Ett uppnått mål

I början av året så satte jag målet om att vi skulle i slutet av sommaren kunna tölta. Och efter blod, svett och tårar är jag glad över att kunna säga att vi äntligen ha lyckats! Det har inte varit enkelt och många gånger har jag varit nära på att ge upp och rida henne som en tregångare. När vi började träna tölten så var hon enormt hård i munnen och helt oförberett kunde hon dra ner huvudet och börja trava när hon inte ville tölta mer, så det gjorde ju att hon började se tölten som någonting jobbigt och tråkigt och vi fick aldrig någon bra grund som vi kunde fortsätta träna på. Tills dagen, som faktiskt råkade vara min födelsedag, då töltspärren bara lossnade. Då kunde hon tölta och sträckorna har bara blivit längre och längre. Jag är så glad att jag inte gav upp och att vi äntligen lyckades!
 
Tölten i maj (??). Ingen bakbensaktivitet och hela Hilda är spänd.
 
 
Tölten nu!

På skrittrunda


Nytt i pannbandssamlingen

Under dagen har jag pärlat lite fler pannband! Det var ganska pilligt men ju fler jag gjorde desto mer rutin fick man på det. Detta är definitivt någonting jag kommer att fortsätta med, det är verkligen kul att pärla sina egna pannband i de färger och hur man vill ha dem. De blir så personliga!
 

Godmorgon puss till min Hilda

I natt stod hästarna inne så vi var uppe tidigt för att släppa ut dem. Det är alltid så mysigt att åka upp till stallet på morgonen och mötas av tre nyvakna hästar. Hilda var full med torv och extremt kelig, Gladur och Brydja ville helst bara ut. Nu väntas några timmar i bil och så får jag träffa min sötnos ikväll igen och pussa godnatt! 


4 fakta om Andrea

- Jag skulle vilja bo eller jobba på Island? Jag tror det skulle passa mig, det är ett litet land med ett otroligt fint landskap. Att bo på en stor gård med ett gäng islänningar man tränar och tävlar på Islands vidder, rena drömmen!
 
- Jag tycker rymden och allting omkring det är väldigt spännande och har alltid gjort. Speciellt norrsken är någonting jag tycker är extra spännande och någonting jag tycker är väldigt vackert, kan sitta i timmar och bara kolla på bilder av det. När jag fick reda på för några månader sedan att det skulle vara i Stockholm, stod jag redo med kameran klockan tolv på natten och fotograferade. En maffig upplevelse!
 
- Jag älskar att handla hästsaker, dock är jag väldigt snål. Även fast jag vet att jag har råd med någonting och jag behöver det, som till exempel ett par ridbyxor, tycker jag inte om att veta att om jag köper dem så förlorar jag såhär mycket pengar på det. Usch det kan vara hemskt ibland men om man ska vända på det hela, så är det ju ändå positivt i vissa lägen ;)
 
- Före vi köpte Hilda så var jag en aktiv spelare på Starstable under namnet Andrea Northlee. Jag drev en blogg angående spelet och den växte med stormsteg och jag låg på runt 100-200 unika besökare om dagen. Men när vi köpte Hilda så minskade jag på spelandet och tillslut slutade jag helt, men jag har fortfarande kvar mitt konto och loggar in ibland. Jag har faktiskt träffat vänner därifrån jag fortfarande har kontakt med idag! Bloggen för de intresserade heter starstableryttare.blogg.se, hehe!
 

En obeskrivlig känsla

Jag vet inte var det var, men passet idag gick så himla bra. Det var ett sådant flyt och allt satt, exakt allt. Det var som allt vi tränat på bara föll som pusselbitar på plats. Hilda hade en otroligt framåtbjudning och det var inte en sådan jobbig hon kan ha ibland, utan det var en arbetsvillig energi som man strävar efter och energin kom bakifrån. Hon kändes väldigt flott och en väldigt mjuk och rund galopp, jag satt där uppe och bara njöt.
 
I tölten hade hon också det där suget och jag kunde lägga i en eller två växlar extra utan att hon rollade eller vart passtaktig, som grädde på moset sökte hon sig ner och jag kunde utan problem ställa henne både åt höger och vänster, vilket är något både hon och jag har tyckt varit lite krånligt i tölten. Dagens pass gav mig en enorm motivationsboost och jag längtar sönder till söndagen pass, hoppas verkligen hon känns lika fin då! I morgon får hon vila för jag och pappa ska ner till Linköping. Jag hinner iallafall pussa godmorgon på Hilda då vi ska släppa ut dem, min prinsessa <3
 

Sötnosen
Hilda bloggar - Alla fotograferingar

Gnägg på er! Hilda här. Det var ett tag sedan vi sågs men jag har inte haft tid att blogga, jag har ätit såå mycket gräs i sommarhagen och haft långa sovmornar. Det har varit jätteskönt, men nu är snart allt gräs i sommarhagen uppätet (och har gett mig en jättefin mage, lycka till matte att jobba bort den hihihhiih) och det är nog dags att gå över till vinterhagen igen, hösten är ju påväg och sen kommer snön!!! Jag saknar verkligen att busa runt i den, det är superduperroligt!!
 
Juste, jag måste fråga alla mina hästpolare där ute - är det bara jag som får ställa upp på en jäkla massa photoshoots eller fotograferingar av alla möjliga slag heeela tiden!? Hoppas det är fler där ute, vi kan prata med varandra och stötta varandra igenom alla plåtningar, vi hästar måste hålla ihop. Är det inte med matte som klänger på mig så ska jag posera med alla möjliga outfits.
 
Sen står min stormatte, eller med andra ord Andreas mamma, och fotar oss med en liten burk med godis i andra handen hon ska skramla med för att få mig att ta fram öronen. Även fast jag bara vill springa till henne och såklart äta upp allt godis så jävlas jag med matte lite med flit och står med öronen bak, de tror inte att jag kommit på alla deras knep men de ska bara veta, jag har fasiken blivit proffs på detta alltså!! :D  Nej nu ska jag fortsätta sova lite, hejdå alla hästkompisar så ses vi nog snart igen, gnägg från Hilda.
 
Kolla, här kör jag mitt lilla fulspel och visst blir kortet fint!? eller inte... ;)

Kvällsträning

Idag vart det lite av en långritt på schemat! Jag red den vanliga svängen och sedan fortsatte vägen efteråt som är av ett lite hårdare underlag, vilket jag märkt Hilda gillar. Hon tycker om de lite hårdare underlagen och eftersom jag har ganska nära till ett gäng sådana, så försöker jag rida på dem ibland som en bra variation. Solen var påväg ner och lyste så fint, och på det omringad av stora, gröna ängar gjorde det ännu mera underbart. Vägen är perfekt att träna tölt på så det gjorde vi och även la pass igen. Utöver det en massa (enligt Hilda) obligatorisk galopp! När vi stod längst bort på vägen och så hade vi den ungefär 100 meter långa sträckan framför oss, så taggade Hilda till så mycket och var iväg på en hundradels sekund, jag satt där uppe och studsade omkring som en vante haha! Men kvar satt jag allt!! ;) 
 

Mål inför tävlingen

Som ni förmodligen redan vet så är det dags för oss att starta får första tävling i vår, herregudarsskymningvadjagärnervös. Jag är så himla ivrig över det och har redan bestämt outfit till oss (som säkert kommer hinna ändras minst ett tjugotal gånger innan det är dags) och väl på tävlingsdagen kommer jag va så fokuserad över packningen att jag får skriva upp Hilda på packningslistan för att inte glömma henne ;) Vi kommer starta V5 och vi har saker vi verkligen behöver träna på, så jag sammanfattar allting nedanför tänkte jag!
 
- Övergångarna. De är någonting som ska nötas, vissa av de blir mjuka som smör och det är den känslan jag vill ska vara hela tiden så det ska det tränas på.
 
- Tölt. I V5 är det valfritt tempo tölt, så jag tänkte köra på mellantempot så det ska vi träna lite extra på. Hon kan lätt bli för taggad i tölten och går emot min hand för att få springa snabbare men problemet är att vi klarar inte riktigt av de högre tempona ännu utan att hon börjar rolla eller bli oren, så nu ska det fokusera på att hon hela tiden gör som jag vill och håller sig i det tempot jag bestämmer innan vi ens tänker tanken att börja träna mer på de snabbare.
 
- Galoppfattningar. Vänsterfattning. Det har hon alltid haft svårt för och något jag jobbar med hela tiden för att bygga upp styrkan. När det känns bra och jag känner att jag uppnått de jag strävade efter så ska det nötas fattningar ifrån skritt! Av alla videor från V5 jag sett så fattar de galopp från skritt vilket Hilda har otroligt lätt för i högra varvet, men vänstra är något hon tycker är svårt så det ska det tränas på.
 
Det är en del vi ska träna på, men vi har ju god tid på oss så det är bara att börja och bocka av listan allt eftersom. Förhoppningsvis så sitter allt tills vi ska starta!
 

Monstersto deluxe

Att Hilda är rent utav en liten bitch i hagen är ingen nyhet. Gladur och Brydja är bästa kompisar och så kommer hon, det lilla vita monstret och gör allt för att sära på dem, bara för att. Helt utan anledning. Hennes sätt att resonera angående detta är väl att ni får inte klia varandra just nu, gör ni det då jävlar. Här om dagen stod de nämligen och kliade varandra och Hilda stod och drack, tills Hilda såg att de stod och kliade varandra och då växte djävulshornen fram och på mindre än en sekund var hon iväg i trav med högt huvud och sprang emellan de två så de var tvunga att sluta klia varandra. Tro inte att hon stannade efteråt heller, utan hon travade vidare som ingenting hade hänt med blicken "Vadårå? jag skulle bara trava, det är väl inget fel med de??? inte mitt problem att de står ivägen ju". Hilda i ett nötskal.
 
Det är inte heller det enda hon gör utan i deras ligghall som är på cirka 40 kvadrat, har Hilda beslutat är bara hennes. Att dela med sig av bara någon liten plats till kompisarna, kommer inte på fråga. Om Hilda står där inne och Gladur och Brydja är påväg dit så hinner de bara gå in någon meter innan de vänder och springer iväg, med en vit piraya som surt blänger på dem. Om de redan står där inne och Hilda vill gå in så blir det alltid så att Hilda hinner gå in och ut kommer dem, as usual. Sen lägger hon sig där i mitten i den tjocka halmen på sidan snarkandes, medans de får stå ute. Hilda alltså... En mer personlig häst har jag aldrig träffat och kommer aldrig att göra igen, hon är verkligen en once in a life time. Så glad att jag har fått chansen att träffa henne, mitt lilla monster hahah<3
 

Mysig promenad

Idag direkt när jag hämtade in Hilda ifrån hagen, gick vi iväg på en skön promenad. Jag gillar verkligen att bara vara ute och gå med Hilda, hon är så enkel och lunkar så snällt på bredvid mig på halvlångt grimskaft. Något hon också gillar och vi brukar göra ibland, är att hon travar när jag joggar på bredvid (självklart med grimma och grimskaft, haha). Hon tycker det är jätteroligt och slänger med huvudet och busar bredvid, det har vi dock inte gjort på ett tag men det ska vi helt klart göra snart igen!
 

Ett hoppekipage

Bilden på mig och Hilda som "hoppekipage" tyckte många var roliga så jag tänkte att jag bjuder på några till. Jag tycker det är väldigt kul att kolla tillbaka på gamla bilder och speciellt dessa, haha.
 
Lägg även märke till hur fint jag satt på senskydden på bilden nere, inte alls fel ben, nejnej ;)
Vill ni se fler bilder så finns de i arkivet, bläddra till 2013 så hittar ni!

Sista timmarna av helgen

Ikväll var det verkligen ett underbart väder, det var skönt att få komma ut i skogen och träna Hilda längs vägarna omringad av vackra träd. Wilma var även med och agerade fotograf! Jag gillar verkligen korten från idag, det vart ett så fint djup och ljus i dem. Även trots jag inte red så bra så var Hilda världsbäst som alltid och räddade upp de missar jag gjorde. Nu väntas den andra veckan i skolan, de sista söndagstimmarna ska jag spendera i min soffa ingosad i filtar och läsa bloggar!
 

Ett lyckat försök till pass

Igår när jag var ute och red så bestämde jag mig för att stanna till vid en väg som är i slutet av rundan och töltträningen som jag planerade blev istället till ett försök att lägga pass! Trot eller ej, allt lyckades vi. Jag gjorde det ungefär 3 gånger och vi klarade det 2 av gångerna, den sista vart det en hoppig galopp med bakbenen och trav med frambenen. En gångart jag hoppas hon inte tränar i hemlighet ;) 
Bombsäker häst

Hilda är verkligen bombsäker, bokstavligen. Idag när vi nästan var tillbaka i stallet efter ridturen så red vi förbi ett ställe där de spränger berg, och det låter rejält. När vi är cirka 60 meter från de stället så hör jag de skrika "Akta, smäll" och jag kände hur hjärtat nästan hoppade ut ur kroppen så jag kastade mig fram och höll om Hildas öron i ren reflex, när jag sedan hörde att de ropade att de väntade tills jag hade ridit förbi. Jag vart så glad och hoppade av och ledde Hilda till stallet, vi hann komma halvvägs innan de sprängde och jag kan erkänna att den som blev mest rädd var jag, hehe.
 
Hilda lyfte huvudet lite och sen var det inte mer med det, medan jag hoppade till. Jag är verkligen glad över att hon är så himla tuff min Hilda, det är inte mycket som skrämmer henne alltså. Smällen var rejäl och jag trodde att hon skulle reagera mer, men ack så fel jag hade. Sen är jag även glad över att de var snälla och väntade tills jag ridit förbi, det är inte något som alla skulle ha gjort. Det är skönt att det verkar vara såpass vettiga människor som sköter sprängningen och faktiskt tog sig tiden att vänta på att vi skulle rida förbi, någonting som egentligen borde vara självklart men tyvärr är det ju inte det. I sådana lägen är jag extra glad över att Hilda är så säker som hon är!
 

En solig tur

Hilda var verkligen så fin idag! Vi red ut och det var så underbart. Träningen bestod utav galoppfattningar och lite allmänt lösgörande i alla gångarter. Hon har lättare för högergaloppen och har alltid haft så det är oftast den hon väljer när hon förstår att jag gör en galoppfattning, även om det inte är den galoppen jag vill fatta. Så idag tränade vi på att hon ska vänta in mig och fatta den galoppen jag vill. 

När det var dags så samlade jag ihop henne och gjorde övertydliga fattningar, så hon verkligen skulle känna tydligt vad det var jag ville. När hon förstod och hade lyckats några gånger så fick hon massa beröm och avslutade gjorde vi med lite tölt innan vi skrittade hem. 


Tre dagars vila

Planerna om att Hilda skulle joggas igår och förrgår, blev istället till tre vilodagar. I förrgår hade jag världens spränghuvudvärk och mådde allmänt konstigt så jag hade ingen energi till att rida, så då vart det vila för damen och likaså igår. Hon hade lyckats få sig ett sår på det högra bakbenets yttersta sida av skenbenet, det var cirka två centimeter långt men bara ytligt som tur det. Idag när vi kom upp så hade det blivit en skorpa på så hon fick vila idag också, så blir det istället ridning i morgon. Hon kommer nog inte vara så rolig, då hon lär ha en rejäl energi. När Hilda är så full med energi är det som att sitta på en unghingst, hon travar på stället och vill bara att jag ska låta henne få fräsa på i galopp! Toktanten ;)
 
Här har ni henne, min 20 åring... hehe

Livet med eksemhästI år ska hon rakas

Nu när vintern kommer är jag utrustad med allt jag behöver för att kunna fortsätta träna Hilda som vanligt. En bra pannlampa vilket är det viktigaste och jag har bra vinterkläder. Men det ända som hindrar det då, är Hildas vinterpäls. Hon blir verkligen en mammut på vintern, så jag funderar på att raka henne i år och sedan låta henne få gå med ett regntäcke med hals om det skulle behövas. Jag funderar på att bara raka underhalsen till att börja med, och sedan se om det behövs rakas mer eller om det räcker så. De ställen hon brukar svettas mest på är halsen och magen, så alternativt får jag göra en halv spårklippning!
 

När det inte går bra

De senaste dagarna har ridpassen inte alls gått så bra. Vi har ridit på banan och ingen av oss har känts så motiverade. Jag har inte kunnat rida henne som jag vill och brukar göra, det är svårt att beskriva känslan men det känns som allt jag lärt mig bara damsugits ut. Det har blivit så att vi bara ridit runt, lagt någon volt och sedan kanske byta gångart. Helt planlöst.
 
Det har ju gjort att jag inte kunnat rida Hilda på det sättet hon behöver och hela tiden hållt henne i arbete, vilket är det hon vill för annars blir hon okoncentrerad och springig. Jag har varit allmänt seg i hjärnan och mest åkt häst, vilket är helt och hållet tvärtemot det sättet Hilda behöver ridas på. I morgon iallafall, är det dags för oss att bege oss ut i skogen och vi ska göra det vi känner fört, vilket oftast slutar med racergalopper!
 
Där får vi både naturlig framåtbjudning och det finns inget bättre än att rida ut enligt mig och Hilda, det är så underbart och hon tycker det är så kul. När hon märker att det är dags för galopp, taggar hon till så mycket och när jag ska släppa iväg henne gör hon en liten stegring för att sedan dundra iväg. Jag tror vi ska vila ifrån ridbanan på ett tag och bara rida ut, det är balsam för själen.
 

Kvällsträning


Hjärtögon

Just nu är jag på jakt efter nosgrimmor. För ett tag sedan la jag upp en bild på en nosgrimma ifrån GlenGordon som var anatomiskt format pyntad med pärlor, men efter flera timmars letande varje dag och efter ett hundratals mail till affärer jag sett säljer den, är det ingen som har möjlighet att ta in den. Åh, det är så synd för den var så himla snygg. Men det är väl inget att göra, det är bara att leta vidare och förhoppningsvis dyker den upp någonstans och då kommer jag skicka hem den på sekunden kan jag lova haha!
 
Om det nu inte blir så att jag lyckas hitta den, så tänkte jag köpa fakurs anatomiska låga nosgrimma. Den ser likadan ut men utan pärlor, väldigt stilren och fin. En bra vardagsnosgrimma! Sen är jag sugen på någon till från fakur, men den stora frågan återstår - med eller utan pynt!?!? Jag tycker en smal, låg nosgrimma är fruktansvärt snygg. Lika så en med pynt. Hade gärna köpt båda och några till, men det som hindrar är priset. Runt 500-700 kr för en nosgrimma är mycket pengar, men ska man vara fin får plånboken lida pin! ;)
 
Den till vänster är den anatomiska nosgrimman jag nämnde och den till höger är en av Fakurs fruktansvärt snygga blingade nosgrimmor. Beslutsångest.

En tomatgalen häst

Att Hilda är matglad visste jag redan, men att hästjäkeln skulle gilla småtomater visste jag inte men något jag fick reda på idag. Jag stod och åt lite före ridpasset och Hilda körde alla möjliga trick vilket hon gör när hon tigger och jag trodde väl att tomater är väl inget hon gillar, så jag gav henne en på kul och till min förvånad gillade hon det faktiskt. Hon är verkligen speciell min lilla Hilda, hur många hästar gillar tomater haha!?
 

Roeckl Vesta

Idag började som sagt skolan igen för min del, så efteråt åkte jag och mamma till Gustvall ridsport där jag unnade mig ett par nya ridhandskar. De jag hade började bli allmänt slitna och var inte så bra grepp på längre, så denna gång köpte jag ett par ifrån märket Roeckl som jag hört mycket bra om. Jag invigde dem ikväll och är väldigt nöjd! Jag fick ett väldigt bra grepp i dem vilket jag tycker är viktigt, så i fortsättningen är det handskar ifrån Roeckl som gäller. De finns i alla prisklasser och mina låg på cirka 400 kronor vilket är en del, men de verkar leva upp till sina förväntningar och handskar jag rekommenderar!

Sista sommarlovsdagen

Just nu ligger jag på stranden och njuter av de sista timmarna på sommarlovet, usch... Det har gått så himla fort och jag har fortfarande inte insett att jag har, eller snarare redan haft sommarlov. Hilda vilade igår så ikväll ska vi ut på tur i skogen, funderar på att bara låta henne få jogga av sig och ta det lite lugnare de närmsta dagarna då hon jobbat på så bra sista tiden. :)


Träning av V5

Igår kväll så red jag igenom ett V5 med min vän Wilma som speaker. Men först av allt så lånade jag en lie av de i stallet och högg bort gräs längs spåret, för det har blivit så högt att det knappt går att svänga av från spåret då Hilda tror hon svänger in i en stor buske vilket jag förstår, haha. Det var väldigt jobbigt men kul, vad gör man inte för sin ridbana?! ;)

Väl uppe på hästryggen gick träningen helt ok, Hilda var duktig men jag lyckades inte riktigt hålla ihop henne så bra i tölten alla gånger så hon vart lite lång emellanåt och smått rollade. Men det får jag träna på! Om man utesluter det, så gick det bra! Väldigt nöjd över min fina Hilda. 


I mars så gäller det

Under den senaste månaden har Hildas tölt utvecklats otroligt mycket. Jag har fått väldigt mycket snälla och fina kommentarer om det, vilket gör mig jätteglad och igår så skrev en vän till mig och undrade om vi inte ska börja tävla. Och trot eller ej, vi ska faktiskt försöka oss på en! Hon berättade även att Örnäs brukar anordna tävlingar redan i mars, och om de kommer ha en så ska vi anmäla oss till den. Det ska bli så otroligt kul! Vem vet - det kanske blir våran grej!? ;) 
 
Nu har vi cirka ett halvår på oss att träna ännu mera och så har vi ett mål att sträva emot, och jag är så fruktansvärt taggad. Att tävla islandshäst har alltid varit någonting jag vill, och att få göra det med Hilda är en ännu större dröm. För bara några månader kunde hon inte tölta och nu står vi här och planerar våran första tävling. Om det nu blir av, så ska det bli så galet kul!!
 

Sommarkväll när den är som bäst

Just nu är jag och Hilda på tur i kvällssolen och tränar. Det är verkligen underbart att rida på sommarkvällar! 


Dessa underbara failbilder

"Okej Hilda, då sätter jag mig här då så tar vi lite fina kort!"
 
"nejdu Hilda, ner med benet"
 
"nejnej, gör det inte..."
 
"aaaahh!!!"
 
"Okej Hilda, nu vet alla att du gillar att upprepa dina trick och du råkade knocka mig igen, men nu får du stå still!!"

En skimmel bland blommor


Världens bästa

Ååh vad hon var duktig idag min fina Hilda!! Hon var SÅÅ fin i tölten, det var energi bakifrån och hon jobbade på så bra. Det går inte att beskriva känslan riktigt, jag satt där uppe och bara njöt när hon dundrade iväg. Här kommer några klipp från idag!
 

Att utbilda efter sin känsla

När vi köpte Hilda, var jag 12 år och kunde inte speciellt mycket om hästar och ridning. Första tiden klädde jag ut Hilda till en hopphäst iklädd i allt möjligt och jag hade stigläder som var så korta att det såg ut som jag skulle hoppa 160, haha. Jag var ju hoppintresserad och tränade Hilda mest efter det, hoppade gjorde vi någon gång i månaden annars reds hon som en tregångare. Det hade en del människor åsikter om och jag fick inte alltid så trevliga kommentarer om det på nätet. Men jag insåg sedan hur kul det är med de extra gångarterna och poff var jag fast, hejdå hoppintresse och nu är det islandshästarna och deras underbara gångarter och temperament jag älskade. Det är min fina lilla Hilda som gett mig intresset för islänningarna och det är jag såå glad över!
 
Jag har under de två åren vi haft henne, lärt mig enormt mycket och med det jag kan utbildat Hilda. Det har inte varit lätt, men vi har kämpat och det har gett resultat. Jag hade ingen som helst kunskap av de extra gångarterna när vi köpte Hilda utan har "lekt mig fram" så att säga, vi har gått efter känsla och det blir svårare än om man har vägledning av en tränare men trots att vi har gått vilse ibland har vi alltid hittat ut och fortsatt träna. Och det absolut viktigaste - inte gett upp!
 
Bild från sommaren 2013, när vi haft henne i någon månad. Då var hon min lille hoppeponny! ;)

Dagens planer

Godmorgon! Idag verkar det bli en varm dag så om detta håller i sig blir det till stranden för ett dopp. Det är superkallt men skönt att ändå bara doppa sig. Har kanske sammanlagt badat två veckor denna sommar om man slår ihop alla dagar, vilket är för lite tycker jag. Förra sommaren blev det ungefär två dopp om dagen, vilket resulterade i cirka 8 timmar på stranden och runt 19 tiden till Hilda och efter det ännu ett dopp. Jag hoppas verkligen på en sådan sommar nästa år!
 
Planerna för Hilda idag blir ett lättare jogging pass. Hon har gått lite hårdare de senaste dagarna så tror att bara få komma ut och jogga i en lång och låg form blir skönt. Igår tränade vi bl.a på mycket tölt i alla tempon, superkul för oss båda. Hon har lättare för det kortare tempot, när det blir lite snabbare så blir hon lätt passtaktig så just nu tränar vi på tempoväxlingar i tölten. Vi går upp i det korta, sedan när jag har med mig henne ökar jag några få steg och sedan ner i det korta igen före hon hinner bli passtaktig. Utöver det mycket lösgörande. :)
 

Världens sötaste


7 augusti 2015

Här kommer lite kort ifrån dagens pass! Juste, ignorera tränsets urdåliga passform också, hehe.
 

Egenpärlad nosgrimma

Jag har under några timmar pysslat! Har tänkt köpa en nosgrimma med pärlor men efter lite funderingar så har jag faktiskt testat att pynta en själv, och jag är faktiskt väldigt nöjd! Ska bli jättekul att testa den ikväll! 

 

Nytt i bettsamlingen

Under veckan så fyndade jag mitt första bombers bett på facebook för 500kr som idag landade i brevlådan. Det är ett tredelat med platta som jag är väldigt spänd på att få testa och jag hoppas att det är ett som faller Hilda i smaken!
 

Hilda som människa

Jag fick en kommentar här om dagen där en person önskade ett inlägg om saker jag och Hilda har gemensamt och då efter ett tags funderande, insåg jag att vi är 50% lika och 50% olika. Om Hilda skulle vara en människa skulle hon vara en brud med rejäla åsikter och väldigt tuff, hon skulle inte ta skit och bestämma mycket. Där är vi väldigt olika, jag är inte den som gillar att bestämma utan trivs med att bara vara i bakgrunden. Hilda är ju en stark ledare och där är vi tvärt emot varandra.
 
Vi båda gillar att vara ensamma. Hilda är inte beroende av hästkompisar utan njuter av att stå själv. Hon har inga problem med att bli lämnad sist i hagen eller stå ensam inne i boxen en natt. Jag är också en som gillar att vara ensam och har alltid varit. Så där är vi väldigt lika varandra.
 
Vi älskar grönsaker och frukt. Jag älskar allt sådant och sitter hellre och äter en påse morötter på lördagarna än godis. Jag gillar inte godis så mycket utan äter det någon gång ibland. Hilda äter ju allt man ger henne som det matvrak hon är och frukt och grönt är en stooor favorit! Speciellt vattenmelon, nomnom!
 

Galopparbete

Idag tränade vi på Hildas favorit gångart, galopp! Vi har inte jobbat så mycket med galoppen utan hon har fått gå i den form hon känner för vilket har ju gjort att hon inte jobbat så mycket med kroppen, men idag ställde jag lite högre krav och red ihop henne lite mer vilket gjorde att hon höjde ryggen lite extra och fick en rundare form. Hon tog i så mycket bakifrån att hon bara flög fram och nästan studsade mig ur sadeln! Eftersom hon inte riktigt har en sådan bra bärighet i galoppen ännu att bära upp sig längre stunder, så tränade vi korta stunder men lite oftare, blandat med trav och skrittpauser i en lång och låg form. Det här var ett väldigt bra och roligt ridpass, jag ser fram emot morgondagens!
 

Hejdå sommarpäls

Man vet att vintern närmar sig när sin häst börjar släppa sommarpälsen, vilket är någonting Hilda nu har börjat med. Visst ska det bli mysigt med vinter ändå, jag saknar faktiskt min urmysiga vinteroverall och Hildas urfluffiga päls men det känns som sommaren tog slut före den ens började vilket känns ju sådär. De få månaderna om året då det faktiskt ska vara varmt, känns det ju urtrist om det inte är det. Om man nu ska se det hela positivt så har det ju iallafall varit en väldigt bra ridsommar eftersom det har varit svalt och skönt. Men än är det inte dags att deppa ihop, det är fortfarande en månad kvar och då hoppas jag på iallafall lite värme!
 
Något positivt med vintern också, är att ridmöjligheterna blir ett snäpp bättre. När asfaltsvägarna runt stallet blir snöpackade och Hilda är broddad, blir det verkligen perfekt underlag. Hilda är en sådan häst som trivs bättre på lite hårdare underlag och jag märkte verkligen förra året hur mycket hon uppskattade de snöpackade vägarna, sedan att vägarna är oändliga också åt alla håll och kanter med hyfsat lite trafik, är ju ett stoort plus i kanten!
 
Förra årets fluffmonster. Lägg även märke till skägget hon får på vintern, sötnöt.

En lugnare vecka

Jag verkar ha kommit ur mina bloggrutiner känns det som, det är alldeles för dålig uppdatering här! Men dagarna bara rinner iväg. Det känns som man vaknar och går och lägger sig samma timme och där emellan ska jag till Hilda och sedan hinna blogga, sen är det ju kanske inte så intressant att läsa om ridpass varje dag heller så då måste jag hitta andra bloggideér. Det är svårt när man inte har så mycket inspiration, men jag antar att det kommer när man väl satt sig vid datan! 
 
Hilda har fått ta det lite lugnare senaste dagarna, det har inte varit så myckt krav utan mest komma ut och göra sig av med energi för den har damen gott om! ;) Planen för i morgon blir eventuellt banan om den inte är blöt, annars får det bli en lugn tur i skogen. Godnatt på er, nu ska jag försöka skriva ihop lite inlägg och sedan väntar sängen!
 
Jag älskar den här bilden <3

En oinbjuden gäst

Ja... Vad är det med mig och ormar? Igår efter ridturen när jag kom till stallplan så låg det en kolsvart, slemmig, fet huggorm där. Jag, som har en vidrig ormfobi började ju stor böla och sprang iväg med Hilda och såg den gigantiska ormen slingra sig in i stallet och la sig där. Jag ringde pappa i ren panik och mamma ringde stallägaren och de pratade om hur fasiken vi ska lösa detta, samtidigt som jag ute tog av Hilda all utrustning och släppte ut henne i hagen. På vägen upp hittade jag en stor staketpinne som jag smög upp med, utifall att den skulle komma och så smög jag emot stallet när jag hörde ett fräs och såg att den jäveln HÖGG mot mig. Jag vart ju ännu mer rädd och rusade iväg och stod säkert 20 meter bort storgråtandes (hehe). När pappa och stallägaren kom så beslöt de sig för att döda den och så gick det till, att flytta den skulle vara livsfarligt då det var en otroligt aggressiv huggis. När den väl var död så insåg jag att det var samma orm jag gick på förra sommaren, som förövrigt gav mig bitmärken i stöveln, och den hade växt till sig en bra bit. Men nu är den död och det är en otrolig lättnad! Och om det ska komma personer som säger att de är fridlysta osv så vill jag bara säga - det är okej att döda dem om de innebär en fara för människor eller djur. :)