Kimblewick

För några dagar sedan så skickade jag hem ett Kimblewick bett ifrån Emmishoppen som idag landade i brevlådan. Anledningen är enkel, Hilda är väldigt stark ute och på tredelade bett i skogen så får man inte alltid stopp på henne. Jag rider med väldigt mjuka men många förhållningar och då blir sträckan från att jag börjar samla in tills att hon står helt still väldigt lång då hon ibland har dagar hon skiter i mig och bara springer. Jag vet att skarpare bett inte löser några problem, men det är ett bett jag tänker variera med för att finlira hjälperna och när de sitter - gå över till endast tredelade igen.
 
Så preimärturen vart idag ute i skogen och då tänkte jag att jag ska träna övergångar som ett test för att se hur snabbt hon tar mina förhållningar. Det vart verkligen en helt annan häst, bara jag kramade lite med lillfingret så saktade hon ner. I galoppen så lät jag henne öka på ordentligt och sedan vid ett litet tygelkram var hon nere i trav. På hemvägen brukar hon oftast vara som piggast och då kändes de extra spännande och se hur hon tog mina förhållningar när hon vill springa men jag märkte snabbt att hon tar de lika bra på hemvägen som hon gjorde på ditvägen. Jag är nöjd över mitt inköp och det blir ett bra variationsbett och något som vi kan finlira hjälperna med ibland. :)
 

Min islandsarab

Något jag nämnt tidigare, är att Hilda i sin sommarpäls ser ut som ett litet Arabiskt Fullblod. Det ser man speciellt om man kollar på hennes huvud. Visst är hon lik en liten arab? En tränare jag red för ett tag undrade faktiskt om det verkligen var en islandshäst haha!
 

Mina 5 måsten

1. Ryktsten. Kostar bara 25 kronor och någonting jag använder nästan varenda dag. Det är det enda som funkar på gräs/kiss/bajs fläckarna Hilda brukar få då hon spenderar 90% av hennes tid liggandes i hagen gärna på både hennes egna och hennes kompisar utsläpp haha.
 
2. Pälsglans. Det är det enda som fungerar om man ska reda ut Hildas supertjocka man och svans, det går att reda ut tovorna på några sekunder. Min är ifrån sjöbogårdens och rekommenderar den verkligen!
 
3. Mantoffsar. När Hilda har smutsat ner sig under manen så krävs det minst 4 armar för att kunna ta bort det, eftersom hennes man har blivit så tjock. Då är verkligen toffsar räddaren i nöden!
 
4. Pälsskrapa. Det är bra för att det är det bästa redskap som finns vid pälsfällning samt så märkte jag en sak idag, en sak som nu räddat många ridpass framöver haha! Ryktskrapan kan ta bort blöt lera, japp ni läste rätt. Problemen man ofta får vid blöt lera är nu borta, wiiihoo!
 
En härlig öronbild från i somras!

En regnig måndag

Måndagen avklarad, känns skönt att vara igång igen efter ha legat hemma sjuk. Dagen har varit helt okej, regnet som smattrat på rutan har varit mysigt men efteråt blir det ju stallet och då känns ju regnet mindre bra. Hilda får vila idag då varken hon eller jag nog är så sugen på att ge oss ut i spöregn och storm, tänkte ta in henne ikväll för torkning så ska jag städa klart sista stalldelen. Har på sista tiden drällt ut mina grejer överrallt, speciellt grimmorna så började en liten rundtur igår efter våra saker och får fortsätta den idag! ;) Annars blir min måndag som alla andra dagar i veckan. Pannlampan kom även idag, eller ja det är samma fast reparerad. Dock eftersom det är sommartid nu så vet jag inte om jag får så mycket användning just nu för den, men då är jag laddad för nästa vinter!
 
Vad har ni gjort idag och har ni planer för eftermiddagen?
 

Hilda bloggar - Äckliga mineralerna

Tjena igen bloggen, nu är det måndag och då är det dags för mig att ta över en stund. Idag tänkte jag snacka om världens äckligaste mat, de är gråa och något matte vill att jag ska äta... Nämligen mineraler. Hon lägger jämt de i min foderhink tillsammans med några morötter, men jag har blivit så duktig så jag pillrar ut de goda heheh. De verkar matte ha tröttnat på så på senaste tiden har hon börjat riva ner morötter vilket jag inte gillar då jag inte kan pilla, och eftersom jag vill ha morötterna så får jag alltid äta mineralerna med :(
 
Jag förstår inte varför mineralerna alltid följer mig vart jag än är, de ligger där i sin blåa burk och kollar på mig... Min största dröm är att när matte inte ser, råka ta sönder burken. Ni vet bara råååka ta sönder den hihi! Nu verkar matte som tur det äntligen förstått att jag inte gillar de så jag har fått massa müsli som smakar superduper gott. Höjdpunkten för att få komma in är att äta min müsli, men jag misstänker att de redan innehåller mineraler eftersom jag inte får några bredvid. Aja, när müslin tar slut och jag måste äta vanliga mineraler tänker jag vara kräsen, om jag överhuvudtaget ska stoppa ner min vackra mule bland de så ska de vara finrivna morötter!! /Hilda
 
Jag lockade luggen i hagen här om dagen med hjälp av några kvistar och det vart lite mer volym än vad jag trodde hehe...

Min tid på B-ponny

Monét, den lilla b-ponnyn jag i många år var livrädd för tills en dag då det bara försvann och samma vecka stod jag även som medryttare. Han var en 6 åring som precis hade kommit in i trotsåldern och jag var inte alls stor då, så jag vart jätterädd bara han bockade lite. Det var kanske inte rätt ponny för mig men året jag red han så hade vi kul tillsammans!
 

Att fotografera hästar

Att fotografera hästar har jag pysslat med i stortsett ända sedan jag fick min första mobil. Fast mer seriöst blev det när jag fick min systemkamera, då var jag på lördagen när jag red bänkad utanför hagen efteråt för att ta ännu 300 kort på ridskolehästarna. När jag sedan kom hem och laddade upp korten på datan blev ungefär hälften så suddiga att de bara var och radera och de få som blev bra överredigerade jag i pixlr.com, men jag blev så nöjd jag haha! Minst en gång i veckan var jag och fotade någonting, så med tiden lärde jag mig mer och mer vilket gjorde korten bättre. När vi köpte Hilda så plåtade jag henne varje dag, och då menar jag varje dag. Tillslut kände jag att nej nu är det värt att investera i ett lite bättre objektiv så jag köpte ett bättre på min 13:onde födelsedag.
 
Då började jag lägga mer tid på varje kort, jag började exprimentera med vinklar och sådant. Men att fotografera hästar är svårt, det kräver tålamod och man måste vara snabb. Hästar är ju experter på att så fort det ser kameran dra bak öronen vilket förstör helhetsintrycket i kortet, så man får passa på att klicka av de få stunder hästen väljer att posa. Men vilka vinklar är bäst då? Personligen så tycker jag alla vinklar är bra, bäst gillar jag dock när man är i samma höjd som hästen eller snett underifrån.
 
Sen om man fotograferar med systemkamera så har man en del alternativ att välja på, om man vill fota manuellt eller med startinställningarna. Jag brukar faktiskt hålla mig till startinställningarna. Om jag ska fotografera när en häst springer så är det sportinställningen som gäller, men om det är stillastående så har jag blomman. I ridhus dock eller inomhusmotiv över huvudtaget så håller jag mig till manuella inställningar, alltså där man ställer in ISO, Bländare och Slutartid själv. Det är väldigt pyssligt men jag har äntligen fått kläm på det, efter en del sökningar på google haha.
 
Några foton jag tagit under en hopptävling 2014. Anledningen till att jag suddat över ryttarnas ansikten är för jag inte vet om de vill vara med på min blogg eller inte. :)

Min första tid på hästryggen

Hittade denna bild av en slump på min data, det är på mig och shettisen Cicci någon gång under 2006-2007. Jag hade ridit skogsprommenader några år då med jämna mellanrum, men tror det var runt 2007 jag tog tag i det på riktigt och började mer regelbundet. Cicci var verkligen en underbar shettis, skulle vara kul att träffa henne idag dock vet jag inte om hon fortfarande lever :(
 

Att lösgöra en häst i skogen

När man som jag, inte har tillgång till en "riktig" volt så får man under höst och början av våren, endast rida ut. Att rida ut skiljer sig från att rida på banan, men om man är kreativ så kan man få till minst lika bra övningar i skogen men på ett annat sätt. När jag rider ut eller ja, rider överhuvudtaget så känner jag alltid hur hästen känns och utgår ifrån det. Om vi säger att jag tycker Hilda känns lite stel en dag och jag vill mjuka upp henne i sidorna, först brukar jag alltid ställa och böjja men funkar inte det så kan man ta det ett steg längre och på köpet få reda på hur mycket hästen faktiskt lyssnar på sin ryttare.
 
Första övningen kallar jag för vägserpentin och går ut på att man helt enkelt rider serpentiner på vägen. Om man vill sätta ett högre krav så kan man flytta hästen i vändningarna för skänkeln. Den här övningen är väldigt bra tycker jag av många olika orsaker. Först så lösgörs hästen i hela kroppen men sen även så är det en bra övning att se hur mycket hästen lyssnar på sin ryttare. Många hästar kan vilja vända hem i vändningarna vilket är ett litet problem jag och Hilda också haft, men efter många ridturer med denna övning som upprepning så har hon lärt sig att bara jag vänder så betyder inte det hem.
 
Andra övningen har med den översta att göra, fast i stället för en serpentin så gör man en volt. Då finns det också olika alternativ hur man vill göra volten, om man vill flytta hästen för skänkeln eller bara rida en vanlig liten volt. Den här övningen har jag kört några gånger på Hilda och jag har inte testat den så många gånger att jag kan säga vad jag tycker om den, men jag misstänker att den är en övning som får hästen att lyssna på sin ryttare.
 
Till sist är det en övning som funkar överrallt, och det är start och stopp. Det är inte riktigt någon superlösgörande men den är effektiv på andra sätt. Hästen blir kvick för hjälperna och hela tiden med, brukar själv oftast alltid få börja ridpassen med denna övning då Hilda vill helst bara springa fortfortfort ;)
 

28 mars 2015

Idag var planen ett pass på banan men underlaget var skitdåligt så jag vågade inte riskera något och red istället iväg till en liten hårdare grusväg och tränade lugnt där. Hon kändes ganska fin idag de gånger hon väl slappnade av då hon var ganska spänd vilket även gav med sig att hon var ganska springig och inte var på humör att lyssna på mina förhållningar. Så jag tränade mycket tempoväxlingar idag med dock väldigt högt tempo i ökningen och väldigt samlat i de långsammare för att få henne mer kvick. När jag kände att hon lyssnade okej började jag träna tölten lite smått, skritt sedan tölt några få steg och sedan ner i skritt och beröm. Helt okej ridpass idag tycker jag, vi har haft bättre men äsch! :)
 

Ett syskon till Hilda

Sökte runt lite på skoj efter Hildas pappa på jakt efter att hitta fler av Hildas syskon, vilket jag även gjorde! Denna gång hittade jag ett femgångssto vid namn Hrima som har samma pappa som Hilda. Hrima ser verkligen ut som en kopia av Hilda, både i utseende och gångartsmässigt. Hon är bedömd i exteriör 8.00 och i gångarter 7.40. Det står även lite information om henne och mycket av det som skrivs stämmer in på Hilda!

"Hrima is a Gaski fra Hofsstodum 920 grand-daughter with a fine, sensitive character, very well mannered and just enough attitude to make each ride fun. Besides all that, I just love her. Hrima is the "doll" at our farm, her rather princess like attitude makes her stand out in the herd. She got fast, clear beat gaits, lots of willingness and endless energy. At the same time she tries to "read the riders mind" and is very easy to deal with. Even though Hrima was injured for over 5 weeks she maintained her first prize conformation - and improved her scores in rideabilty at the recent 2009 International Breeding Evaluation in Vanderhoof, BC. Her good form under the rider with tons of expressions let her shine on the track."


Bilder och texten är lånad HÄR ifrån.

http://www.vindsdalur.ca/Images/Horses/Hrima/Hrima1351-500.jpg

http://www.vindsdalur.ca/Images/Horses/Hrima/Hrima1340-500.jpg

Hrima fra Sigurdssons 2009 Evaluation


Efter regn kommer solsken

Min dag har spenderats i stallet, bästa stället att vara på när man är förkyld. In hämtade jag ifrån hagen en brun, blöt Hilda som jag är nu mer van att se brun än vit. Hon har börjat rulla varje dag, så jag har gett upp lite haha. Om man klappar med handen på hennes rumpa så kommer det damm, vilket jag inte gillar men enda sättet att få bort det är en riktig schamponering men det får vänta till våren. Som tur det var hon inte så skitig där sadeln och gjorden sitter så jag sadlade på och begav mig ut på en liten mjukare väg för att göra av med lite energi och jobba på tölten.
 
Började med en genomgång i skritt, trav och galopp för att mjuka upp henne där. När hon var springig så tränade jag mycket på att samla ihop energin och försöka dela ut hälften till bakdelen vilket gick sådär, men det är något som vi ska träna på! När jag kände att hon lossnade så lät jag henne gasa på rejält upp för en backe några gånger. Efteråt fick hon pusta lite innan jag succesivt började samla ihop henne för lite töltträning! Det gick inte så bra som det brukade idag, hon fick till några korta sträckor jag är nöjd med men tyvärr vart det mer dåliga än bra. Men efter regn kommer solsken vilket kanske betyder att i morgon kommer drömtölten!? ;)
 

Läsarfråga

Tänkte fråga er läsare en sak om ett viktigt ämne - Rider ni med eller utan säkerhetsväst? Själv rider jag alltid ut med väst men har börjat slarva med det på banan vilket jag inte gillar, ska verkligen påminna mig själv att rida med det på banan dels för att man vet aldrig när olyckan inträffar och sen hjälper det mig att hålla min rygg rak. Ska bli spännande att läsa era kommentarer!
 
Juste, jag vet att man inte kan kommentera min blogg i webbläsaren firefox av någon konstig anledning, men blogg.se verkar inte kunna hjälpa med med det problemet så ska börja med en ny design eller på något sätt lyckas återställa kodmallen. Så om ni vill kommentera min blogg innan jag bytt design, får ni antingen göra det i Safari, Google Chrome eller Internet Explorer. :)
 
 
 

Skogspromenad
Hästens välmående

Något jag tycker är synd, är när tävlingssuget går före hästens välmående. Det finns så många ryttare, som bara har en guldpokal i huvudet och endast ser hästen som ett redskap för att ta sig dit - oavsett hur den mår. Eller bara behandlar hästen som tävlingsredskap. Jag har varit på massa hopptävlingar där jag sett personer rida på bland annat, pessoa och pelham där de slitit så mycket i hästarnas munnar. Då ser man verkligen hur lite hästen egentligen verkar betyda för dem, utan de har de endast som leksaker. Andra har jag sett hoppa sönder sina hästar endast bara för ryttaren älskar att hoppa. När kommer hästens välmående in i bilden? När går gränsen hur mycket som faktiskt är okej?
 
Jag dömer inga eller drar tävlingsryttare över en kam nu så det får ni inte tro, utan det jag menar är att det är så himla synd med ryttare som inte bryr sig ett dugg om hästens välmående. Hästar och även alla andra djur, är fullt levande varelser med en smärtgräns precis som människor, men allt för många glömmer bort det. Det finns även massa ryttare som behandlar hästen för det djur det är och sätter hästens välmående före allt, sånna gillar jag. De är personer det borde finnas fler av. Något jag har lovat mig själv, är oavsett tävling eller mitt ridsug - så kommer hästens välmående ALLTID före. Hur ser ni på detta? :)
 

10 fakta om Hilda

1. Hilda älskar allt som går att äta, förutom bananer. Vad man än ger henne, om det är vattenmelon eller bröd så äter hon det. En aning matglad kanske? ;)

2. Personer som inte vet Hildas ålder tror oftast att hon är runt 10-15 år och inte alls 20. När man berättar de för dem att hon är 20 år så kan de svara förvånat med ett "Va!?" vilket är ju kul att de tycker hon ser så ung ut!

3. Hilda är extremt ranghög. Hon är väldigt hård i huvudet och ger sig inte förrän hon har fått ta över ledningen.

4. Hilda är väldigt trygg i sig själv och är knappt rädd för någonting. Om hennes kompisar springer så är det ytterst sällan hon också blir rädd, utan hon kanske vinklar örat och somnar om.

5. Hilda har drabbats av det såkallade "Gaskiviruset/gaskaviruset" och är ett virus hästar efter Gaski kan få. Gaski var en speciell hingst och Hilda har han som farfar vilket gjort att hon fått sitt speciella tankesätt ifrån han... ;)

6. När man skrittar Hilda och kanske inte gör något speciellt på ett tag, så kan hon slumra till. Det kan vara lite jobbigt då hon när hon somnar och inte riktigt kollar vart hon sätter fötterna. Men det har man lärt sig att på Hilda kan man aldrig åka häst en stund, för det slutar inte bra hehe!

7. Hildas mamma var svart och hennes pappa är grå, så lite lustigt att hon blev kritvit haha.

8. Hon är väldigt lättlastad och går oftast bara rätt in utan problem.

9. Hon gillar inte när man spänner sadelgjorden och antingen hugger lite i luften eller bara tar bak öronen. Det har och göra med att hon är kittlig, då hon överhuvudtaget inte gillar när man rör henne där.

10. På sommaren så ser hon inte ut som en islandshäst utan mer som en welsh/arab. Hon får ett arabliknande huvud i sin sommarpäls och kroppen blir welshaktig.
 

Ett lösgörande ridass

Idag var jag hemma sista dagen ifrån skolan så på eftermiddagen vart det raka vägen upp till stallet. Jag var ensam så jag ville inte rida ut själv så vart ett pass på banan. Fokuserade mycket idag på lösgörande övningar och verkligen rida igenom henne ordentligt, då vi senaste veckan bara ridit ut så har jag inte kunnat jobba på samma sätt som jag kan på banan. Redan i framskrittningen så red jag massa krumelurer och la små volter i nästan varenda hörn, dock vände jag på långa tyglar så fick endast använda skänkel och vikthjälper vilket var en liten utmaning men alltid bra att träna på! Jag är väldigt nöjd med passet idag och tillslut lossnade hon i traven och började söka sig nedåt. Imorgon får hon en välförtjänt vilodag! :) Under morgondagen så släpps ett åsiktsinlägg som handlar om att sätta tävlingar före hästens välmående, så ni får hålla koll för när de släpps är en liten hemlighet...
 

Bettdjungel

Som jag nämnt tidigare så är jag ute efter nya bett. Märket på de ska vara bombersbett då jag gillar alla alternativ de har att välja på och fördelarrna med dem. Priset ligger dock över tusenlappen men det är värt det, då man får väldigt bra kvalité och ett specialbeställt om man vill det. Jag är helst ute efter fullcheek varianter då det är tack vare parenstängerna som jag kan svänga henne tillrätta om hon får för sig att svänga. Då har jag först och främst bestämt mig för ett med platta i mitten och ett tvådelat med lockup, vilket då gör att de inte kan vika sig upp i gomen. Som variation till de blir det ett pandora bett som jag är väldigt nyfiken på att testa. Priset där ligger runt tusenlappen där med så jag hoppas att hon trivs med det annars är det ju bara och sälja. Svårt att hitta rätt alltså, när det finns så många att välja emellan!
 
 

Vårat tredje ridpass

Haha, kollade efter en bild på datan och sprang över dessa. De är jag och Hilda under vårat tredje ridpass tillsammans. Hon var väldigt omusklad när vi köpte henne då vad jag hade för mig så hade hon stått, så träningen bestod utav att jobba upp muskler. Om man jämför med bilderna från då och med hur hon ser ut idag, så tycker jag man ser en stor skillnad. Vill ni se fler foton på våra första ridpassen tillsammans? :)
 
 

Uteritt 24 mars

Idag på uteritten så låg fokuset på lydnad. Jag var extra noga med att hon skulle stanna när jag ville och öka när jag ville. I början så trotsade hon emot lite och ville inte riktigt stanna utan gick på stället, men när jag upprepade det var femte meter så stannade hon när jag bara kramade i tygeln. 
 
Gjorde samma övning i traven och i galoppen med halter var 20 meter ungefär. Hon var lite seg i övergången  till galopp och släpade benen lite, men i traven så flög hon iväg vid minsta skänkling. På hemvägen vart det lite töltövergångar för att stärka den och när hon fick till det så slutade jag och arbetade henne lite i skritt. Försökte få upp henne lite i form idag, vilket faktiskt gick ganska bra! Väl hemma i stallet igen så var både jag och Hilda svettiga, men både nöjd matte och häst :)
 
 

Första ridpasset med Eques Pad

Idag kom somsagt sadeln och jag var spänd på att få testa den. När Hilda var borstad och klar så la jag på den och gjorde en allmän checkning, kolla så den inte tryckte någonstans eller låg ojämnt vilket den inte gjorde så jag och mamma gav oss ut på en ridtur, jag på Hilda och mamma på hennes gula cykel - den gula faran! ;) När jag satt upp så kände jag vilken skillnad det var på denna och den förra, jag fick en mycket mer korrekt sits i denna och då insåg jag hur dåligt jag verkligen suttit i den förra. När vi skrittade iväg så kände jag verkligen hur hon jobbade, varenda muskel kändes det som jag kände. Så fort hon höjde ryggen någon centimeter eller sköt in bakbenen mer så kändes det så himla tydligt vilket är jättebra. Väl inne i skogen så började jag arbeta henne försiktigt på kortare tyglar i skritten och ställde och böjde lite, något jag även måste tillägga är att hon på något sätt hade 100 gånger bättre sidvärtsrörelser idag, vid minsta lutning och flyttning bara rann hon över från ena sidan till den andra.
 
I traven, wow alltså. Hon bokstavligen flög i sånna steg jag bara sett i hagen, kunde knappt sitta kvar! Dock varade de stegen kanske 20 meter innan de vart mer "hildiga", men traven i sig vart mycket mjukare. Galoppen får lika mycket wow känsla den med, hon fick sån bogfrihet vilket även gav med sig i både längre och större steg. Det var en så härlig känsla som inte går att beskriva i ord, det var så himla underbart och ögonen fylldes med fartvindar i den ökade galoppen. Jag verkligen manade på henne och benen sprang som trumpinnar haha!
 
Sen har vi tölten, som vart så superduper mycket bättre. Hon var så enkel att få i tölt idag, en liten samling med drivning därpå så var hon iväg i en ganska okej tölt faktiskt! Det enda negativa idag var dock att hon inte tog förhållningarna så bra, hon stretade emot och ville jag göra halt så skulle hon gå ett steg extra. Äsch, dagens pass gick bara ut på att testa sadeln så lydigheten tar vi i ett senare ridpass! ;) Jag är väldigt glad över sadeln, den gav henne en otrolig bogfrihet och helsike vilka gångarter hon har! Kan varmt rekomendera en Eques Pad.
 

Materiell lycka


Jag vet att den ligger lite långt fram, men efteråt kortet togs så la jag bak den en bit. En recension av sadeln kommer strax! 

Måndag

Måndag, ny vecka! Jag är hemma idag då jag fortfarande är sjuk, fast nu är jag bara mer snuvig så för att inte smitta ner hela skolan så är det bäst att jag stannar hemma en dag extra. Just nu så väntar jag ivrigt på att sadeln ska komma, vilket den ska göra de närmsta dagarna (!!). Valet föll på en Eques Pad som jag spänt väntar på få testa, nu fattas bara ett par sprenger sen är min drömoutfit komplett. Hur som helst, nu sitter jag och slösurfar och ska nog strax måla naglarna. Hoppas ni får en bra måndag! :
 
 

Hilda bloggar

Hej alla mina supercoola fans, Hilda den bäste här!! Tänkte låta proffset ta över en stund... Har sett att matte har skrivit att jag är bråkig i hagen här, vilket jag inte alls tycker jag är så tänkte låta mig ta över och skriva sanningen... För något år sedan så gick jag i en hage med en massa islandshästar som var suuperjobbiga, speciellt två stycken unghästar. Eftersom jag är en vuxen dam som hela tiden måste lära alla ungar hur man hanterar en vacker  dam  som mig så tog jag tillfället i akt när en av de låg ner och sov, jag ställde mig över den och började sparka med frambenen för att visa vem som bestämmer. När matte sen kom till stallet och ägaren till hästen berättade vad som hänt så var matte inte så glad på mig, men det var de värt för jag skulle skämma ut mig om en unghäst bestämde över mig. Jag är 20 år, dööh. Ett tag senare så fick jag konstigt nog flytta och i varje stall jag stod så hamnade jag i slagsmål och minst skadade en häst, men det är rätt åt dem då de hela tiden skulle kaxa sig mot mig. 
 
När jag hamnade tillsammans med de hästar jag går med nu, som är likadana som mig och heter Brydja och Gladur så har jag inte fått byta stall mer. Gladur och jag har inte snackat så mycket då han hela tiden springer iväg när han ser mig, konstigt nog... Brydja och jag har blivit kompisar, men på mina villkor. När det är dags för hö så måste de alltid dela upp höet i massa högar men jag får alltid först samtidigt som matte pratar med mina kompisar och säger att det blir lugnast så. När Gladur och Brydja får sina högar men ändå tycker min ser godast ut så behöver jag bara ta bak öronen för Gladur ska vända om, men Brydja däremot ska äta ifrån min. Ibland är det okej, men då står jag hela tiden med öronen bakåt för att visa att hon ska passa sig då det är jag som bestämmer. Ibland behöver jag slåss med Brydja men då sparkar vi inte så mycket utan vi mer står och trycker rumporna emot varandra och tjuter, tills matte kommer springandes och försöker sära på oss med en grep i högsta hugg. Det ser ganska kul ut hehe. Nu vet ni allting och jag förstår inte varför matte tycker jag är bråkig... /Hilda
 

Söndag

Lika fort som helgen kom var den över, min förkylning är dock kvar och verkar ha planer på att fortsätta stanna ett tag så jag blir hemma i morgon. Min dag har iallafall varit lugn, jag la mig ganska tidigt igår och vaknade vid 12 så efter en del timmars sovande så gick jag upp och började surfa runt på lite bloggar. Vi åkte upp till Hilda sen där jag bara borstade henne och myste, under tiden hon åt lunch också så smörjde jag varenda liten läderprodukt jag äger. Det var lite slitigt men så mysigt och nu glänser allt igen! Väl hemma igen så målade jag klart sista detaljerna i rummet och tagit ett bad, så nu ska jag spendera resten av kvällen med vila, mys och datan. Bloggen har varit lite tom på inlägg och det har inte varit så kul att klicka sig in här kan jag tänka mig, så ska skriva lite riktigare nu så får jag hoppas det är något som intresserar er :)
 
 

Wanties

Nu när sommaren snart är här så är det kul att rusta upp lagret lite med bland annat nya ridkläder till mig och lite nytt till Hilda. Just nu är jag pank till slutet av april då jag får min månadspeng så jag har lite tid på mig att hitta lite saker jag planerar att köpa. Högst upp står det tredelade bombersbettet då jag vill kunna variera det med mitt vanliga fullcheek. Efteråt kommer stigbyglarna, sedan vojlocken och sist kommer kläderna till mig. När jag har lite pengar över också så blir det att köpa en GoPro för att kunna filma ridturer samt sist en kamera.
 
 
 

Backa för kli

Något som ni kanske inte visste om Hilda är att hon när hon vill ha kli, backar in i en? Hon kollar bak och planerar allt, innan hon med öronen vinklade emot en backar in. Ibland lite väl långt så man får en knuff men sen står hon bara där, flyttar man sig så flyttar hon med tills hon får som hon vill - kli på svansroten eller rumpan. Då blir hennes överläpp jättelång och hård som hon pillrar med i luften och tycker hon det är riktigt skönt så gapar hon även. Om man då slutar klia så tar hon förvånad upp huvudet och letar upp en igen och backar tillbaka. Det är verkligen en typisk Hilda sak haha!
 
 

En vårdag med snö

När våren äntligen är här så ska man självklart vakna och när man tittar ut få en hjärtattack - det är snö. Jag har gillat snö och tyckte det är mysigt men nu känns det bara jobbigt och gör så man tappar lusten till allt förutom bara ligga i sängen och sova. Hur som helst finns det inte så mycket att göra, det är bara att gilla läget och hoppas att det försvinner lika snabbt som det kom. Idag ska vi runt lunchtid åka upp till Hilda och pyssla med henne, ska se hur underlaget är och det får avgöra om det blir ridning eller inte eftersom hon inte längre har brodd. Hoppas det är okej ute i skogen för jag är väldigt sugen på att skritta ut en tur, det var ett tag sedan! Hennes utrustning ska iallafall smörjas idag och fixas med, det kan man alltid fixa oavsett väder och mysigt är det :)
 
Psofsweden har även lagt upp deras nyheter och jag har verkligen fastnat för deras nya pannband, allihopa var så himla snygga! Har bestämt mig att ett av deras ljusblåa ska bli mitt och tillsammans med mina blåa boots, en blå vojlock samt en blå tröja blir en riktigt snygg outfit. Som grädde på moset så passar Hilda även otroligt bra i ljusblått!
 

En dag av bara vila

Fredag idag då, skönt! Dock för mig har det varit helg enda sedan tisdag då jag varit sjuk, men jag klagar inte även fast det inte är så kul att komma efter i skolan och ridningen men det tar jag igen nästa vecka. Idag har jag bara varit hemma som resten av veckan och vilat, kollat en film och spanat in solförmörkelsen. Har kollat ut igenom fönstret ibland och snabbt skymtat solen bli mindre och mindre sedan större och större. Tycker det var lite synd att det inte var en såndär riktigt häftig, alltså att månen täcker så mycket så det enda som syns av solen är en orange ram. Får vänta 24 år tills nästa och hoppas på bättre lycka då! ;)
 
Hilda får stå idag, mamma åker endast upp senare för att kvällsfodra. Det är så himla tråkigt väder ute och jag har fått rapport att Hilda står i vindskyddet så känns skönt att veta att hon är torr, då kan man slappna av. I morgon om vädret blir bra så ska jag skritta ut en sväng och känna hur hon känns. Det är väldigt enkelt och inte så ansträngande för mig eftersom jag är sjuk men bra för Hilda då jag kan mjuka upp henne. Sadeln kom inte idag heller tyvärr, men då har jag iallafall en anledning till att längta in måndagen! Ska iallafall skriva lite tidsinställda nu, har ni något önskemål så släng iväg en kommentar så ska jag fixa ihop ett inlägg :)
 

Att dömma efter åldern

Hilda är 20 år och då finns det alltid människor som ska dra slutsatsen av att hon är seg för hon är gammal, att hon är en skogshäst som går fram överrallt. Många sa när vi köpte henne att nu kommer jag inte lära mig rida mer, att hon aldrig kommer lära mig något för hon är gammal. Då vart jag väldigt ledsen, inte för att jag inte skulle lära mig mer utan att folk bara sa så. Hilda är väldigt svårriden och har en otrolig energi som det krävs att man är enormt känslig så hon tar ut den på rätt sätt. När vi köpte Hilda var jag inte så duktig och hade mest erfarenhet av sega hästar som går fram överralt, så att vardagligen nu börja rida en pigg och svårare häst var en stor ändring.
 
Hilda är väldigt speciell och klok, hon är alltid med och ser hon en chans att vända så tar hon den. Så man kan verkligen inte bara åka häst på henne, utan varenda sekund måste man hålla henne i jobb så hon inte hinner tänka på att vända. Det är jag på ett sätt glad över då jag verkligen lärt mig rida samtidigt som vi båda har utvecklat varandra. Idag kan jag glad visa för dem hur fel de hade och att överhuvudtaget dömma en häst bara för den är "gammal" är fel. Även tanter har energi! ;)
 

Naturfoton


Intresset för islandshästar

Jag har under mina år på ridskola varit intresserad av att rida ponnyer och storhästar vilket jag faktiskt bara gjort. Jag har varit 100% intresserad av hoppning och dressyr och när vi först letade häst så var planen att köpa en utbildad hopphäst vilket vi även bokade en provridning på. Dock hittade vi Hilda före och henne blev det även vi köpte. Vintern 2013 så letade vi efter en till häst och då var tanken en hopphäst, men vi hittade aldrig någon så vi köpte några månader senare Nappe istället som vi dock ett tag senare sålde. Jag hade ingen som helst erfarenhet av islandshästar innan utan red i början Hilda som en "vanlig" häst och la inte så mycket fokus på tölten förutom ibland i skogen och hon hade en väldigt fin tölt, men sedan blev hon skadad i Januari 2014 och efter det så har jag inte lagt så mycket tid på att träna upp den pga jag inte hade något intresse. Det ångrar jag stort nu och har därför smått börjat träna upp den igen!
 
Nu har jag på senaste tiden tappat intresset för "vanliga" hästar och totalt snöat in på mig på islandshästar och deras härliga gångarter. Jag tycker islänningarna har ett så härligt psyke och är så charmiga, sen älskar jag deras gångarter. Ingens är likt den andras, vissa har en otroligt flott galopp och den andra har en otroligt flott tölt. Jag har kärat ner mig i dessa underbara varelser och kommer hela livet ut stanna kvar vid rasen. De är sånna kraftpaket med så mycket utstrålning och de som säger att islandshästar bara är skogsmullar hit och dit, synd för dem att de aldrig får lära känna en så trevlig ras! :)
 
Skulle gissa på att denna video spelades in i november 2013, men där ser ni iallafall lite hur tölten var före skadan!
 
 

Förkyld och dan

Hejsan hörni! Måste först bara säga sorry för uppdateringen, men anledningen är att jag har blivit så himla förkyld. Minns inte senast jag var såhär sjuk, jag bara nyser och hostar hela tiden och när jag pratar låter det som jag satt en kråka i halsen. Så det enda jag gör om dagarna är att sova och vila. Var med en snabbis till stallet och bara checkade Hilda så hon mådde bra, vilket hon gjorde. Hon var så skitig! Sen har jag även tappat bort min favoritborste :( Har letat genom hela stallet och har till och med skrivit en efterlysning på whiteboardtavlan, så desperat är jag haha!
 
Ska sätta mig nu och skriva lite inlägg, så ni har lite att läsa. Har ovanligt mycket inläggsinspiration nu så nu gäller det bara att få ner det i ord. Ha det bra! :)
 
Hittade en otroligt charmig bild på Ebba som fångar en pinne och stylar ;)

Norrsken

Sorry för halvtaskiga kort! Läste på aftonbladet att det skulle vara norrsken idag i stockholm vilket är väldigt sällsynt så jag trallade ut med kameran och såg för första gången mitt första norrsken - och satan var vackert det var! Stor copyright på korten.

Förkyld

Idag vaknade jag med hemskt ont i halsen och feber, så jag stannade hemma ifrån skolan och somnade om. Vaknade några timmar senare av att Pompe la sig vid mig och började spinna så vi gosade en stund innan jag gick upp. Då märkte jag att jag verkligen blivit sjuk så jag gjorde lite te för halsen och la mig sedan igen. Vaknade runt lunch av mamma och då gick jag upp och åt lite lunch och har sedan dess suttit vid datan och bara surfat runt.
 
Vid 18.00 blir det upp till Hilda och borsta lite lugnt sedan kvällsfodra. Hatar verkligen att vara sjuk, det finns verkligen ingenting att göra! När det är så fint väder också så vill man ju bara ut och rida, så får man istället en förkylning. Sadeln kommer ju under veckan också så jag måste bli frisk eller iallafall må bättre tills dess så jag kan testa den, ser verkligen fram emot det! :)
 
 
 

Brunstmonstret

Idag märkte vi tydligt att det är dags för Hildas brunst nu vilket är en jobbig tid både för Hilda och alla i hennes omgivning, då hon är på ren svenska ett monster. Hennes attityd blir 10 gånger värre och råkar man klia på fel ställe kan hon hugga i luften emot än, så där förstår ni ungefär hur det är hehe. Som idag till exempel när jag skulle knäppa av ena benspännet till eksemtäcket så ställde sig hästskrället och veva med bakbenet i luften och typ skrek. Då ägnade jag tiden till att fjäska för henne med massa kli så hon skulle låta mig röra mig runt henne, tills hennes tålamod tog slut och hon fick åka ut i hagen och käka sin middag.
 
Hildas brunst är verkligen en livsfarlig tid, det går knappt att hantera hårbollen!! I ridningen blir hon så jäkla envis och råkar man skänkla en gång för mycket, så är hon snabbt uppe i en backutspark. Hon ifrågasätter varenda förhållning och kräver en tydlig förklaring varför hon ska göra så innan hon flyttar sig. Lika dant i hanteringen, hon blir sur och för allas säkerhet krävs minst 10 meters avstånd. I början blev jag rädd för henne, men nu när man vet att dethär är hennes personlighet så börjar man skratta och ger monstret en stor mulpuss! ;)
 
 

Shopping på granngården

Idag efter skolan så blev det en tur till granngården för att köpa mineraler samt B-vitamin. Bredvid mineralerna låg ett väldigt gott luktande müsli som jag blev lite nyfiken på och såg att det ingick mineraler och olika vitaminer för dessutom samma pris. Eftersom jag letar efter ett bra müsli så bestämde vi oss för att testa detta! 
 
Som om inte det var nog så på vägen ut sålde de gelpads som jag också letat efter på rea så ner i shoppingkorgen utan tvekan slank en sån ner! Jättenöjd med inköpen och de gjorde måndagen redan mycket bättre! Müslit älskade Hilda och padden ser jag fram emot att testa, men de får bli på den nya sadeln :)
 

Eksemtäcken

Hilda är somsagt eksemhäst och går från mars till i mitten av höst med eksemtäcke. De hon reagerar mest på är solen och så fort solen börjar värma åker täcket på. Det är väldigt synd då Hilda älskar att sola, men det finns tyvärr inget att göra. Då börjar rutinerna med smörjning för att hålla allt mjukt så hon inte börjar klia sig, huvor ska köpas och så vidare. Eksemtäcken finns det en del varianter på men de jag tänkte tipsa om av båda mina egna erfarenheter och det jag läst är Boett, Hööks och granngården. Enjoy!
 
När vi köpte Hilda har jag för mig att vi fick med oss ett täcke ifrån boett och jag minns inte så mycket hur det var då hon hade sönder det ganska direkt men utifrån vad jag hört så är det väldigt bra. Ett stall jag stod på så fanns det eksemhästar varav en hade just ett täcke ifrån boett och jag tycker tyget känns ganska tjockt men inte så det blir varmt utan ordenligt skyddande. Slitstarkt är det dessutom!
 
Varje sommar köper vi ett eksemtäcke ifrån hööks som jag tycker är ganska bra! Om man täcker Hilda tidigt och hon inte hinner utveckla någon jättesvår eksem så är detta täcke väldigt bra. Materialet är tunt men skyddar emot sol och insekter. Vet inte hur det funkar på en häst med svår eksem, men på en med lätt som Hilda har så funkar det bra! Tyvärr är inte materialet så slitstarkt och många gånger har vi fått leta efter delar i hagen för att sy ihop. Tack och lov så har mamma lyckats sy ihop Hildas täcken så det går åt ungefär ett per sommar.
 
Höökstäcket.
 
Granngårdens täcke är det vi testar just nu. Egentligen var det ett reservtäcke till förra sommaren men det kom aldrig till användning så nu är det täcket Hilda går med just nu. Hon har bara haft det i ungefär 2 veckor så jag vet inte hur det kommer klara av sommarsolen men hitils går det bra. Detta täcket blir det vi använder i försommar/sensommaren då det inte är så varmt men täcke fortfarande behövs. När det börjar bli varmare så ska vi skicka hem ett eksemtäcke ifrån hööks då det funkar bra för Hilda.
 
Huvor kör vi alltid från hööks och jag älskar dem! De vi använder har hals och ett spänne man fäster i eksemtäcket vid manken. Ett stort plus är även att nätet som är vid ansiktet inte är tajt utan på hööksluvorna är de stora och luftiga, Hilda ser ut som en liten alien i sin! ;)
 
How fancy! ;)

Önskesaker

Just nu när sadeln är köpt efter ett bra tags sparande så är jag nu pank. Iallafall tills slutet av April då jag får min månadspeng och då när den kommer så finns det några andra måsten jag känner att jag behöver köpa. Det är en vojlock för islandshästsadlar och såklart ska den vara i turkos (hehe) och den enda jag hittat är ifrån Mias som kostar cirka 500kr. Jag tycker det är väldigt mycket för en vojlock men tyvärr har jag inte hittat någon annan så blir nog denna jag köper. Sedan ett par sprenger stigbyglar. Anledningen till dem är för att jag känner att jag inte trivs med "vanliga" stigbyglar, däremot efter ett ridpass i sprenger = kär.
 
Jag älskar de stigbyglarna och länge velat äga ett par men inte hittat de varianter jag ville förrän ett tag sedan och de är system 4, anledningen är att de är vridna som islandshäststigbyglar vilket enligt mig ger ett bättre skänkelläge rent ut sagt. Sist är det en gelpadd ifrån topreiter. Dels för att det är antiglid samt att det är skönt att ibland bara kunna skippa vojlock/schabrak men ändå ha någonting emellan hästens rygg och sadeln. Jisses vad dyrt det är att ha häst, men man lär sig att samla pengar! ;)
 

Söndagstur

14 mars 2015


Våra husdjur

Förutom Hilda så har vi även tre stycken andra djur, 2 katter och en hund. Vår vovvsing heter Ebba och är en wachtelhund på snart 8år. Henne har vi ägt sedan hon var 1 år och har varit jakthund några år men har på senare tiden tappat intresset och istället gått över till jobbet som stallhund och pensionär! Ebba är en helt underbar hund och är alltid glad och snäll emot alla. Hon är en liten gottegris på några kilo för mycket och därav smeknamen - korven och tjockis ;)
 
Ebba sommaren 2013
 
Sen har vi även 2 kissemissar, Pompe och Snus-Hane. Pompe har vi ägt sedan juni 2014 och är en 11 månader gammal skogkatt. Han är en busig kille med attityd och kan vara på ett jäkla bushumör ibland och då lever ens fötter illa haha! Pompe går runt och äger med uppfattningen att han är störst och bäst av alla och han och Ebba bokstavligen älskar varandra.
 
Pompe och jag Augusti 2014. 
 
Sen lilla Snusis, som är en 15 veckor (tror jag) och av rasen Main Coon. Han är vårat senaste tillskott och har endast bott hos oss i cirka 2 veckor. Snusis är en väldigt framåt katt som gör saker först och tänker sen. Han ska alltid vara med och jämt ligga i knät, vilket kan vara lite jobbigt när man till exempel sitter och kollar på mobilen då man inte ens hinner låsa upp telefon innan det ligger en spinnande hårboll i knäet ;)
 
SnusHane hos förra ägaren.

Svar från frågestunden #2

Vad tänkte du på när du skaffade en häst?
När ridskole kostnaderna började bli lika mycket som egen häst så bestämde vi att nu är det dags. Att skaffa egen häst är något som vi pratat om länge men inte blivit av.

Vad är ditt bästa hästminne 2014?
Svår fråga... Allt tillsammans med Hilda är mitt bästa hästminne <3

Vad är ditt värsta hästminne 2014?
De två gånger hon blev skadad.. :(

Vem har du tränat för?
Ann-Marie Röst och min bästa vän, Bella!

Hur har du utvecklats som ryttare 2014?
Jag tycker min sits har blivit mer stabil och mjukare.

Hur har dina hästar utvecklats?
Hilda och jag har fått starkare band och jag tycker hon har fått mer muskler och bättre kondition.

Vilken häst har varit bäst under året?
Nappe kunde jag inte rida så Hilda är det. Min ögonsten med ett hjärta och kämparglöd av guld <3

Vad testade du på Hilda när du provred henne? Vilka frågor ställde du till försäljaren när du skulle provrida?
Hilda provred vi endast 20 minuter på en kort väg. Hon hade dessutom inga skor så hon var lite ömfotad därför skrittade vi endast. De vi testade var hur hon var i lydighet, vilka skolor hon kunde osv. Men vi litade på Hildas förra ägare och visst kanske det inte var så jättesmart att köpa en häst på en timme, men ibland får man chansa och se hur bra det blev! :)
 

Svar från frågestunden #1

Vad tycker du är det bästa med islandshästar?
Deras temperament och gångarterna. Att rida islandshäst är underbart och något man måste uppleva för att förstår hur underbara varelser de är.

Vad vill du arbeta med i framtiden?
Jag vill antingen bli veterinär eller islandshästtränare/hippolog. Sen på sidan av ha eget fotoföretag! :)

Vilken färg är din favoritfärg på hästar?
Skimmel och en ljusare nyans av gråskimmel.
 
Hur länge har du haft Hilda?
Sedan 1 Maj 2013 vilket är ett år och 10 månader!
 
Hur gammal är hon?
20 år!

Hur högt har du hoppat med henne?
Vi har hoppat 70cm som högst!

Har du ridit på ridskola, isåfall hur länge?
Jag har ridit på ridskola i cirka 8 år.

Hur länge har du haft din blogg?
Sedan februari 2013.

Hur gammal är du?
Jag är 14 år, fyller 15 i juni.
 
   
 

Tycker du det är svårt i skolan?
Matten tycker jag är lite svår. Annars tycker jag det är ganska roligt faktiskt!

Är någon av dina föräldrar hästintresserade?
Båda två!

Har någon av dom ridit Hilda?
Japp båda av de!

Vad är dina bästa tips för att få en så bra, framgångsrik blogg som din? Älskar din blogg!! ❤️
Åh tack så superduper jättemycket <3 Jag har inte gjort något speciellt vad jag vet haha, utan bara kört mitt race och bloggat för jag älskar att skriva!
 
Hur stor är Hilda i mkh?
132 cm.

Hur lång är du?
Jag är 170cm.
 
Hur mycket väger Hilda?
Hilda väger runt 350-360kg.
 

Hur mycket väger du?
Jag har ingen aning faktiskt haha!

Tränar du utöver ridningen?
Nej det gör jag inte! :)

Har du ditt stall hemma eller inackorderar du Hilda?
Vi inackoderar!
 
Hur många gånger har du ramlat av?
Minst 30 gånger. Dock bara på shettisar samt två på Hildan!
 
När började du rida?
Jag började vid kanske 4-5 års ålder med skogspromenader. Sen började jag något år senare på ridskola och på den vägen är det.

Vilka bloggar läser du?
Jag läser maricalindbeerg.blogg.se, paulinas.se, malinsjolander.se, ponnytideer.blogg.se, ztreliin.se, nellieberntsson.se, justjumping.horseworld.se, teamiceland.blogg.se, ponnysanning.se, isbitarna.se, nouw.com/josefinedahliin, divorceyourhorse.se, jlandgrens.se och jmdressyr.se

Hur ofta läser du dom?
Minst 2-3 gånger om dagen. Älskar att läsa bloggar :)
 

Underbara helg

Veckans bästa dag nudå... Fredaaag! Så himla skönt det ska bli och varenda minut ska spenderas i stallet! Hilda fick vila idag och så rider vi ut i morgon och då ska jag verkligen rida igenom henne ordentligt. Målet är att få henne mjuk som smör och med en lätt kontakt samt kvick för skänkeln. Ser fram emot turen, är verkligen ridsugen nu haha! :) Min dag har iallafall varit väldigt lugn och skön, gick till 15 i skolan idag vilket är dock ett minus att det är så sent men som tur det har vi väldigt roliga lektioner så de har gått bra! På idrotten dessutom så hade vi gymnastik och jag skulle för första gången försöka mig på en volt så jag hoppade från en plint, landa på studsmattan och lyckades till landningen. Lyckades på något underligt sätt ramla av mattan och jisses vad roligt det måste ha sett ut haha! Jag håller mig till hästarna ;)
 
Hoppas ni får en toppen helg! Kom ihåg att idag är sista dagen att ställa frågor till frågestunden som ni hittar HÄR då svaren kommer i morgon! :)
 
 

Nu är våren här

Nu är verkligen våren här! Solen står högt på himlen och mörkt blir det först vid 19.00 samt har jag sett ett riktigt vårtecken - maskrosor! Det och en uteritt är det inte mycket som slår. Tränade inget speciellt idag utan bara en enkel repition på gårdagens ridpass. Hade tänkt att inte galoppera idag men som alltid så är Hilda piggast just de gångerna och ja, tar saken i egna händer eller hovar kanske de heter? ;)
 

Ebba ostbågar sig

Hittade några bilder ifrån sommaren 2013 på min hund Ebba. Hon fick ta ett svalkande dopp och så efteråt så kör hon som alltid sin rutin som vi tycker ser ut som en brun ostbåge (därav rubriken) när hon springer runt sittandes på rumpan och gnider sig emot allting. Himla söt är hon alltså! <3
 
 

Min bästa vän

Att sälja Hilda är något jag ALDRIG skulle ens få tanken att göra. Den där vita saken med en helsikes attityd och den mest underbara personligheten jag mött är min bästa vän. Jag visste inte att hon var den hon var när vi provred, då hon var snäll som ett lamm - men när vi hade köpt henne märkte vi att vi köpt en ferrari som hade åsikter om allt och alla. Hon har sina "traditoner" som är att vända, och då är de inte bara att stanna och vända tillbaka henne utan hon verkligen vänder och går. För att förhindra det så mycket som möjligt gäller det att vara ett steg framför henne och hela tiden rida henne så hon får något annat att tänka på. Något annat är stanna, då stänger hon bara av och backar. Det blandat med vändningarna är något hon upprepar när man har ridit emot stallet och sedan ska vända igen och rida iväg, då tycker hon att nej du nu är ridpasset slut och bara stänger av.
 
Det är det jag gärna skulle vilja ändra på, jag skulle önska att hon var mer lättriden men på ett sätt ändå inte då man lär sig väldigt mycket på henne. Man kan aldrig åka häst, utan hon är smart och utnyttjar varenda sekund hon kan ta över. Det är det som skapar hennes personlighet, det som gör att jag älskar henne. Hon är inte som en häst för mig, utan som en familjemedlem. Första halvåret med henne var inte enkelt, som jag nämnt tidigare så var vi nära på att sälja henne. Men jag gav inte upp, utan bara tillbringade så mycket tid tillsammans som möjligt och bara myste vilket stärke vårat band.
 
Igår efter jag ridit så stod jag i hagen en stund och gosade, så kom Brydja nära som egentligen är Hildas bästa kompis men så fort Brydja kom nära så vart Hilda skitsur och högg i luften - sen tillbaka till kliandet hon gav mig. Då insåg jag, hur starkt band vi faktiskt skapat till varandra. Hon valde sin människa framför sin hästbästis, vilket gjorde mig så glad att Hilda just valde mig. Hilda kommer vara min häst enda tills hennes sista dag. Hennes välmående och livsglädje går före allt annat. Så länge hon har njutning av livet får hon strosa runt som en sur tant i hagen, vilket hon kommer göra i många år! ;)
 

11 mars 2015

Direkt efter skolan vart det raka vägen till stallet för att hinna rida Hilda! Planen var ett pass på banan och se så allt sitter och att hon är lösgjord. Jag red igenom henne och blandade in massa övningar för att få henne uppmärksam på mig och vara med hela tiden. När jag skulle börja trava så var det ganska springit i början och då försökt jag samla ihop henne, sedan öka och så vidare - vilket faktiskt gav resultat! När jag skulle göra en galoppfattning så vart det istället en snabbare trav och hon snubblade till och sjönk ner med hovarna, var jätteläskigt då hon verkligen tappade balansen så när jag fick stopp på henne satt jag av och ledde upp till vägen och kollade så hon gick rent vilket hon som tur det gjorde. Så jag tog beslutet att fortsätta rida på vägen istället.
 
Eftersom snön är borta så går det inte att rida i snabbare gångarter på vägen så jag jobbade mycket skritt och även töltövergångar. Nu börjar det faktiskt kännas att vi tränar tölten, styrkan blir bara bättre och bättre! Vissa gånger så gick hon rent och faktiskt höll i den ett tag, åtminstonde 10-20 meter. Så himla glad att det börjar ge resultat! Kan även berätta att sadeln jag skrev om i tidigare inlägg, Eques Pad, nu är betalad och påväg hem. Så grymt kul och den är beräknad att komma någon gång nästa vecka! :)
 
 

Eques Pad

Igår när jag var inne på emmishoppen och kikade så kom denna sadel upp, en bomlös av märket Eques Pad. Den såg väldigt skön ut så jag googlade lite på den och läste väldigt mycket bra saker. När jag har samlat ihop pengar så ska jag ha denna på prov och sedan en tölthestar för att avgöra vilken som passar oss bäst. Denna är även billigare än tölthestars sadel så det är ju även ett plus i kanten! Har ni någon erfarenhet av just en Eques? och i sådanafall - för och nackdelar med den? :)
 

Frågestund

Nu tycker jag det är dags för en frågestund! Bomba med frågor som har med allt emellan himmel och gjord att göra så svarar jag i ett eget inlägg i helgen. Ös på med kommentarer nu, ska bli jätteroligt att läsa och svara på era frågor! :)Tisdag eftermiddag

Hejsan på er! Först måste jag säga sorry för bloggen stått tom idag, anledningen efter att igår så var jag så trött och mådde inte helt hundra så jag orkade inte starta upp datan och skriva tidsinställda. Fick en kommenter att de var ett tag sedan jag skrev och min telefon hängde upp sig så jag hann inte läsa den utan den bara försvann, så du som skrev den får gärna skriva kommentaren igen om det var något speciellt du ville! :)
 
Min dag idag har iallafall varit ganska bra. Slutade 15.00 idag vilket är min senaste dag och den har faktiskt gått ganska fort också. Har tagit det ganska lugnt idag och mestadels lämnat in texter jag skrivit klart. När jag skulle hem så var det verkligen orkanvindar så jag bokstavligen nästan flög iväg, fick greppa tag ett staket under tiden jag väntade på skolbussen haha! Nu är jag iallafall hemma och precis badat, så nu blir det vila och vid 18-19.00 blir det upp till Hilda och borsta henne. Nej nu ska jag börja skriva lite inlägg tills i morgon och mysa, ha de bra! :)
 
 
Två bilder ifrån gårdagens uteritt. Ser ut som jag rider en elefant nästan haha! Solen kan ge konstiga skuggor ibland ;)

Två timmar i sommarvärmen

Idag var jag och Hilda väldigt svettiga och varma efter dagens uteritt i sommarvärmen så istället för att gå hem direkt så skrittade vi iväg till en sjö i närheten där Hilda fick ta en drickpaus och doppa hovarna. Är andra gången någonsin under tiden vi ägt henne som hon "badar" och det är något jag tror hon gillar. Hon går bara rätt ut och ställer sig och leker med vattnet och emellanåt står och njuter av solen. Sammanlagt var vi nog ute i två timmar idag vilket var så himla mysigt och något vi måste göra fler gånger, självklart klickades det en hel del bilder under Hildas lilla badpaus! ;)
 

En töltande islandshäst

Igår kväll så blev jag klar med en islandshäst jag målat av på datan tillsammans med ritplatta och för att vara nästan första gången så är jag ganska nöjd faktiskt! Jag lekte lite med skuggningar och målade på ett mer avancerat sätt än vad jag brukar så tror jag kommer fortsätta träna vidare på den tekniken, då det var väldigt roligt! :)

En vårig söndag

En solig söndag med sommarvärme spenderas bäst på hästryggen! Vid lunch bar det upp till Hilda där jag först av allt checkade det nya såret som blivit en skorpa och hon besvärades inte av det så vart en lugn tur barbacka ute i skogen. Hade egentligen tänkt att bara skritta, men jag lyckades inte hålla in henne så jag gav upp och så joggade vi hela turen. Hon var ganska springig i början men när hon började slappna av så vart det mycket trevligare, både för henne och mig. Man märkte verkligen hur hon arbetade igenom hela kroppen och det var en härlig känsla, så tänkte att varje söndag så blir som ett bra avslut på veckan en barbacka jogging tur ute i skogen. Då får hon verkligen jobba igenom hela kroppen och dessutom helt avslappnat.
 
Idag var även årets premiärdag för eksemtäcke vilket Hilda hade helt andra åsikter om. När hon såg täcket såg man hur hon tänkte nejnejnejnej.... och hon försökte smita haha. När täcket väl var på så tror jag hon tyckte det var ganska skönt att få slippa alla flygfän. Just nu har vi ett täcke från granngården som vi testar för första gången, så vi får se hur det fungerar! Dock så ska vi ändå skicka hem ett ifrån hööks då de är de som hon alltid haft under tiden vi ägt henne och skyddat ganska bra!
 

High Jump Revolution

Här om dagen när jag satt och kollade på psofswedens instagram så snubblade jag över några bilder på islandshästar som hade deras High Jump Revolution på sig. Jag blev positivt överraskad hur snyggt det faktiskt är! Stilen på nosgrimman är ju lite speciell men jag gillar de, det är som en blandning mellan remont och en vanlig engelsk. Två flugor i en smäll, fast i hästvärlden blir det två nosgrimmor i en smäll! ;) Priset är ju dock ganska högt och ligger på 2300kr och blir därför 600kr högre än de jag köpte mitt Hekla Revolution för så det får mig att tveka, 2300 är ganska mycket för ett träns men de kanske är värt det?
 
Jag har det här på span och så får jag hoppas att det inom en framtid blir mitt, men just nu ligger det på sista prioritet. Vad tycker ni om High Jump, tror ni Hilda skulle klä sig i det? :)
 

Ett nytt sår

Idag när jag hämtade in Hilda så hittade jag på insidan av frambenet ett blodigt, färskt sår. Hon är i brunst just nu så misstänker att hon vart i fight med de andra stoet om ett höstrå eller något... De var inget allvarligt sår utan bara ytligt och såg värre ut än var det var så är nog ingen fara. Jag sköljde av det med en hel kanna vatten för att ta bort leran sedan spruta lite sårtvätt i det och så fick hon vila idag vilket ändå var planen. Tror det blir vila imorgon med eller en skrittur i skogen, det beror på hur det läkt under natten.
 
Hilda när hon brunstar är rent ut sagt ett h*lvete. Hon är på ren svenska hemsk. Hon ska bara bråka hela tiden och kan dra igång ett slagsmål om en annan häst får ett gram mer hö än henne. Kommer ihåg förra året då hon gick med en lite större flock, bland annat två stycken unghästar. Som en chock men ändå inte fick vi höra när vi kom till stallet den dagen att en person sett Hilda stå och sparka en av unghästarna med frambenen som låg och sov. Lilla Hilda alltså, mitt lilla sto till monster... det är en av anledningarna till att nu under brunsten så får hon gå i egen hage ett tag!
 

Vintermästerskapen
2,5 timmars ridtid

Hejsan! Måste först säga sorry för ingen uppdatering idag, hann nämligen inte skriva tidsinställda igår. Men som ni säkert läst i tidigare inlägg så hade jag friluftsdag idag med skolan så vi åkte och red islandshäst! Jag fick en svart jättefin som hette Tritla som är en väldigt framåt och lite svårtöltad häst. Vi fick börja med att värma upp på volten och testa alla gångarter då ridläraren ville se hur man red då ungefär hälften red för första gången. När allt det var klart så fick vi rida ut en timme i skogen vilket var jättemysigt! I början så var tölten lite travaktig men när jag hittade knapparna så vart den jättefin och hon bara rann på. Hon var väldigt rolig att rida och jag lekte lite med alla tempon i tölt och måste säga att helsike vad hon var duktig på den ökade, det gick undan och var en härlig känsla. 

Väl tillbaka i stallet så hämtade pappa mig och släppte mig hos Hilda som fick rida ut idag. Var så himla trött efter ridturen så hon fick gå en lugn tur i skogen vilket uppskattades, en och en annan backutspark körde hon! ;)Från idagGalna katter

Hej! som ni tidigare inlägg såg så har vi köpt en till katt, rasen är Main Coon och han heter Snushane (fråga inte varför för det var pappas ide hahah....). Igår när vi släppte ihop han med pappas andra katt och våran hund så var Ebba lite för på så Snushane råkade kissa ner soffan, inte lätt att vara kattunge och få besök av en överlycklig wachteltant! ;) Inte nog med det, när mamma lagade en jättegod chili concarne så skulle Snushane bestämt ner och smaka när vi satt i soffan och åt. Kaos med andra ord! Han är verkligen tuff och framåt vilket är väldigt roligt, han är överrallt och inte rädd för någonting! :) Den orange katten är då Snushane och den andra är Pompe, fast det är en väldigt gammal bild men han är så fin på den!
 
 

Halvvägs på veckan

Halvvägs igenom veckan nudå, och de dagar som är kvar blir väldigt lugna. korta och dessutom roliga så ska bli kul! Om en halvtimme ungefär blir det upp till Hilda och kvällsfodra, hon har fått bara vila idag och bara vara häst. I morgon går jag till 12 och sedan direkt till tandläkaren då jag fått väldigt ont i en tand. När de är fixat blir det till Hilda och rida henne i ljuset, funderar på ut i skogen nu då det var ett tag sedan. Något jag har börjat träna upp lite mer nu är att verkligen slappna av när jag rider, inte en enda muskel ska vara spänd. Förut när jag ridit har jag omedvetet spänt ljumskarna och knäna lite för att jag har inbillat mig att jag får bättre balans men igår så verkligen tänkte jag på att slappna av och jag tror att de är den enkla anledningen till att Hilda gick så bra faktiskt! Så nu gäller det bara att påminna mig själv!
 
På fredag så är det skola i stallet! ;) Vi har friluftsdag och då kan man bland annat välja åka och rida islandshäst på ett stall där jag faktiskt ridit ett tag och såklart valde jag det. En och en halvtimmes uteritt i alla gångarter, så kul och hoppas jag får en riktigt pigg och töltglad häst. Eftersom jag "töltsätter" Hilda så är det bra om jag rider en duktig tölthäst så jag får en riktig känsla hur det ska kännas så har jag som en mall till Hilda töltningen! :)
 

Fluffiga hovskägg

På sommaren tycker jag personligen att det är väldigt snyggt med välvårdade hovskägg. Haha det kanske låter lite märkligt, men ett tvättat och mjukt hovskägg är väldigt fint. Speciellt när de fladdrar i vinden! ;) Tänkte ta och dela mig av lite snabba tips för att hålla hovskägget rent och fluffigt, väldigt enkla steg faktiskt.
 
Först är det schamponering sen låt det torka. Hur man torkar de är valfritt, om man väljer att låta de självtorka eller använder hårfön etc. Efteråt borstar jag igenom det och dränker ner det i pälsglans, sen borsta igen. Cirka 10 minuter senare när det har torkat in så både glänser det, tovar sig inte och dessutom fastnar ingen lös smuts. Det är en rutin jag gör på Hilda när det inte är lerigt ute, för då sköljer jag endast hovarna och sedan låter de vara. Ett tips som du kan ha både i manen, svansen eller vart du nu vill är en gele som heter Cowboy Magic. Superbra och min favorit!
 
 

Favorithingstar

Hæringur frá Litla-Kambi
Den här hingsten alltså, WOW. Han är skimmel och hejdundrandes fin alltså! Dessutom har han även fått ett föl tillsammans med Hilda, lilla Vorboði fra Hrafnkelsstöðum! Så den här hingsten är min absoluta favorit hingst, ska jag någon gång ta föl på en häst i framtiden så blir det Hæringur som får bli pappan!
 
BILDKÄLLA
 
Sigur frá Hólabaki
Fyrgångare med en väldigt unik färg och otroliga gångarter. Hittade han för bara några dagar sedan och har helt kärat ner mig, så himla fin.
 
BILDKÄLLA 
 
Illingur frá Tóftum
Rödskäck och femgångare och som med de andra hingstarna, otroliga gångarter. Hans pass är något som jag får rysningar av att se, så härlig och jäklar vad det går!
 
BILDKÄLLA

Avslappnad Hilda

Idag fick Hilda gå en tur på ängen och herregud vad hon kändes fin! Redan i skritten var hon kvick och framåt, dock ville hon inte söka sig neråt i början men efter lite serpentiner och åttor så kom formen automatiskt. Körde samma i traven där hon kändes likadant och väldigt avslappnad. Det var inte den springiga Hilda utan den mer avslappnade så hon var jättetrevlig att rida. 

La även in lite galopp också, första fattningen bara flög hon fram och var rund och fin. Märktes att hon tappat lite kondis då hon bara orkade ett varv innan hon bröt av. Körde så några gånger i varje varv och travade sedan av henne innan vi skrittade hem. Stolt matte! :)


En till kompisSportlovet över för denna gång

Hej på er och godmorgon! Då var det måndag igen och tråkigt nog är lovet över och det är dags för skola igen, jobbigt men för varje dag är man närmre sommarlovet så om man ser det så blir man taggad! ;) Klockan 09.00 börjar jag idag och har en väldigt lugn dag med roliga lektioner och så slutar jag vid 13.30 så jag är hemma runt 14.00 och då blir det vila en stund och byta om innan det blir iväg igen fast till stallet. Ska försöka rida innan mörkret kommer och det blir eventuellt på åkern igen som har blivit nya favvostället, annars får det bli i hagen. Hoppas ni får en bra dag! :)
 
 

1 mars 2015

Idag runt lunch var vi uppe hos Hilda och så efter lite borstning sadlade vi på och begav oss ner emot åkern för en liten tur. Hon var i början ganska stel och tog inte skänklen direkt så jag började direkt rida lite lösgörande och tempoväxlingar för att få henne mer kvick, vilket gav resultat väldigt fort. Jag försökte så henne att söka sig mer framåt ner, vilket hon motsträvade lite i början och ville helst gå med huvudet i vädret. In på en liten volt och överböja för att lossa spärren och tillslut släppte den och hon började släppa efter med en bra undertramp.
 
La även in några varvs trav idag vilket var lite vingligt i början såklart, så jag red mycket yttertygel och innerskänkel för att stabilisera upp henne och när hon kom in i takten så kunde jag släppa mer och mer. När jag skulle öka lite så hade dock Hilda bestämt sig för att ta några steg i galopp innan hon självmant saktade ner haha, bushäst! Jag hade iallafall en bra känsla hela passet och det blir ett bra avslut på sportlovet också! :)
 

Mia RS Vojlock

Något jag fått upp ögonen för på senare tiden, är vojlocks. Jag har förut tyckt det inte alls var fint och schabrak var det enda alternativet för mig, men nu har jag helt ändrat sida och börjar gilla det mer och mer. Till och med så mycket att jag letat igenom hela förrådet efter de två jag har och just nu sitter mitt marinblåa med röda och vita kanter så fint under sadeln. Hildas rygg är ganska kort och hon drunknar i schabraken som passar hennes sadel så de har blivit så himla klumpigt och dessutom blir hon så svettig av det, så jag har som ni säkert sätt ridit med endast fårskinnspadd och skippat schabraket. Dock när Hilda nu har gått ner i vikt så sitter sadeln bättre utan padden än med, så just nu ligger den på hyllan och en vojlock har fått ta platsen.
 
Mia RS vojlocks är väldigt fina och stilrena enligt mig, de känns som en bra kvalité och att det finns så många färger är ett stort plus. Jag har när jag har samlat på mig lite mer cash, bestämt mig för att ett turkost och ett rosa ska bli mitt som jag sedan ska göra outfits av. Det enda minuset med det dock är priset, 525kr för en vojlock känns väldigt mycket... Vad rider ni med? Vojlock, schabrak, padd eller ingenting? :)
 
 

Och så var det vår

Då var vintern för denna gång över och tack och lov så var den inte alls så kall som den brukar vara! De var några dagar som var riktigt kyliga, men med bra kläder så överlever man de lika bra som alla andra dagar. Nu är det iallafall över och det är första mars = VÅR! Så underbart att det bara blir varmare och varmare nu, snart hoppas jag att overallen kan slängas in i garderoben och istället bytas ut emot ridbyxor och vårtröjor. Åh det ska bli så härligt, så himla taggad på sommaren är jag och kunna rida mer igen.
 
Min dag idag blir vid lunch direkt till stallet och rida Hilda på åkern igen. Ska lösgöra henne ordentligt så hon lossnar i sidorna, speciellt vänster där hon spänner sig och stretar emot. Kameran hänger även med och mamma ska fota, så hoppas ni tycker det blir kul med lite nya foton! :) Nu får vi bara hoppas att vädret är på vår sida, sol skulle sitta perfekt!
 
Hoppas vädret är lika fint som det var när kortet över togs! :)