Årets sista ridpass

 

Mitt 2014

Årets sista dag idag då, känns ganska skönt faktiskt och jag hoppas att 2015 blir bättre. Under 2014 har jag hunnit med väldigt mycket men det har inte varit ett bra år, men mer om det skriver jag inte ut. Inom hästfronten har vi ju både hunnit ägt och sälja Nappe som var en frieservalack vi ägde några månader, nu är han i norrköping hos en jätteduktig familj. Hilda har hunnit byta stall några gånger och äntligen har vi hittat ett stall där både Hilda och jag trivs, det är ju stallet där vi står nu som är en lösdrift med stall tillsammans med 2 andra hästar. Känns skönt att hon trivs tillsammans med Gladur och Bryjdja, då Hilda är väldigt ranghög och hon måste få leda annars krigar hon tills hon blir ledarstoet.
 
Bloggen har jag hunnit starta upp några gånger, och även stängt ner men nu har jag bloggat i snart 3 månader och bloggsuget är på topp. Nu kommer jag hålla igång ett tag, det är jag helt säker på och hoppas ni hänger med! Att avsluta 2014 är skönt, sen att det blir i stallet tillsammans med Bella gör det ju bara bättre! :)
 
 
 

Hästlista 2014

Vad är ditt bästa hästminne 2014?
Svar: Att Hilda blev frisk <3

Ditt sämsta minne?
Svar: Att Hilda blev skadad.

Har du köpt några hästar?
Svar: Japp.

Sålt några hästar?
Svar: Ja.

Vem har du tränat för?
Svar: Jag har tränat för Bellaa :DD

Hur har du utvecklats som ryttare under 2014?
Svar: Ja det tycker jag att jag har! Min balans har blivit bättre och sitsen i övrigt.

Hur har dina hästar utvecklats?
Svar: Hilda har fått med bakbenen mycket bättre i alla gångarter vilket gör att hon släpper efter mer i nacken och söker sig ner.

Vilken häst har varit bäst under året?
Svar: Har ju bara en så Hilda!

Vilken häst har du stått närmast?
Svar: Hilda.

Har du träffat folk som har haft fördomar om dig under året?
Svar: Ja det har jag, men bara att skita i dem och gå vidare!

Har någon häst varit sjuk eller skadad 2014?
Svar: Ja, Hilda fick inflammerad senskida :(

Har du träffat några kända ryttare?
Svar: Fått autografer av Peder Fredricsson, Malin Baryard och Nellie Berntsson. Råkade nästan springa in i Malin B också, dock började vi bara skratta haha!

Har du stött på några problem under 2014?
Svar: Ja.

Vilken tävling har varit den bästa?
Svar: -

Har du förändrat något under 2014 i ditt träningsupplägg?
Svar: Intervaller. Att rida mycket intervaller har jag börjat med, det är både bra och kul.

Har du förändrats mentalt något under året?
Svar: Ingen aning haha.

Vilka tre saker är de bästa sakerna du lärt dig under året i träningssammanhang?
Svar: Att våga driva på Hilda. Har varit lite feg med hennes energi och samlat ganska mycket, men nu använder jag energin mer. Sen mitt skänkelläge, det har blivit mer stilla och vinklat rakt fram. Sen blicken, nu är den riktad rakt fram iställer för ner på Hilda.

Vilka saker har du lärt dig under hästsportssammanhang?
Svar: Inget jag kommer på.

Vilken tävling har varit den sämsta?
Svar: -

Vilken placering är du mest stolt över?
Svar: -

Vad var ditt dyraste inköp?
Svar: Mina freejumps. Dock är det sålda men de var det dyraste köpet.

Vad har du köpt mest av, alltså i kvantitet?
Svar: Stigbyglar hehe.

Dina tre mest använda produkter 2014?
Svar: Mitt turkosa schabrak, PS tränset och freejumpsen.

Någon ny produkt som du börjat använda under året?
Svar: Mitt PS träns.

Vad är det högsta du tävlat under 2014?
Svar: -

Vilken häst har du kommit närmast 2014?
Svar: Hilda <3

Vad kommer du sakna från 2014?
Svar: Inget speciellt!

Vilka är de bästa företagen du jobbat med under året?
Svar: -

Vilken är din snyggaste tävlingsoutfit från året?
Svar: -

Din fulaste tävlingsloutfit?
Svar: -

Vad är det sämsta som hänt under året?
Svar: Hilda blivit skadad.

Årets bästa ryttare?
Svar: Ingen speciell, men de som tävla på SHIS var superduktiga!

Har du lärt känna några nya människor?
Svar: Japp.

Är det någon tävlingstabbe som du minns?
Svar: -

Vad har du för mål med vardera häst 2015?
Svar: Att Hildas tölt ska sitta!

Vad är ditt mål som ryttare 2015?
Svar: Vara rakare i ryggen, kan hamna lite hösäckaktigt ibland.

Hur kommer ditt häst-år se ut 2015?
Svar: Jag hoppas det blir bra! hur det kommer se ut vet jag inte.

Vad kan du lova dig själv inför 2015?
Svar: Att jag själv ska ha samlat ihop till Hildas nya sadel, hur kul är det inte att sadeln är ens helt egna? :D


HippHipp hurraa

I morgon fyller Hilda hela 20 år! Eller ja vi firar henne då eftersom vi inte vet när hon föddes. Att hon blir 20 år i morgon känns helt overkligt, men hon har många år kvar med hennes energi och livsglädje! Hon ska få massa morötter, massa kli och såklart en massa mys, det är hon värd min fina pärla ♥
 

Årets sista dag

Godmorgon på er! Utanför mitt fönster är det sol och snö, ett av mina favoritväder. Jag älskar när det är vinter med mycket snö och sol, det är så mysigt och fina kort blir det. Ska slänga i mig lite lunch och dra till Gustvall Ridsport med mamma för att handla min julklapp till min bästa kompis Bella som kommer imorgon, superkul :)
 
Hilda får vila idag, hon har varit så duktig det senaste dagarna så blir bara upp till henne ikväll för att borsta och kvällsfodra. Ska ta på henne snösulorna idag också om jag hinner, annars får jag göra det i morgon. Hon får sånna gigantiska snöstyltor verkligen, ser ut som små klackskor! ;)
 
 

Trickträning - Lär hästen flema

Att hästen lyfter på överläppen gör den när den känner en konstig lukt och är väldigt populärt att lära hästen det på kommando, med andra ord flemar hästen. Hilda kan somsagt dethär tricket så tänkte dela med mig hur jag gjorde för att lära henne! Börja alltid med något som hästen ser som en belöning, själv använde jag godis.
 
Jag gjorde helt enkelt så att jag lyfte upp hennes överläpp samtidigt som jag gjorde kommandot jag ville ha (lyfta på pekfingret), håll så några sekunder innan du ger hästen en godis och massa beröm. Upprepa det kanske 6 gånger och sluta när det går som bäst, sen repetera det nästa dag så hästen hinner smälta det den lärt sig. Det var det sättet jag lärde Hilda, ganska enkelt men det är ju också från häst till häst hur lättlärd den är.
 
 

En tur på hackamore

Idag stod egentligen en uteritt i alla gångarter på schemat, men pågrund av kylan ville jag inte rida henne svettig så en lugn tur på hackamore var mysigare så de fick det bli! 

Hon var på ett enormt tölthumör idag så passade på och köra lite övergångar mellan skritt och tölt samt skänkelvikningar emellanåt. Hon verkade tycka det var kul och frustade nöjt under turen! :)
Visste ni att...

...Hilda är extremt morgonsur.
...När hon vill att man kliar henne på rumpan backar hon in i en.
...Hilda har fått 2 föl.
...Hon äter ALLT, vad man än ger henne så äter hon det och tigger efter mer.
...Hon är väldigt ranghög och går därför inte ihop med alla hästar.
...När jag borstar halsen lägger hon alltid huvudet på min rygg.
...Hon älskar när man kliar hennes juvren, hon gapar så dregglet bara rinner haha.
 
 

Täcke eller inte?

Täcke är något som de flesta hästmänniskor gärna klär på sin häst, för att de tror att dem fryser. Förra hösten gick Hilda med ett regntäcke, och under vintern regntäcke + fleecetäcke. Dels för att Hilda var rakad sen trodde jag att hon frös, vilket jag senare insåg var helt fel. Det var en dag för några veckor sedan när det regnat och Hilda gick utan täcke, jag trodde att Hilda skulle vara kall och blöt. Blöt var hon, dock bara halvvägs in på pälsen. Längst in var hon jättevarm och snustorr.
 
Pälsen är det bästa täcke än häst någonsin kan få. Den är 100% tålig i alla väder och ger hästen den värme den behöver, inget täcke i världen kan ersätta en hästpäls. Så iår får Hilda vara helt täckesfri och sätta en riktig björnpäls, och få istället stå inne den natten om det skulle vara snöstorm eller ösregna. Självklart kanske inte alla hästar sätter en jättetjock päls av någon orsak, då är det ju klart man ska sätta på ett täcke då det isånnafall är det bästa för hästen. Går era hästar med eller utan täcke?
 
 

28 december

Idag var Hilda väldigt pigg och arbetsvillig vilket gjorde att det gick jättebra. Hon hade en bra energi och bokstavligen FLÖG fram i traven, speciellt den första. Det gick undan men inte flängigt, utan den var samlad men med låånga steg. Kände efteråt att hon verkligen lösgjordes, det vart en helt annorlunda känsla från innan.
 
Efteråt la jag in lite tölt och där tränade vi igen rytmen, en av gångerna sökte hon sig faktiskt ner och behöll den formen ett tag. Går frammåt nu! :) Efter att ha varit så duktig fick hon köra en galopp i hennes tempo, dvs raketfart!
 
 

Frågestund

Gör som många andra bloggar och kör en frågestund! Kommentera en massa frågor så ska jag svara på dem i ett inlägg :)
 
 

Boxgardin

För cirka en månad sedan så skickade jag hem en boxgardin som kom igår. Att ha en ryktlåda/väska känns så rörigt och man hittar aldrig det man ska ha, men nu har varenda borste sin egen plats och man slipper ägna flera minuter på att bara leta efter en borste! :)
 
 

605 dagar

Idag har vi haft Hilda i prick 605 dagar, med andra ord ett år och snart 8 månader. Att skriva det känns helt galet, tiden har gått så otroligt fort och mycket har vi hunnit med. Känns som igår jag skrev detta inlägg ju! Att lära känna Hilda har inte varit det enklaste och vi har varit nära på att ge upp några gånger, men det var bara att kämpa vidare vilket jag är väldigt glad att vi gjorde.
 
Hilda är en väldigt speciell häst och det har krävts många timmar tillsammans för att lära känna henne. Hon har mycket egna idér och åsikter om saker som man måste lyssna på för att förstå att hon inte menar någonting illa. Första månaderna tillsammans var inte så lätt, det gick knappt att hanterna henne. Hon var som en stor unghingst som blåste upp sig, trippade bredvid och gnäggade efter sina kompisar. När jag stod på stallplan påväg till volten eller upp för backen till skogen skyggade hon och backade.
 
Minns inte hur och när, men tids nog försvann problemen helt. Idag går hon fram överrallt, hon följer mig som en hund, 120% trafiksäker (hon bryr sig inte även om en stor lastbil kommer 2 meter från henne) och vi litar på varandra. Jag vet att Hilda inte menar något illa, hon är en bestämd dam med mycket vilja. Jag är glad att vi inte gav upp, Hilda är min bästa vän och vi kommer hålla ihop livet ur.
 
 

Vinterland

Springa av energi

Godmorgon! Somnade väldigt sent igår då jag fastande vid pranks på youtube haha. Har nyss ätit lunch och ska alldeles upp till Hilda och rida henne, har planer på uteritt. Hon är som en tickande bomd och behöver verkligen få springa av dendär energin, blir boots på alla fyra hovar så hon inte råkar broddtrampa sig själv i någon backutspark eller något. Känns riktigt kul att det gick så bra med tölten igår, trots att det inte var någon superduper så har hon börjat "acceptera" gångarten. Letar tränare för fullt som vi ska ringa ut till våren och hjälpa oss, har ni något bra tips på en tränare? :)
 
 
 

25 december 2014

Idag kom vintern på riktigt, 2 dm snö utanför fönstret! Dock glömde jag Hildas snösulor hemma så efter några försök att rida i hagen så övergick jag till vägen. Den var väldigt mjuk av snön och nygrusad, perfekt ridunderlag för lite lugnare gångarter. Hon var väldigt fin idag och töltade bättre än någonsin, hon var avslappnad och trivsamt töltade på. Det var kanske inte alla gånger så snyggt, men att hon börjat hitta trivsamheten i gångarten är ju verkligen en bra bit framåt på vägen.
 
Fick även testa på ofrivillig grisepass idag. Skulle trava lite men när jag skulle samla så råkade mina skänklar nudda henne så poff så var hon iväg i en vinglig gångart som jag på bilderna senare såg var grisepass. Haha så kan det gå! :)
 

Magisk ritt

Såg dethär klippet på Hippson och satt och gapade under hela ritten, hur fint ser det inte ut!? Kolla hur hästen flyger fram, hur varenda del i programmet sitter som en smäck. Trots att videon är 8 minuter lång så är den verkligen värd att kolla på, Charlotte och Valegro slog även världsrekord med denna ritt på 94.300%.
 

Min julafton

Nu har jag bäddat ner mig i soffan och kan berätta mer detaljerat vad jag gjort idag! Klockan 10.00 var jag i stallet och möttes av en morgonsur Hilda (hon stod inne inatt), fick snabbt borsta av och pynta henne innan det var dags att rida iväg. Hon var väldigt pigg och låg säkert 10-20 meter framför de andra, försökte samla henne och sysselsätta med skänkelvikningar m.m men nej, hon hade inga planer på att ta det lugnt inte. De gånger jag fick stanna för att vänta in de andra gick Hilda på stället och krafsade argt med hoven, hon var fast beslutad med att hon skulle inte stå stilla.
 
Vart en ofrivillig avsittning idag också för min del, eller jag fick sitta av i farten (!!) för att Hilda skulle springa upp för en backe haha.. Då fick jag frågor hur gammal hon var och chockade blev de allt när jag sa att hon är 20! På hemvägen vart det ett glögg och fika stopp. Hilda smakade för första gången lite glögg (alkoholfri) och det gillade hon, så fort hon såg en med en mugg gick hon fram och försökte smaka. Min julafton har varit superbra, haft jättekul och fått massa presenter jag är jättenöjd med. Lite pengar blev det också, de hamnade direkt i sparburken till en ny sadel! :)
 
 

Julaftonsritten

Lite foton från idag, dock inte redigerade eller något för jag har inget redigeringsprogram på denhär datan! :) 
 
 

God Jul


23 december 2014


Ny design

Har pysslat hela dagen igår och tills nu med en ny design! kör på ett ljusblått tema denna gång och hoppas ni gillar den :) header är påväg
 
 

Sista julfixet

Idag på eftermiddagen åkte jag med mamma och handlade de sista julklapparna! På hemvägen började dock en snöstorm smyga sig in och inom en kort stund var det snö blandat med regn. Man frös till bara man såg ut, blää. Så bestämde redan då att Hilda ska få vila idag med och endast få komma in lite och torka, jag trodde hon skulle vara igenomblöt men vad fel man kan ha! Fick rent ut sagt en chock när jag hämtade in henne, snustorr. Hon måste ha stått inne i ligghallen under ovädret vilket var skönt.
 
Nu är även våran utstyrsel till julritten också klar. Vi båda ska ha en tomteluva (har klippt hål för öronen i Hildas haha), sen ska hon även ha sitt röda fleecetäcke och julgransglitter runt halsen samt på tränset. För mig blir det min supermatchande reflex overall och en tomteluva! ;)
 
 

Favoritbloggar

De bloggar som är på min startsida är 8 stycken som jag klickar mig in på flera gånger om dagen. Sen har jag en hög med andra också jag läser, men dessa 8 är mina favoriter.
 
www.teamiceland.blogg.se
www.ztreliin.se
www.justjumping.horseworld.se
www.ponnysanning.se
www.paulinas.se
www.nellieberntsson.se
www.malinsjolander.se
www.maricalindbeerg.blogg.se
 

Jullov 2014

Godmorgon, idag är det första dagen på jullovet och bara 2 dagar kvar till julafton! Planerna för idag blir inte så mycket, vi ska iväg och köpa de sista presenterna innan det blir upp till Hilda. Hon ska få ridas på banan där vi ska träna lite galopptempon. Även på banan måste hon kunna öka och samla vilket hon har lite svårt för, så känns som något som vi kan behöva träna.
 

Sidepull

Har surfat runt lite på olika sidepull och är väldigt sugen på att skicka hem ett. Jag gjorde ju ett eget litet sidepull men jag litar inte fullt ut på det. Grimman jag använde var inte i bästa kvalité så vem vet om en rem mitt ute i skogen helt plötsligt ger upp? Så att lägga 600 kr på ett sidepull i bra kvalité är värt det rent säkerhetsmässigt.
 
Dock säger min plånbok nej. Just nu har jag inte råd att lägga 600kr på ett träns, men förhoppningsvis får jag lite julklappspengar som kanske betalar tränset. Men att det inte är ett anatomiskt nackstycke är det som gör att jag backar lite extra. Hilda trivs verkligen med sitt PS träns, så om jag på något sätt kanske kan flytta över nackstycket till sidepullet. Har ni någon erfarenhet av Fakurs Sidepull, eller sidepulls överhuvudtaget och vad tycker ni om det? :)
 

Nu har hon det fint


 
 

I mörkret ska vi synas

Hildas reflextäcke håller på att gå sönder nu så har börjat spana på ett nytt. På Horze.se hittade jag ett som har bara fått bra kommentarer, det är fleecefodrat, täcker hela hästen samt är orange. Kan inte bli bättre! Varför jag vill ha ett orange är för att det syns i alla lägen, både i dagsljus och mörker. Har ni haft dethär täcket någongång och vad tycker ni om det?
 

Julpyntning i stallet

Idag har uppdateringen här inte alls varit så bra, har knappt suttit vid datan alls så har inte kunnat knåpa ihop lite inlägg. Men nu har jag några timmar på mig att blogga innan det bär upp till Hilda och borsta henne, hon får vila idag då hon gått så fint senaste veckan. Red av ganska mycket överskottsenergi igår som det gick, dock var det i en ganska lugn trav då underlaget var ganska hårt så fick hålla mig till en liten gräsplätt i mitten vilket inte var det lättaste direkt, haha. 
 
Ikväll ska Hilda även få lite julfint vid boxen, guldigt glitter och lite färgglada julgranskulor kommer hon nog gilla. Förra året hängde jag upp en stor pepparkaka i hennes box väldigt högt upp så hon inte skulle äta upp den (trodde jag), men på något konstigt vis var den redan dagen efter spårlöst försvunnen... ;) Då märkte jag att min häst var ett stort fan till pepparkakor! 
 

Söndagsmorgon

Godmorgon på er! För min del var det upp med tuppen och ut i skogen för jakt med pappa! 


Dagens Hilda

Soooool

4 dagar kvar till julafton och solen står högt på himlen, vad ska man säga haha? Hilda ska iallafall få ridas ut idag och springa av sig. Tölten ska även jobbas, målet är iallafall 10 steg i ett bra tempo. Får utnyttja när hon har massa energi så slipper man driva så mycket ;)
 
Ska även julpynta hennes box idag också, har köpt lite småsaker som kan bli bra hihi! Har ni snö där ni bor eller får ni som vi verkar få, en solig julafton? :)
 
 

Galoppbockningar

 Efter några timmar i stallet är jag nu hemma och kan skriva om dagens ridpass, så stolt över min fina Hilda! Började skrittarbete på långa tyglar och red alla möjliga krummelurer så hon skulle vara med hela tiden och inte somna som hon lätt gör ;) När jag började jobba henne kände jag att hon var ganska stel i bakdelen, hon fick inte med den så började rida på en fyrkant och flytta bakdelen ganska mycket i hörnen, samt för att byta varv göra framdelsvändningar.
 
När jag började trava så hade det släppt, hon trampade under sig rejält och hade en bra form och flög fram. Även i traven testade jag att flytta bakdelen på en fyrkant. Aldrig testat det med Hilda förut så kul att pröva på något nytt, det gick inte så bra som i skritten men det var för att jag inte riktigt höll ett bra stöd i yttertygeln och bromsa upp när jag flyttade för innerskänkeln. Hilda hade jobbat på så bra hela passet så hon fick galoppera lite, tänkte bara en långsida men nejnej. I fattningen vart hon så glad så herregud vilket bocksprång hon gjorde och iväg i en fartfylld galopp, när jag väl fick stopp på henne så samla jag ordentligt och försökte igen. Fattningen gick bättre men istället körde hon en riktigt typisk Hilda galopp när hon är full av energi haha. I morgon blir det ut i skogen och galoppera mycket, tror det kan uppskattas av Hilda!
 

19 december

Idag var Jenny (vår hovslagare) ute och satte på Hilda nya skor + samt bättre brodd. Hilda har något emot att bli skodd, hon ska alltid testa lite trots att hon vet att hon inte får. Det kan vara allt ifrån att vifta med hoven, småbita i ryggen och allt de gör hon med öronen framåt! När allt var klart och hon gick ut i hagen så drog hon iväg till kullen där vi brukar lägga höet och roffa åt sig resterna efter frukosten med nya glansiga skor. 
 
Ska strax upp till Hilda igen men för att rida. Det jag bestämt är ett pass på banan, eventuellt lösgörande och låta henne få jogga lite. Tror hon kommer gilla det!
 
 

Dags för nya fossingar

Hoppning på Mona Lisa

Idag hoppade jag in istället för min lillesyrra på hennes ridlektion, som denna gång var hoppning. Har inte hoppat sedan nästan ett halv år sedan så lite nervös var jag, eftersom det är en färskvara. Det gick dock bättre än vad jag trodde, trots att sitsen var hemsk var Mona-Lisa duktig! :)


18 december 2014

 

Trickträning - lär hästen puss

Tänke berätta lite hur jag gjorde för att lära Hilda puss, ett ganska enkelt trick men mysigt och kul om hästen kan. För att lära just puss finns det enligt mig 2 sätt, det som avgör allt hur ens häst är. Har du en häst som blir väldigt tiggig och fladdrig när den får godis är det enligt mig det enklaste sättet då hästen oftast gör puss utan att den vet om det. Börja att ge hästen lite godis och få den tiggig, sen säger du puss och gömmer godiset (dock måste hästen fortfarande veta att du har) och har du tur fladdrar hästen med huvudet och lyckas träffa munnen. Uppmärksamma det, beröm och ge godis. Fortsätt så några gånger så dröjer det inte alls länge innan hästen förstått.
 
Och om du har en häst som inte bryr sig så mycket om godis så kan du utan att hästen vet om att du har godis, lyfta på huvudet till din mun och hålla det där bara några sekunder. Sen ner och ös med beröm samt ge godis. I början kan hästen tro att den får godis bara av att lyfta på hvuudet vilket jag tycker är något man ska berömma den för, då den är halvvägs. När hästen kan lyfta på huvudet bara du säger puss kan du börja den godis när den träffar munnen.
 
Svårare än så är det faktiskt inte, Hilda lärde sig puss på cirka 5 minuter och älskar att göra så som hälsning till alla hon ser. Hon kan få pussattacker och helt gränslöst stå och pussa gång på gång, haha charmig är hon allt! :)
 
 
 

Månadens första snö

Godmorgon på er! Utanför fönstret hos mig ligger ett lager snö, inte så tjockt men snö är det allt. Till jul kommer den nog vara borta, men förhoppningsvis kommer det under veckan påfyllning som underhåller snön. Fram till lunch ska jag sitta i min soffa och dega innan det blir upp till Hilda och borsta/torka henne. Hade tänkt rida igår men valde att brodda istället som tog längre tid än vad jag trodde, speciellt när Hilda inte ville stå stilla och skulle vifta med hovarna hela tiden. Bläääh, men brodd kom allt på efter 2 timmars slit haha.
 
Ikväll ska jag rida på Skånsta igen, kommer nog kännas lika konstigt som det gjorde sist att gå över från Hilda med hennes steg till en stor D-ponny som tar dubbelt så långa steg. Bra träning blir det allt, hoppas vi kör någon övning jag inte gjort förut så kan jag rida den med Hilda! :)
 

Maffig video

The true Icelandic horse from Seriouspony on Vimeo.


Biothane Träns

För inte alls så länge sedan så hittade jag sidan Djurdesign.se och fastande för deras färglada träns. Tränsen är gjorda i materialet Biothane som är ett väldigt slitstarkt men lättskött material, för att rengöra så sköljer man av de lätt i vatten, så inga smörjningsmedel behövs. Som jag tidigare nämnde så finns de även inte bara i svart och brun, utan i en massa färger.
 
Såg dessa träns på shis och de är väldigt mjuka och dessutom snygga. Tycker det är jättecoolt att det finns just i fler färger, tänk att rida in med ett sånthär på tävlingsbanan! ;) Hilda ska få ett av mig någon gång i en cool färg, det lutar åt ett rosa eller vitt faktiskt. Dem kostar 440 kronor och finns att köpa här.
 
 

Uppdaterad information

Kände för att det var dags att uppdatera informationen om Hilda samt lägga in nya bilder. Mycket har hänt sedan ett år då jag skrev informationen senast så nytt kan inte skada! För att läsa om Hilda kan ni klicka HÄR eller klicka på bilden i menyn, där står det tydligt "Om Hilda" så det går inte att missa :)
 
 

Skrittpass

Nyss kommit hem efter några timmar i stallet. Pannlampan fick invigas idag och den var bättre än vad jag trodde, lyste upp säkert 50 meter fram och hälften så mycket i bredd. Jobbade henne endast i skritt idag då nästan hela ridbanan var av is, så den lilla gräsplätten som var kvar fick jag försöka rida på. I övrigt var hon väldigt fin, hon var mjuk och lydig för hjälperna.
 
Tränade mycket på att rida på en fyrkant och i hörnerna flytta bakdelen istället för att vända hela henne. I början förstod hon inte så bra och det gick sådär, men efter ett tag förstod hon och flyttade jättefint. :)
 
 

Gáski blod

Satt igår och på kul googlade på Hildas farfar, Gáski frá Hofsstödum som jag inte visste så mycket om förutom att han var en väldigt fin hingst. Kom då in på en bukefalos sida där personer som har hästar med Gáski blod i sig skrev hur dem är, och gud vad man känner igen Hilda i deras berättelser. Nu vet jag vart Hilda har fått sitt envisa men härliga humör ifrån! ;) Länken till sidan hittar du HÄR.
 
Just denna kommentaren passar så bra in på Hilda så man skulle kunna tro att det är Hilda det skrivs om haha:
 
"Oj, vad jag kände igen min dam där Gáski är farfar och Thröstur morfar till henne. Det är en dam med mycket egna idéer, men fruktansvärt charmig och arbetsvillig
Hon är extremt lättlärd ibland, inga problem att göra öppnor och slutor i skritt, trav och tölt - det tog väl ca 5 minuter att lära henne. Men shit vad upprörd hon kan bli när hon inte fattar direkt vad jag menar
Eller när man försöker få henne att ta i mer än hon för tillfället har lust med Hon studsar på bakbenen och piskar ilsket med svansen eller springer rakt in i staket o dylikt.
Hon stoppar gladeligen ner hela huvudet i stora fodertunnor för att komma åt två korn havre. Har inga problem med att bli insvept i presenningar eller diverse andra konstiga övningar, men kan få fullkomligt frispel för en liten vattenpöl eller om en bil står parkerad på "fel" ställe..
Hon är överjävlig på markbunden grisepass, men när det passar damen kan hon öka nästan hur mycket som helst i klockren tölt med över vinkellyft.
Gáski-hästar är en rejäl utmaning och prövning av tålamodet, men hur underbara som helst när man kommit underfund med dom Skulle inte byta ut henne mot allt smör i Småland (även om hon är billig vissa dar..) Men den dagen jag funderar på betäckning kommer jag att välja hingst vääääldigt omsorgsfullt"
 

Och så var den här

 

Min önskelista

 

Monday morning

Godmorgon, idag är det måndag vilket betyder att det är skola i vanlig ordning. Är hemma vid 14.00 idag så det är ju inte så sent, då blir det hem och äta lite sen blir det upp till min vita fluffis och eventuellt rida henne. Det beror på om pannlampan kommer idag vilket jag hoppas på, så sugen på att testa den och kunna börja rida när jag vill hur mörkt det än är! :)
 
 

Islandshästtränare

Till våren/sommaren ska vi ta ut en tränare till mig och Hilda som kan hjälpa oss med tölten ordentligt vilket jag ser fram emot väldigt mycket. Hon har väldigt starka grundgångarter trots att hon är femgångare (inte helt säkert men hon brukar gå över i pass i skogen) men tyvärr svårare för tölten. Problemet är att när jag har lösgjort henne och samlar ihop så lyssnar hon, men när jag ska börja driva så hänger hon sig i bettet och springer iväg i en väldigt okontrollerad trav. Då tar det ett tag för mig att göra halt, och så repeterar jag övningen - poff är hon iväg igen. 
 
När vi köpte henne hade hon ganska mycket tölt, men då var jag mest inne i "dressyrvärlden" och började träna henne så. Det har ju satt spår och Hilda har tappat tölten, nu är det bara att lyckas plocka fram den igen. Om ni har några bra tips/övningar för oss så får ni gärna skriva dem i en kommentar! :)
 
Hildas tölt i oktober förra året.

3 advent

Idag är det redan 3 advent och det är endast 10 dagar kvar till julafton. Känns ganska konstigt hur fort 2014 faktiskt gått, känns som igår det var sommar haha. Men vintern ska bli väldigt mysig, första gången någonsin ska jag få galoppera över en snötäckt äng med min älskade Hilda. Har inte fått chans att göra det förra året då hon blev skadad, men nu ska det galoppas! ;)
 
Har ni några planer för Jul och Nyårsafton? båda ska självklart firas i stallet och nyårsafton kommer även min bästa vän Bella vara med, det ska bli så himla kul! :D
 
 

Maffigt ridpass

Dagens träning fick bli ett skrittpass på banan, var så taggad att rida lite snabbare men inte så mycket att göra när banan är mer is än gräs. Gjorde inget speciellt idag utan bara mest red runt på halvlånga tyglar, haha. Hon var väldigt känslig för vikten och röst idag så det utnyttjade jag och lekte lite med, hon stannade bara jag tyngde ner i sadeln och hon backade bara jag sa backa och lutade lite bakåt. Hon är riktigt duktig Hilda, världens stoltaste matte här.
 
Kändes så maffigt att jag kunde styra henne med enbart vikt och röst på långa tyglar, det brukar inte alltid funka men idag var det annourlunda. Det tröttade ut henne att få använda hjärnan mer än vanligt, vilket är ju bra eftersom jag inte kunde trava och galoppera bort energin. Hoppas snön kommer nu så man kan dra ut på en äng och pulsa i snön, taggad till tusen! :)
 

Isbana

Godmorgon på er! För 20 minuter se  låg jag och sov, nu är jag uppe och påväg till Hilda. Man får snabba sig på om man ska hinna rida innan det blir mörkt. Saknar verkligen de ljusa sommarkvällarna när man kunde rida klockan 10 på kvällen, dock dröjer det ett tag tills dess. 

Planerna för Hilda idag få bli ett pass på banan, hade velat rida ut men herregud vad vägen är hal. Går knappt att gå på den utan att man vurpar! Tror faktiskt att snön är påväg nu, whioo! :)


Dör stigbygeldöden

Jag har alltid velat äga ett par sprenger stigbyglar, dels för att greppet är underbart sen är de grymt snygga. Har hittat ett par jag vill ha, de är även vinklade som islandshäststigbyglar vilket får massa tummar upp från mig. Dock är det 2 problem, priset och jag har för många stigbyglar. Funderar på att sälja av nästan alla jag har och köpa dessa, skulle säkert få 2000 kr sammanlagt vilket skulle betala både Sprenger stigbyglarna sen får jag 500 över. Tills jag har bestämt mig så får jag drömma mig bort och dö stigbygeldöden! ;) (De finns att köpa HÄR)
 

Dethär slår alla rekord
12 december 2014

Idag fick Hilda gå ett lugnt pass på banan, vilket vi dock hade delade åsikter om. Hon ville springa men det ville inte jag haha. Tränade en del på töltövergångar, skritt till tölt så hon ska få in takten lite. Det gick helt okej faktiskt, bättre än förväntat! Jag lyckades inte riktigt samla henne alla gånger vilket slutade med att hon drog iväg som ett ånglok i trav, men några gånger vart det kanske 7 steg i en bra takt och tempo.

Som belöning fick hon trava och smått galoppera på lös tygel igenom vattenpölar, det älskar hon verkligen trots att hon såg mer brun än vit efteråt! ;) Något som jag inte sagt är att till sommaren ska vi även ta ut en bra tränare som kan hjälpa oss med tölten. Hon har en väldigt fin tölt i sig, men det är någon spärr som blockar... Den hoppas jag att jag får hjälp att släppa.
 
En skitig Hilda bestämde sig för att ta en prommis ;)
 

<3
Hildas nya trick

Hildas nya trick! Hon är så söt när hon gör de, sen när hon inte vill mer så släpper hon den bara och vill ha godis haha :)
 

Dressyrpass på Max

Idag skulle min lillasyrra ha ridit på skånsta ryttare, men eftersom hon brutit tån så fick jag hoppa in. Vart ett dressyrpass på Max och gud vad fin han var, speciellt efter första galoppen. I början var han stel och gick inte fram så bra för skänkeln, fick verkligen driva varenda steg. Hade ingen bra magkänsla för första galoppen, trodde han bara skulle springa fram i en snabb trav men jag hade fel. Han tog den direkt och flög fram med stora luftiga steg, jag kunde bara sitta och njuta.
 
När vi sakta av till trav så började han släppa och söka sig ner, gud vad fint han gick! Då skulle vi rida på volter, förminska och förstora. Jag lyckade inte flytta han in så bra i början, han bara överböjde för jag hade inge bra stöd i yttertygeln. Efter en repititon på det säkert 3 gånger så kände jag att de gick ganska bra, och då släppte alla spärrar. Han var så mjuk att man fick verkligen tänka på så han inte skulle söka sig ner för mycket, han hade ett bra tempo och lyssnade bra. Har för några år sedan varit medryttare på Max, så var kul att få rida han igen :)
 
Bild på mig och Max för cirka 2-3år sedan
 

Right now

Bästa på hela dagen, Hilda mys! :)20 Januari 2014

Snart är det redan ett år sedan Hilda vart skadad, den värsta tiden i mitt liv... Det var den 20 januari och jag skulle precis sitta upp inför en uteritt men Hilda ville inte stå still, hon gick runt och när jag hade satt i hela foten i stigbygeln så märkte jag att något var fel. Jag satt av och såg att hon var blockhalt, hon kunde inte stödja på benet. Det var lika svullet som 2 bakben och varmt, hon kunde knappt gå från en box till en annan. Redan samma dag var distriktsveterinären ute och undersökte, jag gick med henne i säkert 20 minuter och hältan försvann mer och mer vilket tyder på lymfanigt som veterinären sen sa. Hon hade fått lymfangiten förmodligen av antingen ett litet sår vi inte märkt eller snubblat i hagen, hon fick metacam och skulle prommeneras i 30 minuter om dagen i ett raskt tempo. Dock vart det inte bättre, hon var fortfarande svullen och varm.
 
1-2 månader senare vart det ett besök till ATG där de fick röngta benet och kolla närmare. De kunde inte se någonting på röngen för benet var så fullt av vätska och tjockt. De misstänkte att gaffelbandet hade gått av vilket är en väldigt viktig sena i benet. För en närmare titt rakade de benet och såg att de var helt och att alla hennes senor såg jättebra ut för att vara 19 år, vilken lättnad. De kom fram till att hennes senskida (det är som en platta emellan hoven och benet) var inflamerad, så hem med fler kurer metacam och prommenader.
 
Till våren började hon äntligen bli bättre och jag kunde börja skritta igång henne. Jag var så himla glad och vågade knappt öka träningen för jag var så rädd att skadan skulle komma tillbaka, men det gjorde den inte. Efter en lång igångsättning blev hon äntligen frisk och mår idag jättebra. Benet är fortfarande lite galligt men det är inge farligt enligt veterinär, det är som ett ärr. Hilda är min lilla älskling och hon är en riktig kämpe, min lilla prinsessa <3
 

Blöt tant

Idag har verkligen regnet öst ner, så hämtade in en ganska blöt Hilda. Så på med fleecetäcke så hon får upp värmen. Hennes hosta verkar även vara tillbaka, faan. Har blött hennes hö om de var pågrund av de men om de fortsätter så får vi ringa ut veterinär :(
Drömgrimma

I hööks nya vintercollection kom de även med en ny grimma. Den finns just nu endast i lila och är pyntad med ludd på insidan för att motverka skav, den har även små pärlor på delen över nosen och på kanten. Som ni kanske märkt så älskar jag lila, stigbyglarna jag har just nu är lila haha...
 
Kommer nog köpa denna om ett tag, vill se om det kommer in fler färger först. Drömfärgerna skulle vara marinblå och ljusblå. Hilda passar otroligt bra i blå, det är hennes färg verkligen! :)
 
        

Julaftons planer

Inom hästfronten så kommer det bli en jättemysig julafton! Vid 10 ska vi samlas i stallet och fixa oss och hästarna så juliga som möjligt innan vi ska rida runt i området och säga god jul. Sen ska vi även stanna hos några som bor i närheten och dricka glögg och äta pepparkakor. Ska bli jättekul! Längtar verkligen till jul nu, det enda som fattas är snö. Vad är en jul utan snö!? Enligt yr.no så ska det bli cirka 5+ grader fram tills den 19 (det är så långt jag kan se), hoppas att det hinner bli minusgrader efter den 19 så det iallafall hinner komma lite snö!
 
Har ni några speciella planer för jul inom häst/djurfronten? kommentera de jättegärna här nere! :)
 
 

Hästfri dag

Idag var jag hästfri, tyvärr. Men var så himla trött så orkade verkligen inte åka upp, men hon går ju på lösdrift med sina kompisar och har det bra! En dag extra att rulla sig extra mycket ;) Så kvällen har jag spenderat i min soffa med varma täcken och vetekuddar, kollat youtube och ätit lussebullar.
 
Juste, pannlampan kommer somsagt under veckan så jag tänkte inte rida innan den kommer, då det är för riskfyllt. Igår höll vi på att gå omkull 2 gånger för hon knappt såg något och det var i skritt. Vill verkligen inte att hon går omkull och blir skadad, så för att vara på den säkra sidan får hon vila och prommeneras tills lampan kommer :)
 

1 Maj 2013 - 9 December 2014

Dethär är alltså Hildas och min utveckling under cirka 1 och ett halv år. Vad tycker ni, har vi utvecklats? :)
 
 

En ryttares bästa vän

En ryttares bästa vän året om, Magic Brush! En Magic Brush är en borste med plastpiggar som är perfekt för att ta bort torkad lera med eller använda när hästen fäller. Har säkert 10 stycken i alla påsar med hästgrejer, den jag använder just nu har jag haft i snart 2 år så det är bra att ha några i reserv om den skulle gå sönder.
 
De borstar jag använder mest är min rotborste sen Magic Brushen. Man får en ren häst på bara 10 minuter, perfekt om man inte hinner borsta längre. Sen om jag har mer tid så använder jag självklart lite mjukare borstar också för att ta bort den sista dammen. Hilda tycker också att Magic Brushen kliar superduper mysigt i örat, hon somnar så skönt hon tycker det är haha :)
 

Jobbiga lera

Nu ligger verkligen ridmotivationen nästan på botten på grund av mörkret och all lera. Leran är nästan upp till knäna och det drabbar ridningen väldigt mycket, går knappt att ens trava utan att hon halkar. Jättesynd men vill inte ta några risker, hoppas det blir kallt ute nu så det fryser på ordentligt. Nackdelen med att rida på gräs är att vädret blir ens chef, man måste lyda och anpassa efter det! ;)
 
Pannlampan ska tydligen komma under veckan vilket jag längtar efter, min lösning av fasttejpade ficklampor håller inte så länge till. Både tejpen och lamporna håller på att ge upp! Klickade även hem lite nödvändiga hästsaker också. Helt och hållet glömt vad jag köpt haha, så ni får bilder när allt kommer.

 

Måndag

La mig väldigt tidigt igår så vaknade redan nu, en timme och 30 min innan jag hade behövt gå upp. Sorligt men vad gör man! ;) Mår mycket bättre idag och som ni nog räknat ut så blir det skola för min del, slutar ändå 13:35 så är inte en jättelång dag. För Hildas del blir det ridning idag, hade tänkt ett lugnare skritt/trav pass idag. Hoppas hon känner sig taggad!
 

10 guldstjärnor

Gud vad bra det gick att rida med mitt egengjorda lilla hackamore idag! Hon brukar alltid vara stark och gå dit hon vill på bettlöst, men det problemet verkar som tur det ha löst sig själv. Behövde knappt ta i henne för att stanna dock var det svårare att svänga men det är ju något som måste tränas på.
 
Både Hilda och tränset får 10 guldstjänor av mig! Skönt att ha något att variera emellan, både för ryttaren och för hästen :)
 
 

Skrittur

Hildas hosta är helt borta vilket är jätteskönt, så idag ska jag skritta ut lite. Tänkte att en liten tur på 15 min blir bra, vill inte skritta för långt om hon inte är helt hundra än. Hostan berodde förmodligen på att halmen i ligghallen byttes ut, så det var som tur det ingen sjukdom som orsakade det.
 
Tänke även passa på att testa mitt egengjorda bettlösa träns också. Det kan gå hur som helst efter som hon vilat in några dagar nu och är en tickande bomd av energi haha. En utvärdering om det kommer upp sen! :)
 

6 december 2014


Fotografering

Idag har jag och Hilda haft en liten fotografering. Korten kommer upp här ikväll! :)

Att hoppa barbacka är inte enkelt

Älskar att kolla igenom gamla kort och gjorde det senast idag. Hittade då en väldigt rolig bildserie från när jag hoppade barbacka på Hilda förra året. Trots den låga höjden är det inte alltid enkelt att hoppa barbacka! ;)
 
 

Hur jag lägger upp ett ridpass

Att planera ett ridpass är svårare än man tror. Vilka övningar kan behövas, vad ska fokuset vara osv. Tänkte skriva lite om hur jag lägger upp ett ridpass!
 
Börjar alltid med 10 minuters framskrittning på långa tyglar i ett raskt tempo. För att inte tråka ut Hilda och underhålla henne så lägger jag in volter, snett igenom, åttvolter bland annat. När jag ska börja jobba henne så kortar jag tyglarna lite i taget och känner av hur hon känns och där efter börjar jag känna efter vart jag ska lägga fokuset. Jag försöker att alltid hålla Hilda uppmärksam för mina hjälper genom tempoväxlingar i alla gångarter samt halter med jämna mellanrum.
 
Hilda kan vara ganska svårriden och vilja göra som hon vill vilket har varit ett problem för oss, men nu går det uppått och hon lyssnar bättre på mig. Hur Hilda än beter sig så går det verkligen inte att bli arg på henne, man börjar skratta och pussa på henne! ;) Hon är ju trots allt 20 år om lite mindre än en månad och att hon fortfarande har en sån energi i sig och älskar att jobba är så himla kul!!
 
 

John Whitaker ridhjälm

De som ligger högst på min önskelista är en ny ridhjälm. Finns många jag gärna skulle vilja ha men den som jag helst vill ha är en John Whitaker bling. Den är så himla snygg och någon jag gärna skulle haft på huvudet, tycker även sammetshjälmar är väldigt fina dock är de inte så bra under regn då de tar väldigt långt tid för dem att torka. Priset ligger på cirka 3'000kr och du kan bl.a hitta den HÄR.
 
Ridhjälm John Whitaker Bling - Charles Owen

Gosii
Tävlingsoutfit

 

Nämen godmorgon på er

Idag vaknade jag tidigt, 08.00 på minuten faktiskt och var pigg. Det är väldigt tidigt för att vara mig då jag är van att vakna tidigast klockan 11 och fortfarande vara trött haha. Hilda får vila idag som hon gjorde igår pågrund av att hon hostade och hon är inte den hästen som brukar hosta. Vi var ute och gick med henne i 5 min och då frustade hon nöjt och hostade inte mer efter det, så för att vara på den säkra sidan får hon vila tills lördag då hon eventuellt bara ska skrittas ut.
 
Måste bara berätta detta känner jag, det var så gulligt att jag och mamma nästan dog söthetsdöden ;) Hilda stod kanske 2 meter bort från mig i stallet, då helt plötsligt tar hon upp huvudet i pussposition och kommer mot mig fortfarande med huvudet uppe och ger mig en stor, mjuk och härlig puss. Hur gulligt var det inte, man vet aldrig vad för sött Hilda kan få för sig men detta slår nog allt!
 

Hilda har ställt om dygnet

Man undrar hur länge Hilda är vaken om nätterna när hon de senaste dagarna börjat gäspa klockan 19.30 ;)
Karlslund sadel

När det är dags för en ny sadel blir det en bomlös sadel som gäller, dels för att man slipper ta ut sadelutprovare sen passar den alla hästar. Jag har hittat en jag verkligen vill ha, den är i märket Karlslund och kostar 9'500kr.
 
"En moderna bomlös sadel. Mycket bekväm för ryttaren, sätet är smalare än vad som är vanligt för bomlösa sadlar, för bättre stöd och komfort. Stora härliga knästöd. Smart konstruerat framvalv där man lagt in ett litet koppjärn (ej utbytbart) för att hålla upp sadeln så den inte sjunker ner och trycker på hästen. Säkerställer också att hästen får god bogfrihet trots en bomlös sadel."
Karlslund Kontakt Bomlös sadel
 

 

 


Röd & Svart allroundoutfit

 

Världens bästa vovve


En tidig julklapp

Eftersom stallet vi står på inte har någon belysning så har vi fått tejpa på små ficklampor och 2 pannlampor på ridhjälmen. Dock håller det inte i längden för batterier behöver bytas och allt blir krånligt efter som de går åt så himla mycket tejp. Så för att kunna rida under det mörka halvåret så har vi skickat hem en LEDX Cobra 5500 pannlampa som lyser lika bra som helljuset + halvljuset på en bil.
 
Priset ligger dock på 6'000 kronor vilket är ganska mycket, men med tanke på allt man får för pengarna och hur nödvändig den är så är den värd varenda krona. Himla nyfiken på att testa den, jag och Hilda kommer se ut som ett gående lysklot ;)
 
Nedanför ser ni hur lampan lyser upp en mörk kväll.
Cobra

Bettlöst träns

Såg häromdagen på en blogg där hon förklarade hur man gör sitt egna bettlösa träns. Bestämde mig för att göra ett då det verkade så himla enkelt och de var det också! Det enda som behövs är ett träns, en grimma och en bra sax.
 
Börja med att klippa av nackstycket från grimman så det endast är delen runt mulen kvar, då tar du tränset och fäster bettets remmar i grimmans sidor (de i metall som man ställer upp hästen i stallgången med). Sen är det klart! Sorry för min usla förklaring, men ni förstår nog vad jag menar bara ni ser på bilden av mitt bettlösa träns! :)
 
 

Regntäcke

Eftersom att Hilda sätter en sån otroligt tjock vinterpäls så känner jag att ett regntäcke kommer räcka i vinter. Anledningen att hon har täcke är för att hon har en gammal låsning i bäckenbenet som kiroprakterna vill ska hållas varm. Hon har ett nylonfodrat täcke nu som det dock inte blir så varmt under, så funderar på ett fleecefodrat helst med en avtagbar hals utifall det kanske blir riktigt kallt.
 
De pengar jag har kvar ifrån SHIS kommer jag nog lägga på täcken. Har hittat en del på olika hemsidor som jag gärna vill ha, dock kostar de flesta mer än vad jag kan lägga så får fortsätta leta tills jag hittat ett som funkar. Om ni hittar något får ni gärna länka det i en kommentar, skulle vara jättesnällt! :)
 
 

Visste ni att...

...Att när Hilda vill ha godis så gör hon alla de trick hon kan på repeat tills hon får godis? Haha, de trick som är de typiska "tiggtricken" är lyfta på frambenen, puss eller flema. Och de värsta är ju att hon gör de så otroligt gulligt så man kan ju inte låta bli att ge henne godis när hon står där med sina valpögon och öronen spetsade framåt, lilla charmtrollet! Det räcker med att man råkar prassla med något eller kanske öppnar en blixtlås så börjar Hilda styla sig ihopp om att man kanske gömmer några godisbitar haha. 
 
Ett trick jag verkligen vill lära henne är stegra men problemet med det är ju att om hon får för sig att köra de när man ska ge godis så kan det bli farligt, så tricken där alla fyra hovar är på marken får duga ;)
 
 

1 december

Nu är det redan december och det innebär endast 23 dagar kvar till julafton och 30 dagar till nyårsafton! Känns helt galet att 2014 snart är slut, det har gått så otroligt fort. Iår ska nyårsafton firas tillsammans med mina djur i stallet, det bästa som finns. Det smälls inte så mycket raketer i området där stallet är vilket är skönt. Hilda är iallafall helt trygg vid smällar det är bara Ebba som kan bli lite stissig, hon är ju jakthund så hon tror ju de är jakt för fulla rullar utanför ;)
 
Något som är synd dock är att det inte är snö ute utan bara ett tunnt lager frost. Längar så mycket tills snön kommer dels för det blir ljusare sen ska det bli så otroligt mysigt att ösa på i full fart igenom snön! Hur ska ni fira jul och nyår? :)