5 saker jag vill göra

1. Bada med Hilda. Jag har aldrig badat med en häst förut och det skulle vara jättekul och göra, sen såklart är det med Hilda jag vill. Får ta och smuggla ner Hilda till stranden, fast hur är en annan fråga hehe ;)
 
2. Börja tävla. Det blir dock inte med Hilda, men om några år då vi skaffar en till häst så ska vi försöka komma ut på tävlingsbanan! 
 
3. Galoppera längs en strand. Varje gång man ser det i filmerna så blir man så avis, jag vill också och det skulle nog Hilda också älska. Det ser så härligt ut!
 
4. Rida utan utrustning. Det är ju inte det säkraste men himla maffigt det skulle vara, att med endast vikt och små hjälper kunna styra ett djur på flera hundra kilo. Får ta och börja träna Hilda!
 
5. Hoppa 120/130/140. Jag är ju från början "hoppryttare" och har fortfarande ett stort intresse för hoppning. Så det skulle vara så härligt att på en häst man vet hoppar allt, hoppa lite högre höjder på då det är så himla kul att hoppa. Dock är det inget jag kommer börja med igen, då jag är som fastklistrad vid isisarna! :)
 

Att vårda en tjock man och svans

Den enda nackdelen med att ha/rida en häst med tjock man och svans är att hålla den fin. Hildas man när vi köpte henne var ganska lång men tunn och den kliade hon av samma sommar, så nu har den växt ut igen och konstigt nog tregånger så tjock. Brukar faktiskt värma mina händer under den när det är kallt, är några plusgrader där under haha. Men hur gör man för att vårda den då? Jag tänkte ta och dela med mig av de tipsen jag använder, så hoppas ni kanske får någon inspiration och om du har ett supertips får du mer än gärna dela med dig av det!
 
Till manen och luggen så har jag alltid borstat den med en manborste men de sliter ganska mycket så nu på senaste tiden borstar jag den endast med en rotborste och reder ut med fingrarna. Pälsglans/manglans använder jag också till det och mitt favoritmärke är Sjöbogårdens som kostar runt 60kr och finns att köpa på ÖoB. När jag ska reda ut svansen som jag gör ungefär en gång i veckan gör jag som på manen, rotborste och fingrar. Sen tillsammans med pälsglansen så reder det nästan ut sig självt och dessutom ger en fin glans!
 
Våren 2013, det var innan hon kliade av sin fina man. Men snart är den tillbaka igen! :)

Kräsna varelser

Hästar är underbara varelser, som dock kan vara väääldigt kräsna. Hilda är otroligt kräsen och äter det hon vill ha och vad jag än har blandat i för godis så pillar hon ur det och lämnar det hon inte vill ha. Hon äter endast mineraler som kraftfoder och har perioder då hon älskar de och andra när hon hatar de. För inte så länge sedan så frågade jag er om tips och fick ett som faktiskt funkade jättebra och det är att hälla vatten i en slickgodis burk som då smaksätts och sen ner i mineralerna.
 
Det funkar men tyvärr är nästan slickgodiset slut så jag har efter en massa tänkande kommit på en lösning som funkar bra just nu (det är bara en tidsfråga innan Hilda märker att det är mineraler i haha) och det är att riva en halv morot som man blandar det med. Även fast det kanske tar några minuter extra så är det värt det och det bästa, HON ÄTER! Har ni kräsna hästar eller är de "allätare"? :)
 
 

Vinnaren av headertävlingen

Idag är det äntligen dags att avgöra headertävlingen! Jag använde random.org för att avgöra och vinnaren blev nummer 7, som vart Malin Sjölander! Stort grattis och kontakta mig på min mejl som är andrea00@hotmail.se så får du berätta hur du vill ha den. Sen ni som inte vann, jag kommer garanterat ha fler headertävlingar igen så bättre lycka nästa gång! :)

En tur på åkern i vårsolen

Idag på schemat så stod det en härlig tur på åkern i vårsolen, vilket både jag och Hilda uppskattade! Var runt 20 grader varmt vilket gjorde så det blev årets första ridtur utan overall, så skönt men det kändes lite konstigt att plocka fram ridbyxorna och ridstövlarna igen. 

Red mycket enkla lösgörande övningar för att mjuka upp henne lite, vilket även gav med sig att hon sökte sig framåt och ner. Jag är väldigt nöjd över dagens Hilda som direkt efter ridpasset gick ut i hagen och rullade haha! 
Endast två dagar kvar

Nu är det endast två dagar kvar tills min headertävling avslutas! Genom att kommentera att du är med i DETTA inlägg så har du chans att vinna en gratis header efter dina önskemål till din blogg/hemsida. Hoppas ni deltar och lycka till! :)
 
 

Vårväder i högsta hugg

25 februari och högt på himlen står solen och värmer, vilket är de mest underbara ridväder man kan få! På morgonen skoddes hon och en liten stund efteråt sadlade jag på för att ge mig ut på en skrittur tillsammans med min diamant. Skulle gärna ha ridit barbacka men eftersom hon har så mycket energi och jag flyger av som en vante om hon brallar, så valde jag att ta de säkra före det osäkra och rida med sadel. När jag satt upp så satt jag bara där och mös en stund, njöt av att äntligen få rida igen och att Hilda är frisk. När Hilda fått nog av att bara stå still så traskade vi iväg och hon frustade för fullt! Det var ingen tecken på hälta alls, hon gick 100% rent och kändes underbar. 
 
Skulle egentligen ha ridit in i skogen men där var det ingen sol alls, så jag fortsatte på vägen istället och kände av lite hur hon var. Hon flyttade sig lätt för skänkeln och trivdes med att få jobba igen, tiden bara rann iväg och vi var ute i 20 minuter. Lite längre än vad jag planerat men hon mådde ju prima så några minuter hit eller dit skadar ju inte :)
 
 Igångsättning och nya skor

Godmorgon på er! Själv är jag uppe med tuppen för att dra till stallet då Hilda ska få nya skor vid 9.00 och sedan ska jag ha en heldag i stallet. Var ett tag sedan hon blev skodd nu då när vi hade planer så blev hon skadad och kunde inte skos, så har vi inte fått till en bra tid men idag så! Tror hon kommer tycka det är skönt att få lite hovompyssel! Även fast hon inte erkänner de utan bestämt ska ha öronen bakåt så tror jag att hon gillar det, iallafall lite haha ;)
 
Efteråt så ska jag för första gången på nästan en månad, sitta på min pärlas rygg igen <3 Jag kan börja sätta igång henne nu och det har jag bestämt mig ska ta den tid det behöver, överdrivet länge för att vara på den säkra sidan. Vi ska ut och endast skritta i en till två veckor ungefär, med succesiv ökning så hon får upp flåset lite och sätter grundkondisen där. Sedan börja jobba henne lite lugnt i skritten och när jag känner att det är dags börja med trav. Ska göra upp ett ridschema när jag har tid, så jag har allt klart och slipper tänka ut gång på gång. Hoppas ni får en bra dag för det kommer jag ha! :)
 
En bild ifrån höstas på en pigg Hilda! :)

Dagens Hilda


I'll keep loving you

For the rest of my life
I promise that I, I'll keep loving you
I, I'll stand by your side
And promise that I, I'll keep loving you ♥
 

PompeGos

Godmorgon! Utomhus är de snö och sol, underbart väder. Just nu sitter jag och äter lite lunch och gosar med Pompe. Mamma och jag hämtade han i söndags och ska ha han i en vecka fram. Han är 11 månader och en Norsk Skogkatt, mysig men attityd har han allt ;) Annars så gör jag inte så mycket mer än inne på hästnet och lägger upp lite annonser samt svarar på mejl, har sålt en del grejer som ska skickas idag. Så skönt att bli av med alla saker man inte behöver och samtidigt så är man närmre sadeln!
 
Sen blir det upp till min prinsessa och mysa med henne, hon ska borstas och vi ska gå en prommenad. I morgon är det dags för skor och på eftermiddagen eller torsdag så är det dags att börja skritta igång henne!! Ska bli så underbart att börja sätta igång henne igen vilket jag också tror Hilda kommer tycka, då hon verkligen inte gillar att få vila. Hon är en väldigt aktiv häst som behöver jobbas 5 dagar i veckan för att må bra. Snart är vi back on track! :)
 

En borst och fixdag i stallet

Hela eftermiddagen tillbringade jag i stallet, som alltid hehe! Runt två var jag uppe och då lunchfodrade jag hästarna och tog in Hilda, som fick äta sitt inne under tiden jag borstade vilket tog ett tag. Som ni såg på korten några inlägg innan så var hon väldigt smutsig och jag lyckades bara få bort hälften då hälften var blöt lera, så jag fick vänta tills idag och ta bort de sista. När all lera var borta så var hon som förväntat väldigt dammig, så jag fick jobba ett tag för att få bort allt och tillslut var hon helt ren och glänste. Min handled var helt bortdomnad, att vara handled till en hästtjej kan inte va enkelt! ;)
 
Väl tillbaka i hagen sprang Hilda iväg till sina kompisar och ställde sig bredvid dem. De har enligt stallägarna varit jättesnälla emot varandra och inte visat en tendens på att sparka, som tur det. Att ha ett ranghögt sto har sina nackdelar, men fördelar finns de också - bland annat att hon har ett otroligt bra självförtroende och litar på sig själv.
 

Webshoper med islandshästprodukter

Webshoppar med hästprodukter är något jag är inne på varje dag och bara strosar runt på, så himla mysigt och såklart är de med islandshästsortiment något som jag gillar extra. Inte bara för Hilda är det utan för att jag tycker de isländska produkterna är väldigt snygga och dessutom stilrena. Bland annat tränsen är väldigt praktiska och enkla, då oftast nosgrimman är lös och som man bara enkelt trär på. Tyvärr finns de inte så många butiker med isländska produkter, så jag tänkte samla ihop de jag vet så får ni lite butikstips!
 
http://www.fakur-design.dk/en/
http://www.djurdesign.se/
http://www.hestbolaget.se/
http://topreiter.se/
http://www.aaislandshast.se/
http://www.hesthaga.com/
http://www.lillhastenistav.se/
http://www.emmi.se/
 

Lilla skitgris
En hästlista

Listan är lånad ifrån ponnysanning.se

Vad heter hästen? Hildigunnur Frá Kleifum
Tycker du att den ska heta något annat?! Nej
Vad kallar du hästen? Gunnar, Hilda

Hur gammal är den? 20
Vilket år/månad/dag föddes den? 1995
Vilken färg har den? Skimmel
Har den några tecken? Nej
Hur hög i mankhöjden? 132cm
Är det ett sto/valack/hingst? Sto
Har du tävlat den i hoppning? -
Vilka klasser/hur högt? -
Har du tävlat den i dressyr? -
Vilka klasser? -

Är den tävlad fälttävlan? -
Vilka klasser? -
Är den tävlad i trav? -
Är den tävlad i galopp? -
Är den tävlad i något annat? -
Har den tävlat in några pengar? -
Hur mycket? -
Har hästen championatspoäng? -

Hur högt har du hoppat med den? 75 cm
Är hästen bra på dressyr? Ja
Hur är den i skritten? Snabb, stora steg
Hur är den i traven? Snabba steg.
Hur är den i galoppen? Snabba steg.
Kan den skänkelvikningar? Ja
Kan den öppna/sluta? Ja
Kan den galoppombyten? Nej
Är hästen pigg? Ja
Är hästen trög? Nej
Är hästen stark? Ibland
Är hästen het? Ja
Bockar den? När hon brunstar
Stegrar den? Nej
Sparkar den bakut? När hon brunstar
Skenar den ofta med dig/andra? Nej

Är den tittig? Nej
Har du badat tillsammans med den? Ja
Har ni hoppat tillsammans? Ja
Har ni galopperat på en äng tillsammans? Ja
Har den bra hoppteknik? Ganska

Hur högt brukar du hoppa med den? 30-40cm
Hur ofta hoppar du den? En gång varannan månad ungefär
Hur är den när den rids ut? 2-3 dagar i veckan
Tycker den att det är kul? Ja
Blir den piggare eller trögare än på banan när ni rider ut? Lika pigg båda ställerna
Står hästen i box? Nej
Går hästen på lösdrift? Ja
Hur mycket och vad äter hästen? 6-7 kg hö, 1 dl mineraler

Går den i hagen varje dag? Ja
I en stor eller liten hage? Stor
Hur länge går den ute per dag? Dygnet runt
Gillar den att vara ute i hagen? Ja
Har den vindskydd i hagen? Ja

Hur ofta rids hästen? 5 dagar i veckan
Är det en svår eller lätt riden häst? Svårriden
Vem äger hästen? Min mamma
Är hästen snäll i stallet?! Ja
Kan hästen stå lös i stallet? Ja
Måste hästen vara uppbunden? Nej
Är hästen lättlastad? Ja
Är den snäll att klippa? Ja
Vad har den för sadel/sadlar? Thorowgood dressyrsadel, snart en tölthestar.
Vad har den för benskydd/benlindor just nu? Inga
Vad har den för bett just nu? Tredelat fullcheek
Vad har den för täcken just nu? Inget just nu
Tror du att hästen gillar dig? Hoppas det ;)
Gillar du hästen? Ja
Nämn en sak som är – – med hästen: När hon gör som hon vill
Nämn en sak som är + med hästen: Hon är trygg i alla lägen
Har ni många minnen tillsammans? Ja
Har du någon gång sagt ”jag älskar dig” till hästen? Varje dag <3


Tillbaka i flocken

Hej på er! I morse bestämde vi hastigt på några minuter att Bella skulle komma, så hon och jag har nyss kommit hem ifrån stallet där vi gick en prommis och myste med Hilda. Efter allt de så var det dags att släppa ut henne till flocken, som gick bättre än vad jag trodde. De hälsade knappt på varandra! Som vanligt letade Hilda upp det största lerstället och såklart la sig och rullade innan hon fortsatte till ett träd där hon stod och kliade sig i 10 minuter nonstop. Jag såg bara framför mig manen ryka men peppar peppar är den kvar! ;)
 
 

Sportlov

Wohoo! Nu är de helg och inte bara de, utan en veckas sportlov!!! Ska bli så himla skönt, bara kunna slappa och hänga i stallet. I helgen iallafall ska Hilda tillbaka till flocken, vilket jag tror inte alls kommer bli något problem. För att komma till hennes sjukhage måste vi gå igenom hennes vanliga hage och hästarna bryr sig inte ens om varandra. De gånger de har hälsat så har allt gått superbra, så finns inte riktigt någonting att vänta på. Inflammationen är borta och såret är nästan helt läkt så det finns somsagt inget att vänta på. Hoppas ni får ett bra lov! :)
 
 

Kolla vart du ska, inte på Hildas öron!

 
Hallå där ridsug... Du kom lite tidigt, kan du vänta någon vecka??? Kort och gott är jag så ridsugen just nu att jag inte vet vad jag ska göra, jag vill bara sitta upp och rida. Fortsätta med tölten och stärka upp Hilda, när jag kände att allt var påväg uppåt och vi faktiskt började utvecklas mer så kommer skadan som ett brev på posten och en del av arbetet jag lagt ner bara försvann. Men det finns inte så mycket att göra, är hon skadad så är hon och hennes välmående kommer alltid i första hand.
 
Men allt ont har alltid något gott med sig, och i detta fallet har jag kollat på klipp när jag rider och verkligen se vad jag behöver träna på och det är att kolla rakt fram och inte på Hildas öron. Mina ögon är som fastklistrade där helt utan anledning. Det ser enligt mig inte så snyggt ut och jag måste ju kolla vart jag ska vilket kanske låter jätteenkelt egentligen, men jisses vad svårt de kan vara haha!
 
Här ser ni, varför glor jag på Hildas öron haha :(
 

Veckans bästa dag

Godmorgon! Fredag idag då, dock känns de bara som tisdag men jag klagar inte - fredagar är bra dagar! Nu väntas helg och vila, superskönt. Hemma ska jag vi måla klart de sista väggarna och sen börjar vi med mitt rum, vit färg ska slängas på och jag ska fixa de sista detaljerna. För Hilda blir de skogsprommenader! Uterittsvägen vi har är underbar och perfekt underlag nu så jag tänkte vi ska gå den turen eller åtminstonde halva i en aktiv skritt så hon får upp kondisen igen. Skritt eller prommenader överhuvudtaget är underskattat tycker jag, det är en gångart som är bra på många sätt. Man känner verkligen av hur hästen arbetar, då man kan lägga all energi på hästen och fokusera hur man kan göra för att stödja den där och så vidare.
 
I övrigt händer det inte så mycker mer. Eller jo, förrådet ska rensas ut och jag ska se om de är några fler saker jag kan sälja. Krokar ska även upp då allt ligger osorterat i svarta soppsäckar huller om buller, så fort man öppnar dörren så faller allt ut vilket kanske inte är så jättekul så lite städning och sortering är nog nödvändigt! ;) Ha en bra dag!
 
 
 
Två bilder från i våras på min vita skönhet♥

Tävlingsoutfit med färg

När jag om några år börjar tävla, har jag bestämt mig för att ha en tävlingsoutfit med färg. Just nu är turkost väldigt lockande, det är en otroligt fin och stilren färg som dessutom sticker ut och syns. Jag tycker det är jättesnyggt med färg på outfits, speciellt tävling där det är vanligast med svart. Dock känns det ganska viktigt enligt mig att bryta av med svart eller vitt, så de inte blir för mycket färg.
 
Kavajen som ni ser nedanför är jag helt kär i, den är så snygg. Perfekt nyans och gaah, så fin!!! Nästan så man vill köpa den och ha till vardags eller vanliga ridpass haha. Den finns även i flera färger, bl.a ceriserosa. Den var också väldigt snygg dock är jag inte så jätteförjust i neon rosa, utan mer ljusare rosa. Vad tror ni, skulle denna outfit passa mig? :)
 
 

Vinn en header

Nu tänkte jag att det är dags för en liten tävling! Denna gång lottar jag ut en header utifrån dina önskemål, helt gratis och jag ska göra mitt bästa för att få den som du vill. Jag arbetar i programmet Gimp och gjort det sedan 2012. För att delta är det enkelt, du skriver en kommentar att du är med, så är det bara att ha tur och jag avgör fredagen den 27 februari. Lycka till! :D
 

RacerHilda

Då var dagen här - boxvilan är över! I början när jag släppte henne så var det inget mer med det, hon rulla sig och undersökte hagen. Men såklart när man blir glad över att hon inte springer så känner ju hon för att göra det, så några uppvisningar blev det. Haha man ser hur kul hon tycker det är, får hoppas hon har alla ben kvar när vi ska ta in henne ikväll! ;)
 
 

Sommarminnen

 

En promenad i vintervädret

Först och främst, sorry att jag inte skrivit någonting idag. Har inte kunnat mobilblogga då mitt internet tog slut igår och jag hann inte skriva tidsinställda då jag målade ett rum. Hur som helst, vid 15.00 idag var jag i stallet och började med sysslorna medans Hilda fick äta sin lunch, lyxigt att få äta medan ens matte mockar och rengör ;) Tyvärr var vädret grått och tråkigt, men ändå skönt för att kunna vila lite ifrån solen. Efter ha fixat så svetten rann i stallet så var de kyliga vindarna behövliga! När alla måsten vara klara så gick vi ut 40 minuter helt utan stress, bara gick och Hilda frustade nöjd under hela prommisen.
 
Väl tillbaka i stallet så fick hon sin kraft och borstning, fick lägga extra mycket energi på svansroten då den var så kliad att de såg ut som hon fått en elchock ;) I morgon ska hon få gå ut i en liten sjukhage, dvs boxvilan är över. Dock står hon inne på natten då jag inte vill ha henne ute om hon inte har tillgång till ligghallen. Ska bli kul att släppa ut henne imorgon, vilket jag också tror hon kommer tycka. Hoppas hon inte får en springattack bara, då vet jag inte vad jag gör haha!
 
 

Läget med såret

Läget med Hildas ben nu är ganska bra! Såret ska lindas i några dagar till, innan hon får komma ut ensam i en hage som är i mitten av orginalhagen, där hon får gå under dagarna några dagar och lugna ner sig lite innan såret är helt läkt och då är det dags att släppa tillbaka henne till flocken. Efter ha varit utan de ett tag så är jag orolig att de ska börja slåss om rangen igen, hästar ska vara så komplicerade ibland alltså! Är det så svårt att bara vara haha? ;) Promenader är vi också i full gång med. Just nu går vi cirka 30 minuter i ett raskt tempo två gånger om dagen och ingen hälta har visats. Om det fortsätter på dethär spåret så kan jag börja sätta igång henne igen om sisodär, en till två veckor. Taggad till tusen, dock har hon tappat muskler och kondis men med ett bra träningsupplägg så är hon snart i toppform igen!
 

She also know when you have carrots

She knows when you're happy
She knows when your're sad
She knows when you're mad
She also know when you have carrots! ;)
 
Hilda fast beslutad att nu ska hon ha moroten, även om mattes hand ryker! ;)

Är sadelutprovare bra?

Att köpa sadel är nog det svåraste som finns, då det finns 3 viktiga måsten som kan vara svårt att hitta en med de man vill ha. Den ska både passa hästen, ryttaren sen ska priset vara rimligt. Därför finns ju sadelutprovare som hjälper en, men kan man alltid lita på de att de hittar den bästa sadeln? Jag känner en del personer som åkt till kända företag som provar ut sadlar, köpt en runt 20-30'000 och så har den gett hästen ont i ryggen. Till Hilda har vi inte tagit ut en, utan vi har blivit ganska kunniga hur en ska ligga och testat ut själv. Den vi har nu är en Thorowgood dressyrsadel med utbytbara koppjärn som vi köpte sommaren 2013.
 
Jag är väldigt nöjd med den och Hilda trivs i den, dock nu när hon gått ner några kilo så ligger den inte så bra längre och glider fram så nu är det dags för en nu - en bomlös tölthestar! Eftersom de är en bomlös så vet man ju att den sitter bra och jag har läst att i just den sadeln så känner man av hästen väldigt bra, hur den jobbar med ryggen och så vidare så det låter enligt mig toppenbra. Hur se ni på detta? Sadelutprovare eller inte? :)
 

Helgens sista dag

Söndagskväll nudå, vart tog helgen vägen!? Så himla fort det gått! Vädret var varit underbart, så himla synd att jag inte kunnat rida men promenader har vi ju gått iallafall så ut har vi kommit. Känns verkligen att våren är påväg nu, hoppas bara den har lust att stanna haha. Har även precis kommit hem ifrån stallet och kvällens sista promenad, dock var det väldigt mycket trafik vilket är väldigt konstigt då det brukar vara ganska öde. Hilda var på ett när-jag-inte-vill-gå-mer-så-tvärstannar-jag-och-går-ingen-vart-om-vi-inte-vänder humör vilket jag hatar, så jobbigt men jag får skylla på hennes envisa farfar! ;)
 

Dagens planer

Hej på er! Just nu sitter jag i bilen påväg upp till Hilda. Vart en sväng in på ÖoB innan för att handla lite nödvändiga saker, köpte bl.a. hovbalsam. Känns extra nödvändigt nu att fetta in dem när hon står inne och hovarna blir ännu torrare, har hört att sjöbogårdens ska vara bra så de vart de jag köpte. 

Hilda ska få gå ut och gå två 20 minuters promenader idag, en direkt när vi kommer upp och den sista på kvällen. Såret ska även läggas om, det läker jättefint och är snart borta! :)


5 bockningar & 2 stegringar

Hej på er! Nu är jag hemma ifrån stallet och en galen promenad med Hilda, som på hemvägen vart en hingst! Gladur hade uppvisning i hagen och Hilda gick igång på det rejält. Hon blåste upp sig och trippade bredvid mig som en stor frieser på uppvisning och bjöd på 5 bockningar på stället och 2 riktigt höga stegringar så jag nästan blev träffad. Och allt det var inom loppet på 3 minuter! Har aldrig sett Hilda så förut, vart tog min 20 åring vägen!? ;) En liten photoshoot blev det också, enjoy!
 
 

Alla hjärtans dag

Godmorgon! Himla skönt med helg och kunna sova länge, känns behövligt efter en tuff vecka. Planerna för idag blir att runt lunch åka upp till Hilda och fixa med henne, om det blir fint väder ska jag fota henne igen. Får hoppas hon inte lagt sig och blivit full med bajsfläckar, för de tar ju sin tid att borsta bort ;) Har man en vit häst så har man! Hon ska få en liten minitårta också, det är ju ändå alla hjärtans dag! Ut på prommis ska vi även, 15 minuter 2 gånger så det får bli en på förmiddagen och den sista på sena eftermiddagen/kvällen.
 
Med andra ord blir min lördag som vanligt, stallmys vilket är enligt mig det bästa som finns. Hoppas ni får en bra dag och glöm inte att pussa lite extra på era djur då det är alla hjärtans dag! :)
 

Fredagshäng i stallet

Den efterlängtade dagen, fredaag! Dock den 13:onde men än så länge har jag inte fått någon otur, som tur det ;) Har haft en ganska lugn dag och slutade skolan med först film och sedan idrott där vi hade fotboll, fick till några bollskott dock åt fel håll men jag nudda iallafall haha! Efteråt vart det raka vägen hem, byta om och sedan tillbaka till stallet.
 
Nu är det en vecka sedan hon blev skadad och boxvilan är över, så nu är det prommenader i en vecka med 5 minuters ökning för varje dag och det absolut bästa - hon är inte halt!!!! Man märkte hur skönt hon tyckte det var att få gå ut och gå, emellanåt blåste hon upp sig till en 6 årig hingst och trippade bredvid när jag på hemvägen fick släpa hem henne haha. Efteråt fick jag frillan fixad, Hilda såg så nöjd ut efter sitt första frisörjobb! ;)
 
Lite tölt sommaren 2013, hon är så fin i sommarpäls! :)

Längtan till hästryggen

Nu är verkligen mitt ridsug på topp! Har inte varit lika ridsugen sista tiden, mest då pågrund av att lampan gick sönder men nu är jag verkligen sugen på börja rida mer men då som alltid ska något hindra och denna gång ännu en skada, så ridningen får vänta ett tag. Det allra viktigaste är att få Hilda frisk, det är min diamant ♥ När hon ska sättas igång igen så ska jag verkligen bygga upp en riktigt bra kondis samt muskler, långa skritturer i alla möjliga terränger, hon ska få klättra och så vidare. Hon ska vara mer vältränad än någonsin! :)
 
Är riktigt taggad på våren nu! värme, sol, ridning, ny sadel, träna för tränare och ha en riktigt bra sommar. Ska verkligen lägga ner mycket tid på ridningen, framför allt stärka min sits. Den kan bli lite hösäckig ibland, vilket ska ändras på. 1 maj så firar jag och Hilda även 2 år tillsammans, 2 år. Det känns helt overkligt att skriva det... Är det verkligen så länge sedan!? Får verkligen nypa mig i armen för att förstå, att det är hela 2 år sedan jag träffade min bästa vän och våran resa började <3
 

Fråga om pälsfällning

 
Hej! Absolut kan jag skriva ett inlägg, så här kommer det! ;) När Hilda fäller får hon B-vitamin i maten, då det ger den extra energin de förlorar vid just fällning och pälssättning. En ryktskrapa som jag brukar kalla det, eller en svettskrapa som det egentligen heter finns att köpa lite överrallt för ungefär 50kr. Det är verkligen det absolut bästa man kan ha vid fällning, de små taggarna verkligen får bort all päls och dessutom kliar den otroligt skönt på dem så de står still!
 
Sen finns det ju islandsskrapor också, dock är jag inte så förtjust i dem. De jag använt har varit väldigt vassa och Hilda har inte alls gillat de, så den jag har använder jag till att skrapa bort pälsen som fastnar på magic brushen som också är det ett bra alternativ. En magic brush är underbara vid pälsfällning, dock fastnar pälsen och kan vara lite krånligt att ta bort men som jag tidigare nämnde så är en islandsskrapa bra till att lossa den pälsen. Det finns andra alternativ också, men en svettskrapa gör underverk och verkligen något att rekomendera! :)

Soulmate


Underbara häst <3


När olyckan är framme

Nu senaste gången Hilda blev skadad så insåg jag hur viktigt ett bra stallapotek faktiskt är. Jag har inte tänkt på det så mycket, vi köper när det behövs. Vi har en termometer och lite sårtvätt samt bomull, det duger för stunden. Tills stunden då kom, och man står där utan så värst mycket utrustning. Vi tvättade såret och ringde ut distrikten, som då lindade på och så blev det raka vägen till Ultuna. Det lärde man sig av, hur viktigt det är att vara redo. Från och med nu ska vi ladda upp ordentligt med saker som behövs, när olyckan väl är framme ska man ha tillgång till det som behövs för den första behandligen, veterinären gör ju den andra om de behövs. De som alltid ska finnas i vårat stallapotek är:
  • Självhäftande lindor
  • Sterila kompresser
  • Bomullspaddar
  • Ordentliga saxar
  • Koksaltlösning
  • Termometer
  • Pincett
  • Idomin & hellosan salva
  • Engångshandskar
De gånger som det händer så lär man sig, hur viktigt det är att vara förberedd. Att lägga en extra hundralapp är när det väl händer värt det, då alla hästar någon gång kommer få ett sår. Det är tur att det finns så duktiga veterinärer som gör allt för våra fyrbenta bästa vänner :)
 
Inte konstigt att hon blir skadad om hon har denhär energin i hagen! ;)
 

Hjärngympa

Som de flesta av er redan vet, så har Hilda och i ungefär en vecka framåt boxvila. Det är något hon inte alls gillar då hon är otroligt pigg och behöver få använda hjärnan varje dag. Så nu känner jag att det är extra viktigt med hjärngympa för henne, allt ifrån självständiga lösningar i boxen eller nya trick. Jag skulle gärna behöva lite inspiration vad jag kan göra, då det står helt still och jag har inga ideér. Ni får jättegärna skriva en kommentar med ett tips, så ska jag se om det är något jag kan göra.
 
De tricken hon redan kan är puss, flema, vacker hov och buga. Hon är så säker på de att hon kan göra de i sömnen, så de är inget ansträngande vilket jag vill att det ska vara då hon verkligen behöver använda hjärnan. Har era hästar/de ni rider stått på boxvila och hur löste ni de på bästa sätt? :)
 
Hilda i en bockig galoppfattning efter förra årets skada, vintern är verkligen inte våran årstid!

Vårkänslor

Sol, fågelkvitter och 5 plusgrader - nu känner man att våren är påväg! Stått ute med Hilda i säkert en timme och bara myst, så himla härligt! :)
Psofswedens nya pannband

I sammband med GHS, som äger rum emellan 25 februari till 1 mars så släpper Psofsweden två nya pannband i turkost!! Vart helt överlycklig när jag såg de på deras instagram och självklart ska jag köpa in ett, det känns ju nästan som ett måste. När sadeln är köpt så vet jag iallafall vad jag ska köpa! ;) Jag bokstavligen älskar turkost och som tur det klär sig även Hilda så otroligt bra i det. Pannbandet som ska bli mitt är de understa! vilket är eran favorit? :)
 
http://photos-g.ak.instagram.com/hphotos-ak-xaf1/t51.2885-15/10956594_1400650290239390_398766839_n.jpg
 

En tur på granngården

Efter en dag i skolan så hämtade mamma upp mig och vi åkte till granngården för att köpa lite bandage samt sårtvätt, inget mer var iallafall planen. Men som det alltid blir när man är i en hästaffär så köper man alltid dubbelt så mycket som planerat och med hem följde en ny man och svans spray med, i aloevera.  En pälsskrapa köpte jag också, då min förra gick av på mitten och Hilda har smått börjat fälla så jag vill vara i god tid :)
 
Nu har jag landat hemma en stund för att käka innan det blir upp till Hilda och fixa med henne, ska göra det vanliga samt testa det jag köpt. Hoppas sprayen lever upp till sina förväntningar! Såg även att de fått in jättesnygga pikér i bland annat turkost (!!!) för endast 125 kronor, så när våren närmar sig ska jag köpa in några. Pikér är något jag ska samla på mig, de är så otroligt skönt och med ett par matchande boots = voala, en ny outfit! ;)
 
Vår turkosa outfit, tänk den med en piké med samma nyans som bootsen - mums!

Favoritbilder


Fördomar emot islandshästar

I hästvärlden finns det alltid personer som har fördomar, något som det oftast snackas om är islandshästvärlden och det är just det jag tänkte ta upp. Islandshästar är hästar som alla andra, storhästar i ponnyformat gillar jag att beskriva. De har skritt, trav och galopp som exakt alla andra hästar MEN de har även tölt och passgång. Tölten kräver mycket jobb, det är inte bara att sitta tillbaka och ta upp huvudet utan det kräver samling med undertramp och drivning. Passen är också svår och kräver arbete. De extra gångarterna kan försämra en annan, så att hålla alla gångarter i 110% är väldigt svårt och kräver mycket jobb. Det är exakt lika mycket jobb som en "vanlig" häst, om inte svårare.
 
"Islandshästar kan inte hoppa" = bullshit. De är väl klart de kan hoppa, sen är det såklart indvidiuellt och hur mycket man väljer att träna de som avgör. Om man tar ett 10 årigt svenskt halvblod till exempel som knappt hoppat, så är det klart det inte går perfekt i början. Men om man gör det några månader senare efter träning så går det ju bättre eftersom hästen tränar upp sig. De är levande varelser som utvecklas, det krävs bara träning. Likaså är det med islänningar, en hopptränad islänning hoppar ju såklart med bättre teknik än en otränad - men hoppa kan alla hästar. Det är synd att vissa personer inte förstår hur underbar hästras det faktiskt är, deras temperament är underbart och likaså gångarterna.
 

En lugn dag i stallet

Jösses vad fort dagen har gått! Idag skulle jag ha varit i skolan men jag kunde knappt vakna i morse för jag var så trött efter helgen, så jag tog en vilodag. Somnade om och vaknade vid 12 och åkte till stallet, där jag varit tills 17. Hade med mig Ebba, min hund och bara pysslade. Eftersom hon har boxvila är det extra jobb, vilket jag saknat då jag tycker det är väldigt mysigt att mocka och fixa. När sysslorna var klara gick jag och Ebba en promenad, vilket dock blev en massa lek i djupsnön på ängen! Var jättekul, vi båda sprang och jagade varandra tills svettet bara rann ;)
 
De resterande timmarna borstade jag Hilda och smörjde utrustningen. Plockade isär tränset och smörjde varje del noga, vilket jag ska skärpa mig med och göra oftare. Minst en gång i veckan SKA sakerna smörjas, ingen snack om saken. Om en stund ska vi tillbaka för att lägga om bandaget, ta tempen och kvällsfodra. Har tagit tempen två gånger idag och ingen feber, får verkligen hoppas att den inte kommer tillbaka för varken jag eller Hilda har någon lust för ett återbesök!
 
 

En klockren lista

1. När du berättar att du rider och folk säger ”Men åååh, gud vad gulligt och mysigt!”

giphy

2. Din mobil är full av bilder som ser ut så här.

http://1rv4jy10dn9f2l5qyh1q1693.wpengine.netdna-cdn.com/karin/wp-content/uploads/sites/3/2014/10/chille.png

3. Lyckan efter ett fantastiskt ridpass.

giphy-13

4. Och sorgen efter ett dåligt.

giphy-2

5. Det här med att ständigt bli betraktad som en potentiell källa till mat.

f91f93d5c8e818f3a82aacd00658c551

6. När hästen är ”lite tittig”.

giphy4

7. Efter en jobbig dag…

giphy-8

8. Din häst är den roligaste individ du känner, alltid sig själv till 100%.

chillout

9. De du rider med tenderar att bli dina bästa vänner.

giphy-1

10. Känslan när en självutnämnd hästexpert berättar för dig hur hästar och ridning egentligen fungerar.

giphy

11. Och när ännu en bitter gubbe hävdar att ridning inte är en sport.

giphy-12

12. Du önskar att folk kunde förstå… Hur extremt svårt det är…

870723

13. Och hur underbart.

giphy-5

14. För trots att det är dyrt.

giphy-7

15. Och lite konstigt ibland.

giphy-3

16. Så finns det ingenting, verkligen ingenting, bättre.

giphy-10


Måndagmorgon

Godmorgon på er! Då var helgen över och det är måndag igen, hade gärna velat haft några dagars mer helg då jag fortfarande är helt slut efter helgens flängande men dagen idag är ganska lugn så det går nog bra. Mamma ska även åka iväg och köpa bandage och sårtvätt, så vi kan lägga om benet idag då vi ska göra det varannan dag. Får hoppas hon köper några snygga färger, gärna rosa eller blått! ;) Några paket ska också skickas iväg, har sålt lite saker som går direkt till spargrisen för sadeln, till våren har jag den äntligen. Hoppas ni får en bra dag!
 
 

Lite frisk luft

Tempen på Hilda ligger på 37,5 grader vilket är normalt, så ingen feber som tur det. Vi har just stått ute i den härliga solen och tagit lite luft samt bara myst. Nu står hon och äter lunch medans jag sitter i sadelkammaren och värmer mig, det tur att det finns element! :)
Träningsupplägget

Godmorgon! Ska alldeles strax åka upp till Hilda och fixa med henne, hon ska få en ordentlig långborstning och pyssling! Veterinären sa att just nu har hon boxvila i 10 dagar och får endast komma ut för att få lite frisk luft. Sedan blir det 10 minuters promenad i en vecka och om allt går som det ska kan jag öka till 20 minuters promenad och successivt öka träningen. 

Dock om hon får feber så måste vi åka tillbaka med henne, så vi måste ta tempen på henne regelbundet tills såret är helt läkt. När såret även är helt läkt så kan jag börja skritta på henne och därifrån öka. Hoppas verkligen allt går som det ska nu, längtar verkligen till att kunna rida henne igen! 


Påväg hem

Nu är Hilda lastad och klar och påväg hem! Var lite lastningproblem men med morötter funkar allt :) Diagnosen blev sårskada med penetration till piphasbursa, så nu boxvila 10 dagar sen 10 min promenad i 1 vecka och sedan successiv ökning! Om ungefär 1 månad så kan vi smått börja återgå till normal träning, jätteskönt. 

Det är så skönt att det inte var fraktur som de först misstänkte, för vet jag inte vad jag hade gjort. Nu får vi ha turen på vår sida så vi slipper fler hältor, två inom loppet på ett år räcker lagom ;) tack för ni fortfarande stannat fast min uppdatering inte vart så bra, men nu blir den som vanligt igen! 
Ulltuna djursjukhus

Nu är vi påväg hem, dock utan Hilda som sover kvar en natt. Jag hängde inte med så mycket då jag hade fullt upp att hålla upp hennes supertunga huvud haha. På röntgen såg allt bra ut, så vi gick vidare till ett ställe för att tvätta såret och vad jag förstod skrapa, för att kolla hur det ledde. 

Vad som hänt är inte ännu fastställt, men de tror att de är ett sår som blivit infekterat och att de skapades av en rejäl smäll. Nu får hon sova kvar en natt så får vi se hur de blir i morgon och blir det värre så blir det operation. Hon är iallafall i trygga händer hos riktigt duktiga veterinärer min fina! <3

Läget just nu

Dagen blev inte alls som planerat. Det började med att jag skulle hämta in henne ifrån hagen och märkte att hon var halt, fan tänkte jag och fick kämpa upp henne till vägen där jag såg att hon var blockhalt. Efter lite undersökande såg jag att hon var helt blodig på hasen där jag såg en eventuell broddspark. Jag tvättade rent såret och vi ringde ut distriktsveterinären som sa att antingen är det någonting som det gått hål på i leden eller så är det en fraktur och hur som helst så blir det en tur intill Ulltuna om 10 minuter. Jag ska göra mitt bästa för att uppdatera, men jag kan inte lova något då jag inte vet vad som händer. :(
 
 

Halt häst
Att hålla en skimmel ren

Det absolut klurigaste med att ha en skimmel är att hålla den vit. Det krävs ompyssel varje dag och ibland schamponering, vilket det krävs på alla hästar men det är lite extra jobb med en skimmel. Jag har också fått höra ganska mycket hur jag lyckas hålla Hilda vit, vilket är enkelt - hon får morötter om hon inte rullar sig ;) haha nej skämt å sido. Men mina absolut bästa knep tänkte jag skulle vara kul att dela med sig av, dethär är iallafall de jag använder på Hilda.
 
1. Bra borstar - en ordentlig rotborste, en magic brush, en tagelborste och ryktborste är mina huvudborstar. När jag ska rengöra de vilket jag kanske behöver göra varannan månad så tvättar jag de för hand i en balja med tvål, så får de soltorka om de är sommar. Ska ta tag i det til våren nu, var ett tag sedan sist.
 
2. Ryktsten. På just skimmlar så syns gräsfläckar, kissfläckar osv väldigt tydligt vilket jag tycker inte är så fräscht. Där är verkligen ryktstenen räddaren i nöden! Den funkar verkligen superbra, med några drag så försvinner alla fläckar. Det enda negativa med den är att det fastnar svarta smulor från den i pälsen, vilket jag hört skadar pälsen och för att förhindra just det så mycket som möjligt så efter varje drag med ryktstenen är det ett drag med en rotborste för att borsta bort smulorna.
 
3. Schamponering. Valfritt såklart och absolut bäst är att avstå från det helt och hållet. Men eftersom Hilda har eksem som ska tas hand om så måste hon ändå schamponeras varannan månad, vilket även rensar bort all smuts och gör henne kritvit.
 
4. Borstning. Det absolut viktigaste och lite av varje punkt ovanför är omvårdnad. En häst håller sig inte ren av sig självt utan det krävs borstning. Jag lägger ungefär 1 timme om dagen på en riktig borstning, vilket även är bra då de får igång blodcirkulationen. Att hålla en häst ren kräver jobb, men just att bara pyssla med en häst är enligt mig det absolut roligaste. 
 

Hildagos

Hej på er! Har nyss vaknat och ätit lite, ska bara sitta och vila nu innan det blir upp till Hilda. Hon får vila idag då hon fick enorma styltor emellanåt igår så jag fick sitta av ibland och hacka bort de, så väljer att låta henne vila idag så får vår hovslagare ta på henne snösulor på onsdag. Så idag blir det endast Hildagos! Hennes utrustning ska få en ordentlig smörjning också, det var ett tag sedan sist nu. Även Hilda ska få en riktig igenomborstning också, hon ser ut som ett litet troll nu hämtad direkt från skogen! ;)
 

Vad vill ni läsa om?

När man bloggat ett tag känns det som man redan skrivit om allt och man vet ju inte vad ni vill läsa om. Så nu tänkte jag ta och fråga er - vad vill ni se mer här på bloggen och mindre av? Ska verkligen försöka fixa ihop inlägg om de ni vill. Så bomba med kommentarer vad just DU vill läsa här :)
 
 

En solig vinterdag

Idag var jag uppe i stallet tidigt för att kunna rida i det härliga vädret! Hade gärna velat rida på banan men eftersom snön var upp till knäna på henne så fick det bli en tur på vägen, vilket var jättemysigt. Red i henne en liten stund i alla gångarter för att checka av, hon var jättefin och kändes bra :) 

Var en jättemysig tur och som jag nämnde tidigare så var vädret jättehärligt! Kunde inte låta bli att ta lite kort också, så himla fin hon är min prinsessa! 

En korrekt form

Att rida i en korrekt form är väldigt svårt. Man kan luras av att det bara är nacken som avgör allt, men det är mer än så. Att en häst ska vilja jobba rätt krävs det att bakkärran (bakbenen) är med vilket gör att hästen slappnar av, som då gör att huvudet kommer ner. Men hur får man med bakbenen då? Hilda har haft lite svårt att få dem med, vilket gör att man måste alltid vara med och hålla henne sysselsatt så hon inte tappar bakbenen. När vi köpte henne visste jag inte så mycket om att rida hästen i form, utan det är något jag lärt mig på senare år och då märkte jag vad en riktig form är och hur svårt det är egentligen.
 
Här ser en bild när hon inte riktigt trampar under sig och jobbar med hela kroppen
 
Mina absoluta favoritövningar som hjälpt mig och Hilda, är först och främst övergångar med tempoväxlingar. Korta stunder i varje gångart, men varannan gång öka och varannan gång samla gångarten med kroppen. En annan övningar är volter, som man varierar med åttvolter och allt möjligt. Jag har kommit på en variant av åttvolter som jag rider ganska ofta och gillar, det är att man rider på 2 åttvolter och på mitten av de båda när man ska byta volt så gör man en halt och ryggar några steg. När hästen står still går du över i en annan gångart mot den du körde innan och fortsätter så. Det lösgör och gör hästen lättare för hjälperna samt bakbenen hänger med.
 
En bild från samma ridpass men med mer aktiverade bakben, vilket ger en mer avslappnad form.
 
Ett bra tips är att filma. De någon filma en gång när du känner att hästen arbetar rätt och en gång när den inte gör det. Sätt dig sen och kolla igenom det, få en bild när du rider i den stunden det inte gick bra och tänk att om jag kanske har rätat upp mig där och drivit där, hade det kanske gått bättre? Man är som en gratis ridlärare till sig själv, som dessutom känner hästen och vet hur den är. När du sen rider igen och känner att det går som det gjorde när det inte gick bra, så har du från videon ju några tips med sig hur du kan göra den stunden till bra.

Shettistiden #2

 

Planer för eftermiddagen

Hej på er! Vaknade idag och kände mig krasslig så tar en dag hemma. Har hela dagen hållt på och kodat en blogg, till vem är just nu hemligt men det är en som inom en framtid blir en storbloggare ;) Annars har jag inte gjort något annat, bara vilat. När mamma kommer hem så ska jag äta lite så blir det upp till Hilda, som ska borstas och eventuellt ridning. Beror på om det fortfarande är ljust ute.
 
Har även mejlat pannlampans företag och skickat bild på skadan, så får vi se vad som händer om vi ska skicka tillbaka den på lagning eller får en ny. Verkligen fel läge för den att gå sönder också, nu är ju liksom den enda tiden som den behövs. Hilda får iallafall en liten vintervila, så får vi hoppas att hon inte hinner tappa muskler och kondisen! :)
 
 

Rensa och sälja av

Något som jag har mycket av, väldigt mycket av passar nog bättre är hästsaker och hälften av de är för litet för Hilda. I sommar ska jag rensa igenom allt och sälja av det jag inte behöver, sen det jag kommer behöva får hängas upp i förrådet så man tydligt ser vad som hänger på varje krok, då det nu ligger i 5 svarta soppsäckar haha.

Jag har allt från bett, grimmor, schabrak, tyglar, träns, nosgrimmor med mera som bara ligger och blir med tiden förstört. Så då är det bättre att bara sälja ut allt så om det är något ni önskar köpa, så kommentera vad ni behöver och för storlek så ska jag se om jag kan hitta det i min lilla hästaffär! ;)
 

Shettistiden #1

Har mängder av bilder på datan från tiden då jag red och tävlade shettis. Jag har haft så många medryttarhästar och flugit av säkert 20 gånger, vissa gånger slutade värre än de andra haha. Tänkte att det skulle vara kul att visa er lite bilder från min tid på shettis som kommer upp i inlägg lite då och då, hoppas ni tycker det skulle vara kul och ni får ursäkta min otroligt fula sits ;)
 
 

Rosa outfit


Städning i sadelkammaren

Idag var planerna en lösgörande tur som dock inte gick överhuvudtaget pågrund av underlaget, slask och halt överrallt så hon fick endast komma in och torka samt äta massa gott vilket uppskattades. Eftersom hon äter så himla långsamt så passade jag på att städa sadelkammaren lite. Tog ut allt och började sopa rent golvet och torka av hyllan, där hade det samlats lite damm!
 
Rensade även alla mina tränsdelar och hängde det jag använder där inne och de övriga vid boxen, krokarna var överfulla haha. När allt väl var klart ställde jag in sakerna så det skulle bli så mycket yta som möjligt, vilket även gav med sig att de två svarta foderhinkarna vart helt fria och då fick man på köpet lite sittplatser för att värma sig. Det känns som en helt nytt rum nu och det vart mer yta! :)
 
 

Dammasker med fluff

Säljer ett par dammasker med fluff i storlek ponny (S), har endast ridit i dem 3 gånger. De är väldigt fina och nypriset är 250 kronor och mitt pris är 150 kronor. Vid intresse, skicka ett mejl till andrea00@hotmail.se och döp mejlet med DAMMASKER. :) Tvättas före köp.
 

En standrad söndag

Godmorgon på er! Eller god eftermiddag passar nog mer. Har för en timme sedan vaknat och bara suttit och skrivit lite tidsinställda till er som ska komma upp under veckan, bl.a ett par oanvända dammasker som jag säljer. Ska strax äta lunch och sen blir det raka vägen upp till Hilda som eventuellt ska ridas, får se hur underlaget är. Blir det ingen ridning ska jag iallafall borsta henne och mocka ur boxen, då de stod inne inatt för att torka. Tycker det är så mysigt när de är inne, man vet att de är torra och bara myser.
 
Om det blir ridning idag har jag tänkt en tur med lösgöring, hon har nog blivit lite stel då hon inte gått så mycket pågrund av att lampan gick sönder. Ska bara skritta och rida igenom henne, böja lite extra i sidorna med lite serpentiner och andra lösgörande övningar. Är så himla taggad och sugen på vår och sommar nu, trött på mörkret och vill spendera mina dagar på stranden och i stallet. Efter ett ridpass är det skönt att bara kunna slänga sig i vattnet och svalka sig, vilket det blev mycket förra sommaren och lär bli iår också då stranden ligger två minuter bort! :)
 

I remember it like it was yesterday ♥