30 April 2015


Långhelg

Godmorgon på er! Idag har alla skolor i kommunen jag går i ledigt, så nu börjar min helg vilket känns jätteskönt. Ska alldeles strax åka upp till Hilda och rida henne ett pass på banan, för i morgon kommer Bella för att sova över till lördag. Vi ska bland annat fira en stor grej, och ni som har hängt med på bloggen ett tag vet vad första maj är för mig och Hilda <3 Kommer iallafall ett inlägg om det imorgon! 
 
Har tänkt rida ett pass på banan idag som jag nämnde tidigare, och mest jobba på att få henne mjuk samt uppmärksam för mina hjälper. Känns verkligen som det går bra nu, hon är i prima kondis och fin i hullet. Nu känns det verkligen kul med sommar och varmare tider, så ska vi snart börja rida för tränare och tillsammans få hjälp med tölten. Så taggad!!
 

Varför vänster sida?

På alla ridskolor och när man lär sig rida överhuvudtaget så säger de ju alltid att man ska sitta upp och hantera hästen på vänster sida, vilket jag många gånger har undrat varför just vänster? Kanske inte så jätte intressant men har faktiskt forskat lite i detta och kommit fram till en förklaring jag tycker låter väldigt trovärdig. När man för flera hundra år sedan red med svärd så hängde det på ryttarens vänstra sida och för att inte skada hästen med svärdet under hantering så var det mer praktiskt att hantera hästen ifrån vänstra sidan.
 
Det är ganska häftigt att en sådan gammal traditon faktiskt hänger kvar, men nu rider man ju inte med vapen runt midjan så nu kan man ju faktiskt hantera ifrån höger sida utan att det händer någonting. När jag leder Hilda bryr jag mig inte vilken sida jag går på, samma vid uppsittning. Jag försöker sitta upp från varannan vänster och varannan höger, men eftersom att jag är van vid vänster är det lite krånligt ifrån höger sida. Men det är ju bara en nyttig träning för både häst och ryttare!
 

Ett paket från Börjes
Behövlig promenad i skogen

Hade tänkt låta Hilda vila helt idag, men kvällssolen lyste upp så fint så bestämde mig för att gå en promenad tillsammans med henne i skogen istället. Var jättemysigt och skönt att efter ha varit i skolan hela dagen, få komma ut i skogen tillsammans med min bästa vän och andas skogsdoft.
 

Stum på fasta ringar

Enda sedan vi köpte Hilda har hon mestadels ridits på bett med rörliga ringar tills i somras då jag testade ett med fasta ringar, alltså ett eggbett. Men nu har jag hittat ett med rörliga ringar igen i förrådet som jag testade och märkte då vilken skillnad det blev. Ingen jättestor skillnad men en liten. Jag uppfattar henne nämligen som att hon blir stum på fasta ringar, inte så jättemycket men hon blir stum. På rörliga ringar däremot blir hon mer mjuk och det känns som hon känner mina hjälper tydligare. Efter en del sökning på detta så har jag kommit fram till att det faktiskt stämmer, de finns hästar som kan bli stumma på fasta ringar. Tycker det är lite intressant faktiskt, hur en ring kan göra sån skillnad.
 
Har därför rensat ut mitt förråd och sålt två bett, det raka med fasta ringar och eggbettet. Jag har även skickat hem ett billigt sweet iron med rörliga ringar som jag dock redan har, men detta med större ringar då jag tycker om det mer. Mitt tredelade med platta i mitten tycker jag hon inte blir stum på faktiskt, så jag vet inte hur det blir så men det är ju bara positivt. Bett är en riktig djungel, det är synd att man inte kan låna bett ifrån hästaffärer. Skulle vara så mycket enklare!
 
 

Vilomåndag

Idag får Hilda en välförtjänt vilodag. Hon har jobbat på bra de tre senaste dagarna och igår red vi ut och rejsade i skogen, hon hade verkligen öronen spetsade framåt hela vägen så det känns bra att avsluta helgen med en uteritt. Hilda vilar var tredje dag och det tycker jag fungerar väldigt bra, och en de av dagarna har hon helt vila och den andra ska jag börja promenera henne över kuperad terräng igen. Vilodagar är väldigt viktigt tycker jag, dels så hästen kan få chans att ta in allt den lärt sig och för att bygga muskler. Som ryttare är det också bra så man kan fokusera på hur man ska träna dagarna efteråt och för att umgås med sin häst lite extra. Hur ofta vilar era hästar? :)
 

Galet mycket päls

Nu känner Hilda att släppa ytterligare en del päls... 
Hildas favoritsyssla


Vitsippor


Galopparbete


Ridövningar

                     ÖVNING 1                               ÖVNING 2                               ÖVNING 3
 

Övning 1:
Det här är en övning som jag tycker ger en lyhörd och kvick häst. Den går kort och gått ut på att man vid varje streck i serpentinbågen gör man en halt och efteråt så byter man gångart. Till exempel - rider jag i trav innan halten så rider jag inte i trav efter halten, utan då väljer jag kanske skritt och så fortsätter man så. En mycket bra och effektiv övning på många sätt.
 
Övning 2: Det går ut på att man rider i serpentinbågar, men istället för att direkt fortsätta bågen som på övning 1, så lägger du en volt och sedan fortsätter emot nästa båge. Väldigt krångligt att förklara, men man ser nog hyfsat hur man gör genom att titta på bilden. En lite mer komplicerad övning som kräver att man planerar sin väg, men när man väl får till tekniken så blir det enklare!
 
Övning 3: En annan variant av serpentiner, men med kantiga bågar och istället för att bara vända hästen i hörnet (strecken) så samlar man upp och flyttar bakdelen sedan fort rakställ och rid vidare till nästa kant. Har endast testat denna övning någon gång, men jag tycker den verkar bra och ska verkligen utnyttja denna i sommar.
 
Bilderna är lånade ifrån google, men jag har ritat till vissa detaljer och sådant. Försökte rita hela övningarna själv men det gick inte så bra! :)
 
SE HIT: Har tänkt börja med att ibland skriva lite ridövningar och hur de är effektiva, om det skulle vara kul och intressant? Ni får säga vad ni tycker om idén och har ni några önskemål på övningar så är ni välkommna att säga dem! :)

Min fotoutrustning

Just nu i min kameraväska så ligger två objektiv, det är även de enda jag har. Det är först och främst startobjektivet som jag fick med mitt kamerahus Canon EOS 1100D och det är ett 18-50mm. Använder det främst för att fotografera utrustning eller liknande.
 
 
Mitt andra objektiv köpte jag sommaren 2013 och är Tamrons 70-300mm med macro. Det här objektivet är det jag använder för att fotografera Hilda och ridpass med mera, sedan blommorna och sånt jag fotograferar använder jag objektivets Macro. Priset ligger på runt 1000kr och är ett bra objektiv! Det finns bättre men jag är väldigt nöjd med mitt och det funkar bra åt de saker jag vill fotografera :)
 

Ett lyckat pass

Idag när jag hämtade in Hilda så såg jag att den stora ridbanan hade torkat, så kände för att rida ett pass på banan. Redan i framskrittningen så red smått lite sidvärtsövningar på långa tyglar, vilket gick sådär men det var bara för att se hur uppmärksam hon var på mig. Började sedan med lite travjogging i en låg form och red mycket snett igenom, blandat med volter och andra krummelurer för att försöka mjuka upp henne lite.
 
Började sedan i skritten arbeta henne i en lite mer kortare form och red innanför spåret, för att jag verkligen ska rida då hon gärna slinker ut till fyrkantsspåret. När jag kände att jag hade med hela Hilda började jag med att flytta ut henne lite i hörnorna. Hon var lite motsträvig i början men det gick bara bättre och bättre. I galoppen tränade jag mest fattningar och att hon skulle ta den direkt, vilket jag tycker hon gjorde väldigt bra. Jag är väldigt nöjd med dagens pass och kände att jag lyckades med det vi tränade på! :)
 

Ska det behöva vara farligt att möta en bil?

Något jag hatar, när man framför allt rider ut är förare som dundrar förbi ett ridande ekipage eller en häst överhuvudtaget utan någon tanke på att ens sakta ner. Jag måste alltid rida 10 minuter på en väg för att komma till skogen om jag ska rida ut, och på den vägen så möter jag alltid en del bilar varav hälften bara dundrar förbi utan att sänka hastigheten. Det gör mig så förbannad och rädd, i sånna lägen är jag otroligt glad att Hilda är så trafiksäker som hon är men hon är fortfarande en häst och kan bli rädd vilket förarna inte alltid verkar förstå. Ytterst få jag mött, har faktiskt stannat bilen och väntat tills vi gått förbi innan de kört vidare.
 
Det är väldigt synd att fler inte tänker på samma sätt som de som saktar ner hastigheten gör, då skulle det vara mycket säkrare både för bilarna och ekipaget. Hästarna klassas även som ett fordon och inte fan om man som bilförare möter en moped till exempel, bara dundrar förbi utan oftast så måste man sakta ner för att det är en människa som sitter på mopeden och de kan vingla till och ramla. Så är det ju med hästar också, fast snäppet farligare. Det är en människa på ett djur på sisodär några hundra kilo man möter, varför saktar man inte ner hastigheten där då? En moped kan ju ändå inte skena men en människa kan ramla omkull mopeden, en häst kan skena och en människa kan ramla av där med.
 
Varför saktar så många personer ner om de möter en moped men inte en häst? Personer som tar sig tiden att sakta ner om de möter ett annat fordon (häst, moped etc) är sådana som vet hur viktigt det är att sakta ner. Dock finns det ju också personer som inte saktar ner vilket jag tycker är otroligt synd! :(
 

Eques Pad - Details

 

Ett besök i två stall

Idag runt tretiden så åkte vi upp till Hilda. Hon har vila idag så jag borstade endast, eller det vart inte så mycket borstning utan mer pälsskrapning eftersom att hon har bestämt sig för att nej nu så åker vinterjackan! Det är verkligen som en vit matta utomhus nu där vi stod, och kläderna jag hade på mig var lika håriga dem. Har till och med Hilda hår i håret haha. Att ha häst under våren är inte det lättaste!
 
När Hilda var klar vart det hem en snabbis för att sedan åka vidare till nästa stall, då min syrra red lektion. På schemat idag var det hoppning/markarbete och jag agerade fotograf. Hon hade en häst som heter Cream och är en 21 årig isabellvalack. När jag kollade också så insåg jag hur mycket jag gått över ifrån "vanliga" hästar till islandshästarna. Tycker det är mycket roligare med fyrväxlade havremoppar än treväxlade! ;)
 

Boots på min virriga dam

Boots är något jag använder nästan dagligen på Hilda. Anledningen är att hon kan vara lite snubblig och inte alltid har koll på alla sina ben, så för att förhindra skador så rids hon oftast med ett par gummiboots fram. Just nu är de jag har i färgen svart och blå. De svarta är från hööks och i ett väldigt tunnt gummi, kvalitén är helt okej. De blåa är av märket Protector och är köpta på börjes. Gummit på det är väldigt bra och slitstarkt! 
 
Protector är ett väldigt bra bootsmärke och det märket jag i fortsättningen kommer handla mina boots ifrån. De har alla möjliga färger och de som ska köpas in härnäst är ett par ceriserosa för att matcha med min nya piké jag köpte i förrgår.
 

Krafft's Müsli Blå

För ett tag sedan så köpte vi ett nytt müsli till Hilda som är ifrån märket Krafft. Det är havrefritt och innehåller viktiga extra tillskott, etc alla vitaminer och mineraler. Jag är väldigt nöjd med müslit och Hilda gillar det, dessutom väldigt praktiskt att tillskotten redan är i blandade då Hilda som kan vara lite kräsen med mineraler nu omedvetet får i sig allt hon behöver samt äter med glad aptit. Nu återstår det bara att se hur hon reagerar med eksemet på det, då vissa kraftfoder kan trigga igång sådant. Utöver det så är jag väldigt nöjd med müslit, det luktar även otroligt gott och för bara 200kr får man en 20 kilos påse.
 

Gos i solnedgången


5 drömmar

1. Lagt pass. Det är en så otroligt häftig gångart som jag gärna vill testa på men jag vet inte tillräckligt mycket om den och hur Hilda klarar den att jag vill testa. Hon är iallafall femgångare så pass har hon, men det är inget jag har fokus för nu. Men att få sitta på en duktig passhäst och få testa passen skulle vara väldigt kul!
 
2. Åka till Island. En stor dröm jag gärna vill uppfylla och planen var att om cirka två år faktiskt åka, men istället händer det eventuellt en rolig sak på hästfronten så Island får vänta lite... Vad det är som händer får ni klura på ett tag till ;)
 
3. Lyckats bygga upp en bra tölt. Tölten är gångarten som har mest fokus just nu och det är en svår gångart som kräver mycket jobb. En dröm skulle vara att veta att all det arbetet lönade sig och att jag får uppleva en ren och fin tölt på min drömhäst Hilda.
 
4. Vunnit en tävling. När vi skaffar en tävlingshäst så ska jag ju smått börja tävla lite, och då är målet att komma hem med en blå gul rosett. Fast det viktigaste är att ha kul, och att vinna.... ;)
 
5. Hälsat på Hildas föl. Hilda har somsagt ett föl kvar på Island och det skulle vara så himla kul att få träffa honom och kanske rida, är framförallt nyfiken på hans temprament och se hur han är!
 

7 månader utan bloggpaus

Känner vekligen just nu att jag har hamnat i en riktig bloggtorka. Har verkligen inga ideer om vad jag ska skriva, det står helt still och det känns som jag redan har skrivit om allt som går att skriva. Får hoppas att jag får lite mer inspiration genom att kolla lite extra på andra bloggar och googla bloggtorka, där finns det mängder med tips hur man tar sig ur den. Har även själv skrivit ett inlägg med tips så får kolla tillbaka! ;)
 
Såg även att jag bloggat helt utan paus nu i 7 månader, snart 8. Har det verkligen gått så fort sedan min senaste bloggpaus!? Det är nog nästan rekord faktiskt! En hel del nya läsare har även hittat hit, vilket är jätteroligt och statistiken blir bättre för varje dag som går. Men som jag nämnt tidigare - jag bloggar inte för statistiken, jag bloggar för jag älskar att skriva och det är en dagbok från min och Hildas första dag tillsammans som är öppen för alla att läsa!
 
2 maj 2013 ♥

En roadtrip till hästaffärer

Idag på eftermiddagen blev det en spontantripp till Gustvall ridsport samt Granngården. Min syrra skulle in och köpa ett par ridbyxor på Gustvall så under tiden hon letade reda på ett par stod jag och klämde på några bombersbett. Hittade ett med lockup så jag stod nyfiken och kollade hur det blir när man tar i tyglen, och jag var så himla nära på att köpa ett men 800 kronor är mycket så får suga på den karamellen ett tag till. Köpte ett nytt slickgodis och sedan gick bilen vidare till granngården. De har verkligen utvecklat sitt ridsortiment och det finns allt möjligt där! Köpte två pikér, 3 kilo hästgodis och en krubba.
 
Pikérna var i färgerna turkost och rosa, så nu ska det bara skickas hem ett par roosa boots sen är mina två outfits kompletta. De andra var lite småplock, så ska internetshoppa lite nu tror jag. Har under tiden jag samlat till sadeln varit så snål och inte köpt någonting, vilket har varit ren tortyr men nu ska jag fira att den är köpt genom att go wild and crazy och shoppa loss! ;)
 

En isbjörn

Hittade dessa bilder ifrån i vintras, haha herregud vilken päls hon hade! Kolla skägget också! Tack gode gud för sommarpäls ;)

Vilse bland alla hjälmar

I år så firar jag och min ridhjälm (haha) två år tillsammans, och vi har haft några avflygningar så det känns som att det är dags och börja spana in en ny. Men det som jag velar emellan är om jag ska lägga några tusenlappar på en riktigt fin eller köpa en billigare. Anledningen till att jag tvekar till en dyrare är att en avflygning och jag landar fel, åker den hjälmen i sopptunnan. Det gör mig lite tveksam, om det är värt att riskera flera tusen. En för max en tusenlapp spelar ju också roll, men det är lite prisskillnad på en tusenkronors och en femtusens.
 
Efter som jag mest rider ut också, så är det ju större risk där att drutta av och landa på en sten och spräcka hjälmen. Den jag har nu är en Horka som jag älskar, den är så himla skön och dessutom kostade den bara 800kr. När jag börjar tävla däremot, så ska jag antingen införskaffa en GPA eller en John Whitaker med bling som tävlingshjälm och sedan en billigare som hemmahjälm. Vad rider ni med för hjälm och har ni några bra tips på bra hjälmar? Ni måste hjälpa mig i denna djungel! ;)
 
 

En dag av borstning

Hela dagen har det varit cirka 20 grader varmt och så var planen en ridtur, men Hilda hade gått och fått ett sår som inte såg så bra ut så hon fick vila idag och så tog vi en långborstning. I tre timmar stod vi ute och skrapade av päls eftersom hon fäller så galet mycket nu samt borstade medans Hilda åt sin lunch, hon äter segt och efter knappt tre timmar hade hon nästan ätit upp 1,5 kilo! ;) Jag är verkligen nöjd med min helg och har i det underbara vädret fått massa timmar med mina djur, nu är jag redo för en skolvecka!
 
 

Joggingtur i skogen

I dagens sköna sommarvärme så red vi ut en sväng. Hade tänkt rida lite lösgörande men Hilda var väldigt trött så vi tog en mysig joggingrunda. På dit vägen så var Hilda så trött att hon halvsovandes gick små myrsteg, men när jag kortade upp tyglarna så piggnade hon till och så väl framme i skogen fick hon helt långa tyglar och bara få jogga i de gångarter hon ville. Var verkligen supermysigt och skönt att bara kunna åka häst ibland! :) Säkerheten går före allt! ;)

Ett bra inköp

Hilda gillar sitt nya bett verkar det som, eftersom hon trots det inte är fäst i sidostyckerna håller kvar det i munnen! ;) Att rida på var det inte sån jätteskillnad emot ett "vanligt" tredelat eggbett, men jag är nöjd och Hilda verkar trivas på det så det behåller vi!
 

En uppmärksam häst

Att hästen man rider är kvick och hela tiden är med ryttaren, är väldigt viktigt och grunden till mycket. Vill man fram, måste kommunikationen fungera. Hilda kan ha dagar när hon och jag inte kommer överens och då går inte ridpassen bra. Mycket av det kan vara att hon inte alls lyssnar på mig och ska göra tvärtemot, livet med ett sto! ;) haha nej men, för att hästen ska hela tiden ha uppmärksamheten på sin ryttare har jag lärt och märkt att hela tiden ge hästen nya uppgifter, det kan vara allt ifrån skritt till halt men bara hästen håller sig sysselsatt. Några övningar som jag oftast brukar inleda passen med, är övergångar. Det går kort och gott ut på att jag ifrån till exempel halt, går över till trav-skritt-galopp-skritt-trav-halt och så vidare. Att upprepa det är väldigt nyttigt och förutom att det gör hästen extremt uppmärksam på sin ryttare så börjar hästen arbeta korrekt med bakdelen.
 
I varenda start till en ny gångart (speciellt galoppen) måste hästen sätta under sig vilket både stärker hästen och den får enklare med sig bakbenen. Sen får man komma ihåg att vara väldigt tydlig med vad man vill och gör hästen tvärt emot - ner till skritt eller halt och påpeka inte det dåliga med att skälla på hästen, utan istället ös beröm över minsta lilla rätt. Denna lilla övning brukar jag rida när jag känner att hästen tycker allt omkring är mer intressant än att lyssna på mig eller om jag vill ha mer bakbensaktivitet. Jag brukar alltid efter uppvärmningen köra denna övning på Hilda, det fungerar väldigt bra på henne och ju mer vi tränar på det ju mindre hjälper behöver jag. Hon brukar alltid efter ha varit så duktig få ösa på i sitt tempo på långa tyglar, det är nog det hon ser fram emot mest! ;)
 

Snabb leverans


Skickade hem det igår kväll, inte ens 24 timmar senare landa det i brevlådan! Ska bli kul att testa det imorgon! 

Visste ni att...

Jag har alltid jätteproblem med min vänsterskänkel när jag rider, då den har en tendens att åka ut en bra bit ifrån Hilda. Jag vet inte varför, men allt ska den jävlas och vet inte hur många gånger man fått det perfekta kortet och så ska den ställa till det. Får skaffa självhäftande tejp snart! ;)
 
Samma dag vi provred Hilda så köpte vi henne? Kanske inte var en så jättebra chansning då man ska ju veterinär besiktiga och sådant innan men mamma checkade igenom henne och ni ser ju hur bra det slutade! Jag fick en fullt frisk dam med energi till månen och tillbaka!
 
90% av hennes tid i hagen spenderar hon liggandes helt på sidan sovandes. Hon är verkligen trygg och vet att det är fullt onödigt att stressa upp sig för saker. Folk har faktiskt både ringt och frågat oss om hon är okej då hon bara sover, men det är hon ju och anledningen är att hon tycker det är gött att sova!
 
Hilda är livrädd för simfötter. Jag hade ett par i somras efter ha badat i sjön och då på hemvägen så gick jag in till Hilda med de under armen och jag tror aldrig jag sett henne så rädd, hon blåste upp sig och sprang så fort att benen gick som trumpinnar. När jag hämtade henne sen var hon lite skeptisk men när hon såg moroten jag hade med, så förlät hon mig! ;)
 
Hon älskar att rota med mulen i soppkorgen i stallet, det är superduper kul enligt henne. Dock när hon stoppade ner en gång så kom hon upp med en sårtvättsförpackning med sig, med hennes glada ögon såg det ut som hon sa "Kolla matte vad jag hitta!!". Efter det har hon inte fått leka i soppkorgen mer, lilla buskorven!

 
Hej där Elvis 2.0! ;)

Bett för 50 kronor

Som de flesta av er säkert vet så är jag sugen på ett bett med platta i mitten och den enda varianten jag hittade då var bombersbett, men idag så snubblade jag över en sida som sålde ett globusbett (tror jag) med platta i mitten för bara 50 kr då det var på rea. Så jag utan att tveka, skickade hem ett direkt och det ska landa i brevlådan i morgon eller på fredag. Ska bli väldigt kul att testa och se hur hon trivs på det! Alltid kul när man hittar saker på rea, det är något speciellt att leta i en fyndkorg då man kan hitta allt möjligt där. Ridersport.se som affären heter har även en massa andra saker, och det mesta på rea så ska snoka igenom hela hemsidan och se om jag hittar fler produkter som kan få flytta hem till mig haha!
 
http://www.ridersport.se/photos/bettplatta.jpg

Min ryktväska

1. Magic Brush
 
2. Rotviska
 
3. Tagelborste
 
4. Ryktborste samt ryktskrapa
 
5. Hovkrats
 
6. Man och svansborste samt pälsglans
 
8. Pälsskrapa/vattenskrapa
 
 
9. Massageborstar & ryktsten

Jogga

Efter framskrittningen och före jag börjar arbeta Hilda, så joggar jag henne i trav (ibland galopp) några varv så hon får igång kroppen och sträcker ut sig. Det brukar fungera väldigt bra och jag tycker hon blir enklare att arbeta med sen, då hon är automatiskt mjukare efter ha fått en bra uppvärmning. Detta gör jag på halvlånga tyglar och låter henne välja om hon vill bara sträcka ut halsen eller ta emot stödet jag erbjuder. Brukar ni jogga hästarna? Varför/varför inte? :)
 

Min bettsamling


Gårdagens pass

Hej på er! Just nu sitter jag i skolan och har en timmes rast till nästa lektion, så då är det perfekt att blogga lite! Dagen idag blir att efter skolan hem en snabbis och sedan till stallet, ska tydligen regna klockan 19.00 så blir lite stressigt men det ska nog gå bra. Har tänkt rida ut och köra ett strandrad pass! Red på banan igår då den såg bra ut, men det var den inte. Hon snubblade och jag hade inte heller en bra riddag så min sits var usel, men de få ställen där det var platt och ridbart så gick hon väldigt fint. Fokuserade mycket på ställningen och att hon skulle trots utåt eller innerställning ha kvar energin. Hilda var jätteduktig och jag kände att hon lossnade sååå fint i slutet, men underlaget sa emot så får ta nya tag idag.
 

Mitt drömstall

Tänk om man var miljonär och fick chansen att designa sitt egna stall hur man ville, då skulle jag skapa ett stall där jag skulle bo haha! Standrad färgerna skulle vara svart och vitt, vita boxar med svarta galler - det är så snyggt och stilrent. Jag skulle vilja att när man öppnar stallet, ska man mötas av fyra stycken boxar med cirka två meter emellan så man har plats att ställa upp hästen. Längst bort i stallet ska det vara ett stort uppvärmt rum där jag förvarar all utrustning samt ett litet kök med matplats. Emellan det rummet och boxarna ska det vara på ena sidan stället där jag förvarar kraftfodret och mitt emot det ska det vara en spolspilta med både varmt och kallt vatten. Sen om man fortsätter några meter ska det vara en trappa som leder upp till höskullen, där ska höet och halmen ligga fint och prydligt (haha).
 
Jag har verkligen klart hur jag vill ha mitt stall om jag skulle få chansen att designa ett. Stallet ska heller inte vara så stort utan tillräckligt att jag ska få plats med alla sakerna, då jag tycker ett för stort stall förlorar charmigheten. Jag älskar att lunka runt i ett litet, det är väldigt mysigt! Som en sista detajl ska det vara plåttak, då jag bokstavligen älskar ljudet när det regnar på plåt. Stallet där Hilda står nu är det plåttak och att mysa med henne lyssnandes på regnet är en riktig mysfaktor. Hur skulle ni designa erat stall? :)
 
Väldigt dåligt ritat - men man ser på ett ungefär!

Tölten blir bättre

Nu har jag och Hilda tränat tölten några månader och jag ser faktiskt framsteg, vilket gör en väldigt glad och ger motivation. Om man kollar på en video från november, så håller hon igång i tölt kanske 10 steg innan hon slår över i trav men om man jämför med idag så ligger det runt 30. När man sitter på henne varje dag så känner man ju inte en så stor skillnad och jag hade ingen aning att hon hade utvecklats så mycket som hon faktiskt har, det var av en ren slump jag hamnade i albumet där jag förvarar alla ridfilmer och kollade tillbaka.
 
Jag trodde i början när vi köpte Hilda att tölten inte var en så svår gångart, men det har jag verkligen märkt att den är väldigt svår. Det är inte som trav och galopp direkt där det bara är att driva på eller göra en fattning, utan det krävs både samling, aktiverade bakben, drivning och sedan förhållningar. Det är mycket att hålla koll på haha! Nu när hon har en bra grundstyrka för tölten så ska det bli väldigt kul att jobba vidare på den, tillsammans med en duktig tränare!
 

Hejdå påsklov

Sista dagen på påsklovet nu då, och det känns sådär. Lovet har gått väldigt fort och jag har hunnit med en del, men nu är det bara två månader kvar tills sommarlovet så nu räknar man verkligen ner dagarna! Min dag imorgon blir iallafall väldigt lugn, sen efteråt blir det upp till Hilda och rida henne. Vet inte om det blir en uteritt eller ett pass på banan, tror dock det blir banan då jag skulle behöva rida igenom henne hela henne med massvis med volter av alla möjliga slag. Nu ska det bloggas, ska skriva lite tills i morgon. Hoppas det uppskattas!
 

Vårblommor


Även hästar får bensinstopp

Planen var vila idag, men sen såg jag att det skulle bli regn i morgon så tog en skrittur idag och så får hon vila i morgon. På hemvägen hade hon åsikter om att hon inte fick springa och tvärstannade flera gånger och bara stod där, ett klassiskt bensinstopp ;)


Om 10 år

Om 10 år så är jag 25 år och då hoppas jag att jag står som ägare till min egna gård, där Hilda och min framtida tävlingshäst står och jag jobbar som hippolog eller veterinär, med fotograferingen på sidan av. Det är verkligen vad jag vill, och hoppas på kunna uppfylla. Gården ska vara långt från närmsta granne, med den enda utsikten kilometer långa ängar och vinden som susar. I hagen ska Hilda och min framtida tävlingshäst gå i en stor lösdrift men med ett stall, där de kan få komma in om det är dåligt väder.
 
Sen så är mitt drömjobb fotograf och har alltid varit, men de vill jag ha på sidan av och istället jobba som antingen islandshästhippolog/tränare eller veterinär. Jag är verkligen fast vid islänningarna och tycker det är jättekul att ha ridlektioner så det skulle vara väldigt kul att utvecklas på den fronten. Sen om det inte skulle gå vill jag bli veterinär på en smådjursklinik. Jag älskar djur men vill helst inte behöva behandla stora, främmande hästar som man inte vet hur de reagerar på saker och ting vilket kan vara väldigt obehagligt. Så lite mindre djur funkar utmärkt! Det är vart jag ser mig om 10 år, hur är det med er? :)
 

Två stall på en dag

Idag så hängde Josefine med oss upp till stallet. Hon red ut på Hilda och jag cyklade bredvid. Hilda skötte sig väldigt bra och såg ut att tycka det var skönt att få komma ut på en lugn tur i skogen, så får hon vila i morgon och jag ska ha en pysseldag i stallet. Hilda ska få en långborstning och jag har tänkt mocka hagen, speciellt där jag rider då jag inte mockat på ett tag och allt bajs gör ju marken så ojämn. Så en mockning blir nog bra!
 
Efter vi varit hos Hilda så hängde jag med Josefine till hennes ponny Cinderella och följde med henne ut på en skrittur i skogen, med hade jag mig även kameran så tog lite foton på de i skogen och sedan släppte vi Cindy som hon kallas på banan där hon sprang av sig. Efteråt satt jag och Jossan tillsammans med Hanna och fikade innan mamma hämtade mig och vi åkte tillbaka till Hilda för att kvällsfodra. Nej nu ska jag skriva lite inlägg tills i morgon och sedan sova, är verkligen jättetrött!
Fina Cindy!

Stretchning

Efter varje ridpass försöker jag stretcha Hilda eftersom hon är lite äldre och då är det extra viktigt att hon hålls mjuk och fin. Tänkte skriva lite hur jag gör och hoppas ni tycker det är bra tips och har du ett tips får du jättegärna dela med dig utav det!
 
1. Sida till sida. Då står jag vid hennes svans och pickar på hennes virvel som är vid rumpan, då vill jag att hon ska sträcka sig dit och så får hon stå så cirka 5 sekunder och får sin belöning när hon höjer ryggen. Det repeterar jag 2-3 gånger åt båda håll.
 
2. Bugning. Jag sätter mig på huk bredvid henne och tar en belöning mellan hennes framben och när halva huvudet är bakom/mellan frambenen får hon stå så några sekunder och sedan upp igen för belöningen.
 
3. Sträcka frambenen. Jag sätter mig på huk framför henne och sträcker ut hennes ben framåt neråt. Håller så i cirka 20 sekunder och sedan belöning.
 
 
Bilder lånade ifrån google.

Tävlingen avgjord

För några dagar sedan så hade jag en tävling som gick ut på att gissa hur Hilda är att rida och den som kommer närmast vinner en länk i min meny. De två som deltog var Cornelia som tyvärr inte länkade sin blogg (om hon har någon såklart) och Elin på ponnytideer.blogg.se, och vinnarna blev båda två! De beskrev Hilda som:
 
"Jag tror hon är väldigt envis. Man måste behandla henne med respekt, annars vill hon inte vara med och då tvärnitar hon, blir trög eller försöker gå hem typ! Om hon har en dålig dag kan hon nog hoppa och skutta, låtsas bli rädd för saker för att ha en ursäkt att smita undan jobbet.. Men om hon har en bra dag lyssnar hon på det mesta, är arbetsvillig och vill göra rätt!"
 
"Hon är pigg och känslig. Vissa dagar när hon brunstar kan hon bocka om man skänklar lite för hårt.
Hon har bra kondition och orkar jobba länge.
Efter en viloperiod kan hon bli taggad och ha överskottsenergi. Tror tölten är den gångarten hon har lite svårare för."
 
Tycker deras beskrivningar är väldigt bra och stämmer in. Elin har redan en länk i min meny och Cornelia, om du har en blogg så skriv den så får du också en! :)
 

Intensiv stalldag

Vid lunchtid var jag uppe i stallet och red ut en sväng, var så himla fint väder så det var väldigt härligt. Hon kändes väldigt kvick idag och drev jag på, så höll hon den farten till jag sa något annat vilket hon ibland gärna vill fuska på lite. Körde lite sidvärtsövningar för att checka av så hon kändes mjuk vilket hon gjorde så idag hade vi bara kul ute i skogen, vi sket i jobbet och öste på tills svettet rann på oss båda. Ute i skogen vill Hilda alltid springa men ibland får hon inte, då jag vill ta den energin till andra saker men idag så fick hon bestämma farten. Galoppen också, den var oslagbar. Vi gjorde halt och så över i galopp och hon fick springa hur fort hon ville, vilket hon utnyttjade och ögonen fylldes av tårar på grund av fartvinden. Väl tilbaka i stallet fick hon lunch och jag svampade av henne innan hon fick gå ut i hagen igen. Då fick utrustningen en smörjning och när den torkade in lite så sopade jag stallet så rent att man fick anstränga sig för att se ett höstrå, så tog jag en välförtjänt paus innan jag i kvällssolen mockade lite i hagen. Dock stod jag mestadels och myste med Hilda, hon var väldigt trött efter turen och somnade i mitt knä.
 
Direkt efter Hilda åkte vi till min lillesyrras ridlektion som jag dock red då hon inte orkade. Fick en häst som hette Cream och vi red ut halva lektionen och andra halvan på banan. Tyckte det inte alls gick bra då jag inte lyckades böjja in han utan att hela hästen ramlade in, men enstaka stunder så lyckades jag bättre och då kändes han väldigt fin! Nu efter en intensiv dag så sitter jag och myser framför datan och samlar energi inför i morgon, då min kompis Josefine kommer och hälsar på. Ska bli jättekul då det var ett tag sedan vi sågs!
 

Hilda-grimman

Visste ni att Hilda har en grimma där det står broderat "Hildigunnur" på? Den köpte jag förra året och används flitigt! Hon klär väldigt bra i lila men helst så hade jag velat haft blå, men tyvärr fanns inte det då. Som tur det har det kommit in en blå grimma nu, så skulle vara kul att köpa en till med broderingen istället "Liten men tuff" eller "Gaski Viruset" eller något liknande, haha! :)
 
 

Details - Psofsweden


Vila

Vila, nästan alla hästar får de någon/några dagar i veckan och även Hilda. Hon vilar var tredje dag och då har hon en helt ledig dag, då hon oftast bara få gå och skrota i hagen eller få komma in för borstning och mys. Jag funderar på att börja promenera henne en av dagarna nu när det blir varmare och ljusare på kvällarna, saken är den bara att jag inte har kondis så jag blir anfådd efter några få meter haha! Anledningen till att jag tänkte börja promenera henne är för att hon är ju lite äldre och då är det ju bra att hon får hålla igång, så en promenad en gång i veckan tror jag bara för med sig fördelar. Hur ser ni på vila, är det att inte göra någonting med hästen eller promenera/skritta den? :) Ska bli jättespännande att läsa!
 

8 April 2015

Idag vid lunch så kom min kompis Lisa hit för en dag i stallet! In hämtade vi såklart en skitig Hilda så först fick vi lägga massa tid på att borsta bort allt det, sen sadlade vi på och gick ner till ridbanan. Jag började rida ungefär 15 minuter och bara kolla hur hon kändes, sen hoppade Lisa upp och hon red Hilda jättebra! Så jag stod och fotograferade de två medans hon red runt i de gångarter och hur hon ville. Nu till lite kort från idag!
 

Hur tror ni Hilda är att rida?

Tänkte det skulle vara lite kul med en liten tävling, eller ja för att se vem som genom bloggen känner Hilda mest! Hur tror ni hon är att rida? Ska bli jättekul att se hur ni tror hon är, jag kanske till och med lyckats beskriva så bra att ni gissar helt rätt? Den som kommer närmast får en länk i min meny! :)
 

Min häst älskar mig

Efter två timmars schamponering så fick hon halvtorr gå ut i hagen igen, då fixade Hilda i sista touchen och nu ser hon smutsigare ut än hon var före schamponeringen. Så underbart att ha skimmel.... 


Nybadad och vårfin

Skulle egentligen ridit idag men kände för att när de väl är sol så får hon en riktigt vårschamponering, vilket behövdes! Det såg inte så fräscht ut när jag sköljde av då de rann brunt vatten, men nu är hon ren och vit igen! :) 


Vårfint

Nu är den nya designen inne som jag pysslat med sen igår kväll! Eller den är inte helt ny, utan jag har gjort lite ändringar på den förra jag hade. Sen kan man även kommentera med webbläsaren firefox nu, det gick inte med den förra men med denna går det! Jag är jättenöjd med bloggens utseende nu och hoppas ni också är det! :)
 

Soulmate


En badpaus

På hemvägen kunde vi inte låta bli att gå ner till sjön för ett dopp. Det var första gången hon badade med mig på ryggen så lite läskigt tyckte hon det var men doppade hovarna gjorde hon iallafall, min duktiga prinsessa <3Just nuEn regnig söndag

Godmorgon på er! När jag kollade instagram i morse så var det några som hade postat bilder på deras islandshästar i sol, då höll jag verkligen tummarna att det skulle vara lika fint väder här men nädå. Självklart ska det regna! Aja, finns inte så mycket att göra. Ska äta lite våfflor nu och sedan åka upp till Hilda och eventuellt rida henne, får se hur blöt hon är. Är hon dyngsur så tar jag endast in henne för torkning. Om det blir ridning så blir det uteritt igen, för det inte går att rida på banan då underlaget är som en svamp. Fokuset för dagens pass blir väl som igår antar jag, avslappnad form och kvick för hjälperna :) Vad ska ni göra idag?
 

Tölt 4 april 2015


Påskafton

Igår var det somsagt hopptävling och efter jag fotograferat Frida, så hörde en tjej av sig och frågade om jag fotograferat henne och så spred det sig vidare så jag fick 4-5 fotobeställningar. Hade ingen aning att de skulle sprida sig så med korten, men det är ju bara kul så hela förmiddagen har jag suttit och pysslat med korten och mejlat över dem. Nu är allt det klart och jag kan fokusera mig på lunch och bloggen! Uppdateringen här har inte varit så bra, men jag har inte hunnit. Det har kommit massa saker emellan och då har jag inte orkat sätta mig och skriva massa inlägg.
 
Gårdagen iallafall efter tävlingen så vart det upp till Hilda och hon fick ridas ut. Red på tredelat igår för att se om hon är mer fokuserad på mina hjälper, vilket hon faktiskt är. Så kul att det faktiskt gjort skillnad efter ha ridit med kimblewicket två ridpass. Har tänkt rida ut idag igen med ungefär samma fokus som det jag hade igår, en avslappnad form samt kvick för hjälperna! :)
 
 

Hopptävling 3 mars

Upp med tuppen var det idag och vid 09 blev det raka vägen upp till ridskolan där Frida min syrra rider för att tävla påskhoppning. Hon startade 50cm clearround och kom runt felfritt! När man gick banan så fick jag verkligen ett hopptävlingssug, det är en härlig pirrig känsla man har när man rider emot första hindret och hur glad man blir när man kommer runt felfritt. 
 

En dag på Ikea

Här har det stått tomt hela dagen, men anledningen är att vi har varit på Ikea ett antal timmar för att köpa in lite mer möbler. Mitt rum är väldigt tomt just nu och den enda inredningen jag har är en bäddsoffa samt soffbord där jag bloggar och sover, annars är det inte så mycket mer men det ska det bli ändring på. Inom en framtid så ska vi bygga ett litet loft där jag ska sova, och under blir det ett skrivbord och lite sånt småfix. Så efter shoppingen idag så fick jag med mig en spegel, några mattor, lite skrivbordsinredning, en stol och en lampa.
 
Planen var att vara där max två timmar, men det slutade med 5 timmar hehe. Så tyvärr hann vi inte till Hilda idag, men när vi åkte förbi hagen så stod hon nöjd och glad med sina kompisar och åt kvällshö. Imorgon ska min syrra hopptävla så jag ska agera hästskötare samt fotograf. Efteråt blir det upp till Hilda och hon ska få ridas ett lättare pass på banan om underlaget är okej, annars är det skogen som gäller. Nu ska jag mysa med vår kattunge som klänger på mig och kräver kel och alldeles strax gå och sova. :) Godnatt!
 

10 inläggstips

Har du en bloggtorka? Då är denna listan för dig!
 
1. Gör throwback's (tillbakablickar)
2. Skriv dina åsikter om någonting, ha en diskution om ämnet i kommentarsfältet tillsammans med dina läsare.
3. Outfits. Det är alltid kul att kolla på!
4. Tipsa om dina favoritbloggar.
5. Lägg upp bilder från din tid på ridskola till exempel och se hur du utvecklats/utvecklas.
6. Ridövningar.
7. Tävlingar, kanske vinner man en länkning eller en header? Finns massor att lotta ut.
8. Framtidsplaner. Vart ser du dig om 10 år?
9. Skriv åsiker om ett ämne eller en produkt. Kanske en speciell tidningsartikel eller din åsikt om ett visst träns?
10. Bloggtips. Skriv dina bästa bloggtips för en blogg just du fastnar för.
 

Mina önskeoutfits