Drömhäst

Sjuk och allt drog jag mig upp på hästryggen och red ut, bästa medicinen mot förkylning ;) Hilda var såå himla duktig idag, hon tog varenda förhållning direkt och var kvick både vid skänkling och samling. Eftersom hon har tagit det väldigt lugnt under veckan så tränade jag mycket tempoväxlingar och halter så hon får använda hjärnan och tänka.
 
Red max 30 meter i varje gångart innan jag gjorde halt och backade några steg, sen från halt fram igen i en annan gångart. Behövde knappt ta i tyglarna utan hon lyssnade jättebra på röst och vikt, rekord idag faktiskt! Var en så maffig känsla när hon ifrån halt for över i hennes fina galopp med stora steg och sedan med en liten bakåtlutning var nere i halt igen.
 
Ett perfekt avslut på helgen, eller för mig blir det längre helg för jag är inte helt frisk än tyvärr. Hoppas jag klarar gå att några dagar i veckan så jag inte missar för mycket, det får vi se helt enkelt! :)
 
 

Sweden Horse Show 2014

Nu är har jag tid och internetet vill sammarbeta med mig så nu kan jag äntligen berätta mer om igår! Taxin var vid Friends Arena vid 13.00 igår och då hade vi en timme och 30 minuter på oss att shoppa innan showen började. Det var så gryymt mycket folk och det gick knappt att ta sig fram, och det jag hann köpa var psof hästgodis, en sadelgjord (märke vet jag inte), ett par biothane tyglar samt ett hackamore.
 
När föreställningen började så var det knockout dressyr & hoppning vilket gick ut på att det var 4 olika lag, 2 dressyr och 2 hoppning. Ett av dressyrteamen körde spegeldressyr emot varandra och så fick publiken välja vinnare, sen körde andra dressyrteamet lika dant. De som vann (ett ut varje team) fick sedan tävla emot varandra och vinnaren vann hela dressyren i knockouten.
 
Det var lika dant i hoppningen, fast då hoppade det en bana. Vinnaren ur hoppteamen fick möta varandra och vinnaren då vann hela knockout hoppningen. Vinnaren ur dressyren och vinnaren ur hoppningen vart då ett lag som vann och igår var det Charlotte Haid Bondergaard och Malin Baryard. Var verkligen jättekul att se och gud vad man skrattade haha! :D
 
Efteråt var det dags för internationell hoppning på höjden 1.45 och där såg man några riktigt kända namn. Bland annat Michael Whitaker, John Whitaker, Peder Fredricsson, Malin Baryard, Jens Fredricsson, Angelica Augustsson, Roger Yves Boost och Niklas Arvidsson samt många fler, jättemaffigt att se!
 
Sen var det clinic med Sylve Söderstrand och Henk Nooren som jag dock missade, var och handlade på mässan. Strax efteråt var det dags för islandshästarna, uppvisning i tölt och flygande pass. Var några världsmästare där och guud vad snygga och flotta hästar det var alltså!
 
Efter hade Nellie Berntsson, Malin Baryard och Peder Fredricsson signering, köade ett tag men värt det! Sen var det dags att åka hem efter en superrolig dag! Trött och allt men gud vad roligt det var, och supernöjd med inköpen! :)
 
Patrik Kittel & Charlotte Haid Bondegaard
 

Whioo
Pussmular

Är det bara jag som älskar att pussa på mular haha? Speciellt Hildas såklart. De absolut bästa som finns är att sätta ansiktet mot Hildas mjuka mule eller bara pussa på den, häststackarn får säkert stå ut med 174626 mulpussar om dagen! ;)
 
Kommer ihåg sommaren 2013 då jag och Hilda satt utomhus i solen med hennes mule mot min kind och mös. Dock slutade det med att både jag och Hilda somnade till och sov i kanske 30 min, mamma hann ta ett kort och de fotot hänger imramat i mitt rum. Har många minnen med Hilda och fler blir det heelt klart! :)
 

Youtube

Glöm inte att jag har Youtube där jag har massa filmer från när jag t.ex rider Hilda. Ni som följt bloggen har ju sett mest kort, så om ni vill se "live" så borde ni kika in där! :)
 
Klicka HÄR för direktlänkning
 
 

Sjuk och dan

Mamma och Frida (min syrra) har varit förkylda hela veckan och jag har verkligen gjort allt för att inte bli smittad, sen såklart dagen innan SHIS ska jag självklart vakna upp med halsont och snuva... Är hemma ifrån skolan idag och bara vilar, ska upp till Hilda sen och borsta henne. Får proppa i mig alvedon så jag orkar med i morgon, har inget val för jag tänker inte missa SHIS haha.
 
Läste även att man inte får ha med kameror in till Friends vilket är jättesynd... Så tyvärr blir det inga kort med kameran, men med mobilen blir det nog några. :)
 
 

SHIS 2014

Nu är det bara 2 dagar kvar till SHIS, åh jag längtar ihjäl mig! Ska bli så jäkla kul alltså, kameran ska laddas och massa minneskort ska tas med för foton blir det helt klart :) Efteråt blir shopping, av hästsaker då förstås. Har en del saker jag vill köpa, får se hur långt pengarna räcker helt enkelt!
 
http://www.swedenhorseshow.se/sihs/wp-content/uploads/2013/11/sihs_hastfest-660x400.jpg
Bild ifrån Sweden Horse Show

Brun/Marinblå/Guld

 

Toppen ridpass

Idag var det endast skritt och trav övergångar på tanten! I Början gjorde hon som hon ville, då var det bara att slänga in övningen jag gjorde sist (skritt och halter) och det löna sig ganska snabbt. Hon var framåt och tog alla förhållningar väldigt bra. I serpentinbågarna så gjorde jag framdelsvändningar när jag gjorde själva bågen och efter bara några gånger så mjuknade bogarna till, den övningen funkar alltid tycker jag!
 
Eftersom hon var så duktig i skritten så la jag även in lite trav, samla på långsidorna och öka på kortsidor samt tvärtom vilket gjorde henne väldigt känslig och var med hela tiden. Idag var ett riktigt bra ridpass, så himla kul när alla övningar ger resultat! :)
 
 

Sporrar och spön

Spö och sporrar är något som vissa inte alls gillar, och vissa gör. Jag har ingenting emot något av de så länge man vet hur man ska använda det, folk som missbrukar de gör mig så arg och ledsen. Jag får rysningar av "ponnysparkar" med sporrar eller hårda piskrapp med spön. Hästar är fullt levande djur med känsel, de må vara stora men det betyder inte att de är helt känsellösa.
 
Jag använder alltid ett dressyrspö på Hilda för hon lyssnar bättre på mig, det är inte så att jag piskar med det utan det är ett bra hjälpmedel vid exempel öppnor. Om hon inte tar skänkeln så slår jag försiktigt till med spöet på mig själv för hon piggnar till av ljudet, ett ganska bra tips faktiskt! Sporrar använder jag väldigt, väldigt sällan. De få gånger jag använder de är när vi ska träna galoppfattningar då fattningen blir mycket tydligare.
 
Vad har ni för åsikter om sporrar och spön? :)
 

23/11 -2014

 

Måndag

Inte alls sugen på att måndag och en ny skolvecka. Vill bara sova och vara hos Hilda! Fast hela mitt "rum" i skolan är täckt utav bilder på Hilda så får kolla på de om jag blir för hildig ;) 

Glömde helt bort att skriva tidsinställda tills idag, men ska försöka skriva lite under dagen. Hur som helst har ni tidsinställda att vänta er i morgon :)

Söndagstur

Perfekt avslut på helgen, skogstur på min fina tjej! <3

Idag gick det inte bra

Idag gick ridningen på Hilda inte alls bra. Jag la fram en bom på både långsidor som jag tänkte både skritta och trava över, men allt blev bara kaos. Hon ville absolut inte över, de gånger jag fick över henne så snudda hon bommen och så blev hon rädd för ljudet.
 
När hon inte ville gå över så smet hon förbi bommen, låste typ bogarna så jag inte kunde svänga och sprang fram i en jäkla fart. Lyckades inte stanna henne hur jag än gjorde, så fick göra min nödlösning - hoppa av i farten. Då stanna hon snällt och titta på mig med sina busiga ögon, då började jag skratta och så fick hon en stoor puss <3
 
Longerade av henne lite energi innan jag satt upp och började göra lydnadsövningar. Skritt, stopp, skritt, stopp osv, vilket ska bli en rutin ett tag fram. Tror det kan behövas! Hur busig hon är så är det min lilla drottning ;)
 

Fredag

Då var de fredag och nu väntar helgen! fast för mig har det varit helg sen 2 dagar tillbaka, studiedagar är allt bra! ;) i morgon ska min kompis Josefine tävla med sin ponny så jag ska agera fotograf vilket ska bli roligt, efteråt blir det upp till Hilda och rida henne om jag hinner. Annars blir det bara borstning och mys! Har tänkt att verkligen ta tag i hennes svans också, borsta ut och eventuellt schamponera den då de är nog det enda sättet att få bort all lera.
 
Ha en bra helg!
 
 

Snöig skogstur

Idag var det snö igen, så på med varma kläder och ländtäcke på Hilda sen ut i skogen! Ingen av oss var på ett riktigt ridhumör pga vädret, fast i ett halvår fram kommer det bara vara snö så lika bra att vänja sig. Hildas trav idag kändes helt galet fin, hon bara flög fram bokstavligen! I galoppen var det inte samma känsla, hon var lite slö och benen hängde inte riktigt med. Men efter ett par tempoväxlingar vart den ganska bra faktiskt, hon trampade under sig mer och hon jobbade bra med hela kroppen.
 
Kalla och blöta kom vi hem efter ett ganska bra ridpass. Hilda fick sitt mysiga fleecetäcke på sig och massa hö så får hon stå inne till ikväll och torka. Får hoppas vädret blir lite bättre till kvällen! :)
 
 

20 November 2014


Mål med bloggen

Att vara igång som bloggare igen är superkul! Har förut känt det som en press och något som måste göras, därav har det blivit så många pauser. Men nu har jag ingen press alls faktiskt! Vissa dagar är man såklart mer bloggsugen än andra, men då är det bara att ta en bloggfri dag och ladda upp inför nästa.
 
Har ett mål med bloggen och det är att det ska vara kul. Jag älskar att skriva och samtidigt blir det en dagbok om mitt liv tillsammans med Hilda, de ridpass som går bra finns här och även de som går dåligt. Att ha flera tusentals läsare är inget mål för mig, självklart skulle det vara roligt men det får gå som de går! Jag bloggar om mitt liv och de intresserade är välkomna att hänga med! :)
 
 

Raka hästen?

Vintertiden är nog den värsta årstiden med tanke på ridningen. Vi som har islandshäst får det lite värre då de får en helt galet tjock päls, Hilda ser redan ut som en liten isbjörn! Förra året rakade vi faktiskt Hilda på halsen och halva magen vilket underlättade väldigt mycket då hon inte alls svettades lika mycket, fast då stod hon på box. Nu går hon somsagt ute dygnet runt och behöver all päls hon kan få så iår får pälsen stanna och ridningen får lida.
 
Om man har hästen på box och tillgång till att kunna raka den ser jag bara fördelar med det, det absolut bästa om man vill fortsätta träna normalt under vintern. Går hästen på lösdrift tycker jag det är snällast att låta pälsen få sitta kvar då den ändå går ute dygnet runt och pälsen ger hästen värme och skydd. Självklart kan man ju sätta på täcke men för Hilda får pälsen stanna kvar! :)
 
Ihopsläpp i vintras.
 

Uterittsplaner

Idag blev det ingen ridning utan bara ompyssling. Ska fyra dagar framåt bara rida ut träna med liite mer krav än vanligt, planerna blir mer töltträning och sen försöka länga stegen lite extra i resten av gångarterna. Så idag får hon vila upp sig inför helgen! Ska även se om mamma kan filma lite :)
 
 

Klipp från i somras

Saknar sommarkvällarna, att hoppa klockan 20.00 på kvällen är såå mysigt!
 

Hur går en importering till?

På svtplay finns en dokumentär om hur det går till när islandshästar importeras ifrån Island. Med tanke på att Hilda är importerad är det självklart intressant att se hur de går till och fungerar när en häst importeras. Filmen var väldigt kul och intressant att se på och den finns länkad HÄR för de som vill se :)
 
 

18/11 2014

Idag stod ett dressyrpass på schemat, fast kan man kalla de dressyr ens? vi mest galopperade och busa runt ;) I början var somsagt planen att hon skulle ridas igenom, hon var väldigt fin i skritten samt traven och var avslappnad från början och jobbade mer än gärna i arbetsform.
 
Hon tog alla förhållningar bra men var lite okoncentrerad, hennes bogar och jag ville åt lite olika håll men de löste sig efter lite volter och serpentiner. Första galoppfattningarna tog hon bra, i vänsterhåll vart det lite fel i början men det jobbar vi på! Förövrigt var hon helt galet pigg idag, stod med all vikt på ytterstigbyglen i svängarna för jag ville inte gå omkull, men Hilda hade full koll på läget ;)
 
 

Tölt

Hildas svagaste gångart är tölten. Hon är ingen naturtöltare utan ganska svårtöltad så har inte lagt så mycket jobb på att försöka stärka tölten utan mest fokuserat på resten av hennes gångarter. När hon väl kommer över i tölt är det max några steg men det är power i den, så tycker att de är synd att inte iallafall försöka jobba upp den.
 
Ska under en tid nu lägga in lite töltarbete i varje ridpass, ganska enkelt och inga höga krav men bara så hon får in takten igen sen om allt går bra börja träna den på riktigt. Bara kul att fokusera lite på en ny gångart som man kan variera ridpassen med, alltid kul somsagt att träna på något :)
 

Tävlingsoutfit - mörkblå

 

Måndag igen

Då var denna helg över och värsta dagen på veckan är här, måndagen. Fast det känns helt okej faktiskt då jag har studiedag torsdag och fredag, de dagarna ska jag verkligen utnyttja ljuset och rida innan mörkret kommer. Om banan hinner torka upp tills dess ska Hilda jobbas igenom, annars får jag göra det i skogen.
 
Hilda har verkligen börjat tycka det är kul att rida ut nu, går knappt att hålla in damen haha. Då är det bara att låta henne så springa på och ta nya tag sen när hon är lite lugnare!
 
 

Höstmys

Nyss tillbaka efter en supermysig uteritt på en vääldigt pigg Hilda. Jobbade henne i tempoväxlingar i alla gångarter i början, det gick hyfsat men hon kunde inte samla sig så bra i galoppen så släppte allt och lät henne få springa på. Och de gjorde hon verkligen! 

Har nog aldrig suttit på henne när hon varit så pigg. Tillslut frustade hon nöjt och gick över i en avslappnad trav innan jag skrittade hemåt.


Brun & Marinblå träningsoutfit

 

Att värma upp är viktigt

Alla har nog fått höra ett antal gånger att det är viktigt att skritta fram hästen 10-15 minuter på långtygel innan man börjar jobba den. Vissa ryttare gör de och andra inte, själv är jag en som ALLTID skrittar fram hästen 10 min innan jag börjar jobba den.
 
En häst är en levande varelse som har vissa dåliga och vissa bra dagar som människor, de kan bli stela och behöva gå till kiropraktor (i detta fall hästkiropraktor haha). Det jag försöker säga är att hästar måste också få tid på sig att bli varma i kroppen innan man kan börja jobba de, de är lika viktigt som för människor. 
 
Tänk dig själv att vakna på morgonen, stel och dan. Då direkt ska du börja jobbas, ställas och böjas till exempel. Det gör ont va? Sen gör du samma sak när du vart ute och gått 10 min i ett raskt tempo. Det gör inte lika ont då ellerhur? Då har du fått komma igång och i hästspråk fått skrittas fram.
 
Uppvärmning är en viktig del i ridningen och jag har alltid och kommer alltid att lägga 10 min på en ordentlig framskrittning. Hur är det med er? skrittar ni fram eller inte och isånnafall varför? :)
 
 

Halvsovandes

Efter att varit ute och jagat med pappa i skogen hela dagen är jag HELT slut nu och sitter som en utslagen padda i soffan haha. Måste snart iväg igen dock, vi har fodringen ikväll så ska ta in Hilda och pyssla lite med henne. Hade tänkt rida ut idag men mörkret hann före så får rida i morgon helt enkelt.
 
Det är anledningen till att bloggen stått tom idag, i morgon är allt som vanligt igen! Har en del tidsinställda som ska skrivas, de ploppar upp i morgon och under veckan. :)

Vissa bilder blir bättre än andra

 

Önskelista 2014

För första året någonsin ska alla mina julklappspengar gå till lite nya ridkläder till mig! Varenda krona har gått till Hilda och nya saker till henne, så mycket roligare att shoppa till hästen ju! ;) Men iår blir det skillnad, nya ridbyxor speciellt ska införskaffas då det verkligen är prio ett. Räcker pengarna blir det säkert några ridtröjor också, hööks har fått in ett gäng som gärna får hänga i min garderob.
 
Tycker alltid deras höst och vår collectioner är snyggast för färgerna på kläderna är så matta och fina. I den senaste collectionen kom det även en del lila grejer som var väldigt snygga, nu önskar man att man var miljonär så man kunde köpa allt!
 
 
 
 
 

10 fakta om Hilda

1. Hon är proffs på att ha sönder eksemtäcken </3
2. Hon älskar att göra puss och kan helt plötsligt ge än en pussattack, sötnosen!
3. Hon gillar inte att spänna sadelgjorden.
4. Min första avflygning på Hilda gjorde jag en volt i luften, en snygg en faktiskt ;)
5. De flesta i Hildas släkt har 7-8 i gångarter.
6. Hon har inte riktigt koll på sina ben när man rider, en liten snubbelpålle.
7. Alla tränare jag ridit för trodde inte att Hilda va en islandshäst, utan en welshponny!
8. När Hilda vill ha kli på rumpan så backar hon försiktigt in i en.
10. Hon är vääldigt ranghög.
 
 

Torsdagskväll

Idag red Frida (min syrra) på ridskola så Hilda fick stå idag. Vill självklart upp och bara pussa på henne men får göra det i morgon, då ska hon få massa morötter och gos! Har iallafall fått lite stalltid idag när jag kollade på Frida, kameran hängde även med så en del kort blev det.
 
Mina inställningar dock för att fota i ridhus hade nollställts så fick sitta ett tag att försöka hitta tillbaka till de jag använder, efter en del pill är allt nästan som det ska, haha! ;)
 
 
 

Turkos & Svart dressyroutfit

 

PolarPad

Hittade på Gustvall Ridsport något som heter PolarPads och är en typ av snösula som man enkelt monterar på själv med 2 broddar. Mycket mer pratiskt än snösulor men med dessa riskerar man inga hovbölder, dock blir det lite extra jobb men de är de värt.
 
Är väldigt förväntansfull på de och hoppas de är lika bra som de verkar. Nu måste vi bara skaffa lite brodd och de gör vi när hovslagaren kommer eller så åker vi till granngården och köper ett pack. Äntligen kan jag andas ut för nu är allt inför vintern klart och snön är välkommen!
 
Priset ligger på 229 kronor.
Polarpad_snösula

Isländska namn - betydelse

Har du islandshäst och vill veta vad din hästs namn betyder? då är DENNA sidan för dig! Här finns de flesta isländska namnen från A-Ö med deras betydelse. Hildigunnur betyder Konung vilket passar väldigt bra till henne då hon är konungen i hagen, damen är ranghög! ;)
 
 

Eskardon

Eskardon är ett hästmärke som jag tror de flesta känner till. Enligt mig är det de snyggaste märket inom produkter till häst, deras produkter är inte enfärgade som alla andra är (oftast) utan de blandar färger, "färgsplatter" och är väldigt kreativa vilket får ens stor hiss från mig.
 
Har aldrig ägt något därifrån men inom en framtid kommer jag helt klart göra de. Är sugen på antingen ett schabrak, täcke eller en grimma.
 

Hur jag redigerar mina bilder

Jag redigerar i programet Gimp 2.6 och är väldigt nöjd med de! det är gratis och finns att ladda ner HÄR.
 
När jag ska redigera en bild så börjar jag alltid med att ljusa upp eller mörka ner bilden om det behövs och det gör jag i "färger", "kurvor" sedan ökar/sänker jag ljuset tills jag får det jag vill ha och passar bilden. Efteråt ökar jag kontrasten lite så bildens färger blir lite skarpare, bara några små ökningar kan göra en stor skillnad.
 
Om det är en sommarbild ökar jag alltid färgerna för att få en varmare och härligare känsla. Då öppnar jag en kopia på lagret och går in på "Färger", "Auto" och "Förbättra färger". Då blir bilden alltid för färgglad, därför gjorde jag en lagerkopia så jag sen kan sänka opaciteten på lagret vilket gör färgerna då mer mjuka. Sen som en extra touch ökar jag skärpan på bilden lite mer.
 
Detta är då min standrad redigering till bilderna, sen har jag fler sätt som jag använder mig av för att göra en mer avancerad redigering men använder denna oftast.
 

Duktig Hilda

Idag fick de bli uteritt! Hilda som inte fått galoppera på en vecka (ridbanan är så hal) var väldigt pigg. När jag kommit fram till skogsvägen började jag jobba henne lite i övergångar mellan tölt och trav, hon fick fram en helt otrolig tölt alltså! 

Avslutade töltjobbningen då och lät henne få galoppera hur mycket hon ville, fick knappt stopp på henne haha. Svårt att tro att damen är 19 år ;)


2015 närmar sig...

Nu är det bara cirka 2 månader av 2014 kvar och det är helt galet hur fort året gått. Fast 2015 ska bli kul och en massa roliga grejer händer, bland annat jag fyller 15 och vi har haft Hilda i 2 år. Sen är det inte så mycket mer inplanerat, men det dyker säkert upp saker som ska bli kul! Mitt nyår ska jag självklart fira med Hilda och min vovve Ebba i stallet och kolla på raketerna!
 
Hilda är även helt trygg vid raketer och det är jag så glad över. Ebba är också trygg men hon är ju en jakthund så hon tror ju att de är jakt pågång och skäller en del, fast jag får hoppas att hon är lite lugnare i år! ;)
 

Protector

Måste bara tips om dessa boots i neon färger från börjes. Det kostar endast 50 kr och är i märket protector, man får ett par bra boots till ett riktigt bra pris. Köpte mina i somras och är verkligen nöjd med de, ser fortfarande helt nya ut och används nästan dagligen. Tumme upp också för färgerna, älskar verkligen neon färger på boots. Det sticker ut och hovarna lyser verkligen!
 
 

Sadelgjord

Lite nyfiken på denna sadelgjord, en Top Reiter för 1290 kronor. Lite saftigt pris men har bara hört en massa bra saker om den så tror nog det är värt att testa. Gjorden är gjord i 100% slitstarkt läder och elastisk på båda sidor, undersidan är gjord i mjukt läder och tack vare att den är så bred fördelar sig trycket ut jämt vilket gör hästen mer avslappnad.
 
Sadelgjordar är något jag vill ha i mjukt läder och breda. Det ska vara bekvämt för hästen att ha en sadelgjord runt magen, det ska ses som en positiv sak! Vad använder ni för sadelgjordar?
 

Vilonatt

Inatt får hästarna stå inne under natten för att vila från allt regn. Skönt för de att få komma in ibland och torka. Hilda var jättefin idag, dock var jag så trött så vi lullade bara på i skritt och trav så hon fick springa av lite energi. 

Ska även sätta mig ikväll och leta fram lite övningar jag kan rida så passen på banan blir lite mer varierade, sen är det självklart alltid roligt att testa på nya övningar. :)


Horsemanship

Är det enligt mig det absolut roligaste inom ridningen. Att ett stort djur på flera hundra kilo lyssnar på minsta rörelse och gör konster på kommando, det är maffigt.
 
Jag har alltid tyckt det var roligt med sånt, men aldrig riktigt fått testa på det förrän vi köpte Hilda. Började från dag ett med lite smått horsemanship, backa, gå fram osv vilket resulterade i att Hilda följde varenda steg jag tog och stannade så fort jag stannade. Sen att bara vara med sin häst ger mer än vad man tror, promenader, borsta etc binder starka band.
 
Lite senare började jag trickträna vilket var så kul! Första tricket fick bli något enkelt så valde puss. Dock lyfte hon bara huvudet åt alla möjliga håll så de vart halvt puss, men det rättade jag till sen och nu gör hon de helt rätt. Idag kan Hilda vacker hov, flema, buga och såklart puss.
 
 

9/11 - 2014


Ny vecka

I morgon är det måndag och ännu en ny vecka. Har inget speciellt planerat utan det blir det vanliga, skola och Hilda. Det låter inte så mycket men man är riktigt trött och slut när man kommer hem, speciellt på hösten nu när det blir så mörkt tidigt.
 
Hilda har fått gå ganska lugnt den senaste veckan så ska trappa upp allt en nivå och verkligen rida igenom henne, har lite övningar i huvudet som jag ska använda mig av. Känns som det kan behövas nu, både för mig och Hilda! Måste även börja jobba lite mer på min sits, eftersom jag inte tränar för tränare så får man ju inte glömma bort sig själv också då ingen påpekar om man gör fel. Blir lite extra att tänka på!
 
Hoppas ni haft en bra helg och är taggade på en ny vecka :)
 

Älgjakt

Gick upp klockan 7 för att hänga med pappa ut i skogen för att jaga älg, får hoppas de blir något idag! 

Sen ska jag till Hilda och borsta henne, får se om jag rider. Annars blir det en vanlig söndag,  ska även klämma in lite tidsinställda om jag hinner. Hursomhelst blir de vanlig uppdatering i morgon :)
De 3 musketörerna

 

Nu börjar vintern

Mörkret är det värsta med vintern, speciellt när man inte har tillgång till belyst paddock eller ridhus. Men men, dethär funkar bra det med bara man har pannlampor.

Vart inte så avancerat idag utan mest lite lösgöring i skritt och trav, efter ett tag vart hon så avslappnad och guud vad duktig hon var! Nu blir det hem och försöka värma mina tår som är kallare än isberg haha.


Winter 2014


Snöö

Iår kommer snön tidigt! Vilket är både bra och dåligt, mest bra då det är så himla fint och mysigt med snö. Dock blir det lite minus när det gäller ridning då eftersom vi inte har ridhus blir väldigt jobbigt att rida med snöstyltor och all kyla. Men men, tur att Hilda har sån härlig päls så hon kommer hållas varm :)

Annars händer det inte så mycket annat idag, skola och sen till Hilda. 


Släktforskning

Har under de senaste dagarna suttit och googlat namn i Hildas släkt och försökt få fram bilder. Kom fram till att hon tillsammans med den otroligt fina hingsten Hæringur fra Litla-Kambi fått hingstfölet Vorboði fra Hrafnkelsstöðum år 2007 på island. Mer än så vet jag tyvärr inte om hennes föl. 
 
 
Har även äntligen hittat en bild och film på Hildas pappa, Sviðar Frá Heinabergi. Han är en hingst född 1986 och är därför idag runt 26 år, med en totalpoäng på 8. Man ser väldigt mycket av Hilda i han, speciellt huvudet och gångarterna är nästan identiska.
 
Mellan 3:29 och 4:13 ser ni Sviðar visa upp sig :)

Let's go home

Slutade tidigt idag, 13.40 vilket var jätteskönt då jag är så trött. Nu blir det hem och äta sen iväg till Hilda och rida henne. 

Blir galopparbete idag, mycket fattningar och avbrott. Hon måste få mer energi i galoppen, då hon inte tar i lika mycket på banan som i skogen.


Mitt favoritbett

Det senaste i min lilla bettsamling är ett 3 delat fullcheeck. Fullcheek är ett bett som ofta unghästar använder för att lära sig svänga, då stängerna på sidorna förtydligar sidförande tygeltag utan att bettet åker igenom hästens mun.
 
Hilda kan vara ganska svårsvängd och bettet när jag svänger åker igenom munnen på henne, därför rider jag med nosgrimma för att hon inte ska kunna gapa så mycket så att bettet åker igenom. Då hittade jag fullcheek och skickade hem det direkt. Nu behöver jag knappt ta i tygeln utan att hon svänger och hon trivs så mycket bättre på detta bett än på något annat jag testat.
 
Har efter lite letande hittat fler modeller i fullcheek, hittade bland annat ett rakt med äppelsmak som jag helt klart snart ska skicka hem.
 
Globus Fullcheek SS 3-delat

Hon är riktigt fin alltså

 

SHIS 2014

Då är biljetterna bokade för SHIS! Vi ska gå på fredagen 14.30 sen är det om jag minns rätt 3 timmar fram, det bästa är att vi sitter längst fram. Kameran ska självklart med! ;) Islandshästarna är det jag ser fram emot mest, de är ju så otroligt duktiga och så snygga när de dundrar fram i en flott tölt.
 
Förövrigt händer det inte så mycket mer annat idag än det vanliga, skola och sen till min vita fluff som ska ridas! Fokuset blir samlat tempo i trav, får se hur det går men förhoppningsvis går det bra! :)
 
 

Kvällsprommis

Ute och går med Hilda i de kolsvarta mörkret, saknar de soliga sommarkvällarna! :(
Är schabrak nödvändigt?

På ridskola fick jag lära mig att man alltid måste ha schabrak annars får hästen skav, men så är det faktiskt inte. Schabraket används oftast för att skydda sadeln och för att det är snyggt. På Hilda har jag en fårskinnspadd vilket är väldigt skönt då man slipper ha en extra stor tygbit under sadeln, sen även för att schabraken jag har är så tjocka vilket gör att Hilda speciellt i sin höst och vinterpäls svettas extra mycket.
 
Använder ni schabrak eller kör ni på någon slags padd? skriv gärna era åsikter om de i kommentarerna! :)
 
 

Utveckling

Tycker ni att vi har utvecklats på cirka ett år? :)
 
DÅ:
 
 
NU:
 

Monday morning

Godmorgon! Vaknade i morse och hade ingen lust alls att släpa mig upp ur sängen... Fast upp kom jag och nu sitter jag i skolan och precis haft idrott. Sitter och surfar runt lite på hööks och drömmer mig bort i väntan till nästa lektion. 

Vill bara hem till min prinsessa och gosa med henne, men hon är mer grå av leran än vit så hon har de bra i hagen iallafall ;)


Veckoplanering

MÅNDAG: Promenad för hon skos på förmiddagen.
TISDAG: Dressyr med fokus på ett samlat tempo i trav.
ONSDAG: Galopparbete, samla, öka osv.
TORSDAG: Vila.
FREDAG: Bommar.
LÖRDAG: Uteritt
SÖNDAG: Uteritt
 
 

Travövergångar

Har inte haft tid att skriva om dagens ridpass förrän nu, ska strax gå och lägga mig då jag fick veta nyss att jag har nytt schema. Börjar 8.00 istället för 9.15 fast slutar dock 13.35 så de är ju bra!
 
Hade ingen aning om hur jag skulle lägga upp ridpasset idag så tränade på övergångar från skritt till trav, sen att samla till en så kort skritt som möjligt sen så snabbt som möjligt vilket hon verkligen lyssnade på, hon tog varenda förhållning direkt och vart väldigt lydig hela passet.
 
I traven gjorde vi inget speciellt utan bara lite lösgörande övningar, gick bra tills slutet då hon snubblade på en grästuva och gick ner på knä, så satt av och ledde henne på marken kanske 20 min och som tur det visade hon inga tecken på hälta vilket var så skönt. Trött på skador nu! :(
 
 

Islandsresa

Om lite mindre än 2 år bär det av till Island 1-2 veckor. Ska bli så himla kul att rida turer hela dagarna, bada i gejsrar och självklart att bara vara på Island och se den fina naturen. Tänk vilka kort alltså! Ska även skaffa en GoPro så jag kan filma ridturerna.
 
Vi har faktiskt också planer på att besöka Kleifum, alltså Hildas uppfödare om det ligger i närheten. Håller alla tummar och tår verkligen, isånnafall får vi se om de kommer ihåg Hilda. De kanske har några fölkort till och med? ;)
 
BILD: Lånad från google.

Snuttis <3
Nu är jag aldrig ensam

För cirka 2 veckor sen kom ett litet paket som jag spänt väntat på, ett tagelarmband. Ett tagelarmband är då ett armband gjord av lite hästsvans vilket är perfekt om man alltid vill ha med sig sin bästa vän. Jag har alltid på mig mitt armband och köpte det från HASTBLING.SE som jag rekomenderar!
 
 

Varför valde jag islandshäst?

Jag har ridit i ungefär 6 år på ridskola, då på "vanliga hästar" och hade aldrig ens suttit på en islandshäst förut. 2013 köpte vi Hilda som faktiskt va den första islandshäst jag suttit på och hade ingen aning alls hur tölten fungerade. Jag tränade Hilda i de jag lärt mig på ridskolan samtidigt som jag läste på hur islandshästar är att rida. Den ynka tölten jag gick fram var inte direkt snygg haha, de blev dock bara några steg men jag hade iallafall fått fram henne i tölt!
 
Hilda är ingen naturtöltare, utan hon har knappt någon tölt överhuvudtaget vilket då blir extra svårt då jag inte hade någon koll på hur det fungerade.
 
Nu lite mer än ett år senare är jag så glad att Hilda är en islandshäst så jag fick testa på rasen, för det är nog det bästa jag gjort i hästväg. Islänningar är en så härlig ras, de är inte gigantiska men ändå så pigga och härliga. Det går inte riktigt att beskriva känslan utan man måste testa på för att förstå hur speciella de är. En luftig galopp på en liten lurvboll är nog de härligaste som finns. En gång islandsryttare alltid islandsryttare! ;)
 
 

Kvällsfixs

Hemma från stallet 18.30 idag vilket är jättetidigt för mig eftersom vi brukar vara hemma runt klockan 20.00 varje dag. Så passar så att färga håret mörkbrunt igen och måla naglarna om jag hinner det. 

Sen ska de ägnas tid åt bloggen och fixa ihop lite tidsinställda, har lite planer på vad jag ska skriva om :)


Så sant
Grattis till oss

Idag firar jag och Hilda ett och ett halvt år tillsammans! Tiden går så otroligt snabbt alltså, vi har hunnit med en massa saker och mer blir det självklart. Tråkigt nog regnar det ute så blir ingen ridning idag, men massa gos och morötter blir det :)