Falsterbo & Grand Prix collection

Såg för inte alls länge sedan att Gina Tricot säljer hästsaker. Det är mest ridkläder för ryttaren och de finns i kollectionerna Falsterbo och Grand Prix. Jag blev positivt överraskad hur snygga sakerna faktiskt är och har satt ihop ett litet collage med mina favoriter vilket blev väldigt många, som jag förhoppningsvis någon gång kommer äga. Är någon av dessa eran favorit? :)
 
 

Bettdebatten

Något som blossat upp ordentligt just nu i hästvärlden är bettdebatten. Man skulle kunna säga att det är NH personerna mot de som rider den "engelska stilen" och den ena sidan smutskastar den andra och den andra likaså, vilket skapar onödiga bråk som går överstyr. Att rida med bett tror jag alla vet att det inte är det naturliga, men att rida med ett tryck på nosryggen är inte heller naturligt, att överhuvudtaget sitta på en häst är inte heller naturligt. Det är så det är i dagens hästvärld, vill man ha det naturligt - släpp ut hästen på en stor äng och låt den leva som för flera hundra år sedan. Men det skulle den inte klara, för nu är hästarna tama och skulle inte överleva det vilda livet. Hästarna har accepterat människorna och de flesta litar på än, det är så det ser ut idag och det hästarna trivs med om man hanterar dem på rätt sätt.
 
Åter till bettdebatten då... Enligt mig så fungerar inte Hilda bettlöst. Det låter säkert i andras ögon helt galet, men det är sant. Hon trivs inte med trycket och stretar emot vilket ger stora skador på näsryggen om man fortsätter på den vägen. Om Hilda hade gillat bettlöst så är det självklart jag enbart hade ridit på det, men nu är det så att hon inte gör det och därför rider jag med bett. Vi har en tandläkare till Hilda ute varje år som checkar igenom hennes mun och de har sagt att den är väldigt fin, hon har aldrig haft något problem med bettet. Jag rider enbart på tredelade eller raka vilket är väldigt milda alternativ som Hilda trivs på.
 
En häst som får sår i munnen av bettet, så borde man kolla hur ryttarens hand är då det ändå är den som styr skarpheten. Men om den inte har sår och allt ser okej ut, så skadas ju inte hästen. Om man vill inspirera personer till att börja bettlöst, så är det väl mycket trevligare att göra det på ett trevligt sätt? Att ta tag i hårdhanskarna och kasta ut ord är ju ingenting man vinner på, utan snarare bildar folk uppfattningar som kanske inte alls är sanna. Jag tycker bettdebatten har spårat, istället för att NH ryttarna ska ta inspiration av de "klassiska" och tvärt om så är det bara en viss sak som gäller vilket är en tråkig attityd som gör att somsagt riktigt onödiga bråk blossar upp. Att det ska bli en rolig sport, så är det dags enligt mig att man ser det ur bådas perspektiv.
 
 

En tur med slalomgalopp

Idag var planen ett pass på banan, men efter jag vurpat några gånger så var en tur i skogen bättre. Hon var som jag förväntade mig väldigt pigg men var ändå med och var sammarbetsvillig. Jag behövde inte göra förhållningarna flera gånger utan hon tog den första och håll det tempot tills jag sa något annat, stolt matte här! ;) Red väldigt basic och bara red av henne energin i alla gångarter.
 
De håller även på att hugga ner skogen runt om vägen vilket är jättesynd, då det är en riktig trollskog men då hamnar det ju små pinnar på vägen och de var ju jätteläskiga. Så hon galopperade slalom mellan dem och bjöd upp på en riktig show, tills jag mötte en stor traktor där inne med klor (eller va de nu heter) och jag har en liten fobi för stora bilar hehe, så en bit innan vände jag och red hem igen, med dock andra åsikter från Hilda då hon gärna ville springa vidare! :)
 
 

En helg på hästryggen

Godmorgon! Planerna för idag blir om ett tag stallet där Hilda ska få gå en lite mer krävande tur på banan. Hon har nog ganska mycket energi samlat så ska försöka rida bort den under helgen så får vi se hur det blir under veckan, tror det blir vila om vi inte hittar pannlampor/lampor vi kan tejpa fast. Så himla synd att lampan gick sönder, speciellt nu när den behövs som mest. När man är som mest ridsugen så ska det alltid vara något som hindrar. Hilda har det ju bra iallafall, hon får en liten vila och bara vara häst! Med självklart spa och borstning samt massa god mat ;)
 
Hilda i våras under igångsättningen, att galoppera är kul enligt henne! :)

En hemsk dag

Idag har det verkligen varit en jobbig dag, eller rent ut sagt ett rent h*lvete. Började med att jag som vanligt kom hem ifrån skolan, la mig i sängen och tänkte sova en timme då jag hörde mamma säga att Pompe (vår katt som är åtta månader) hade rymt. I ren panik kastade jag mig upp och vi åkte iväg för att börja leta. Ända ifrån klockan 16.00 till 22.00 har vi letat i varje stuga vi hitta (med självklart tillstånd från grannarna) och gav vid 22 upp för dagen.
 
Efter många tårar så åkte vi hem och samlade energi för att fortsätta leta i morgon. Miljontals tankar åkte igenom huvudet tills mobilen plingade till, pappa skicka en film på en otroligt smutsig och blöt Pompe som hittat hem. Då började jag storböla och åkte dit för att pussa sönder min lilla filur, nu ligger han inbäddad i en varm säng och sover <3
 

Fem snabba om Hilda

1. Hon är väldigt ranghög, hon slåss tills hon får bli ledaren vilket gjort att hon knappt går ihop med några hästar. Om hon bestämt sig för att leda, då är det bara det som gäller. Väldig tur att hon gillar sina kompisar hon har nu!
 
2. Hon kan vara lite småful ibland, speciellt när det är dags för nya skor. Hur mycket hovslagaren säger till henne så kan inte Hilda låta bli att lägga mulen på hennes rygg och naffsa haha.
 
3. Hon har ALDRIG visat en tendens på att sparka emot en människa. Jag är helt trygg och litar på Hilda i alla lägen och hon tycker det är jättemysigt när man hänger på hennes rumpa och kliar!
 
4. Hon tycker det är jättekul att bära saker, speciellt borstar och sånt. Sen när hon inte vill mer så släpper hon den bara och undrar var det var som lät!
 
5. Hon har inte alltid koll på sina 4 ben utan de kan fladdra lite hejvilt, vilket gör att vi snubblat några gånger. Fyra ben enligt Hilda är för mycket! ;)
 
 

Trafiksäker till 200%

Något som jag är så himla glad över, är att Hilda bokstavligen är 200% trafiksäker. Det spelar ingen roll om det är kolsvart ute eller en stor lastbil/traktor som kommer, hon kollar inte ens dit. När vi hade köpt henne så var hon så stissig så jag satt av när det kom en bil då jag inte kände henne och därför inte visste hur hon reagerade. Dock insåg jag lite senare att det var det sista jag behövde oroa mig för. Jag mötte en motorcykel och han inte sitta av, så jag fick chansa och det var inget problem alls. Hon stod snällt kvar och vred inte ens örat.
 
Att en häst är trafiksäker tycker jag är en väldigt viktig sak. Jag har suttit på hundratals hästar som varit rädd för bilar och faktiskt skenat, vilket är väldigt obehagligt. Det har ju såklart satt lite spår och gör att jag fortfarande när jag möter en bil kan spänna mig lite, men Hilda är väldigt säker i sig själv så hon vet att bilar inte alls är farligt och lugnt står kvar. Är hästarna ni rider trafiksäkra? :)
 

Där försvann ridningen

Åh vad jag är både ledsen och arg nu! Jag hade både sadlat, tränsat och var påväg till till volten och skulle starta lampan som dock inte startade. Fundersam tog jag av mig hjälmen och lyste på kontakten som man sätter ihop med batteriet och där såg jag anledningen - lampan var sönder. Kontaktpiggarna hade följt med delen som sitter på lampan. Faan alltså...
 
I morgon ska mamma ringa företaget och se hur vi ska lösa detta, tror vi får skicka tillbaka den på lagning. Får tejpa fast små lampor igen som en tillfällig lösning, det duger men kommer kännas konstigt när man är van med superljuset på min lampa haha.
 

Att tänka på före hästköp

Att köpa häst är väldigt kul och ett stort steg. Innan man köper en egen är det bra om man har några års erfarenhet på ridskola och om man har haft medryttar/sköthästar är det bara ett plus i kanten. Något som också är väldigt bra som är det sista steget innan helt egen häst, är fodervärd. Då betalar du mat, stallplats, hovslagare osv men i stortsätt lånar hästen - som man oftast kan köpa loss sen.
 
Innan man tar ansvaret över en häst är det några punkter jag tipsar om att man ska slänga ett öga på, då man ändå tar ansvaret över ett stort djur. Pengar är ett av det viktigaste. En häst kostar några tusenlappar i månaden (allt från 1000-5000kr beroende på hur dyrt man väljer att stå) och på det kommer försäkringar, foder och var åttonde vecka hovslagare. Har man otur kan hästen gå och bli skadad vilket också kostar en del. Så, se över hur mycket ni kan lägga på hästen varje månad och anpassa därefter. 
 
En häst kräver tid, själv lägger jag flera timmar i stallet varje dag. Om man väljer att ha sin häst på lösdrift slipper man ju att mockningen, men enligt mig är det bra att åka upp till stallet varje dag iallafall och undersöka så allt är som det ska. Om man då väljer att ha hästen på box, så får man mockning och det på köpet. Själv tycker jag det är väldigt mysigt att mocka och kan göra det i timmar haha! Hoppas ni uppskattar tipsen :)
   http://www.freakypic.in/wp-content/uploads/2014/07/funny-horse-quotes-2.jpg

En typical hästmänniska

Något jag inte förstår, är varför hästmänniskor är proffs på att samla på sig saker de redan har. En rotborste räcker inte, utan det ska vara minst 10 ;) Haha speciellt jag är proffs på det, även fast jag redan har 300 likadana saker så kan ju en till behövas, man vet ju aldrig! Men att handla i en hästaffär är en underbar känsla som inte går att beskriva i ord... Att gå in och omringas av saker man vill ha är härligt ju!
 
Något jag är väldigt duktig på att samla på mig är tyglar och stigbyglar. Tyglar har jag miljontals av och likaså stigbyglar, vet inte vad det är som gör att jag dras till det hehe. Tyvärr kan man ju inte använda alla samtidigt utan man får välja och då kommer problemet - vilket ska man ha!? Efter mycket om och men har man äntligen valt och kan börja ridturen, samtidigt som man suktar efter den nya saken som igår kom upp på hööks webshop ;) haha är ni också som jag och har miljontals likadana grejer av saker jag redan har?
 
 

27 Januari 2015

Nyss hemkommen från stallet och en mysig uteritt. Hade tänkt rida på banan idag men underlaget var som gjort för styltor så red på vägen istället och tränade lite tölt, vilket jag försöker göra en kort stund varje ridpass. Hon börjar komma in i takten nu och faktiskt ticka på, äntligen! Vissa stunder så höjjer hon ryggen och nacken, inte länge pågrund av de saknas styrka men på god väg är vi.
 
Red henne även på mitt tredelade sötmalmsbett idag också. Har knappt använt det och hon trivdes väldigt bra på det, var lätt i munnen och tog hjälperna direkt. Som avslut fick hon köra en sträcka galopp på långa tyglar där det var extra snöpackat, vilket uppskattades. Väldigt mycket frustningar blev det! Något jag också märkt senaste dagarna och även idag, är att när jag samlar ihop henne extra mycket i galoppen så drar hon över i en hejdundrades tölt med rejäla lyft och ifrånskjut. En maffig känsla, tölt har hon nu gäller det bara att få fram den :)
 
Efter ridturen! Och om ni undrar så är sadelgjorden uppknäppt :)

Favorit kliställerna

Något som Hilda absolut inte skulle klara sig utan, är kli. Hon bokstavligen älskar att bli kliad och kan bara stå och sova med fladdrande läppar för det är så skönt. Hon uppskattar kli överrallt men självklart har hon några favoritställen!
 
Juverna - Det är det bästa som finns. Hon älskar när man kliar eller bara masserar henne där! Läpparna fladdrar förfullt i ren njutning och hon ramlar nästan ihop så skönt det är.
 
Svansen/rumpan - På svansroten eller på skinkorna är också ett underbart ställe enligt henne och när man slutat klia för händerna domnat bort så visar hon tydligt att nänä, allt mer kan du klia genom att backa in i en. Hon siktar och har som längst backat 10 meter bak för lite kli. Haha!

Mankammen - Det är ett ställe som också står högt på topplistan, dock inte lika poppis som juverna och rumpan.
 
I öronen - Det är mys på hög nivå! Hon tycker det är så skönt att hon sluter ögonen och lägger huvudet i famnen på en och vill att man ska hålla i det åt henne, sötnöten!

Hilda när hon klias haha, denna gång var det på juverna.

Att vara utan ridbana

Som de flesta av er nog förstått så står vi i ett stall utan volt eller ridhus. Ibland kan man dra förhastade slutsatser om att det inte alls är kul vilket jag också först gjorde men efter att ha testat det så ser jag fler fördelar med att rida på gräs än i paddock/ridhus faktiskt. Många tror att det är ett helt värdelöst underlag som blir halt och ändras krafigt efter vädret, vilket det som alla andra underlag gör men inget som man egentligen drabbas av. Vid halka så är gräsbrodd ett bra alternativ, vilket vi ska skaffa in till sommaren men en varm sommardag när det lagom fast och hårt är det ett toppen underlag.
 
Det värsta är det när det är upptrampat med lera och det fryser på, då blir det buckligt och hästarna snubblar. Dock för att undvika problemet har jag letat upp lite bra ridställen i hagarna och jag har två favoriter. När det är en lerig period så håller jag mig endast till en av volterna så den andra är helt orörd, så när den hårdnar till och blir fast är underlaget grymt. Att rida på gräs är inte dåligt, det är ett väldigt bra underlag! :)
 
 

Gör eget hästgodis

I höstas så hittade jag ett recept på ponnysanning.se hur man gör eget hästgodis. Jag bestämde mig för att testa och det vart riktigt lyckat, både Hilda och jag älskade det! Höll på äta upp allt hehe, då det som tur är naturliga ingridienser som man kan äta. Det tar ungefär 20 minuter att göra och det enda som behövs är:
 
- 1 äpple
- 1 morot
- 3 dl havregryn
- 1 dl vetemjöl
- 120 g ljus sirap
 
För att mixra ihop allt så gör följande:

Sätt ugnen på 175 grader.
Riv moroten i ett rivjärn med små hål, så det blir finrivet. Sen kramar du ut all ”saft” så det blir torrt (det gör man för att smeten inte ska bli så blöt). Sen river du äpplet i lite större hål, och kramar ut ”saften” på det också. Sen blandar du ihop morötterna och äpplena.
Sen blandar du ner havregrynen och vetemjölen, tillsist sirapen (blir smeten för lös är det bara att tillsätta lite mer havregryn, testa dig fram!)
Rör runt tills allt blivit tillblandat och jämnt. När smeten är klar är det bara dags att klicka upp smeten som små kakor/godisar på plåten, man kan själv bestämma vilken storlek man vill ha på godisarna. Jag brukar göra dem som en 5 krona ungefär, lite större.

Stoppa in plåten med godisarna på i ugnen och låt dem vara där inne i 15 minuter.

Bild lånad från google.


En ny vecka

Godmorgon på er! Då var det måndag igen, jösses vad helgen gått fort alltså. Planerna för idag blir skola till halv två, sen hem och vila lite innan det blir raka vägen upp till Hilda. Ridningen idag blir antingen fortsättning på gårdagens träning, eller bara rida av eventuell muskelvärk.  Hoppas ni får en bra måndag så hörs vi under dagen! :)
 

En lugn tur

Idag vart det en liten skritt/tölt tur på en halvtimme. Gick väldigt bra och red henne i stortsett i skrölt hela turen (en blandning mellan skritt och tölt) och det gick väldigt bra, hon gick väldigt fint vissa stunder och man kände hur hon sköt upp ryggen och jobbade. Riktigt stolt över henne och imorgon blir det nog samma övning igen, men om hon har muskelvärk blir det bara lite jogging.
 

Sommarlängtan

Nu är jag verkligen sugen på sommar! Vill bara kunna byta ut overallen och vinterkängorna emot shorts, linne och foppatofflor. Sen såklart ridbyxor och mina älskade ridstövlar, jag saknar de haha. Tror även det inom hästfronten kommer bli en väldigt bra sommar med massa härliga ridturer och sen kommer vi igång på riktigt. En tränare ska vi ta ut och en ny sadel ska införskaffas, kan inte bli bättre ;) Förra sommaren tog det Hilda väldigt lugnt då det var så himla varmt, jag bokstavligen spenderade 10 timmar i sjön. Fast vi kom iallafall igång efter skadan med muskler och kondis och bättre ska det bli!
 
I maj så firar även jag och Hilda 2 år tillsammans, 2 år. Känns helt galet att skriva det och ännu galnare att tiden redan gått så himla snabbt, var det inte igår vi var och provred!? Ska bli spännande att se vad denna sommar har och bjuda på, jag längtar! :)
 

Framsteg i tölten

Idag på schemat stod det en tur på vägen då underlaget var perfekt och då får man passa på! Under framskrittningen fick jag kämpa så hon skulle gå på, men när jag kortade upp tyglarna så började hon frivilligt tölta. Om hon frivilligt vill så är det ju helt perfekt läge att träna, vilket jag är glad att vi gjorde. Började med en enkel framridning i alla gångarter innan jag samlade ihop henne och började smått tölta. Körde mycket korta sträckor med långsamt tempo i början och det gick så bra så jag kunde öka tempot ett snäpp till.
 
När jag skulle sakta av henne från galopp till trav så gick hon över i en hejdundrades tölt, inte jättelång men en jäkla fart. Tränade det några gånger med tölt från galoppen och försökte hitta lite knappar och känna av hur hon gick. Förutom att bakbena kom med mer så tycke hon det var roligare då det gick fort och höll den mycket längre! :) Och ja, sadeln har åkt fram (det är därför vi ska köpa en ny) och jag vet att tölten fortfarande är lite spänd men det jobbar vi på.
 
 

Hööks vår och sommarkollektion

Idag kom Hööks vår och sommarkatalog i brevlådan så har suttit och spanat in alla nya produkter. Tycker verkligen att deras saker blir snyggare och snyggare för varje årstid. Gillar att de blandat in mycket mörka färger, speciellt de marinblåa och vinröda fastnade jag mer för. Har lagt ihop ett litet collage med mina favoriter, är det någon speciell ni gillar? :)
 
 
 

Den efterlängtade dagen

Då var det fredag, så himla skönt! Har nyss kommit hem från stallet, pyssel och lek stod på schemat då hon fick vila idag. Tog ut henne med lite morötter och försökte busa lite med henne, men hon stod som ett frågetecken och undra va tusan jag höll på med haha. Efter några försök gav jag upp och gick in i stallet för borstning, vilket uppskattades. Hon har även börjat fälla nu så efter några få drag på halsen var hela borsten full med päls! Måste svänga förbi granngården någon dag och köpa en ny pälsskrapa då min gick av på mitten för ett tag sedan.
 
Har även lyckats lossa på broddarna också som visade sig inte alls satt hårt, det var bara jag som hade försökt ta av dem åt fel håll vilket betyder att jag snarare dragit åt dem hårdare hehe... Har med mig PolarPadsen hem så ska klippa och fila till dem lite extra så blir det förhoppningsvis en provningstur i morgon! :)
 
 
  
 

Vinterhälsning


Snöstyltor

Det absolut värsta med vintern är snöstyltor, det jobbigaste som finns. Märkte det speciellt idag när jag red, det var värsta någonsin och jag var livrädd. Hon hade gått på bra och inte visat något problem med styltor och snubbling tills vi kom till en liten rondell i skogen och skulle vända. Då tappade hon greppet och först gick ner på knä, snubblad med bakbena, halvt ner på rumpan och hon gled som bambi på hal is. Jag vart rädd och orolig och det enda jag hade i huvudet va fan nu bryter hon ett ben. På någon sekund fick jag kasta mig av och landa som tur det på fötter och fångade henne.
 
Jag ledde henne ett tag och kollade hur hon gick, samt travade lite där jag visste att det inte var halt och som tur var det ingen fara. Då kunde jag andas ut och ledde henne tillbaka till stallet. Hon hade verkligen decimeter höga styltor som jag fick hacka sönder med stigbygeln och då når ju inte broddarna till marken, så för att detta inte ska hända igen vänder jag mig till er. Har ni några tips på enkla saker för att förhindra styltor? Jag har ju Polar Padsen men jag lyckads inte få av broddarna och fästa de :( Har läst att matolja ska funka bra så ska helt klart testa det. Åh vad jag saknar att rida på gräs en sommarkväll, men för att få hopp så är det ju faktiskt så att för varje dag som går är det en dag närmre sommaren! då blir man glad :)
 

Dagens Hilda
Vattendroppar


Hilda 21 Januari 2015

Idag fick Hilda gå ett lugnare pass på banan, jag var så trött så jag orkade inte riktigt rida enligt de planer jag tänkt. Jobbade mycket lösgörande i skritten med tonvis sidvärtsövningar för att lösgöra bogen och bakbenen. Testade på en ny övning idag också jag kom på! Istället för volter i hörnorna så red jag små fyrkanter och flyttade ut hennes rumpa i vändningarna. Hon stretade emot i början och inte alls kände fört, men efter ganska tydliga halvhalter så samlade hon ihop sig och började sammarbeta med mig vilket gjorde speciellt vändningarna jättefina!
 
Red ganska basic i traven också, med mest fokus på en lugn och avslappnad form. Kände verkligen hur hon började arbeta extra med hela kroppen vilket gjorde så hon reste sig mer i formen och hittade en avslappning där, vilket är något jag strävat efter. Galoppen var verkligen en DRÖM idag både för mig och Hilda! Hon hade ett underbart tempo och bara galopperade på, vilket på något sätt gjorde så jag slappnade av väldigt mycket och satt stillare. Ska verkligen jobba lite på min sits i galoppen, då den kan bli väldigt fladdrig ibland haha! :)
 
 

Paso Fino

Hittade en ny hästras häromdagen som heter Paso Fino. De är en väldigt fin lusitano liknande ras med dock en unik sak som bara Paso Finosarna har - de har extremt snabba steg som ser väldigt roligt ut. Haha, vad tycker ni? skulle ni vilja äga en häst med steg snabbare än blixten? :)
 

En vanlig onsdag

Hej och godmorgon på er! Just nu sitter jag i skolan och ska alldeles strax ha musik. Planerna för kvällen blir ridning såklart, ska träna på att hon blir lite kvickare för mina hjälper och eftersom hon vilade igår så känns det som en bra träning för att rida av överskottsenergin. Något vi också håller på att träna in är bakdelsvändningar! Framdelsvändningar kan hon klockrent, nästan till och med i trav. Bakdelsvändningarna har jag tränat på några få gånger och de blir bara bättre och bättre. Både hon och jag blandar ihop framdel och bakdelsvävningarna med varandra då de är så lika, så man får verkligen tänka till så man berömmer henne för rätt haha :)
 
I helgen blir det uteritt båda dagarna. Var ett tag sedan sist! Har varit så himla isigt ute och då känns det väldigt riskfyllt att ge sig ut, då känns ett pass på banan säkrare. Har även snöat ute i dag så får hoppas att de håller i sig så jag kan rida av henne i alla gångarter, så hon får springa av sig all energi och få välja sitt egna tempo. Tycker det är så himla skönt ibland att bara åka häst ute i skogen, länga på tyglarna och låta Hilda få springa i den fart hon vill! Populärast är racertrav eller galopp såklart ;)
 
En typisk Hildabockning!

Stärka bakben

Nu i sommar ska jag och Hilda börja träna upp hennes bakben mer, då det känns väldigt nyttigt och nödvändigt. Planerna är bommar som vi två dagar i veckan ska trava och galoppera över i alla tempon, ökat och samlat. Det är en väldigt bra övning och något jag tyvärr inte kunnat göra för Hilda har bestämt sig att bommar, speciellt de gula är riktigt läskiga. Men att hoppa över dem är inget problem! hästar alltså...
 
Ska verkligen ta tag i detdär i sommar nu och lägga fokus på. Bakbenen är ju ändå motorn så att dem är starka känns som en nödvändighet! Bilden nedan är från i somras när hon börjat acceptera de blåa bommarna ;)
 
 

Ett år sedan

Så var dagen här, som för prick ett år sedan var den värsta i mitt liv - min älskling blev skadad. Tyvärr minns jag dagen som igår... Jag hade varit nere i linköping några dagar tillsammans med min pappa och längtade till en härlig uteritt när vi kom tillbaka. Jag märkte ingenting när jag tog in henne ifrån hagen utan märkte det först när jag skulle sitta upp då hon inte ville stå stilla, och eftersom hon alltid krånglat med det trodde jag det bara vara trams. När jag väl kom upp höll hon på falla ihop, jag kastade mig av och undrade vad det var som hänt. Jag hämtade direkt en longerlina och lät henne gå en bit från mig, då såg jag det - hon var blockhalt på vänsterbak. 
 
Jag ringde ut mamma som på direkten ringde ut distriktsveterinären. När de kom fram så kände och klämde de lite på hennes ben som hade svullnat upp dubbelt så stort som den normala storleken. De ville att jag skulle gå med henne som jag gjorde och för varje minut som gick haltade hon mindre och mindre, då förstod de att hon hade lymfangit. Hon fick metacam utskrivet och jag skulle prommenera med henne en timme varje dag i någon månad tror jag det var, men gick det inte över skulle vi ringa ut dem igen vilket vi behövde göra. Hon fick sprutor, metacamkurer utskrivna tillsammans med en timmes motion, som tyvärr inte gjorde någon skillnad alls.
 
Sedan bestämde vi att åka in med henne till ATG röntga benet. Det som orsakade svullnaden var lite för hela benet var vätskefyllt och pågrund av den kunde de inte se någonting på röntgen och det var då dem började tro att gaffelbenet var av. Tror vi satt där inne en timme innan de lyckades få en bra bild. De såg att gaffelbandet och alla senor såg jättebra ut, så det var inget med det. Skadan var att senskidan var inflammerad (senskidan är som en platta som är emellan hoven och benet). Utskrivna blev vi med metacamkurer och det enda som kunde läka det var tiden och prommenader.
 
Tiden gick och bättre blev det inte förrän i Mars-Maj, då jag kunde börja skritta igång henne. Var livrädd och skrittade i någon månad innan jag vågade börja smått trava och öka gångarterna. Denhär gången hade vi turen med oss och skadan kom inte tillbaka. I juni började vi träna med lite mer krav och långsamt sätta nya muskler och kondition. Vi hade skyddsänglar med oss och Hilda har en enorm vilja som gjorde att hon klarade detta ♥
 

Här kan ni hitta mig

INSTAGRAM: aandreamuller
FACEBOOK: Andrea Müller
YOUTUBE: Hildigunnur Frá Kleifum (sök så hittar ni mitt konto)
MAIL: andrea00@hotmail.se
 
 

Att ha kul med sin häst

Enligt mig är det roligaste med att ha egen häst är att bara umgås. Att vara med sin häst, pyssla om den och allmänt ha kul. Ridningen och tävlingen är inget viktigt för mig, det är självklart kul och plus i kanten men inget jag skulle kunna sälja Hilda för att få göra. Det finns så många som bara ser hästarna som tävlingsmaskiner som ska prestera på en viss nivå för att vara något, annars är dem inget ha vilket är så otroligt synd.
 
Jag spenderar flera timmar i stallet av att bara vara där och umgås med Hilda. Vi borstar, kliar varandra, tricktränar eller bara sitter och myser i höet. Det ger band, band som man aldrig kan få genom att bara rida sin häst. Hilda och jag är bästa vänner och vi litar på varandra till 110% i bokstavligen alla lägen. För att hon ska lita på mig har jag fått kämpa och lätt har det inte varit, första sommaren var så komplicerad att vi nästan sålde henne. Men jag gav inte upp och försökte varje dag att vinna mer tillit, och det lönade sig. Det tog sin lilla tid men det var värt varenda sekund <3
 

Nikon D5200

Nu har jag äntligen bestämt vilken kamera jag ska köpa! Alla ni som kommenterade tipsade om en Nikon så en Nikon blir det! Tack så mycket för ni hjälpte :) En Nikon D5200 är de kamerahuset som ska köpas in, det uppfyllde alla kraven jag önskade samt att det går att veckla ut skärmen är ju bara ett plus. Objektiv tycker jag är nödvändigt också, iallafall för mig. Det absolut viktigaste jag behöver är ett med ordentlig brännvidd för att fotografera ridpassen och tävlingar etc, har spanat in ett 70-300mm teleobjektiv som nog blir det första jag köper.
 
För att fotografera blommor, hästar och annat smått och gott behöver jag också ett med macro och lite zoom. Har hittat ett som jag tycker låter intressant och det är ett AF-S DX 40mm Micro f/2.8G ED. Priset ligger på ungefär 2200 kronor vilket är väldigt saftigt, men det måste ju betyda att det är i bra kvalité? Dock är kamera sista prioritet då sadeln är viktigast!
 
 

Bästa sätt att avsluta helgen

Nyss hemkommen från stallet och min fina vita pärla! Passade på att ge henne en riktig långborstning med massa gott att äta till, hon va ganska smutsig men efter en del slit och nafsningar på rumpan för hon vill ha mer så blev hon till slut ren! ;) Hon är så himla charmig alltså, hon vet att hon inte får nafsa men ändå lägger hon huvudet på ryggen eller axeln när man borstar och leker med mulen på en med sin busblick, hennes egna sätt att underhålla sig när hon inte vill stå still haha. 
 
Passade även på att träna mer på spanska skritten som går väldigt bra. Hon känner tydligare vilket ben jag petar på nu så halvvägs är det, nu kvar är det bara tempo och utöka stegen. Snart är det dags för 3 steg och godis, istället för 2! :)
 

Bettlöst

Har börjat fundera på att rida mer bettlöst, för att avlasta munnen. Jag har ju somsagt hackamore vilket funkar sisodär, hon förstår inte riktigt mina hjälper. När jag ska göra halt så förstår hon inte, utan bara skrittar vidare. Har testat alla möjliga tekniker bl.a att de godis när hon stannar men nä, det har inte funkat något vidare. Att göra halt från marken har jag också testat vilket fungerar jättebra, hon stannar direkt. Tyvärr går det inte lika bra på ryggen.
 
Att svänga är något hon också kan på marken, men inte på ryggen. Jag tror inte hon riktigt känner av sidhjälperna av hacket, sen väger jag inte så mycket heller så hon känner inte riktigt av min vikt om jag ska svänga med den. Har ni några tips på bra bettlösa alternativ som är ganska milt med tydliga sidförande hjälper som inte är allt för dyrt? ni får jättegärna skriva dem i kommentarerna! :)
 

En vanlig söndag

Godmorgon på er! hoppas ni sovit bra, det har jag iallafall även fast jag somnade lite sent haha. Utanför mitt fönster är det regn men fåglarna är igång, så ska fortsätta att rensa klart mitt rum då skåpen är fullproppade och det är saker överrallt. Mitt i allt hittade jag Hildas boxskylt som jag ska se om jag kan sätta upp i stallet, glömde helt bort att jag köpt en. Inom hästfronten så har Hilda gått så himla bra nu så hon får en välförtjänt vilodag, så åker jag upp sen ikväll och ger henne lite spa som är borstning, massage, kli och massa gott. De gillar hon! ;)
 

Besöksrekord

Ikväll har något hänt med statistiken! Loggade in efter stallet och hade det jag brukar ha, så jag tänkte inte så mycket på det. När jag några timmar sedan loggade in igen så hade det ökats med 20 besökare och så har det fortsatt ända tills nu då det landade på 128 unika besökare. Helt galet ju! Vad jag vet har jag inte blivit länkad någonstans, men att folk har hittat hit är självklart superduper kul men det jag undrar är hur haha! Hoppas ni nya besökare gillar min blogg och kommer stanna här, varmt välkommna :)
 

HÄSTSAKER TILLSALU

Har rensat igenom förrådet och bestämt mig för att sälja detta. Självklart tvättas allt före jag skickar det. Vid intresse mejla andrea00@hotmail.se.
 
Turkost vintertäcke i storlek 135 - använt ungefär 3 gånger. 300kr
 
Ländtäcke i fleece , storlek full. Använt fåtal gånger pågrund av köp i fel storlek. 100kr
 
Fleecelindor äppelgrön - 50kr.
 
Allroundschabrak i storlek ponny - 50 kr.
 
Allroundschabrak i storlek ponny - 100kr

Tredelade bett i storlek 10,5 - 50 kr styck.
 
Tredelat silverbett, storlek 12,5 - 50 kr.
Tredelat applemouth, storlek 12,5 -50kr.
 
Rosa fleecelindor - 50kr.
Lila (halva biten elastisk och halva fleece) lindor - 50kr. SÅLD

Dagens Hilda

Världens bästa kväll

Herregud vad min kväll har varit bra alltså, sitter fortfarande och skakar av lycka. Allt började med att jag hittade personen som importerade Hilda från island och vi pratade lite, hon visade även en bild på Hilda som 15 år. Hon sa även att hon har massa bilder på Hildas svenskfödda föl Hera från Kaptensgården som hon ska skicka. Sen på något vis lyckades jag även hitta personen som RED IN Hilda och utbildade henne. Hilda köptes in som 6åring helt otränad, hon red in henne och lät henne gå några turer på Island innan hon fick sitt första föl Vorboði frá Hrafnkelsstöðum och några år senare såldes till Sverige.
 
Som grädde på moset så äger personen som red in Hilda hennes föl Vorboði, som idag är 8 år. Hon berättade att han är en väldigt fin ridhäst och väldigt känslig och inom några dagar ska hon skicka kort på honom. Det absolut bästa som gör att jag fortfarande skakar är att som ni kanske vet ska vi om 1-2 år till Island och bestämde idag med Vorboði's ägare att vi ska förbi några timmar och få träffa han. Förstår ni, jag ska träffa och kanske rida Hildas FÖL!? gaaah så himla kul det ska bli!!!! :D
 

16 Januari 2015

 

Påfyllning av färger

Kikade in på hööks sida och såg att de har utökat Trenton CRW ridbyxorna med 2 färger, blå och beige. De nya färgerna var verkligen jättesnygga, speciellt de blåa. Älskar verkligen blått på ridkläder, det är så snyggt och stilrent. När sadeln, kameran och gopron är inköpt så är det dags att köpa nya ridkläder till mig och då ska helt klart de blåa skönheterna bli mina!
 
Några ridbyxor som jag också gillar är de lila JH collection, som det även är rea på nu. Istället för 699-799 kronor kostar det nu på mellandagsrean 349-399 kronor, hade jag haft råd hade jag inte tvekat en sekund på att klicka hem dem. Tusan också att de ska vara så billiga nu haha! :(
 
 

Nappe

För er som inte visste det så ägde vi en häst under de första 3 månaderna 2014, namnet på herren var Napoleon (Nappe) och var en stor och ståtlig frieservalack på 2 år. För att vara så ung så var han väldigt cool och modig kille, han klarade av bilar utan problem. Han mätte 170 cm i mankhöjd och det var väldigt mycket muskler man hantera, vilket självklart var lite läskigt när jag hanterade han då jag är van vid min isistant på 132 cm haha!
 
Planera för Nappe var att han skulle utvecklas till min dressyrhäst då han hade helt otroliga steg. Tyvärr hände det en sak när jag ledde han från volten till stallet, han vart rädd och halvt sprang över mig. Då smög sig en rädsla fram som jag försökte träna bort det gick inte, så vi fick sälja han. Nu är han hos en jätteduktig familj där jag hoppas han får stanna många år! :)
 

15 Januari

Idag gick verkligen ridningen jättebra! Underlaget var packad halvblöt snö med ett tunt lager is under = inga styltor och med broddarna hade hon ett supergrepp. Nog snackat om underlaget haha! Fokuset idag var att lossa henne i vänstersida vilket jag tycker gick väldigt bra. I framskrittningen red jag alla möjliga ridvägar som skulle hjälpa henne att mjukna upp, vilket verkligen gjorde skillnad. 

Hon var mycket enklare att jobba när jag plockade upp tyglarna då hon redan mjuknat upp lite, så fortsatte med samma övningar även där i alla gångarter. I galoppen var hon riktigt pigg och framåt, behövde inte driva någonting utan hon höll ett jättebra tempo själv och verkligen sköt ifrån sig med bakbena! Duktiga Hilda :)

Gammal bild från en otroligt härlig vinterdag! 

Att rida är en sport

"Ridning är ingen sport, ni bara sitter där" är en fördom man ofta får höra som ryttare - av de personer som inte rider. Att folk tror det är så synd, de varken vet eller förstår vad det innebär att rida. Dagligen hanterar man ett stort djur på flera hundra kilo med flyktsinstinkt som kan få för sig att dra, vi offrar vårat liv varje gång vi sätter oss på en häst men ändå gör vi det. När man sitter där uppe och kan styra ett stort muskelpaket med endast vikt och röst, är en helt otrolig känsla som man måste uppleva för att förstå.
 
Folk som inte rider har som jag nämnt tidigare oftast förbestämda åsikter om att vi bara sitter där. Att få en häst att gå med aktiverade bakben, lösgjord och en avslappnad form är jobbigt och kräver mycket av ryttaren. Det är inte bara att pilla lite i tygeln och poff, så går dem som en Totilias. När man rider och överhuvudtaget jobbar i stall lyfter man fulla vattenhinkar, kör tunga skottkärror som gör att man sätter rejäla muskler och kondition vilket behövs för att orka bära upp sig själv när man rider. Att rida ÄR en sport och väldigt skitig, men fyfasiken vad kul och härligt det är! :)
 

Flygande pass

Islandshästens femte gångart, flygande pass (eller cirka 50% av alla islänningar har den) är vad jag förstått ganska svår och något jag i en framtid skulle vilja lära mig. Hilda är femgångare och jag tror att passen är tränad eller iallafall plockats fram, då jag ofrivilligt några gånger i skogen åkt från galopp till pass. Om det var grisepass eller flygande vet jag inte, men fort gick det! ;)
 
När vi köpte Hilda trodde jag passen var lika enkel som grundgångarterna, men fick sedan berättat för mig att det är ganska svårt och man måste vara väldigt duktig för att träna fram den på rätt sätt då den tydligen kan sabba lite för de andra gångarterna om man gör fel (rätta mig om jag har fel, inte helt säker) så jag gav upp den drömmen. Detta är ju snart 2 år sedan och jag har lärt mig en hel del om islandshästar under tiden och både Hilda och jag har utvecklat varandra, så det skulle vara kul att kanske börja plocka fram lite pass iallafall på kul och givetvis då av en duktig tränare. Vem vet, det kanske är Hildas starkaste gångart? ;)
 
 

Stel i vänstersida

Igår när jag red så kändes Hilda väldigt stel i vänstervarv, hon hade svårt att söka sig ner och börja arbeta med kroppen. Kände det väldigt tydligt speciellt i svängarna och i sidflyttningarna, där hon spände sig och kämpa emot. Försökte lösgöra henne och lite lossnade, men stel var hon fortfarande. I höger varv däremot var hon lika mjuk som smör, galoppen satt som en smäck och var bärig. Hon var väldigt snubblig i vänster och fattade fel galopp några gånger. Ska rida igenom henne riktigt ordentligt i morgon, lång framskrittning i aktiv skritt sen försöka lossa spänningen med mycket serpentiner i alla möjliga storlekar och lite annat smått och gott!
 
Om det inte lossnar hur mycket lösgörande jag än rider i någon vecka får vi ta ut en kirpopraktor som checkar igenom henne så det inte är något annat som spökar. Det känns dock som det bara är en liten spänning, vi får hålla tummarna :)
 
Kolla vad snygg hon var i somras alltså!

Världens bästa hund


Beslutsångest om ridhjälmar

Jag har haft min ridhjälm i snart 2 år och flugit av i den några gånger så tror det är på tiden att skaffa en ny. Min absoluta drömhjälm är antingen en John Whitaker bling bling eller en Samshield. Älskar deras hjälmar och har alltid gjort, så himla stilrena men snygga sen att de har så många olika modeller är bra vilket gör att man oftast alltid hittar någon man vill ha. Om jag fick en Samshield vill jag ha dressyrmodellen som är i sammet, tycker den är så fin.
 
Men det som stoppar mig är priset, och just pågrund av det höga priset känns det väldigt läskigt och riskfyllt att köpa en hjälm för så mycket pengar när det räcker med ett dåligt fall och den åker raka vägen i soporna. Så jag vet faktiskt inte vad jag ska ha för ridhjälm. Den jag har just nu är i märket Horka och är så himla skön och sitter jättebra, så kan nog bli en till sådan när det är dags. Vad har ni för hjälm? :)
 
 

En bättre blogg

Hallå på er! Inte haft tid att blogga idag så kikar in nu på kvällskisten med ett inlägg till er jag hoppas ska uppskattas, nämligen lite små tips för en bättre blogg. Kom ihåg att detta är det som jag fastnar för när jag hittar en blogg, och det är olika från person till person.
 
- En snygg och stilren design. Det är en av de viktigaste sakerna som behövs, då det är av designen som ger det första intrycket. Om du inte vet hur man gör själv kan du alltid köpa en!
 
- Uppdatering. Uppdateringen det viktigaste, då det är pågrund av inläggen man klickar sig in. Om du inte har tid att skriva inlägg på dagarna, så kan du sätta dig ner en kväll och skriva en massa som du lägger på utkast. Då är det snabbt och enkelt att klicka in och publicera ett när du känner att bloggen behöver fyllas på, sen finns ju även tidsinställda vilket varit räddaren i nöden för mig.
 
- Variering. Tänk på att variera inläggen, inte skriva om etc ridpass varje dag utan ta det kanske var tredje. Blanda det med outfits, tips, videos, åsiktsinlägg m.m. Det finns oändligt mycket ämnen att skriva om!
 
Kom ihåg, att provocera funkar aldrig. Det kanske funkar någon dag men aldrig i längden, om du vill komma långt så skippa provoceringen. Det ger en mycket mer ärlig och trevlig blogg! Åsikter har alla rätt till, men det är skillnad på åsikt och provocering.
 
 

Fotograf

Mitt absolut största drömjobb är fotograf. Ens bästa vän är kameran och man är ofta utomhus, sen är det så himla roligt också. Det finns så himla mycket inställningar, de vanliga eller om man vill börja fotografera manuellt. Det är slutartider, bländare och iso man ska mixra med, sen får det inte för mycket av varje då blir det brusigt. Det är en del att hålla koll på, men jisses vad kul det är! Det absolut roligaste att fotografera enligt mig är djur och natur. Man får bestämma helt själv hur bilden ska se ut - ska ljuset komma därifrån eller blir därifrån bäst? Man får skapa sin drömbild.
 
Hästtävlingar måste jag erkänna är det roligaste. Har bara fotograferat hoppning och det blir sån action i korten, gruset flyger och man får vara snabb med kameran! Så ja, mitt drömjobb är fotograf - att få pyssla med något man älskar på dagarna och dessutom få pengar för det, inte helt fel! ;) Är väldigt sugen på att komma ut på tävlingar igen och fotografera, helst i stockholmsområdet. Lämna en kommentar så får jag se om jag kan komma!
 

12 Januari 2015

En springa av sig tur i snön var något som Hilda verkligen gillade, fick kämpa för att hålla in henne. För att ha vilat några dagar var hon inte så stel som jag trodde, hon sökte sig ner ganska fort till en avslappnad form och trampade på. I traven var det lite kämpigt i början, hon snubblade och hade ingen energi bakifrån men efter lite tempoväxlingar och lite större skänklingar så for hon iväg i en jättefin trav. Tror hon behövde en liten putt bakifrån, att rida i djupsnö är ju ganska jobbigt! La inte så mycket fokus på formen i traven utan hon fick placera huvudet där hon kände att hon behövde, det enda jag begärde var att hon skulle trampa på. Sen självklart micropauser på långa tyglar för att samla lite energi.
 
När hon kändes mjuk och fin samlade jag ihop henne och testade lite galopp, man kände verkligen hur hon sköt ifrån med bakbenen och det var en helt underbar känsla när hon dundrade igenom orörd snö. Körde mycket fattningar från skritt och verkligen gasade på med lösa tyglar, hon frustade hela tiden och älskade det. När hon fått springa av sig så samlade jag ihop henne lite i galoppen och red med bara sitsen, märkte då att hon var väldigt svag i vänster sida då hon vinglade och ville bara springa iväg. Ska verkligen träna galoppfattningar i det varvet för att stärka upp henne, sen lite tempoväxlingar emellanåt.
 
En halvtimmes trimmning i snön några veckor framåt kommer nog göra susen, hon tycker det är så kul att få springa på och igenom snö. Ni kan ju förstå vilken kondis hon kommer sätta, hon kommer vara i toppform till sommaren! :)
 
 

Poponcini

Något som jag fick reda på för inte alls länge sedan är Poponcini betten. Det är silikonbett och är bra bett för känsliga hästar som har svårt att ta stöd på bettet. De finns i olika hårdheter - Harmony A, Harmony 1, Harmony 2 och Harmony 3 då Harmony A är det mjukaste och Harmony 3 det hårdaste. Har bara läst att alla hästar som får testa det går jättebra på det, vilket gör mig ännu mer sugen att testa på Hilda. Hon är väldigt känslig och kan ibland hänga sig på bettet, självklart går det att träna bort med "vanligt" bett också men det kanske går bättre på ett mjukare. Dessa finns då i hur många varianter som helst, allt från vanliga med rörliga ringar till pelham.
 
"Bettet görs först av en stålvajer, som sedan övertäcks av en plast material som bestämmer styvheten på bettet. Därefter läggs det giftfria silikonet på för att ge bästa komfort åt hästen."
 
Tyvärr är priset väldigt saftigt och ligger från 1000 kronor och uppåt. Känns väldigt mycket pengar att lägga på ett bett, som man inte ens vet om hästen trivs på. När det väl är dags att köpa ska jag leta förfullt begagnat och har jag tur hittar jag ett som är billigare! :)
 
 

Kolla hit er med fluffiga hästar

Nu är våren snart här och hästarna börjar snart fälla, själv har jag 10 års erfarenhet av tjocka pälsar (har ridit miljontals shettisar och isisar) så tänkte dela med mig lite av tips på bra produkter som hjälper våra små fluffbollar med fällningen!
 
Det absolut viktigaste är en bra pälsskrapa, så bred som möjligt. Den är räddaren i nöden och är helt otroligt vid pälsfällning, dock finns det vissa med väldigt vassa blad så tänk på att köpa en med väldigt milda så man inte gör illa hästen. På Agersta Ridshop finns det väldigt många olika pälskammar i många prisklasser. Min absoluta favorit är där ifrån och det är denna som jag lånade av en tjej i ett stall jag stod i. En annan variant är en sånhär som jag använde i våras. Den är helt underbar och med sina taggar fångar upp all päls till huden, som ett extra plus tycker hästarna den kliar jätteskönt.
 
Magic Brush är också väldigt bra till lite mindre och känsligare ställen, till exempel huvudet. Den fångar upp mycket päls och med hjälp av en hovkrats eller pälsskrapa kan man skrapa av pälsen från borsten superenkelt. Och som sista tips är ryktstenar också något bra, de är väldigt billiga och finns att köpa lite överrallt.
 
Måste bara visa denhär bilden, Hilda sover i en gödselstack! ;)

Konditionsträning i snön

Då var helgen över vilket betyder att i morgon är det dags för skola igen, tråkigt men man får ju se de som att det bara är 5 dagar kvar till fredag! Då känns det bättre ;) Hursomhelst har jag nyss tvättat håret, målat naglarna och fixat klart allt som måste göras så nu kan jag bara sitta några timmar med datan och blogga, superskönt. Slutpratat om skolan, i morgon har jag tänkt att rida Hilda i snön, så hon får pulsa lite!
 
Har aldrigt ridit henne i djupsnö förut så i morgon blir första gången, ska bli så kul och härligt. Sommarhagarna är väldigt stora och helt orörda med några decimeters snö vilket blir helt perfekt. Om snön håller i sig nu så ska jag träna upp lite mer kondis på henne, 2-3 dagar i veckan ska vi rida lite mer krävande pass i snön sen med resten av dagarna i skogen eller på vägen. Hon har ju vilat ganska mycket under veckan så tror hon kommer älska att få spendera energin över en äng, det är ju Hilda vi snackar om - allt som har med fart att göra är de bästa som finns! :)
 

Snöstorm

Utanför de senaste dagarna är det halvt snöstorm vilket har gjort att jag inte kunnat varit i stallet så mycket, jättesynd men det är bara att acceptera. Igår kom även Bella hit igen och sov över, vi har haft jättekul och har nyss kommit in från en fotorunda och de korten kan ni se i tidigare inlägg. Idag är vädret lite lugnare så blir till stallet idag för att fodra lunch, ta in Hilda och mocka ur boxarna då dem stod inne inatt.
 
Min ursäkt till den dåliga uppdateringen är att jag inte varit hos Hilda, och då drabbas tyvärr bloggen för detta är ju somsagt en hästblogg! :)
 

En fotorunda i snön

 

Motljus


Alla dessa öronbilder

Alla här som rider och tar minst en öronbild varje tur, välkommen till klubben! ;)

Färglada sadlar

Satt och googlade på sadlar då jag snubblade in över dessa färgglada sadlar. Vet inte vad jag tycker om dem egentligen, samtidigt som de är väldigt fräna så är det inget jag skulle vilja äga. Föredrar hellre brunt eller svart, känns mycket stilrenare och enklare att matcha till hehe! Skulle dock vara väldigt kul att rida in på en tävlingsbana med dem, kamerorna skulle vara uppe i högsta hugg ;) Vad tycker ni om dessa? är det något att ha eller föredrar ni också brunt eller svart?
 
 

Spansk skritt

Ni som följt oss ett tag vet förmodligen att Hilda kan vacker hov - men hur kul skulle det inte vara att ta det ett steg längre? dvs spansk skritt! När hon var skadad pyssla vi mycket med det och hon klarade som mest fem steg i en normalsnabb skritt, tråkigt nog är den helt borta nu. Känner att det skulle vara kul och lära in den igen och började lite smått för några dagar sedan vilket faktiskt gick bra! Hon hade lite problem att känna vilket ben jag petade på och lyfte fel några gånger, men emot slutet vart det några steg och då avslutade hon med en mjuk och härlig puss.
 
Får hoppas det går lika lätt att lära in som de gjorde sist, tog knappt en timme haha. Hon är verkligen så himla lättlärd vilket är väldigt kul, behöver bara visa tricket några gånger så har hon snappat upp det. Klok är hon verkligen, och så himla fin!
 

9 Januari

Efter några dagars vila fick Hilda komma ut på en tur i skogen, tråkigt nog var det blank is och endast en liten stig i mitten som var gräs. Hursomhelst vart det bara skritt och lite töltövergångar idag som gick väldigt bra! La väldigt mycket fokus på lösgörande och lite högre form korta stunder. Hon slappnade av väldigt mycket och töltade frivilligt, sen innan hon börjar småtrava saktar jag av och berömmer. Töltade som längst 10 meter på halvlånga (!!!) tyglar, T2 nästa! ;) 
 
Trots att hon hade vilat några dagar var hon väldigt sansad och lugn, energi hade hon men kände att jag lyckades använda den på ett bra sätt. Alltid kul när det går bra! :)
 

Dags att träna

Longeringen är något jag och Hilda verkligen måste träna på. Hon gör som hon vill när hon vill, främst i galoppen. I skritten går det ganska bra, dock är hon väldigt duktig på att minska volten så jag får jämt vara på lite bakifrån och vifta ut henne (med det som är kvar av longerlinan). Har många gånger försökt tömköra henne på en volt runt om mig, men då bara går hon iväg och jag flyger efter som en vante! Hon vet att hon är starkare än mig, och den lilla divan tar stunder och utnyttjar det ;)
 
I traven däremot är allt bra, förutom att antingen går det otroligt långsamt eller otroligt snabbt. Hon hittar inget mellantempo vilket vi jobbar på, det tar sin lilla tid men värt det. Annars är det hennes starkaste gångart i longeringen, hon går jämt och frustar - självklart extra mycket när det går fort, enligt Hilda är allt såå tråkigt om det går långsamt.
 
Galoppen däremot... Jag får "jaga" på henne bakifrån (då menar jag inte att jag springer som en tok efter henne utan jag går lite snabbare), när hon väl byter gångart är den i ett jäkla tempo och busig. Emellanåt gillar hon att göra med mig som i skritten och smita iväg lite, men det är just bärigheten där vi måste jobba upp. Dock får den vänta tills hon är 100% säker i skritten och traven, vi ska träna upp det långsamt.
 
Från sommaren 2013, då jag longerade henne första gången.

Då testar vi mirakelflätor


Övningar för en uteritt

När jag rider ut brukar jag oftast ta en/två av dagarna och jobba henne ute i skogen. Jag rider henne som på ridbanan men man slipper fokusera på att rida ut i hörnorna ;) Haha, nejmen tänkte dela med mig lite små tips för dig som vill rida ut och fortfarande jobba lite.
 
- Träna tempoväxlingar. De flesta hästar blir mer pigga ute och då kan man passa på att träna in samling, det gör jag alltid! Tycker det är viktigt att hästen både kan samla och öka i sina gångarter.
 
- Öppnor, slutor, framdelsvändningar, bakdelsvändningar, skänkelvikningar osv. Det finns oändligt med övningar som både är bra och roliga man kan göra ute i skogen. Även ryggning kan man träna på, för vägkanterna blir som en inramning.
 
- Halter från trav/galopp. Och då menar jag inte full fart sedan en hastig halt utan man samlar upp hästen och tillslut är den nere i halt. Då får man även en bra koll också med "lydighetsskalan", alltså man ser om hästen lyssnar snabbt för dina hjälper eller om det är något du kanske behöva träna lite extra på!
 
- Träna galoppen. Hilda har alltid haft svårt för vänster galopp och då gör jag alltid så att på vägen dit är det vänster galopp som gäller, då hon får jobba lite både med tempo och galoppen. Hemvägen får hon välja som en belöning och oftast väljer hon faktiskt vänster galoppen där med.
 
- Skritta i kuperad terräng. Ska börja göra det med Hilda då dem får lyfta alla hovar och sätter bra rygg och rumpmuskler. Tror det är rumpmuskler iallafall haha, vi lär ju märka vart det blir buckligare ;)
 
 

En sommarkväll

 

Mirakelflätor

Såg på youtube att en tjej gjorde såkallade "mirakelflätor" på sin häst som tydligen gör så hästens man växer snabbare. Det är helt vanliga flätor förutom att man gör dem inbakade några centimeter i början, sen låter man dem sitta i ungefär 3 månader. Tror absolut på detta och ska testa det på Hilda! Förhoppningsvis är manen någon decimeter längre i april :) Tyvärr går inte videon att infoga så ni får klicka HÄR för att komma dit.
 

Lovets sista dag

Då var man hemma igen, nytvättat hår nerbäddad med täcke! Hilda fick vila idag, trodde vädret var värre än var det var så när jag var uppe var det redan skymning. Hon får vila imorgon igen då jag inte hinner, så får vi köra igång igen på fredag. Hoppas underlaget i ridhagen hinner bli bra, annars får vi köra lite lugnt på vägen och rejsa i skogen på lördag. Ska leta fram lite övningar man kan rida på raksträckor, alltid kul att fylla på lagret och testa nya saker.
 
I morgon börjar även skola igen, och mitt sug är nere på -10 haha. Börjar halv nio och slutar halv två så ingen direkt jättelång dag men ändå, upp tidigt och ut i vinterkylan är inget som direkt lockar. Bloggen är iallafall laddad med inlägg så bara att hålla koll! :)
 
 
 

Då var det snö igenHur är det att rida Hilda?

Har skrivit ett likadant inlägg förut, men ett år senare så är det ju kul med ett nytt. Hilda är en väldigt pigg och framåt häst, som kräver en väldigt bestämd men avslappnad ryttare. Hon har mycket egna idér och åsikter om saker och man måste alltid vara några steg före henne, annars går och gör hon som hon vill (hennes farfar är "känd" för att vara speciell och lite jobbig så hon har nog ärvt lite...). På banan är hon väldigt fin och de dagar hon är på humör går det jättebra att rida, de andra måste man låta henne galoppera av sig först över en äng hon älskar. Efter det kan man börja rida haha.
 
Att hoppa henne är inte det enklaste och något som gör att man tröttar ut sig i några dagar efteråt. Första kampen är att först komma över en markbom - det är läskiga grejjer vet ni. Efter en del förbi smitningar och kamper kan man äntligen börja lägga upp bommen på 30 cm och börja hoppa. I början blir det alltid en uppvisning på helikopter hopp som gör att man typ flyger ut ur sadeln, men har man tur sitter man kvar och får känna på några bra hopp iallafall!
 
Uteritter, haha. När vi köpte henne hade hon fast beslutat sig med att hon inte vill gå upp för just den backen. När man ledde gick det jättebra, men när jag satt upp så stod hon som en sten och inte rörde sig. Med tiden löste sig det och nu går hon fram förhoppningsvis överrallt. Såklart har hon fortfarande lite åsikter, men det är inget problem längre! ;)
 
En typisk Hilda-vändning ;)

Mål för 2015

2015 händer det mycket på hästfronten! eller ja, vi ska ta ut tränare som ska hjälpa oss med tölten och träna oss allmänt. Har lite små mål som jag hoppas vi ska uppfylla innan 2016!
 
1. Tölten ska sitta, eller iallafall vara på god väg.
2. Galoppen ska vara kvickare.
3. Mer tempo.
4. Mer bakbensaktivitet.
5. HA KUL! :)
 

Sista dagarna

Idag när jag vaknade insåg jag att det är näst sista dagen på jullovet, blää. Inte alls sugen på skola och gå upp tidigt när det finns så mycket annat roligt att göra, exempel rida och hänga i stallet! Mitt lov har iallafall vart bra, jag har nästan ridit ut varje dag och tölten blir sakta men säkert bättre och bättre. Idag får hon vila och endast komma in och borstas av, så får hon ridas i morgon och vila på torsdag. Sen blir det ridning fredag, lördag och söndag med vila på måndag. Det är skönt att ha planerat vilka dagar hon ska ridas och dem hon ska vila, så slipper man tänka ut det då och planera.
 
Ska traggla öppnor och slutor nu korta stunder de dagar jag rider, det är ju en väldigt bra och nyttig övning som känns viktigt att hästen kan. Ska ha lite godis i fickan också som hon kan få när hon gör rätt, för det funkar alltid. Iallafall på en matglad häst som Hilda! ;)
 
 

Kraftfoder

Just nu till kraftfoder äter Hilda endast mineraler, hon åt även havrefri müsle till men när den tog slut så har vi inte orkat köpa ny. Hon är väldigt kräsen och äter inte mineralerna om man inte blandar dem med något, så i helgen förmodligen blir det en tur till Börjes och köpa ny müsli. Funderar denna gång på något med havre i, eftersom hon går ute dygnet runt mår hon nog bara bra av lite extra energi.
 
Dock finns det så himla mycket att välja emellan, så tror jag kör på den hon åt nyss men med havre i. Vad äter era hästar för något och hur fungerar dem på det? :)
 
 

En riktig igenomridning

Måste bara börja med och säga att gud vad duktig häst jag har!! Lösgjorde henne igenom hela kroppen i skritten med öppnor och slutor samt lite mer böjning än vanligt. Hon lyssnade bra och samlade sig även om hon var på tårna och ville rusa iväg. När hon kändes mjuk och fin så fick hon börja trava, undertrampen vart helt underbar! 

Gjorde ett försök till några slutor i traven också men hon förstod inte vad jag menade och bara fortsatt springa, det är något vi kan behöva träna på. Att hon mjukade upp sig visades tydligt i tölten, den vart mer avslappnat och takten vart renare. :)


Dagens planer

Godmorgon på er! Hade jättesvårt att somna igårkväll så somnade inte förrän 02.00 vilket gjorde så jag vaknade nu, fortfarande trött men äsch. Kan inte sova längre ändå, bloggen måste ha inlägg och halv två ska jag vara i stallet. Hon ska få ridas på samma sätt som igår, i ett snabbt tempo. Det tyckte hon verkligen om, vart många frustningar och tillbaka kom vi svettiga. Ett riktigt kul ridpass iallafall, bygger upp kondis för oss båda! ;)
 
Nu ska jag sätta mig och skriva lite inlägg och lägga i lagret. Är det något speciellt ni vill läsa om? Skriv ner det i en kommentar så ska jag försöka knåpa ihop något runt ämnet! :)
 
 

Min drömgård

Min största dröm är att vinna en stor hästgård nere i Skåne där man fick helt gratis inreda med vad man än vill. Hade jag fått den chansen så hade jag inte snålat, haha! Jag skulle velat ha en gård med ett stort hus på 2 våningar där jag bor + ett stall och en lösdrift. Stallet skulle vara stort, vitt och högt i tak med mycket fönster. Svarta boxgaller med 2 luckor, en så hästarna kan kolla in i stallet och en så dem kan kolla ut. Stor spolspilta med både varmt och kallt vatten, en varm sadelkammare med fläkt så inte lädret blir kallt och där man kan värma sig emellan ridturerna.
 
Lösdriften ska vara en med en stor ligghall uppfylld med halm samt kilometerlånga gröna hagar. Hästarna ska ha fri tillgång till grovfoder och vattenkoppar, så de alltid har rent vatten. För hästarnas motion så skulle jag gärna vilja ha ett upplyst ridhus, en upplyst paddock sen en upplyst ovalbana på 250 meter. För att hela gården skulle vara komplett vill jag ha Hilda där med ett till föl, en hingst samt några ston. Om man skulle bygga denhär gården skulle den nog landa på ett par miljoner, men vilken dröm att äga den. Hur skulle eran drömgård se ut? :)
 

Härlig kväll
Tempoökningar

Idag när jag red Hilda så kände jag att hon var pigg, men jobbade inte riktigt med bakdelen. Hon nästan släpade halva kroppen efter sig och pågrund av det buckliga underlaget kunde jag inte rida på i snabbare tempo och försöka lösa det. Träningsschemat för några dagar framåt ska vara ut i skogen och rida på i lite högre tempo än vad vi brukar med mycket övergångar, då det är en övning som hjälper Hilda att få med bakbena och börja jobba aktivt med hela kroppen.
 
Ska verkligen lägga mycket fokus på galoppen också. Den blir lätt väldigt kort och släpig så ska från och med i morgon hela tiden vara på med ben och säte för att få henne att länga steget. Korta sträckor till att börja med så hon känner att hon klarar det, men ett snäpp över vad vi brukar träna. Sen succesivt mer och mer, målet är att när sommaren är slut ska galoppen vara aktivare och mycket luftigare. Ska bli riktigt kul! :)
 
 

Viktig information

Hej! fick alldeles nyss en kommententar om att min blogg inte går att kommentera i webbläsaren firefox. Hade inte märkt det förrän nu och jag har mejlat blogg.se och får svar tidigast på måndag. Ska kolla igenom hela min kodmall för att se om problemet är där, annars så löser det sig nog när blogg.se svarar! :)
 

Nikon eller Canon?

Min kamera håller på att gå sönder, jättesynd men det förstår man då jag haft den i snart 3-4år och jag några gånger har tappat den hehe. Dock är det saken som jag prioriterar sist, sadel och en gopro känns viktigare. Det bästa med det är ju att jag har lite tid på mig att kolla ut vilket jag ska ha. En Nikon för max 5'000-6'000 eller en Canon för samma pris, känner för något nytt men det kanske inte är sån jättestor skillnad emellan dem?
 
Vad har ni för kamera, Nikon eller Canon? Hur är den att fotografera med? Skulle vara jättebra om ni skrev en liten recension om eran kamera, finns så himla många att välja emellan! :)
 
 

10 år på hästryggen

Satt och tänkte på hur länge jag ridit och kom fram till att iår är det redan hela 10 år! Trodde verkligen inte att det var så länge och jag är verkligen glad att jag inte la av någon gång, hästarna är något jag kommer fortsätta med livet ut.
 
2005 började jag rida skogsprommenader ungefär en gång i veckan på en liten fuxshettis vid namn Cissi. Hon var jättesnäll och ganska seg. Emellanåt red jag även lite på en envis shettis som hette Svarte-Petter, han vart det en del avflygningar på som gjorde att jag inte vågade rida han mer och övergick till ridskola. Det var en ridskola på ungefär 30 shettisar samt några B-ponnyer och resten storhästar. Mina absoluta favoriter var Jullan, Ettan, Romang och Filur som jag även första gången galopperade på.
 
Efter några år blev jag även medryttare på Jullan som var en shettistant som inte gick många steg i onödan. Hon och jag hade väldigt kul tillsammans i något år innan hon tyvärr dog pågrund av åldern :( Ett tag efter det blev jag medryttare på Romang som var en pigg och glad shettiskille. Han var väldigt envis men otroligt gullig och gav mig några härliga avflygningar som bl.a slutade på akuten! ;)
 
(Väldigt snygga armbågar man hade då.... not hahaha)
 
Jag växte ur shettisarna och efter mycket tjat vågade jag rida B-ponny. Det tog inte länge innan jag började rida Monét som var en Dartmoorkorsning på cirka 115 cm. Han var 6 år och unghäst vilket kanske inte var en häst som passade mig jättebra då han precis kommit in i trotsåldern, han bockade nästa varje ridtur och jag var såklart ganska rädd. I övrigt var han en väldigt fin ponny som gick väldigt fint i dressyren och hoppade bra!
 
 
Jag bytte sedan ridskola då jag ville testa på något nytt och lite större ponnyer, då hittade jag Skånsta Ryttare där jag red i ridskola ett tag. De har en blandning på allt från C-ponnyer till storhästar vilket var en väldigt stor skillnad från de jag var van med, men kul var det allt. Skaffade också efter ett tag en ny medryttarhäst, Max var namnet och var en D ponny. Dock klickade vi aldrig så jag slutade på han och började rida en extra dag på ridskola som jag gjorde tills 2013, då vi tog beslutet att skaffa egen häst som vart lilla vilda Hilda!

En regnig dag

Utanför mitt fönster är det regnigt och snön är helt borta. Mitt absoluta hatväder då man inte vill röra sig utanför dörren, extra jobbigt om man har häst. Äsch det är bara att slänga på sig regntäta kläder och låstas att det är sol och 30 grader varmt! ;) Hilda får iallafall vila idag, inget ridsug sen vågar jag inte riktigt med tanke på att hon var så jobbig igår. Tror hon mår bäst av att bara få gå med flocken ett tag så får allt sätta sig, det är nog bäst.
 
Funderar även på att börja sälja headers för cirka 30-50 kronor hur avancerade de är. Tycker det är så kul att fixa sådant åt andra, sen får ni bidra lite till Hildas nya sadel! ;) Skulle detta vara något som intresserar er eller så?
 
 

Rekord på busighet

STON säger jag bara, STON. Idag var det inte lätt att hämta in Hilda, så fort jag kom nära så gjorde hon tillsammans med kompisarna en tvärvändning och drog iväg i bockserier och skutta runt. De sprang från ena sidan till den andra, och tillbaka säkert 10 gånger. Så fort man kom nära och trodde att man äntligen fått tag i henne så smet hon förbi i sina busbockningar tillsammans med kompisarna, med mig efter helt igenomsvettig i min overall haha... Efter kanske 15 minuters kamp fick jag äntligen fast henne, då blev det in och borsta av snabbt innan hon fick gå ut igen.
 
Ston alltså... Hilda kan vara riktigt jobbig ibland och jävlas extra mycket, att vinna över det är svårt men man kan ju inte bara backa ur för då vinner hon ju. Men hon fyllde ju 20 igår så lite måste man ju få busa! ;)
 
 

2015 första dag

Godmorgon! Nu är denna nyårsafton över vilket djuren nog tycker är jätteskönt. Det var några bredvid stallet som smällde en del raketer och Hilda fick självklart panik och var stissig, men med lite slickgodis och kli höll hon sig iallafall med alla fyra hovar på marken som tur det. Redan 00.10 hade allt smällt klart och inom en stund var Hilda ute i hagen igen, hon trippade ut som en stor hingst innan hon sprang iväg i en full fart till kompisarna som lugnt stod och kollade på raketerna.
 
Nu sitter jag och Bella nyvakna i soffan och ska alldelles strax ut och leta igenom mitt förråd efter hästsaker hon kan få, har ju en hel del saker från mina förra medryttarhästar som passar Bellas söta ponny Felix! :)
 
Bella ville inte vara med på bloggen
 

Gott nytt år

Då var 2014 över och 2015 har smygit sig hit, känns konstigt att det har gått så ruskigt fort men 2015 både tror och hoppas jag ska bli ett bra år. Hursomhelt, GOTT NYTT ÅR PÅ ER! :D