Dagens ridpass klart
Hästplaner till våren

Till våren så ska vi skaffa en till häst, fast en foderhäst. Antingen en maxad C eller en liten D som jag kan ut och tävla lite med, hoppning då jag verkligen älskar det! Då kommer min syrra Frida och mamma ta över Hilda och jag kommer ju såklart fortfarande rida Hilda ibland för jag kommer aldrig kunna släppa min fina Hilda♥
 
Till våren börjar vi leta på riktigt efter en foderhäst, en läromästare som hoppar allt. Det ska bara vara så att man ska behöva styra och driva så sköter hästen resten. Sen när jag går över till D ponny och storhäst så är jag liksom van vid tävlandet och är äldre så då blir det mer en häst jag får utveckla :)
 

Godmorgon

Godmorgon, har nyss vaknat. Ska äta lite frukost nu och surfa runt innan vi om cirka en timme drar upp till Hilda och jag ska rida henne. Har inga direkta planer på hur jag ska rida henne, men något dressyrpass på bett blir det nog :)
 
 

ANG domänen

Den är påväg! dock strular det med inloggningsuppgifter, det kommer upp att det uppstod eller fel osv. Men har mejlkontakt med blogg,se och de hjälper mig för att få detta att fungera.
 
Har hursomhelst kommit hem ifrån Hilda nu, hon hade vila :) och så kom det även 5 nya hästar till ytterby idag, supersöta!

In the skola

Sitter i skolan nu med Linda och vänta på att Frida slutar sin lektion, då äre dags för matte vilket jag inte direkt längtar till haha... :)Grimma & tyglar

Red Hilda med endast grimma och tyglar idag, kändes som en helt annan ponny! hon hade ett sånt fint steg och en sådan himla glädje. Hon tog fattningarna direkt och var superlydig. Så vi ska köpa ett sidepullträns till henne för hon är så gammal så hennes tänder måste hålla hela livet :)
 

Utländska läsare

Eftersom att jag är Promedlem så får man tillgång till ett gäng mer funktioner, man kan bla se vart i landet man har läsare ifrån och om man har utländska läsare. Märkte att jag har 3st utländska, 2 från USA och en ifrån England och läsare över hela landet vilket är superkul! :D


Hoppning för Fjunis

Hopptränade somsagt för Fjunis igår och det gick ganska bra! Först travade vi över bommar ett par gånger innan vi senare bygde upp ett litet kryss med en avstampsbom innan. Sen hoppade vi de hindret ett par gånger innan vi la till ett rättuppstående framför och hoppade som en liten serie. Det vart bara hoppning ifrån trav för i galopp kände sig Hilda lite osäker och vägrade, men ifrån trav gick allt superbra :)
 

Designfix

Har ägnat hela kvällen åt att fixa en kompis blogg ikväll därav den dåliga uppdateringen, hoppas det är lugnt! Funderar faktiskt på att starta upp detdär att jag fixar bloggar åt andra mot en liten peng, typ 150 för dropdown och ja allt. Mer info om hur jag tänkt om det i DETTA inlägg :)
 
Annars har jag inte gjort så mycket mer annat ikväll, bara myst med Hilda och tricktränat lite. Kom hem med i stortsett blåa och ömma tår då det typ redan är vinter pga kylan, haha.
 

Matdags

Är i stallet nu och ska strax käka nudlar! På förmiddagen skoddes Hilda och vilar därför idag så tänkte passa på att lära in ett nytt trick - vacker hov. Har sett en jättebra video på youtube hur man gör så det ska förhoppningsvis gå bra hoppas jag haha :)


Hur jag fastnar vid en blogg

Tänkte slänga ihop några punkter som gör att just jag skulle fastna vid en blogg, känner ni igen er i det eller tycker ni olika? (:
 
• Bra uppdatering, det är viktigt hos en blogg.
• Variation mellan skrivandet, alltså blandade inlägg - inte typ samma inlägg hela tiden.
• Fin design, en fin design lockar till sig mer läsare.
• Minst en bild i varje inlägg, helst systemfotade med någon mobilbild ibland.
• Skriva bra, veta vart etc ",.?!-" vara.
 

wow

Måste bara säga att statistiken har höjts så jäkla mycket på sista tiden, nu ligger vi faktiskt på 60-70 unika per dag och idag hade vi 71 unika besökare. Tack så jättemycket! :D och kommenetarerna har ökat också supermycket vilket också är superkul, för varje dag som går växer bloggen mer och mer vilket gör mig så glad :D Tack så jättemycket♥
 

Täckesuppvisning

Idag kom paketet med Hildas 2 nya täcken ifrån hööks, ett rött fleecetäcke och ett lila regntäcke, så tog ut Hilda till volten och fotade henne i dem :)
 

Dagen

Hej på er, har lyckats dra på mig en rejäl förkylning så Hilda får stå idag och i morgon för hon skos i morgon, sen på onsdag blir det träning för Fjunis, lite gymnastikhoppning :) Ska även försöka sätta mig ikväll och fixa ihop ett gäng tidsinställda tills i morgon något speciellt ni vill läsa om? Kanske någon speciell film om hur jag hanterar Hilda, vad jag har i min ryktväska etc :)
 

Andreamuller.se

Vill bara varna er för att inom 24 timmar kommer Aandreamuller.blogg.se istället heta Andreamuller.se, vilket betyder att jag ÄNTLIGEN har köpt domään!! :D En ny bloggmail kommer att kopplas, men det kommer jag strax att infoga en länk till mejlen i menyn till vänster.
 
Hoppas ni är lika taggade som jag är, säg hejdå till Andreamuller.blogg.se och välkommna till Andreamuller.se! :D

Vill du aldrig missa ett inlägg?

Vill du aldrig missa ett inlägg här på andreamuller.blogg.se? då tycker jag att du ska klicka på den rosa bloglovin ikonen som är längst upp i menyn till vänster eller på bilden här nedan, då får du automatiskt ett mejl när ett nytt inlägg skrivits, bra va? :D
 
Follow on Bloglovin 

Moon 20/9-2013

Canon EOS 1100D + Macro Objektiv 70-300mm

Bilderna från dagens ridpass


Ridpasset

Så, då var dagens ridpass på Hilda klart! Red typ bara dressyr med att ha ett bra tempo osv. Testade även en nu galoppövning! Man galopperar och vänder snett igenom, på mitten saktar man av till trav och sedan gör en ny fattning och vänder snett igenom, ja ni förstår! :) gjorde det typ 4 gånger och det gick väldigt bra faktiskt och hon verkade tycka det vara riktigt roligt! Bilder kommer ikväll när jag kommit hem.

On the stable

Sitter i stallet just nu , Hilda har nyss kommit in och ska strax borsta henne inför ridningen. Väntar bara på att mamma ska komma. Hon ska jobbas i ungefär samma övningar som igår, fast ett snäpp svårare. (:

min fina <3

Idag hade jag och Hilda vårat absolut bästa ridpass någonsin. Skrittade fram henne i 10 min innan jag travade 2 varv på korttygel kravlöst innan jag sen saktade av till skritt och började jobba henne ner på tygeln, hon sökte sig neråt superbra och hade en väldigt bra framåtbjudning. Efter ungefär en kvart töltade jag henne lite och Hilda började istället galoppera i fullt ös haha, så samlade in henne och gjorde en galoppfattning, hon tog fattningen direkt och jag galopperade en långsida innan jag saktade av och vid nästa långsida fattade en ny galopp.
 
Bytte sen varv och gjorde likadant, hon lydde minsta vink här med och tog fattningen direkt. Vissa fattningar bockade hon sig in i galoppen av glädje, gulle <3 Galopperade sen in på en volt och jobbade henne på den, mest att ha en stadig form vilket vi lyckades bra med! hon hade en perfekt form och gick suuuperfint!! Mamma & Annelie sa att vi såg ut att ha riktigt kul, Hilda var riktigt avslappnad och såg ut att ha superkul, öronen spetsade framåt. ♥
 
 

Före & Efter

Hade lite tråkigt så satte mig och redigerade en bild på en fjording i stallet som heter Loke, redigerade bort en tråd och fixade ljuset lite, vart det bra? (:
 
FÖRE
 
EFTER

Beställt hem täcken

Nu är hösten här och regninga och kalla dagar väntar så kände att det var dags att införkskaffa lite mer täcken! Hon har ett regn och ett fleece, och det är bra att kunna byta för det tar ju ändå ett tag för ett täcke att torka. Så klickade hem ett nytt fleece och ett nytt regntäcke. Tror ni Hilda kommer passa i de? (:
     
 
 

Fråga till er!

Nu är jag nyfiken, vad är det som gör att just du klickar dig in hit varje dag? :D
 
 

Hemma från stallet

Är hemma från stallet nu, red Hilda i sisodär en kvart på ridbanan. Det var ingen lek kan jag säga - räckte med att nudda pyytte lite med skänkeln och poff så var Hilda iväg i 180, haha. När jag skrittat fram henne så kortade jag tyglarna och började direkt med lydnadsövningar, halt, skritt, halt, skritt osv. Efter ett bra tag lyssnade hon på det och då började jag trava lite försiktigt i ett väldigt lugnt tempo (eller så långsamt det gick haha).
 
Flyttade henne sen lite för skänkeln och gjorde en massa sånna övningar, innan jag skrittade av henne och tog in i stallet. Nu ska jag äta lite och klicka hem lite nödvändiga saker ifrån hööks, bl.a täcken!

Skola

Skola nu, nästa lektion är idrott. Sen blir de upp till Hilda och skritta henne, längtar så!

Övningar som ger lydnad inne på banan

 
Tipstack till: Niclas Haking
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

KÄLLA: HIPPSON.SETill den här banan behövs det tid, menar Niclas Haking, B-tränare i hoppning.
- Det behöver inte funka på ett pass, det kan ta flera. De flesta tycker att man måste ha en ny övning varje gång, men det är bättre att det blir bra innan man går vidare. Nelson Pessoa hade samma övning stående i tre månader, det ska sitta som en smäck, i ryggraden. Och det gäller att vara noggrann från början, säger Niclas.
Slarvar man när det är lågt kommer hindren mycket fortare på tävling sedan, menar han.
- Rid bra från början och ge det tid. Jag har ridit den här banan på 1,50-höjd och har man slarvat gör det en jäkla skillnad. Man måste utnyttja varje millimeter.
  
Galoppera på in i svängen
En viktig detalj är att hålla farten på kortsidorna.
- På ridskolan lär man sig ibland att öka på långsidan och bromsa på kortsidan vilket är en total katastrof, du måste galoppera på kortsidan så att du får energi ur svängen!
Det är alltså bättre att galoppera på in i svängen och sedan ta tillbaka - än att bromsa på kortsidan och öka mot hindret.
- Man måste ha energi, tänk att gå på ett 1,60-hinder utan energi.
Orsaken till att vi ofta har lärt oss att bromsa på kortsidorna är dåliga underlag, säger Niclas.
- Har man galopperat ordentligt på kortsidan har man gått omkull, men nu har vi fått bättre underlag på många ställen. Rid galopp på kortsidan, vänd upp, räta på dig och håll om med skänkeln. Då jäklar hoppar hästarna!
  
Lär hästen att tänka 
Niclas vill se hästar som kan tänka själva.
- Springer hästen, låt den springa in i hindret. Då får den lära sig att tänka till. Bromsar man hela tiden blir det att man rider hästen mellan handen och hindret, då hoppar den inte lika bra. Den ska vara mellan skänkeln och hindret.
Många tar för mycket i hästarna, menar Niclas.
- Man tänker "Jag ligger fel" och tar i hästen. Våga ta ett fel! Och på tävling - våga ta ett nedslag om det innebär utveckling. Har du hästen i bra galopp och i bra balans är det upp till den att hoppa. Gör det enkelt.
  
Bygg så här: 
Hindren kan ligga på 70-80 centimeter, det ska vara lågt tills hästarna är lydiga och väntar.
  
När du vill höja: 
När hindren ligger på 90 centimeter ska du ha fem galoppsprång mellan dem.
- Sedan brukar jag höja till 1,10 och rida på fyra, säger Niclas.
  
Gör så här:
  
A. Börja med att värma upp. Hoppa de båda räckena längs långsidan på varsin volt. På bilden visas bara hoppning av det ena räcket, men hoppa även det andra på andra sidan så att du kommer i båda varven.
  
B. Hoppa långsidan, med fem galoppsprång på 17 meter. Ett "extra" alltså - lär hästen att vänta och bli lydig.
- De flesta ryttare kommer in, hoppar hinder nummer ett och låter hästen springa iväg - sedan tjuvhåller de på oxern i mitten. Ta i stället tillbaka direkt efter räcket, sätt dig, innan oxern ska du kunna mjukna och sitta stilla, säger Niclas.
Hoppa långsidan fram och tillbaka ett par gånger så att hästen lär sig att hålla takten och vänta på hindret - och så att ryttaren kommer ner i sadeln.
- Stå inte upp och häng hästen i munnen. Hästen drar bara tillbaka, och så tycker man att den är olydigt. Hitta din egen balans innan du tar i hästen.
  
C. Börja banan med att hoppa på ena volten. Ta räcket ut mot hörnet, rid en noggrann kortsida och vänd "snett igenom" upp på nästa räcke. Rid fem galoppsprång till oxern, ha hästen runt innerskänkeln. Det ska vara fem balanserade galoppsprång, ta ut vägen. Samma fem galoppsprång gäller till sista räcket.
- Många vänder upp för tidigt på tvåan, och då blir det 4,5 språng till oxern, säger Niclas.
  

Syfte:
Att få hästen lydig och att få den att vänta. Tränar ryttarens öga.
  
Svårighetsgrad: 
Bas-Medel.
  
Tänk på det här: 
Rid noggranna vägar, det skapar bra förutsättningar. Glöm inte skolridning, utbildning, att hästen är lydig och lösgjord.
 
 

Regn

Hej på er, sitter i stallet nu och myser med Hilda medans regnet smattrar på fönstrerna. Hämtade in en mörkbrun Hilda från hagen, fast har borstat bort den värsta leran nu. I morgon blir igångsättning, fast det beror på hur vädret blir (:
 

Igångsättning

Ska börja rida gång Hilda igen nu, hon blir helt galen av att stå och hon mår inte bra av att bara promeneras. Så ska börja skritta henne nu och sedan öka träningen mer och mer. Har saknat som tusan att sitta på min vita pärlas rygg igen, hennes bästa kompis har även kommit tillbaka till ytterby nu så de står och kliar varandra heela tiden ♥

Ytterby Gård

SADELKAMMARE
 
EN DEL AV STALLET
FODERKAMMARE
 
 
GREPAR & SOPPBORSTAR
EN DEL AV STALLET
 
SANDPADDOCKEN
 
HILDAS HAGE
 
STALLET
 
GRUSPADDOCKEN
LADAN
 
GÖDSELSTACKEN & SKOTTKÄRROR
 
KVÄLLS & MORGONPÅSAR
 

SKÅPHALLEN
 
MITT SKÅP
 
SPOLSPILTA
 
STALLET
 
HAGE
 
HAGE
 
STALLET

Ny schamponerad tjej

 

Söndag

Godmorgon, söndag idag. Planerna för idag är att åka upp till Hilda vid 14.00 och fixa med henne innan det blir stallmöte klockan 16. Har även planer på att visa stallet där Hilda står för er, skulle det vara ngt intressant? (:
 

Ute på prommis

 

Hej på er!

Nyss kommit hem ifrån stallet, eller ja, nyss och nyss - 2 timmar sen för att vara exakt haha. Longerade Hilda idag, dock gick det inte så bra då hon efter varje vav gick in på en mindre volt eller ja bara travade iväg. Så lekte lite med henne på volten istället. Testade då istället att löslongera, gick väl 3 varv innan hon kom på att gräset var mer intressant ;) Sen skulle min lillesyrra borsta Anton då hans ägare är på ullared men hon är sjuk, så jag fick istället borsta och mysa med ponnyn som hon hjälper till med att rida in, en minishettis som heter Anton! åhh han e så söt♥
 
 

Equiterapeut

Nu har vi haft en Equiterapeut ute till Hilda, hon har ju haft en låsning på beckenet som tyvärr har börjat komma tillbaka så han kom ut och knakade henne. Hon tyckte det var såå skönt, de såg man på henne! :)
 
Nu ska det promeneras och nästa helg börja öka träningen, till masten och tillbaka är en bra runda på typ 20 min. 

Träningen för Fjunis

Skrittade fram henne på sandvolten i 15 min och kände sen kort igenom henne, hon var ganska jobbig och flyttade in bogen och försökte smita från arbetet. Sen när det vart våran tur att rida var hon pigg, då menar jag verkligen pigg. Hon var stissig och lyssnade inte på skänkeln, ibland fick jag banka till men inte ens då lyssnade hon (jag hade inga sporrar).
 
Hon hade inte ett bra tempo i traven, antingen så ville hon springa för kung och fosterland eller bara sakta av haha... Hon bara flyttade in bogen, ut med bogen, in med rumpan, ut med rumpan, in med huvudet för mycket och ja kan inte direkt säga att det var ett så lyckat ridpass haha, men ibland var hon riktigt duktig och gick superfint! :D

Nu är jag förbannad.

 
Fick nyss denna kommentaren, för det första: jag har en anledning att jag inte kan gå dit vissa dagar - mina lärare tycker pga det skälet att det är BRA att jag INTE går dit vissa dagar, varför vill jag inte skriva ut men om jag går när jag då inte kan är att jag kan SVIMMA.
 
Sen har jag fått en hel del dryga kommentarer av denna person förut, och jag vet vem det är. Jag skolkar inte, jag VILL gå till skolan men kan inte pga dethär skälet.

Veterinären

Nyss varit med pappa hos veterinären med Ebba, hon var superduktig! Till lunch blev det pizza och strax ska jag upp till stallet och fixa med Hilda. 
 
 

Stallet på kvällarna

Något jag älskar, är att vara i stallet på kvällarna. Vid 20.00 tiden, hästarna har fått sin mat och mumsar, dörrarna är stängda och det är mörkt utomhus fast det är tänt inomhus. Det är så himla mysigt! Vet inte varför, men något är det. Håller ni med mig om att det är mysigt? (:

Nytt färgtema

Har nu sisodär en vecka jobbat på en ny design till bloggen, eller snarare bytt färgtema och lagt till lite saker. Kände för ett rosa/blå tema :) Hur tycker ni det vart? hiss/diss?

Ridpasset 9/9 2013

Idag red jag ett kort uppmjukningspass på Hilda så hon ska vara uppmjukad inför morgondagens ridlektion för Fjunis. Skrittade fram henne i 10 minuter innan jag joggingtravade henne ett varv åt varje håll, började sen plocka in henne i skritten men i traven ville hon hellre tölta haha. Så vi körde ett töltpass istället, så hon liksom fick tölta av sig ;) I galoppfattningarna kändes hon fin, dock tog hon fattningarna bäst från tölten och inte från traven, men jag är nöjd med ridpasset och Hilda skötte sig superbra. :)
 

Nog äre fart i damen

 

Munkpeppar i äpple

Hilda brunstar nu igen = en häst som ska ha som den vill och sur haha. För att få i henne munkpeppar som hon igår kom på att hon inte gillade just denhär veckan fick jag komma på en annan lösning för att få i henne den. 
 
Man tog ungefär 5 äpplen och gröper ur innehållet, och där innehållet ska vara häller man i munkpepparn! :) haha

Lördag

Idag är det lördag, skönt med helg! vid 14 ska vi upp till stallet, Hilda ska ridas dressyr eller travas över bommar. Får se lite! Köpte även ett islandsträns på hööks igår, kunde bara inte stå emot det!! det är strass på nosgrimman <3 bilder kommer ;)
 

6 September 2013

Idag provade vi in den nya sadeln till Hilda, en superfin dressyrsadel från hööks. Både jag och Hilda trivdes med den, den är så bra också då det är utbytbara kopparjärn (dvs. man kan göra sadeln ett par storlekar större och mindre) vilket är väldigt praktiskt. Vart annars ett vanligt dressyrpass idag (:
 

Ny sadel

Snygg va?! ;)
 

Ridpasset idag

Eftersom att Hilda fick vaccin idag så sa veterinären att man bara kunde rida i en kvart med skritt och liite trav. Så vart ett litet mjuka upp ridpass idag, hon var väldigt följsam och hade en superfin form hela ridpasset. Dock ville hon inte riktigt söka sig ner i början i traven, men efter ett litet tag släppte det.
 
Flyttade henne lite skänkelvikning idag också, hon sköt ut bogen in med huvudet och ja, de gick skit rent ut sagt haha :) Testade henne också på Novabettet idag, det gick väl ganska bra men hon vart väldigt stark i det. Så det bettet får sitta på bantränset medans jag tar hennes tredelade på pullartränset som är uterittstränset. (:
 
 

Mammas jobb

Godmorgon, sitter på mammas jobb just nu och Hilda har nyss vaccinerats vilket gick superbra! (: Novabettet har även kommit som vi strax ska hämta. Har ni några planer idag ? :)

Gummisnodd

Igår kom paketet ifrån hööks med bl.a. Gummisnodden, så idag vart det ridning med den. I början undrade hon va tusan hon hade för snodd på sig men efter någon minut så började hon söka sig nedåt både i skritten och traven.
 
I galoppen höll hon formen ett halvt varv för det vart lite för jobbigt. Kan inget annat säga att dethär garanterat är vårat bästa ridpass tillsammans! (: 

Varning

Varnar för dålig uppdatering i morgon under dagen, hinner inte fixa tidsinställda! :( men ska verkligen försöka slänga in ett gäng mobilinlägg i morgon, men kan inte lova något!

Myys

Sitta i kvällsolen i stallet och mysa är inte helt fel ;)


Visste ni att...

...Hilda är vääldigt renlig och bajsar och kissar alltid i samma hörn i boxen.
...Hilda lärde sig puss på 10 min.
...Hilda älskar allt man kan äta.
...När Hilda vill att man ska klia henne på rumpan så backar hon in i en.
...Hilda är väldigt lättlärd.
...Hilda är det ranghögaste stoet i hagen. (över en 22 årig islandshäst och 2 svenska halvblod)
...Hilda äter väääldigt långsamt (1 kilo i timmen)
 
 

Novabett och gummisnodd

Tränaren jag rider för (Fjunis) tyckte att vi skulle testa Hilda på ett novabett, så för ungefär en halv vecka sen klickade jag och mamma hem ett från hööks, det borde komma vilken dag som helst. Är superspänd på att testa Hilda på det, förhoppningsvis fungerar det bättre än hennes tredelade hon går på nu :)
 
Sen även en gummisnodd. eller en halsförlängare som det heter. Som ska hjälpa Hilda och söka sig neråt, sen när hon har kommit ner så kommer snodden att bli glappig, ja ni förstår.
 
     

Godmorgon

Godmorgon på er! Idag är jag ledig från skolan och ska strax äta frukost, mammas pannkakstårta som är den GODASTE som finns :) Hilda vilar idag och Frida rider på skånsta ikväll så då hänger jag med dit upp, jag och pappa sticker dock upp på eftermiddagen och mockar, fixar hö bl.a. Vad har ni för planer för dagen? (:

Datamys

Sitter ingossad i ett varmt täcke nu och tittar på solsidan , planerar även lite tidsinställda till er i morgon :)
 

Fokus på tölt

Fick låna en barbacka padd av stallets ägare Lena idag, dock var mina stigläder för långa och den gled runt så jag tog av den och red helt barbacka istället. Fokuserade mest på tölten idag och gjorde några galoppfattningar, hoppade formen idag och bara njöt runt :) Hon var verkligen på tölthumör idag, hon drog runt som längst ett varv med riktiga benlyft, åh synd att det inte filmades!
 

Utmaning

Känner för att skojja till ett ridpass lite, så ni får jättegärna komma med förslag eller ge en utmaning till ett ridpass! som att kanske rida med sytrådar, haha ja ni förstår ;) inte för farliga utmaningar helst haha.. så kommentera på nu en massa förslag :D Kommer självklart filmas!
 

Vilka bloggar läser jag?

Tänkte skriva ett inlägg med de bloggar jag läsar, tipsa gärna om din blogg i kommentarsfältet och hoppas att ni gillar de bloggar jag länkar! :)
 
Bloggarna här nere är de jag läser dagligen, sen är det ju vissa jag också klickar in på ibland :)
 
DRESSYRPONNY.SE
 
NELLIEBERNTSSON.SE
 
PONNYSANNING.SE
 
RIDPONNY.BLOGG.SE
 
MELINAJADERBLOM.BLOGG.SE
 
JUSTJUMPING.BLOGG.SE
 
ZTRELIIN.SE
 
MOAHSVANTEMARKS.BLOGG.SE
 
SILENTVOICES.BLOGG.SE
 

HIPPSON.SE - Bästa tipsen för en tittig häst

Tipstack till: Nina Bengtsson
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson 
 
TEXT LÅNAD FRÅN HIPPSON.SE
  
– Det är så vanligt att man ser ryttare med tittiga hästar som ska ”visa hästen” det farliga. Det tycker jag är helt fel metod, säger Nina Bengtsson, B-tränare i dressyr och examinerad beridare med segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, både nationellt och internationellt.
Hon har själv erfarenhet från ett par rejält ”lättspökade” hästar och tycker att det funkar mycket bättre att först värma upp hästen och sedan närma sig det läskiga.
– Om jag  har en väldigt tittig häst rider jag inte fram till det som är farligt. På en Tolstoy-häst jag hade lärde jag mig att först rida på stora mittvolten och sedan successivt rida ut till det hästen tyckte var farligt. Till sist gick han i hela ridhuset – när han var varm och på hjälperna, berättar Nina.
Att rida en tittig häst handlar mycket om ledarskap och om att hästen ska känna sig trygg och lydig.
– Med ledarskap menar jag inte att man ska vara hård och piska, man ska vara ledare för att man vet vart man är på väg och för att man är är fokuserad.
 
Börja från marken 
Innan du börjar med dagens uppsuttna övning vill Nina att hästen ska vara väl hanterad från marken.
– Hästen ska gå dit du går – utan att gå på dig. Den ska gå att lasta enkelt. Att hästen går att hantera från marken är en viktig bit i all ridning, men det är en ännu viktigare bit om du har en tittig och känslig häst.
Du kan träna tittiga hästar, men du får inte skrämma dem, menar Nina.
– Man ska utsätta dem för saker. Min nuvarande tävlingshäst Ajax har varit en väldigt tittig häst och jag märkte tydligt att ett skäl till att 2010 inte gick så strålande var att jag tävlade okontinuerligt.
Nina försöker se till att Ajax får skritta ut i obehagliga miljöer och i år ska han få komma till ”lättare” tävlingsplatser innan han får åka på eldprov som till exempel Odense var 2010.
– Jag har märkt att när Ajax varit i obehagliga miljöer är han lugn när han kommer hem. Jag tror att man ska utsätta dem. Inte överbeskydda dem, men absolut inte skrämma dem.  
När man ser en rädd häst ser man ofta antingen en arg ryttare som ryar eller bestraffar, eller en ryttare som säger ”såååja” och klappar och överbeskyddar.
– Men jag tror att man ska vara lite ”tysk” – inte straffa, inte dutta utan vara fullständigt oberörd. Skritta på och kör rakt fram!
 
Gör så här:
 
A.
Om det står en ”läskig” pall eller något annat hästen reagerar på i ena änden av ridhuset sätter inte Nina fokus på pallen.
– Då skulle jag förmedla till hästen att den är obehaglig.
I stället börjar hon rida i andra änden av ridhuset.
– Jag vill komma in i huvudet på hästen. Jag jobbar långt från det ”läskiga”, flyttar hästen och får den på mina hjälper.
 
B. Så småningom kan du närma dig pallen. Gör successivt volten större och större, hästen ska gå framåt och vara aktiv på hjälperna, men den får inte skena förbi. Det är vanligt att hästen skenar förbi det ”läskiga”  – eller så vill den inte gå ditåt över huvud taget. Tänk på att gå ner i tempo om du får stora problem. Det kan vara lättare att övertyga hästen att gå dit du vill i trav än i galopp.
– Då är det bättre att jobba hästen och sedan efter en stund – eller en vacker dag – är man nära, förhoppningsvis, säger Nina.
 
C. Du kan också prova att sätta något annat ”småläskigt” innanför det ”läskiga”. Till exempel en tunna tio meter innanför pallen, och sedan rider du mellan de två föremålen.
– Då blir hästen distraherad. Tittiga saker är ofta på utsidan eller utkanten av banan. Det kan vara bra att antingen ställa ett annat föremål innanför eller att flytta in föremålet så att man kan rida utanför det, eller mellan två föremål, tipsar Nina.

Hilda 1 september

Idag är det första september, sommaren har gått lääskigt fort! men nu var det inte det jag skulle snacka om utan dagens ridpass! ;)
 
Skrittade fram henne i 10 min på långtygel innan jag började jobba henne neråt med volter, serpentiner och åttvolter. I traven hoppade jag formen, något vi ska jobba på är att ha en fin form i traven då hon tycker det är lite svårt.
 
Det tog typ en kvart innan hon hade dendär perfekta formen, tränade även lite på tempoväxlingar i tölten innan jag sedan avslutade med galoppfattingar innan jag skrittade av. :)