En ridtur efter Hildas önskemål

Idag så red jag och Hilda ut och bara hade kul! Jag hade lite planer på hur jag skulle lägga upp ridpasset men Hilda hade andra åsikter, så vi gjorde som hon ville och bara busade i skogen! Supersnabb galopp och tölt i full fart, mitt jobb var bara att hålla mig kvar. På hemvägen så stannade vi till vid en vägspegel, och visst fick hon en snygg rumpa på den högra bilden?! ;) En fartfylld tur

Här har det ekat tomt de senaste dagarna men det är för att Hilda har haft en liten mini vila, och då finns det inte så mycket att blogga om. Idag iallafall, så red jag och Hilda ut och som jag förväntade mig var hon väldigt pigg. Dock var hon inte så okoncentrerat pigg som hon kan vara, utan hon var pigg men uppmärksam på mig. Det är alltid kul att rida när det är så! 
 
Hon var som en dröm i speciellt skritten idag, det var bara att ha en fjäderlätt kontakt och lite lätt drivning och hon samlade sig så mycket att det nästan vart piaff. Det var en helt otroligt känsla, tror aldrig jag känt en sådan bärighet förut. I traven har hon inte riktigt styrkan än att bära sig så mycket som i skritten, men det jobbar vi på!
 
Efter det orkade vi inte jobba mer och istället raceade i galopp i en sådan fart att mamma stod helt chockad och trodde det var sken när jag galopperade förbi henne, hehe! När vi hade kört några vändor i full fart så stannade vi till vid en väg och tränade lite tölt, och jag måste erkänna att det var fasiken den bästa tölt hon någonsin fått fram och hon tickade på i alla möjliga tempon med en otrolig framåtbjudning. Min underbara häst!! <3
 

Tre kort från idag


En fredag med sol

Idag när jag vaknade var det sol för första gången på några dagar, underbart! Ska alldeles strax åka upp till Hilda och planen är ett lösgörande pass på banan, men eftersom det regnat lite de senaste dagarna är jag osäker om den är torr men annars får det bli uteritt igen. Jag har med mig kameran, så om det blir på banan så kommer det en drös nya foton ikväll!
 
Får hoppas Hilda är lite lugnare idag och att vi lyckades göra oss av med den värsta energin igår annars vet jag inte hur det kommer gå. Ska lägga mycket fokus på dels lösgörande sedan även lydnadsövningar. Målet idag är att hon ska ha fokusen på mig så ska sitta och klura ut lite övningar som är bra för det.
 

En överpigg Hilda

Idag gick ridturen inte särskilt bra. Redan från att jag satt upp så kände jag verkligen att jag kommer få rida extra mycket då hon gick dit hon ville och jag fick vara steget före hela tiden, det var inte bara att be henne gå på vänster sida av vägen så gick hon där utan ville jag ha henne där fick jag jobba. BusHilda tog varje tillfälle hon kunde att vända eller byta vägsida! ;)
 
När jag började trava var hon väldigt pigg och hade inga planer på att lyssna på mina förhållningar. Hon kändes allmänt stum i munnen och stretade emot i halvhalterna. Då började jag med lydnadsövningar i skritt, mycket halvhalter och fokus på att hon skulle ta mina förhållningar direkt. Jag red in på en återvändsgränd och flyttade henne lite för skänkeln på en volt och blandade det med små halter för att få henne mer uppmärksam på mig.
 
När jag kände att jag fick den gamla Hildan tillbaka så lät jag henne få galoppera svängen igen hur fort hon ville som belöning och då tog hon i, tror det hela berodde på att hon hade för mycket energi att hantera och hon inte visste vad hon skulle göra av den men vi får hoppas att det går bättre i morgon! :)
 

En töltglad havremoppe

Hej! Här, den senaste veckan har inte uppdateringen varit på topp och det beror helt enkelt på att jag bloggar när jag orkar och har lust, bloggningen ska inte bli en press. Hur som helst, idag så tränade jag och Hilda på en liten väg som svänger ganska mycket och det har varit en bra träning för tölten. Det har varit både svängar till höger och vänster vilket hon tyckte i början var lite svårt, men jag hittade ett bra sätt att stödja henne så i slutet var det inget problem alls.
 
I början dock, ville hon inte trava. Hon bara töltade, töltade och töltade. Jag försökte allt möjligt för att få henne i trav men nepp, försökte även en från skritt med lösa tyglar och ändå valde hon tölt och töltade glatt på. När hon tillslut valde trav så höll hon den och la inte in tölt om jag inte bad om det. I galoppen var hon så framåt att hon sket i om det var vänster eller höger galopp jag fattade, om jag tryckte med ena skänkeln och hon kände trycket så fattade hon den galoppen hon kände fört och det vart ett litet problem. Då försökte jag få henne uppmärksam på mig och då väntade hon in mig och hon fattade den galoppen jag ville.
 
När jag ville tölta vart Hilda överlycklig och tyckte det var superkul. När jag började samla henne förstod hon vad som var på gång och hon började småspringa på stället och bokstavligen flög iväg när jag lät henne få springa iväg. Tänk att i vintras fick jag kämpa för att få henne i några steg i tölt och nu väljer hon den självmant. Jag är glad att jag inte gav upp gångarten!
 

Tränshimmel

Då står jag nu som ägare till endast ett psofsweden träns istället för två. Jag har beslutat mig för att sälja det senaste tillskottet, Askja Revolution. Anledningen är egentligen ingen speciell, utan jag tycker det räcker med ett Ps träns.
 
För att ersätta det har jag tänkt köpa ett varsitt enkelt islandshuvudlag till varje bett, sedan köpa olika nosgrimmor som hänger för sig och då kan jag välja vilket bett jag vill rida med (som då redan sitter på ett huvudlag) och välja nosgrimman jag vill ha. Det är det absolut bästa med islandshästträns, att allt är för sig. Tycker det är otroligt praktiskt! Nosgrimmorna jag ska köpa då är alla möjliga, både med och utan bling. En jag har bestämt mig för är GlenGordons anatomiska Ariel remontnosgrimma med swarkowski stenar, den är så fruktansvärt snygg så jag inte vet vart jag ska ta vägen!
Två bilder lånade från en webshop som säljer nosgrimman. Visst är den fin!?

Tre bett att testa

Någonting jag är i behov av just nu, för att ha fler att variera med är bett. Jag har kommit fram till att hon gillar bett som formas efter munnen, då hon bara trivs bara bättre och bättre ju fler brytningar bettet har. Då kom jag och tänka på va fasiken, det finns ju anatomiska bett och de måste jag ju testa! Första märket som poppade upp då är Sprengers bett och jag har beslutat för att testa ett tredelat sådant med rörliga ringar.
 
 
Två andra bett jag också vill testa är Hrimnir och Pandora betten, som är två bett som är utformade efter islandshästens mun. Hrimnir bettet är ett tredelat med lite svängd mittendel och rekomenderas varmt av islandshästtränare och veterinärer, utöver det har jag hört mycket bra om Hrimnirs bett och jag är nyfiken på att testa ett.
 
Sedan har vi Pandora bettet, som är skapat av Top Reiter. Just detta bett är ideellt för hästar som har svårt att acceptera bettet då de rörliga kulorna håller den sysselsatt, det förhindrar även att hästen kan bita sig fast i bettet. Anledningen till att jag vill testa detta bettet är inte för hon inte accepterar/biter sig fast i bettet utan jag har kikat på detta länge och tycker det kan vara värt att åtminstonde testa. Gillar hon det inte så är det ju bara att sälja!
 

Andrea <3 fölisar


Ett stycke pigg dam

Eftersom Hilda inte har fått springa förrän idag, så visste jag redan från att jag satt upp att idag kommer jag få kämpa med en sak - hålla henne i den gångarten jag vill vilket jag kan medge gick åt skogen! När vi rider ut så måste vi gå på en liten stig i skogen cirka 50 meter där det endast går att skritta, men det är perfekt träning då det är rötter och diverse saker hon måste gå över/passera och då får hon tänka lite vart hon sätter fötterna. Väl framme vid vägen vet hon vad som gäller och ivrigt väntade på att jag skulle låta henne få gasa iväg. Hon var enormt pigg och hon travade på snabbare än någonsin och tyckte det var underbart att få springa, att försöka jobba henne var uteslutet vilket jag märkte senare då hon sket i om jag ville något, sålänge det inte var springa snabbare såklart! ;)
 
På hemvägen så tänkte jag att nu är nog den värsta energin borta och jag försökte arbeta henne lite i traven men det godkände hon inte och istället gasade på ännu mer och till och med la in en galopp (!!!). När hon är såhär pigg så är det helt omöjligt att försöka arbeta henne då hon fullständigt skiter i vad jag vill och kör sitt egna race. Men då är det bara att släppa tyglarna och njuta av hejdundrandes fart, för det är ju underbart det med!
 

Skrittur i kvällsolen

Skritturen jag planerade för två dagar sedan, blev av idag då det åskat en del. Det åskade idag med, men jag hann rida en liten tur när det vart uppehåll i kvällsolen. Red bort till en liten sjö som ligger en bit bort och där Hilda fick nosa lite vid vattnet, hon vågade inte riktigt gå i men att bara vara där var väldigt mysigt. Hade tänkt träna lite skänkelvikningar idag men jag kände inte fört. Det är skönt att vissa dagar, bara släppa alla måsten och rida helt kravlöst. Bara skritta på långa tyglar med ljudet av klapprande hovar hörandes.
 
I morgon ska jag rida uterittsrundan och trava lite, hon kändes väldigt ren och fin idag så jag tror inte det är någon större fara. Tror Hilda kommer tycka om att få springa lite, hon har så mycket överskottsenergi att hon nästan flyger iväg bara man nuddar med skänkeln!
 

Prommis

Eftersom Hilda hade en svullen kota i förrgår så har hon fått vila i två dagar nu. Svullnaden har minskat och jag hade kunnat skritta henne idag, men för att vara på den säkra sidan så promenerade vi idag så får det bli en skrittur i morgon. Hon verkade tycka det var skönt att få komma ut en sväng och lunkade så snällt på. Vi kollade även lite på fåglar och undersökte läskiga föremål som låg längst vägen. När det var dags att gå hem fick jag, bokstavligen, släpa hem henne. Hon ville verkligen inte!
 
När jag lyckades få henne att gå två steg var de stegen långsammare än en snigel och så stannade hon igen. Hilda är verkligen en häst som mår dåligt och tycker det är urtråkigt att vila, hon vill ut i skogen och springa! Under skritturen i morgon ska jag träna lite på skänkelvikningar och öppnor vilket hon tycker är lite krångligt och då blir det dessutom perfekt hjärngympa eftersom hon får tänka lite.
 

Jobb som fotograf

Eftersom jag har mitt fotointresse som växt någonting enormt på senaste tiden, så har folk frågat mig om jag kommer vilja arbeta som fotograf i framtiden med ett eget företag och svaret är faktiskt jaJag skulle tycka det var jätteroligt att driva mitt eget företag som fotograf och satsa på det fullt ut. Jag har ju redan börjat fotografera en del på hopptävlingar i närområdet, och någonting som jag tycker är otroligt kul med det är att ibland hör sig personer som tävlat av sig till mig och frågar om jag fotograferade dem och om de kan få korten. Sedan har det spridit sig att jag fotograferade den tävlingen vilket gör att flera ryttare ser det och hör av sig, så efter en hopptävling kan jag ha runt 10 fotobeställningar vilket jag verkligen tycker är jätteroligt!
 
Men bakom varenda kort ligger det mycket tid, och för att jag ska lägga ner den tiden vill jag gärna ha någonting för det, så från och med nu kommer jag ta 50kr per kort. Priset jag tar för ett kort i högsta upplösning är väldigt billigt jämfört vad andra personer jag sett tar, men jag tycker det räcker perfekt. Jag är ingen proffsfotograf heller, så att någon överhuvudtaget är intresserad utav mina kort gör mig jätteglad! :)
 
Ett av mina favoritkort jag tagit, ska ta flera sådana kort någon dag igen. Det var väldigt roligt att exprimentera med ljus och kamerainställningar.

Hovslagare

Nu på morgonkvisten vart det upp till stallet tidigt för att det är dags för nya skor! Hilda har en förkärlek till Jenny, hennes hovslagare och de har alltid minst en diskussion att Hilda inte får bita Jenny vilket Hilda har andra åsikter om. Idag dock, var Hilda ovanligt snäll och bet inte Jenny en ända gång! Hilda måste antingen ha blivit sjuk eller så har hon, efter två års tid godkänt att Jenny rör Hilda, hehe! 

Svullnaden på kotan har även gått ner och det är inte alls varmt längre. Idag blir det promenad och imorgon skrittas, så får vi se hur det utvecklar sig! :)


Svullen kota

Idag när jag hämtade in Hilda så kom hon tillsammans med sina kompisar och mötte mig och redan då såg jag att hon inte gick helt rent, fasiken tänkte jag och gick upp med henne på vägen där mamma fick springa med henne och jag tycker det såg bra ut men väl i stallet så visiterade jag henne och märke att kotan vänsterbak var gallig och varm. Jag började leta efter sår men hittade inget så jag tog lite kylbalsam och kladdade på så får hon stå inne inatt eftersom hon skos i morgonbitti. Hoppas verkligen att det inte är någonting allvarligt men det tror jag inte, både jag och mamma tror hon bara har vrickat sig. Jag håller alla tummar och tår att det blir bättre under natten!
 

Bilderna ute på fotoblogen

Några dagar senare och massvis av timmar framför datorn, är bilderna äntligen redigerade och helt klara. Jag är helt slut, har aldrig fixat med såhär mycket kort någonsin. Nu blir det vila ifrån det ett tag, haha! För er som vill se dem är de nu, iallafall en del av dem, ute på min fotoblogg andreafotografi.blogg.se
 
Korten har ryttarna på bilderna möjlighet att köpa för 50kr/bild och då mailas de högupplösta. Anledningen till den stora loggan över bilderna, är som jag nämt tidigare för att förhindra stöld. Vid köp så tas loggan bort och ersätts med min vanliga som placeras i ett hörn! :)


Utveckling i tölten

Nu på senaste tiden, har Hilda utvecklats ganska mycket i tölten. Hon har börjat få mer bakbensaktivitet samt formen kommer sakta men säkert. Det är kortare stunder hon söker sig ner, men allt oftare och hon verkar hitta bekvämligheten i det vilket är väldigt positivt. Min prinsessa<3
 

Foton från SM

Tänkte dela med mig utav några bilder jag tog på SM i onsdags! Anledningen till att det är en stor logga över bilderna är för att dem är tillsalu, så detta är endast provbilder jag skickar ut till ryttarna så får de se om de är intresserade av köp eller inte! :)
 

Visste ni att...

... Hilda blir sur om vi inte pysslar med henne en dag? Hon får dagligen sitt spa som består utav kraftfoder, borstning och gos men ibland orkar jag inte åka upp om det har varit en aktiv dag så då åker mamma upp på kvällen och checkar så täcket sitter som det ska och att hon inte har några skador. Hilda är van att vi tar in henne på eftermiddagen, och om mamma då åker upp på kvällen kommer hon alltid till en i hagen i full fart och begär att få komma in för sitt spa. Om vi då inte ska fixa med henne den dagen, blir hon så otroligt sur och hänger vid grinden med ledsna ögon. Då får man alltid så dåligt samvete, men hon har det ju bra i hagen och det går ingen nöd på henne, men hon begär spa min lilla prinsessa.
 
Dagen efter när vi åker upp och när hon ser en, då kommer hon direkt i full fart och blir lika glad som vi återförenas efter 10 år utan varandra. Väl inne i stallet står hon och njuter och är extremt kelig, det ska vara massor av pussar och hon ska lägga huvudet på min axel när jag borstar halsen. Det gör mig så glad, att hon uppskattar all tid vi spenderar tillsammans. Hon är så otroligt personlig och mitt lilla charmtroll, mitt hjärta ♥
 

En heldag på Strömsholm

Hej på er! För ett tag sedan kom jag hem från SM och det har varit en väldigt rolig dag med en massa foto! Vid 10 var jag framme och då började V5 som jag fotograferade, sedan hann jag fotografera V1J och V1U innan klockan vart för mycket då vi var tvungna att åka hem. Men det var en hel del ekipage i varje klass så det vart närme 1300 kort som jag fram tills nu, suttit och redigerat. Nej nu ska jag äta klart mina scones och sedan gå och sova, är så himla trött!
 

Islandshäst SM

Hej på er! Just nu, när detta inlägg skrivs så sitter jag i bilen påväg till Strömsholm för att fotografera och kolla på islandshäst SM. Det är första gången jag ser en tävling som har med islandshästar att göra, och jag är både spänd på att kolla samt fotografera. Korten kommer komma upp på min fotoblogg, som ni har länk till i menyn! :) Några av er som ska tävla/åka dit?
 
 
 

Ökad tölt

Idag red jag och Hilda ut och fasiken vad hon töltade på! Det var som en spärr bara släppte och jag kunde leka lite med tempon, vi har annars bara jobbat med arbetstempo tölt men idag la jag i en växel och testade lite ökad och det fixade hon galant. Jag satt där uppe och verkligen njöt, det var så underbart. Emellanåt rollade hon lite men det berodde på att jag råkade driva för mycket och fick glappkontakt, men med en förhållning var hon snabbt tillbaka i tölten. Hon tickade på cirka 1 kilometer i mestadels ökad tölt utan avbrott, före jag bestämde mig för att bryta av till skritt innan hon tyckte det vart jobbigt. Jag är så stolt över min Hilda, tänk vad hon har utvecklats! ♥
 

Nybadad Hilda

Idag hade Hilda en välförtjänt vilodag så jag passade på när de var som varmast, att duscha Hilda. Vi har annars bara svampat av henne, men vid schamponering är det skönt att hon är van vid vattenslang då det ändå är det mest praktiska. Jag började med att spola bogen och frambenen och Hilda trodde hon skulle bli uppäten, men när hon slappnade av och stod still vart det massa beröm och lite slickgodis. När hon var helt van började jag spola halsen och ryggen och det var lite läskigare men hon accepterade läget ganska snabbt och då vart det återigen beröm och godis. Jag spolade som längst till korset och avslutade när det gick som bäst. Jag tror hon tyckte det var ganska skönt att få bli duschad ändå och någonting vi kommer fortsätta träna på!
 
 

Respekt för människor

Någonting jag tycker är en hästägares skyldighet är att lära hästen ha respekt för människor. Eftersom det är såpass stora djur tycker jag det är otroligt viktigt att hästen förstår när männniskan ber om sitt space att hästen lyssnar och respekterar det. När jag går in i en hage så är det ju mysigt med sociala hästar, men om jag klart och tydligt ber den flytta sig ifrån mig förväntar jag mig att hästen förstår vad jag menar och faktiskt flyttar på sig om jag nu ber om mitt space. Att gå in i en hage med klängande hästar som inte aktar sig, är någonting jag inte gillar och är en situation jag tycker är väldigt obehaglig.
 
Hilda stod i en flock en gång med x antal hästar som verkligen hade noll respekt för människor. De anföll och gick nästan över en, vilket slutade med att man fick gå längs staketet med ett longerspö och hela tiden ha koll på vart hästarna var och vart man kunde fly. Så ska det verkligen inte vara att hämta sin häst. Denna situation vi dagligen fick uppleva gjorde att man med en stor klump i magen gick in i hagen och hoppas att man kom ut med livet i behåll. Det är någonting som har satt sig i huvudet och den klumpen i magen kommer tillbaka när jag går in i en hage med hästar som är översociala, utan gränser.
 
Det är inte svårt att få hästen att se människan som ledaren, det behövs bara göras på rätt sätt och med det menar jag tydliga kommandon vad den får och inte får göra. Går den ett steg längre än vad du sa att den fick, backa den ett steg. Man ska självklart aldrig göra det med våld, man ska bara lära hästen acceptera att du ber den respektera dig.
 

4 Juli 2015


En sommarkväll i sadeln

Efter en lika varm dag som igår, fick ridningen vänta till 21 tiden och gud vad mysigt det var förutom alla knott. Hilda var flugsprayad och var inte lika mycket drabbad som mig, men det är bara att bita ihop och klia sig sen. Jag la väldigt mycket fokus på grundgångarterna idag och att hon skulle jobba på i en avslappnad form i alla tempon, vilket jag tycker hon skötte galant. Hon har inte riktigt styrkan ännu att arbeta i en lite mer samlad galopp ännu och vill gärna sakta ner till trav när det blir jobbigt, men vi hittade ett mellanläge som var precis så samlad galopp hon kan just nu innan hon känner att det blir för jobbigt och så ska vi börja träna utifrån det.
 
I tölten ökade jag svårighetsgraden ett snäpp och började leka lite med serpentiner. Jag hade som mål att vi skulle fixa åtminstonde en båge i ett rent tempo och det var slitigt, när hon tyckte det var jobbigt började hon trava eller studsade smått men när vi äntligen lyckades fick hon massor av beröm och så slutade vi där. Då fick hon dra på i valfritt tempo i galopp, och såklart vart det ökad! ;)
 

Årets varmaste dag

Årets varmaste dag kan man lugnt säga att det varit! Hade så otroligt svårt att somna inatt på grund utav värmen och kattskrället som levde rövare, sprang han inte runt och lekte som han hade eld i baken mjauade han oavbrutet. Tack var det somnade jag runt 03.00 och vaknade vid lunchtid, då gick jag direkt ut och satt ute och solade några minuter och det räckte gott och väl att jag skulle komma in helt genomdränkt av svett och röd som en tomat. Det vart att slänga i sig lunch och sedan raka vägen till stranden, och där har vi hängt ända fram tills fem.
 
Hilda fick vila idag då jag inte vill utsätta henne för ett ridpass i den här värmen. Hade planer på att ta in henne så hon får vila från värmen en stund, men hon stod och sov i deras lilla hus som är väldigt svalt så hon fick fortsätta vara ute. Dock var jag orolig att hon inte fått i sig tillräckligt med vatten så jag smaksatte lite vatten med äppeljuice som hon drack ganska mycket av, det är verkligen ett bra knep jag kommer använda mig av i fortsättningen om hon inte vill dricka ordentligt. Tror inte det blir ridning i morgon heller, om det nu skulle bli det så får det bli sent, runt 20-21 tiden.
 
Från igår!

En riktig sommardag

Idag var det verkligen riktig sommar! En månad sent bara, men bättre sent än aldrig! Har i stortsett spenderat halva dagen på stranden och badat tillsammans med min vän Rebecca, var väldigt skönt i vattnet och hoppas att det får fortsätta vara så. Efter det vart det till stallet och jag red Hilda på banan igen ett lite lättare pass cirka 20 minuter bara för att känna hur hon kändes och hon var otroligt fin och mjuk. Hon hade mycket energi men hon sprang inte bara på helt okoncentrerad, utan hon tog ut den på rätt vilket gjorde att hon hade ett otroligt driv och var väldigt rolig att rida. Sådana pass är så härliga! Efteråt fick Rebecca testa Hilda också och jag tycker hon red henne jättebra, väldigt mjukt och fint. Tycker verkligen de var jätteduktiga! :)