi även insläppet ikväll så vi kommer hem vid 20.30, 21.00 något sånt ikväll.
 
Ridningen igår gick helt OK, skippade dressyrprogrammet då hon inte var helt koncentrerad och var mest på tölthumör, så hon fick som hon ville - ett töltpass. När Hilda inte orkar tölta mer, så går hon över till en sån ökad trav så man nästan blir rädd haha.
 

Moot Hilda!

Mår bättre nu så sitter i bilen påväg upp till Hilda och hon ska ridas i paddocken. Ska jobba på idag att hon ska ha en lite kortare form med ett bra tempo, har även lite planer på att rida igenom henne ett lättare dressyrprogram som jag lärde mig för ungefär 2 år sedan.


Sen har även mina nya stigbyglar kommit, inte helt fel va ;)
Läget just nu

Hej på er, uppdateringen har varit kass den senaste veckan och dels är det för jag har ingen aning om vad jag ska skriva, sen ligger jag även hemma med maginfluensa och halsont så lever på halstabletter. Så Hilda får vila idag och i morgon. Bara långbortsning men det får vi se om jag har kraft till :)
 
Annars har det inte hänt så mycket mer, har smått börjat på en ny bloggdesign eftersom att det snart är vinter, då vill man ju såklart ha en passande design ;)
 

Hur man får förmål att komma framför randen [HD]


Gårdagens hoppträning [HD]


Godmorgon

Sov till 14 idag, skönt att sova länge! Nyss käkat upp min tårta, eftersom att lillesyrran ramlade av Anton igår så blire ju tårta ;) Om ungefär en timme bär det av till stallet och Hilda ska ridas ut. Vi ska rida lite i sommarhagen har jag tänkt. Ska bli så mysigt att rida ut, Hilda har inte velat de på sistonde och bara backat och krånglat :(
 

Hoppträning klar

Nyss hoppat min fina tjej. Hon hade ett jäkla sug mot hindret och började trava när vi skulle skritta över, haha gulle!❤️ Annars gick superbra! :)


Vad gör man om man hittar dessa!?!?!?

... Jo man med en ficklampa klockan 2 på natten snokar igenom hela huset efter sin plånbok och stressat räknar pengarna och sen mamma säger att hon bjuder på 200 <3 så dessa skönheter är äntligen påväg hem till mig, jag har ju alltid velat ha ett par lila och snacka lyckan när man hittar ett par för 400!!! :D Här finns de att köpa.
 

Vill ha - stigbyglar

Till våren så har vi tänkt att skaffa en till häst, en C-D ponny som vi ska ta på foder så kan jag åka och tävla hoppning med. Sen byta upp sig när jag växt ur C-ponny och när jag blir arton köpa storhäst. :) Så när jag ska tävla så måste allt ju såklart vara säkert, speciellt stigbyglarna för man vill ju inte fastna med fötterna i dem om man flyger av.
 
Så har tänkt ett par FreeJump i färgen Svart/Vit eller Svart/Brun. Är även helt kär i ett par Jin Stirrup i färgen i lila, dock minus på att de inte är säkerhetsstygbylar. :/
                 
 

It's fridaaay!!!

Hemma från skolan nu, ämnerna idag var svenska, musik och matte. Dagen gick vääldigt långsamt men nu är den äntligen avklarad och en lång helg väntar! Hilda får vila idag och så taggar vi hoppning i morgon, blir långborstning och mys ikväll :)
 
Testade ge henne lite rapsolja igår också, det är bla bra för pälsen men hon tog ett slick sen kasta sig på vattenhinken och ställde sig i hörnet och sura för de var såå äckligt haha :( lillsnuttan!
 

Musik nu

Får se hur detta går haha! 


Påväg till Hilda

Och hon ska ridas i paddocken med fokus på lösgöring i höger varv då hon var lite stel där igår. Har även tänkt innan ridpasset massera hennes nacke lite och käka blåbärsmuffins som mamma bakade igår. Får se hur många som handlar i Hildas mage då hon verkligen ÄLSKAR muffins haha! 


Nya iPhone skalen

Köpte i förrgår 2 st iPhone skal som jag suktat efter bra länge på Jula, de kostade 99 kr styck och jag tycker att de är värda pengarna! :)
 

Hej på er! :)

Hejsan bloggis!
Ska strax äta lite tacos innan vi sedan drar upp till stallet för jag ska rida Hilda, ska dressyra lite har jag tänkt. Jobba igenom henne, ja ett vanligt dressyrpass helt enkelt. Har inte så mycket mer att skriva nu, ni får gärna komma med tips om vad ni vill läsa! :)

Saker ni kanske inte visste om mig...

♥ Jag älskar min dator, har över 10.000 kort på den och ingen "bärbar" hårddisk. Jag dör när min data lägger av!!!
 
♥ Jag älskar värme.
 
♥ Jag har bytt skola 2 gånger.
 
♥ Jag älskar stigbyglar, hahah ingen aning varför man jag bara älskar de av någon konstig anledning haha......
 
♥ Jag är väldigt hörädd (HÖJDRÄDD MENAR JAG HAHAHA), svimmar typ om jag står på en höbal heheh...
 
♥ Jag har färgat håret 3 gånger, först var jag blond, sen färgade jag det rött (vilket jag ångrade direkt hehe...) och sen färgade jag nogautbrunt innan jag hittat den färg jag vill ha - mörkbrunt som jag även har nu! :)
 
Jag och en fjording som heter Kim Lii för ungefär... 3-4 år sedan?
 

...vad fin du är Hilda...
Morgondagens planer

Är ledig ifrån skolan imorgon, så jag och mamma ska dra först till stallet och mocka, väga hö, fixa vatten osv innan vi senare drar till Granngården och käkar lunch på max innan vi ska panta lite flaskor och med de pengarna shoppa lite på granngården, har tittat på ett schabrak jag suktat efter i typ 100000 år. Sen lite nödvändiga saker, som ja... manglans och sånt haha. :) Sen blir det ridlektion på Skånsta för min lillesyrra som egentligen skulle ha ridit men har stukat foten, får jag hoppa in! och det ska bli banhoppning :D
 
Vi funderar även på att köpa något kraftfoder till Hilda, just nu äter hon dagligen mineraler men vi ska se om vi ska ge henne något mer. Problemet är att hon blir helt galen av betfor, havre m.m och kan tyvärr få mer exem av det. Så troligen blir det inget sånt men lite hästmusli kanske vi ska testa! :)
 

Hemma

Nu är dagen avklarad, har nyss badat och tvättat håret och sitter med lite godis och fotbad, mys. Hilda fick ridas i ungefär 45 minuter idag och tog några småskutt på 30 cm. Jobbade på att ha ett bra tempo och en fin väg emot och efter hindret. Först la min medhjälpare Tindra ned bommen på marken så jag fick skritta och trava över några gånger, sen la hon upp den och då körde jag trav och galopp.
 
Aldrig varit med om ett hoppass när Hilda haft ett sånt sug mot hindret som hon hade idag, hon var även sammarbetsvillig FAST hon brunstar haha, rekord ;)

Hoppar :D


 

Gos Gos <3
Nicole & Hilda

 

Nyss ridit

Nyss har jag och Nicole ridit Hilda och Nicole fick fram Hilda i en superfin tölt! :) sen hoppa jag upp och kände igenom henne i sisodär 10 minuter, hon var inte så sammarbetsvillig och ganska seg men det är nog pga brunsten. Kort kommer när jag kommit hem :)

Imorgon blir det ett lättare ridpass eller så ska mamma rida henne lite lätt på banan :)

Svaren från frågestunden om Hilda

1. Hur gammal är Hilda? Fyller 19 i år.
2. Varför valde du Hilda? Hon var den häst vi letade efter-
3. Vad är Hilda's favoritgodis? Äpplen och morötter.
4. Hur mycket foder får Hilda per dag och följdfråga hur ofta? Morgon (2kg) Lunch (2kg) och kväll (4kg)
5. Hur många täcken, grimmor, ludd, benskydd osv har Hilda? 4 täcken, 2 grimmor, 3 ludd och 1 par benskydd samt 3 par lindor.
6. Hur mycket är du hos Hilda per dag? Från 16.00 till 20.00.
7. Är Hilda med någon speciell i hagen? Ja, Nickan och Ängla.
8. Hade du någonsin kunnat välja bort Hilda mot en större och lugnare häst? ALDRIG!
9. Vad heter Hilda's föräldrar? Mamman heter Frá Frá Kleifum och pappan Sviðar Frá Heinabergi.
10. Tränar du något mer än dressyr och hoppning med Hilda? Ja, tölt.
 
 
1. Är hon importerad? Isåfall vartifrån? Ja, från island.
2.Vilken färg passar hon bäst i?? Turkost.
3. Klickade ni direkt,så fort du såg henne? Japp.
4. Är hon. 100% islänning? Ja.
5. Är hon pigg att rida? Jaaa.
6. Hur hög i mkh? 1.32 cm.

 
 
Har du träffat hennes mamma o pappa? Nej tyvärr inte, men skulle gärna vilja!
 
 
 
Vad heter Hildas mamma? Frá Frá Kleifum.
Vad heter Hildas pappa? Sviðar Frá Heinabergi
Är Hilda rolig att hoppa? Ja.
Vart hittade du Hilda? Hästnet, men hon stod i Upplands Bro.
Brukar Hilda bocka, sparka bakut osv? Ibland busbocka ;)
Har du träffat hennes mamma och pappa,om du
har det, Hur ser de ut? Nej det har jag tyvärr inte och vet inte hur de ser ut.

Godmorgon

Godmorgon, nyss vaknat och ska alldeles strax upp till Hilda och rida henne.
Nicole ska även få testa Hilda och tölta henne! :D Annars händer det inte så mycket mer speciellt idag, ska nog rensa mitt skåp också för det ligger saker överrallt och jag bara kastar in sakerna nu hehe... Annars har jag käkat lite äppelkaka som mamma gjort, mums. :)
 

Bra lunch ;)
Skillnad på 6 månader?

Snart har vi haft Hilda i snart 6 månader, eller rättare sagt ett halvår och då är det extra kul att titta tillbaka på kort för att se utvecklingen med sin häst/ponny. Tycker att jag och Hilda har utvecklats ganska mycket! Och för varje dag som går hittar jag fler och fler knappar på henne :)
 
Tycker ni att jag och Hilda har utvecklats? :D
 
Första ridpasset på henne med sadel.
 


För någon vecka sedan.

Nyss ridit

Nyss kommit in efter ett ridpass med Hilda, hon hade knappt någon framåtbjudning och hon lyssnade inte på skänkeln. Kämpade med galoppfattningen ett par minuter och lyckades tillslut få henne i galopp. Så när det gick som bäst saktade jag av och skrittade av. 

Nu kommer mamma strax upp med äppelkaka och middag för vi har insläppet och då blir vi kvar till 20-21. :)

Ett riktigt snyggt träns

...Är detta som du kan hitta på hööks för 649 kronor. Älskar att spännerna är i guld, för guld och brunt tillsammans är så himla snyggt. Tänk detta träns tillsammans med en brun sadel, bruna ridstövlar, guldiga stigbyglar, marinblå tröja, marin blått schabrak och marinblåa ridbyxor till, hur snyggt!?
 

Hemma från stallet

Då var dagen avklarad! Hilda reds i paddocken idag, började med sadel och jobbade på tölten. I början var hon riktigt stark och tog inte skänkeln men det vart bättre emot slutet då sadlade jag av och körde lite barbacka. Åh vad mysigt det är att rida barbacka! särskilt att tölta och galoppera.
 
Trodde helt undra på att jag skulle ramla av i de mysiga vattenpölarna på ridbanan för jag hade knäskodda ridbyxor och de känns som att rida på en häst barbacka full med pälsglans med regnbyxor haha. Men det gick faktiskt bra, hon brunstar nu även så minsta petningen av spö sparkar hon bakut eller om man råka komma åt med skänkeln för mycket i Hildas värld = smaka gruuus.
 
 

Godmorgon

Godmorgon, ledig från skolan idag och ska strax äta lunch innan pappa skjutsar upp mig till Hilda där jag göra sysslorna och mysa lite med Hilda. Sen hämtar mamma upp mig vid 3 och då drar vi direkt till Skånsta Ryttare för min lillasyster ska rida lektion. Annars händer det inte så mycket mer idag :)
 

Tölt & galopp

Har planer på att starta en gångartstävling med Hilda (V5) och det innehåller skritt, trav, galopp och tölt :D
 

Höst


Skolaaaan

Sitter just nu och väntar på att so lektionen ska börja med Frida, Carro och Emmy. Har nyss haft matte, gick väl sådär haha, jobbade bara några tal, orkade inte mer sen... Tror efteråt att det är lunch då jag är vrålhungrig.
 
Hilda står nog idag då det rann lite gult snor igår på henne, ska ta tempen och sen låta det avgöra om det blir ridning eller inte. :)

Favoritbilder


Ready for school
Nya ridstövlar

Ett par nya ridstövlar är det jag behöver nu, haha. Visst mina passar i storleken och så MEN skaften är så låga nu och det tycker jag inte är så snyggt. Har hittat ett par jag vill ha på hööks, men eftersom att det om bara några månader är vinter och mina fötter under tiden hinner växa så är det ett par vinterridstövlar som just nu måste skaffas.
 
Sen måste ju såklart Hilda hålla sig varm när vi rider och då har jag hittat ett supermysigt skrittäcke som är regntätt och med teddyfoder under på hööks, gäller att göra sig redo för vintern ;)
 
 

6 Oktober 2013

Idag red jag Hilda i ungefär 45 min / en timme och jobbade på att ha en lite högre stadigare form och tölten. Formen kom ganska direkt faktiskt, hon jobbade på bra dock var inte tempot det bästa men det ska vi tänka på mer till nästa gång :)
 
La även in lite tölt och vi töltade som mest ett helt varv utan avbrott, nööjd som tusan! Fick även se en annan töltsida av Hilda idag jag inte sett förr, hoppas verkligen hon har fler sidor att visa inom tölten. Red annars ett vanligt ridpass, trav och galopp haha ja ni fattar ;)
 

Travhoppning de luxe

 

Tipstack till: Niclas Haking
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

KÄLLA: HIPPSON.SE
  
Travhoppning är styrketräning.
- Det är absolut jobbigare för hästarna. De måste komma lugnt och sätta sig på bakbenen, förklarar Niclas Haking, B-tränare i hoppning.
Den övning han bjuder på brukar gillas av hästarna.
- Den skapar bra förutsättningar, hästen kan aldrig komma fel på hindret och det är lätt att höja upp.
  
Funkar från unghäst till 1,50
De flesta ryttare är "anti-travhoppa", berättar Niclas.
- Men den här övningen brukar de gilla, för den ger bra förutsättningar.
När allt stämmer brukar det gå bra - och då får både häst och ryttare självförtroende.
Hur högt man ska bygga beror på ekipaget.
- Man kan göra det lätt och svårt. Det funkar på nybörjare, unghästar och hästar som gått 1,50.
Niclas tycker ändå att man kan börja på 50 centimeter och höja allt eftersom.

Gör så här:
  
A. Lägg ut tolv travbommar. Här går det ut på att hitta flytet.
- Bommarna gör att hästarna bromsar upp och hittar jämn takt och rytm. Den takt man har före och efter serien ska man även ha inne i serien. Om man bromsar innan ökar hästen och då blir det springigt, tipsar Niclas.
Rid lätt hela tiden.
- Om man står upp är det lätt att tappa balansen.

   

B. När du har gjort övning A, hästen går med samma takt och rytm hela tiden och du rider mitt på bommarna utan att titta ner, är det dags att ta tre av bommarna på slutet av serien och göra dem till ett kryss.
- Det första som händer är att ryttarna förändrar rytmen när det blir ett hinder. Men man behöver inte rida långsammare eller öka! När du kommer fram är det bara att låta hästen trilla över. Rid avslappnat.

  

C. Lägg upp nästa kryss (när övning B går bra). Det blir travbommar, kryss och ett galoppsprång till nästa kryss. Gör övningen om och om igen.
- Hästarna ska hålla samma rytm och lugnt ta ett galoppsprång, tipsar Niclas.

   

D. Kom in i trav, skutta över det lilla krysset och ta tre galoppsprång till kryssoxern. Ha galoppbommarna kvar emellan.
- Hästarna börjar kunna det här nu, så de brukar kunna göra det helt avslappnat.

   

Vill du höja?
Då är det kryssoxern som gäller. Du behöver inte dra ut avstånden eftersom det är ett kryss i framkant.

   

TIPS: För att få exakt tre meter mellan bommarna, använd gärna tre meter långa bommar för att mäta. Lägg en bom lodrätt och en vågrätt, då blir det tre meter mellan.
- Det blir spikrakt och du får rätt avstånd, säger Niclas.


HÖÖKS - Grimma

Känner att Hildas nuvarande grimma strax har gjort sitt känns det läge att snart köpa en ny, har hittat en snygg rosa på hööks och sen till den köpa rosa ludd till. Tror ni Hilda skulle passa i de? :)
 
 

Frågestund om Hilda

Hakar på typ alla andra bloggare och kör en frågestund om HILDA! Vilket går ut på att ni frågar vilka frågor ni vill fast som handlar om Hilda, kan t.ex vara hur mkt hon äter per dag, Hildas favorit kliställe osv :D
 
Såå fråga på nu, svaren kommer i ett inlägg om ungefär en vecka!
 

Lördag

Lördag idag, skönt med helg! Nyss vaknat, sov läänge vilket var superskönt. Ska knopra ihop lite tidsinställda nu som ni ska få ha och läsa under dagen :)
 
 

Galenponny.se

Dagens ridpass, eller snarare gårdagens eftersom att klockan är 10 över 12 nu haha. Hästarna i hagarna runt om sprang runt för kung och fosterland och där red jag i grimma med en helt galet pigg ponny som såklart ville hänga med kompisarna. Så vart ett 10 min pass istället, långt va haha ;)
 
I morgon så ska jag hänga med några ut på en skrittrunda sen rida ett lite hårdare pass på volten för hon har haft ganska slapp den senaste veckan.
 
Sen sa stallägaren Lena att jag ska få testa rida lite på hennes häst Corro, lite skritt och trav! Det är något med den hästen jag älskar, kan inte beskriva vad men han är så vacker♥
 

Hemma från stallet

Sådär ja, då var man hemma ifrån stallet! Hilda vilade idag, hade ingen ork att rida och så är jag forrtfarande lite sjuk. Möttes i hagen av en Hilda i full fart, och när hon kom in fick hon en tuss hö, massa morötter och fleecetäcke.
 
Har även blivit heelt kär i en av de nya 5 hästarna, Carlos. En brun vallack på 1.78 i mankhöjd men är så otroligt snäll och vänlig, måste även passa på att tacka han för den härliga lusän pussen man fick på kinden igår
 

HAHAH... vad fint eh


Hoppning på Freddy

Fick en liten hopplektion av Carro idag på hennes häst Freddy, hoppade som högst ett 70 cm räcke :D
 

Påväg till Skånsta

Nyss varit hos Hilda en snabbis med mamma och fixat hö, vatten, mocka osv. La även ner en hel del morötter i krubban och mineraler som jag tror kommer uppskattas. Känns skönt efteråt att bara kunna åka upp och ta in henne och mysa. 

På Skånsta ska lillesyrran rida och jag ska få få rida Freddy lite också! :D