Hur ska ett hackamore sitta?

Hackamore, ett bettlöst alternativ med hävstång. När man ska passa in ett hackamore är det väldigt viktigt att man har satt det rätt, sitter det för långt ner där kan det vid ett hårt tygeltag tyvärr bruta nosbenet. Många tror att hästens nosrygg fortsätter huvudet ner, men det gör den inte. Någon centimeter nedanför ganachen smalnar det av och där börjar hästens nosrygg som är väldigt känslig och är som man kan se, väldigt enkel att bryta av. På bilden nedanför är mina fingrar där det smalnar av och på den lilla bilden i det vänstra hörnet ser man hur hästens skelett ser ut.
 
 
När man passar in ett hackamore är det väldigt viktigt att man vet hur hästens skelett runt ansiktet ser ut och vad nosbenet börjar. Man känner väldigt tydligt genom att dra fingrarna längs hästens nosrygg när nosbenet börjar och ungefär 2-3 centimeter ovanför där nosbenet börjar ska man sätta hackamoret. Man får testa sig fram och ställa sig bredvid hästen och ta ett tygeltag för att kunna känna och se vart trycket hamnar och där med se om det kanske behöver flyttas upp eller ner ett hål.
 
Här ser ni i profil hur ett hackamore ska sitta. Jag hade kunnat flytta ner det 1-2 hål utan att det hamnar på nosryggen, men jag väljer att ha någon centimeter till godo för att vara på den säkra sidan.

Outfits i mängder

Något jag verkligen tycker är kul och någonting jag aldrig tröttnar på, är att göra olika ridoutfits till mig och Hilda. Jag kan sitta i flera timmar och snoka igenom varenda hästshop jag hittar och när jag hittat de bootsen med den perfekta färgen, googla ytterligare ett antal timmar för att matcha med en tröja i samma färg. Det är så kul och det positiva med att jag har skimmel är att de klär i nästan allt. Just nu har jag två outfits, en cerise rosa och en ljusblå men jag känner för att det är alltid kul att ha lite fler, man kan ju aldrig ha för många! Just nu lockar en lite mörkare kornblå, då hon ser väldigt bra och sportig ut i den färgen. Jag har redan hittat ett par boots i den färgen jag önskar och nu är det bara att leta fram en snygg matchande tröja. Vad tror ni för färg skulle klä oss? :)
 
Våran ljusblåa outfit.

På tur i skogen


Hilda = matvrak

Visste ni att Hilda äter allt man ger henne? Hon älskar verkligen allt ätbart, förutom bananer. Hon kastar sig över det (likaså allt annat ätbart) men när hon tagit första tuggan utav av bananen så ser man hur besviken hon blir när hon inser vad det är hon äter och i samma sekund vänder hon sig om och surar. Trot eller ej, hon vänder sig om och går haha!
 
Allt annat som går att äta, vilket är allt ifrån vattenmelon, pizza, potatisbullar med mera älskar hon. Så fort det prasslar blir hon helt till sig och tror allt är till henne, samtidigt som hon upprepar varenda trick hon kan för att se extra söt ut. Potatisbullar och sådant får hon inte alls ofta, utan endast ett smakprov någon gång ibland. Mariekex däremot, hon är helt galen i det. Hon får inte nog och skulle kunna utan problem dra i sig några paket och fortfarande vilja ha mer. Är era hästar lika matglada och är det någonting speciellt de älskar och avskyr? :)
 

Hildigunnur


GuldstjärnaEn vända på hööks

Idag vart det en liten tripp till hööks! Hade tänkt att bara köpa saker till mig då det är jag som är i störst behov av nya ridkläder, vilket resulterade i två nya ridbyxor - Ett par blåa camouflage och ett par knäskodda svarta. Hade egentligen kollat på ett par svarta helskodda men de satt inte alls bra på mig tyvärr, men knäskodda fungerar det med! Sen så köpte jag lite nytt till Hilda hehe, även fast det inte riktigt var planen så är det ju klart min lilla pärla ska få nytt. Köpte ett par rosa neoprenboots, ett schampo ifrån cowboy magic (rekommenderar verkligen deras produkter) och även ett novabett. Red Hilda på ett novabett när vi precis köpt henne, men tyvärr var det lite för stort och därför tuggade hon upp kanter på det och har länge tänkt köpa ett nytt men det hade inte riktigt kommit till kritan. Stod ett bra tag och funderade på om jag skulle köpa det eller inte, då priset ändå ligger på 350 kronor men tillslut orkade jag inte fundera mer och bara la det i korgen och betalade innan jag skulle ångra mig. Jag älskar att handla hästsaker men är väldigt snål av mig och hatar att se summan med pengar sjunka, men ibland får man köpa först och tänka sen ;)
 

Topreiter VM 2015

Kikade in en sväng på topreiter och såg denna pikétröja som är från deras VM 2015 kollektion och jag fastnade direkt, så himla snygg och stilren. Kärlek vid första ögonkastet haha! Priset ligger på 250 kronor vilket jag tycker är ett väldigt bra pris för en såpass snygg tröja och jag har planer på att inom en framtid skicka hem två utav dem, en till vardags och en till stallet. Den finns i tre färger och det är helsvart som är på bilden, svart och vitt eller rött och vitt. Tröjan finns att köpa HÄR.
 

Personer som samlar på hästar

Något jag verkligen inte gillar och tycker är synd, är när personer samlar på hästar. Jag har både stått och varit i stall där personer har flertalet hästar, allt från unghästar till äldre som bara står. De rider någon gång ibland och hästarna är omusklade och tjocka vilket verkligen inte är bra för dem, som man förstår. Hästarna i det vilda går ju dygnet runt i stora flockar och i dagens läge är det ju ryttarens/ägarens skyldighet att ge hästen den motion den behöver för att kunna motsvara hästens naturliga miljö och levnadssätt. Sen finns det ju hästar som av olika anledningar inte får gå så ansträngande och det har jag full förståelse för! Men att man köper på sig ett gäng hästar som man ställer i en liten hage och ger massa hö, borstar och rider någon gång ibland tror jag inte hästarna mår särskilt bra utav.
 
Om man väljer att ta det stora ansvaret att köpa häst tycker jag man ska tänka en gång extra om man har möjlighet och råd att ge hästen det den behöver, om man har tid att motionera den och ta hand om den. Hur ser ni angående detta? Ni får gärna dela med er utav era åsikter men kom ihåg att hålla en trevlig ton i kommentarsfältet! :)
 

En tur med en glad Hilda

Idag så vart det en härlig tur i skogen! Hilda hade en väldigt fin bjudning i alla gångarter och sökte sig framåt ner. Hon kan lätt hänga sig lite i handen och vilja att jag ska bära upp henne, vilket inte är så enkelt för mig att bära upp 350kg häst ;) Men idag bar hon upp sig själv och hade ett mjukt stöd. Tölten var även jättefin, hon har verkligen hittat gångarten nu och tycker det är kul. Hon vet när jag börjar förbreda henne inför tölten och hon väntar spänt på att hon ska få dundra iväg, och så fort hon känner att jag börjar krama med skänkeln gör hon ett litet språng och gasar iväg! Min lilla tokstålle haha.
 

Crackeled Rock

Nu har jag bestämt mig för vilket träns jag ska köpa! Valet föll på ett med Crackeled Rock vilket är krossade swarkowski stenar vilket jag tror kommer passa Hilda perfekt. Modellen blir engelsk nosgrimma med tillhörande huvudlag, där pannbandet också är med Crackeled Rock. Har dock inte hittat en svensk återförsäljare ännu åt det så har jag har mejlat en butik och frågat om de har möjlighet att beställa hem. Vet dock inte vad hela paketet kommer kosta, får hoppas det inte blir allt för mycket men ska man vara fin får man lida pin och i detta fall är det plånboken det är synd om! ;)
 

Fotografering i kvällsol


Maskrosglad häst

Något jag märkt de senaste dagarna är att Hilda verkligen älskar maskrosor. Hon tycker det är så himla gott och när man betar henne dras hon alltid till maskrosorna, hon proppar munnen så full att det bara ramlar ur haha!  


En standrad söndag

Godmorgon! Somnade runt 02 igår eftersom det var ESC, och så himla roligt att sverige vann! Nu är det bara att få reda på vart det kommer hållas i sverige, då vi har planer på att gå. Mamma har lite kontakter så jag hoppas verkligen att vi kan gå, sådan himla upplevelse det skulle vara!
 
Vi ska iallafall åka upp till Hilda om någon timme eller två, då det är så himla varmt nu. Har tänkt rida ut och köra en lösgörande tur, mycket sidvärtsrörelser och att hon har med sig bakdelen. Hilda kan vara lite snål med den emellanåt, så man måste alltid jobba för att få med sig den. Men det är ju egentligen bara bra, då det är nyttigt för ryttaren att få träna på det då det är en såpass viktig sak. Annars händer det inte så mycket annat just nu, vi hörs under dagen :)
 

Mr. Friendly "Pompe"


Sken i grisepass

Idag red jag ut på en väldigt pigg liten Hilda! Så jag enda från uppsittningen börja med lydnadsövningar så hon hela tiden lyssnade på mig och tog mina förhållningar. Jag red fram henne i alla gångarter och lät henne få lunka på i alla tempon så hon skulle använda hela kroppen och efter en ökad galopp vart hon riktigt lösgjord och tölten blev som bäst. Jag tvingade mamma att ta med min kamera ut vilket var ju tur, eftersom hon kändes väldigt fin idag. Dock så drog hon en gång i grisepass men jag satt bara och skrattade, det var en himla konstig gångart som jag hoppas hon inte i smyg tränar! ;)
 

En ormkrock

Idag så red jag och Hilda ut i det fina och varma vädret. Jag ville inte rida för hårt eftersom det var så varmt så jag lät henne få springa av sig lite i alla gångarter. Hon tog verkligen i när vi galopperade, man verkligen kände hur hon saftade och vi båda hade väldigt roligt! Tölten var verkligen underbar idag, hon var väldigt kvick och jag kunde både öka och samla utan att det vart orent och den kändes verkligen flott!
 
På vägen tillbaka så skulle vi köra en sista galopp och det gick bra ända tills jag märkte att vi var en meter från att galoppera över en orm som låg och solade, så jag fick tvärstanna henne vilket vart så hastigt så vi hann ju inte och hon halvt hoppade över den och halva ormen flög upp innan den slingrade till diket. Jag som även har en hemsk ormfobi fick ju panik och kände verkligen hur mitt hjärta slog i 180, men jag skrittade resten av biten hem och fick en chans att få andas och smälta den dramatiska händelsen haha. Ormen hann dock inte bita henne som tur det så vi hade en väldig tur!
 

Bettfakta del 2 - Stångbett

Stångbett är bett som vid ett tygeltag ger hävstångseffekt vilket innebär att bettet upplevs som skarpare. Ju längre skänklar bettet har också desto skarpare blir bettet. Oftast använder man en såkallad kindkedja till som man fäster i bettet och sitter under hästens käke.
 
Pelham är ett bett som ger effekten av både ett bridongbett och kandarstången hos ett kandar. Man kan antingen välja att rida med två tyglar och då varsin tygel i varsin ring för att kunna välja när man vill lägga till hävstången eller rida med en såkallad delta som då är en liten läderrem man fäster i bägge ögglor och sedan tygeln i deltan vilket då vid ett tygeltag ger lite effekt av både "bridongvarianten" och hävstången.
 

 
Kimblewick eller jaktkandar som det också kallas är den snällaste varianten av stångbett och har en stor D-formad ring. Den stora ringen har knappt någon hävstång alls och de två mindre hålen mer. Den understa ringen har mest och den översta mindre.
 

 
Islandsstång är ett stångbett framtaget för islandshästar och något man ofta ser på tävlingar. Bettet är gjort för man ska kunna rida sin häst med minimala hjälper och den fungerar så att när hästen bär sig rätt inverkar inte kedjan och stången.
 
 

 
Westernstångbett är bett som man hör på namnet, används inom westernridning. Betten har oftast långa skänklar och upplevs därför som skarpa, men inom western så rider man mest med vikt och rösthjälper vilket därför gör att man ytterst sällan faktiskt behöver använda bettets skarpa effekt.
 

Hilda bloggar - En dag i hagen

Gnägg på er, Hilda här igen. Tycker det är dags att låta proffset ta över en stund och idag tänkte jag berätta hur en dag i mitt liv ser ut.
 
Det börjar med att mitt nattskift är över, för jag är ledaren och då måste jag ju hålla koll under nätterna och Gladur och Brydja verkar inte ha några planer på att hjälpa till heller... De bara ligger och latar sig i ligghallen :( Iallafall, när nattskiftet är över dröjjer det inte länge tills vi får frulle!! Jag brukar äta jätte långsamt på mornarna och det blir ett problem eftersom Brydja och Gladur äter superduperfort så för att de inte ska dra i sig alla högar måste jag ibland gå fram till de och bara påminna om att de inte ska äta all mat. Om de inte lyssnar får de ett bett på rumpan, men de behöver jag inte göra längre för de har förstått vad de har för kärring och göra med, hehe.
 
Efter frullen när jag är mätt i magen går jag till mitt bajsställe och tömmer på avgaser, sedan går jag iväg till ett ställe där det är mycket lera och sol och lägger mig ner för det är dags för en tupplur. Det börjar med att jag står, sen lägger jag mig ner och poff så ligger jag helt på sidan snarkandes. När jag somnar och börjar snarka, så har faktiskt folk stannat och trott att jag var död men då är det kul att hastigt vakna och skrämma de, de ska inte underskatta pensionärer alltså. Vi kan vi med.
 
Klockan närmar sig två och då är det dags för lunch, då har jag fått min skönhetssömn och är redo för lite käk. Några timmar senare kommer Andrea och då brukar jag alltid komma och hälsa, men hon tror jag gör det för jag är glad att se henne men nej. Jag gör det för ibland har hon godis. Jag kommer jättesöt fram och pussar lite under tiden jag nosar, hittar jag inget vänder jag och drar. Sen får hon motionera :D
 
Dock brukar Andrea alltid få tag på mig och då får hon släpa upp mig, 350 kilos häst uppför en backe till stallet - hehe. När hon några år senare fått upp mig så ser jag den svarta hinken där jag alltid får kraftfoder och den kastar jag mig över och de dagar jag får det före ridningen äter jag som jag inte fått mat innan. Helt plötsligt har jag en sadel på mig och då är det dags att vara sur, för jag vill inte bli sadlad då det kittlar så jag brukar bita i luften men Andrea brukar bara pussa mig och leka med mina öron.
 
Sen på ett ögonblick är vi nere på ridbanan och då är det dags att träna och efteråt blir det massor av godis och sen får jag gå ut i hagen igen och äta middag. Då smörjer jag in mig med salva, även kallat lera och gör mig redo för nattskiftet. 
 
Gnäggisar på er / Hilda
 

Extra fokus på sin sits

Igår när jag red så ansträngde jag mig extra mycket att min sits var bra. När man rider utan någon som håller koll så får man ju uppmärksamma sig själv och verkligen fråga sig - sitter jag rakt och korrekt i sadeln? Är mina händer vinklade uppåt? Igår la jag extra mycket tid på att just checka så jag sitter korrekt och man märker vilken skillnad det blir från att man sitter dåligt till man sitter som man ska. Det är inte bara på mig det märks, utan på Hilda också. Om jag sitter rakt så får ju Hilda lättare att ta ut ut steget vilket hon även fick igår.
 
Vänstersidan som vi båda har lite svårt med, vart bättre. Både jag och Hilda är starkare i det högra varvet vilket har ställt till det lite när jag ska ställa henne till vänster, eftersom jag inte alla gånger sitter rakt i sadeln. Igår fokuserade jag som sagt på att ha en korrekt sits vilket även gjorde att ställningen till vänster vart mycket enklare. Jag ska verkligen fokusera fler och oftare gånger på min sits, så jag verkligen sitter bra och stadigt då de faktiskt gör skillnad.
 

En sväng i skogenBettfakta del 1 - Tränsbett

Tränsbett är den vanligaste sortens bett. De har antingen inga (rakt bett), ett (tvådelat bett) eller två (tredelat bett) brytningar i mitten. Ju fler brytningar = desto skarpare bett. Det anses att bett med fler brytningar ligger bäst i hästens mun, men det är enligt mig indviduellt hur alla hästar är skapta och vad de trivs med. På sidorna av bettet finns det massor av varianter, men om vi ska hålla oss till tränsbett är rörliga ringar, fasta ringar, fullcheek, halvcheek, baucher och D-ringar de vanligaste.
 
Rörliga ringar är det vanligaste man oftast ser. De är som det låter ringar som kan röra sig vilket riskerar att nypa hästen i mungiporna men vissa hästar trivs bättre på rörliga ringar än andra. En eftergift på tyglen känner hästen snabbare på lösa ringar än med fasta.
 

Fasta ringar kallas också ofta för eggbett. Det är som med rörliga ringar men som det låter sitter ringarna fast. Ett bett med fasta ringar kan inte nypa hästen i mungiporna men vissa hästar kan kännas stumma på fasta, men det är självklart indviduellt vad hästen trivs med.
 

D-ringsbett liknar eggbettet men ringarna är formade som ett D, vilket även förhindrar att bettet inte kan röra sig i sidled så mycket. Det är ett bett som ligger still vilket hästar oftast gillar. Att betten ska ge hävstångseffekt finns det mycket åsikter om, men det är lite av en myt.

Fullcheek är ofta ett bett som används på unghästar eller svårsvängda hästar. Bettet har såkallade parenstänger som vid ett tygeltag ger ett tryck på den motsatta kinden så hästen tydligare känner av vilken sida den ska svänga till. Bettets parenstänger förhindrar även att det åker igenom munnen så man kan med fördel rida med bettet utan nosgrimma.

 Halfcheek är en variant av fullcheek men det är bara den undre delen som har parenstänger av den enkla anledningen att de övre parenstängerna inte ska fastna i tränsets delar. Förhindrar även att bettet åker igenom hästens mun, precis som på ett fullcheek.
 
 

 Baucherbett är bett med bettringar formade som ett B. I den övre ringen fäster man sidostyckerna och i den undre tygeln. Det är ett bett för hästar som vill ha ett stilla bett då det ligger helt still. Många tror att det blir hävstångseffekt utav detta men det stämmer inte, det är endast en stabilare variant.
 

Grå och regning söndag

Godmorgon! Söndag idag då, men för mig är det som lördag eftersom jag har studiedag i morgon och därför är ledig. Planerna för idag blir iallafall att Hilda vilar då hon gått några dagar nu och det regnar ute, så ska strax åka upp och ta in henne för torkning och mysa. Funderar också på att ta och ge utrustningen en smörjning då det var ett tag sedan sist fast det tar 2-3 dagar för läderfettet att sjunka in så om jag har otur är sadeln fortfarande kladdig när jag ska rida imorgon. Så ska googla runt efter ett bra och snabbtorkande läderfett så kanske jag hänger med mamma och Frida då de ska iväg så kanske jag kan svänga in på granngården och köpa ett nytt. Men det blir endast om jag hittar ett! Hoppas ni får en bra dag och att vädret är bättre hos er :)
 

Min ridutrustning

Min utrustning vid ridning bytte jag ut för två år sedan och det är den jag har nu. Det består utav min ridväst ifrån racesafe och den är helt klart den skönaste västen jag ridit i! Den är tunn, följsam och skyddande. Det känns knappt som man har någon på sig vilket är ganska bra, då man i vissa västar kan känna enormt klumpig i. Min ridhjälm har jag skrivit om tidigare och den är som sagt ifrån märket Horka. Jag tycker den är väldigt skön och som gjord för mitt huvud. Jag har ganska svårt att hitta passande hjälmar men denna sitter som en smäck. Har dock haft den ett tag så känns som det är dags att byta ut den och jag spanar för fullt efter en ny att köpa!
 
Ridhandskarna är köpta ifrån hööks och de är väldigt sköna! Tunna men mjuka och man får ett grymt bra grepp i dem. De håller dock på att smått gå lite sönder så jag funderar på att köpa ett par likadana, får se hur länge dessa håller. Ridstövlarna är ifrån hööks och i märket Arezzo. Jag kan verkligen rekommendera de till alla som vill ha ett par sköna och bra ridstövlar. De formar sig snabbt efter benen och är i väldigt bra kvalité, trots dagligt användande i cirka ett år är stövlen fortfarande som ny.
 

16 maj 2015


Mitt bästa hästminne

Mitt bästa hästminne var när vi köpte Hilda. Hon hade legat ute på hästnet ett tag men det stod ingen info så vi scrollade bara förbi, men någonting gjorde att ögonen hela tiden drogs till den vita hästen. En dag så ringde vi och fick veta att namnet på den vita hästen var Hilda och en provridning bestämdes. Så dagarna gick tills det äntligen blev onsdag den 1 maj 2013 så var det dags och vi åkte äntligen iväg. Väl framme så gav vi henne en liten morot och borstade lite innan de sadlade på henne och först upp att rida var mamma. Ivrigt stod jag och väntade innan det äntligen vart min tur och det var verkligen rätt häst, jag kände verkligen det på mig. Provred gjorde vi på en liten grusväg och hon var utan skor så vart endast i skritt och lite trav.
 
När jag satt av henne så visste vi att det var rätt häst, det var bara henne jag ville ha. De hade ett par andra som provridit någon dag innan så det stod mellan dem och vi. Mamma och pappa pratade lite och det går inte att beskriva med ord hur glad jag blev när de bestämde att vi skulle köpa henne. Medan de gick in och skrev kontrakt och pysslade med sådant så gick jag och Frida upp till stallet med henne och borstade.
 
De förra ägarna sa att de kan köra hem henne till oss redan samma dag så vi åkte till stallet där vår häst skulle stå och började spåna upp boxen och pyssla lite allmänt med sådant och spända väntade vi på att hon skulle komma. Timmarna gick och äntligen så började gruset låta och ut springandes såg vi att hon äntligen kom. Ur transporten lastades min häst, min helt egna häst och den känslan är obeskrivlig. Jag ledde in henne till sin nya box och där stod hon med huvudet över boxdörren samtidigt som jag med ett leende upp till öronen kliade henne i pannan. Då började våran resa och den fortsätter än idag. Tänk om jag visste då vilken underbar varelse vi köpt. Det är mitt bästa hästminne, att köpa häst är någonting så fantastiskt som man bara måste uppleva för att förstå.
 
 

Inte lätt med hungriga damer

Nu är jag hemma ifrån dagens stallbesök! På schemat stod en uteritt vilket var verkligen jättemysigt, vädret var ganska trist och grått men det regnade iallafall inte. Vi klättrade en del igår några timmar efter ridpasset så jag red henne ganska lång och låg i skritten och traven för att jogga bort eventuell muskelvärk. Men trot eller ej så visade hon inga tecken på sådant så jag samlade ihop henne lite mer och började smått med lite töltövergångar. Hon var ganska på hugget idag men lyssnade inte riktigt på mig, så jag fokuserade på att hon skulle vänta in mig hela tiden. Att sakta av var svårast då hon bara ville dra, men jag fick förbereda nedsaktningen en bra bit innan vilket funkade bra. Repeterade det några gånger och sedan fick hon trava och galoppera lite på långa tyglar, hon saftade på och la in ett litet bocksprång innan vi nöjt skritta tillbaka till stallet.
 
Väl tillbaka där stretchade jag henne och ena gången vart hon så ivrig att hon bet mig i tummen, det gjorde inte så ont så jag la inte så mycket energi på det tills jag såg att det bara forsade blod. Jag gick ut och kollade i dagsljuset och såg att hon hade bitit upp en stor flärp men som tur det hade vi sårtvätt i stallet så nu är det rent och omplåstrat. Nu är det bara att hålla tummara och hoppas på att det inte blir ett besök på akuten, men det tror jag inte. Inte lätt att mata hungriga damer! ;)
 

Andrea tävlar shettis

Haha... Kollade igenom min youtube kanal på skoj och hittade denna film jag laddade upp 2012 och innehåller lite småsnuttar när jag hopptävlade shettis. Jag skrattar alltid när jag ser filmen, det ser så himla gulligt ut och roligt. Skänklarna är överrallt och likaså min kropp, emellanåt är det ofrivilliga skrittpauser och minns fortfarande hur sur jag var när jag höll på få placering så stannade hästen emellan två hinder och bajsade :( Men såhär i efterhand är det så otroligt kul att kolla på och skratta!
 

Välbehövliga timmar i stallet


Att få med hästens bakben

Att få med hela hästen under ridning är svårt, vid korrekt arbete ska bakbenen arbeta och ryggen ska vara höjd vilket ger eftergiften att hästen sänker huvudet. Hilda och jag har haft lite problem med just det, hon har velat lata sig lite och för att få henne att arbeta med hela kroppen har varit lite klurigt och kräver fortfarande jobb än idag. Man märker verkligen skillnad när hon arbetar med bakdelen och när hon inte gör det, och när hon väl gör det är en helt otrolig känsla. Men hur gör jag då för att få med bakbenen? Det är självklart indviduellt ifrån häst till häst men jag har två grundövningar jag tänkte dela med mig av, som jag använder på Hilda och jag tycker fungerar.
 
Första övningen är övergångar och då är det bara att blanda för fullt. Det kan vara allt ifrån skritt till galopp, sedan ner till halt och direkt över till trav. Man får använda fantasin och mixra. Speciellt från skritt till galopp ger mycket då hästen får sätta in under sig ordentligt, men alla andra gångarter är lika nyttiga. Det viktiga är att man verkligen rider med hela kroppen in i övergångarna!
 
Andra övningen är tempoväxlingar, väldigt enkelt men kul! Dock är det viktigt så det blir ordentligt gjort annars ger det inte samma nytta. Man kan exempelvis rida ena långsidan i samlad trav sedan nästa långsida ökad men då är det inte bara att driva på utan man måste som ryttare verkligen som i övergångarna, rida sig in i tempoväxlingarna.
 

Extra tillskott

Nu i samband med fällning så är ju hästarna väldigt trötta vilket jag även märkt på Hilda, hon är tröttare sedan jag slutade ge b-vitamin då det redan ska ingå i hennes müsli men efter lite mejlkontakt med krafft som gjort müslit så tycker de att jag ska tillsätta b-vitamin igen + en deciliter mineraler vilket jag såklart gjort. Hon har bara ätit det med tillskotten sedan helgen och jag märker faktiskt redan lite skillnad, hela hon är piggare och mer vaken.
 
Tycker det är lite konstigt att jag ska behöva tillsätta de extra tillskotten som ska redan vara iblandade, men nu är det så och det är bara att gilla läget. Hilda ser iallafall positivt på det hela då hon älskar b-vitamin, hon kan stå upp emot en kvart och bara slicka ur krubban haha! När sommarpälsen är satt så tar jag bort b-vitaminen igen då hon inte har någon användning av den under sommaren, men till hösten så blandas den i igen. Ger ni några extra tillskott och vad? :)
 

5 dagar av bara vila

Hej på er, här har jag inte uppdaterat på ett dygn vilket jag ber om ursäkt för. Men jag har behövt en vila från allt och bara andats. Hilda har vilat några dagar nu också då vädret har varit urdåligt och jag inte haft något sug, men idag ska vi ut i skogen och jobba lite. Har ingen direkt plan på hur jag ska rida, utan jag känner av hur hon känns och utgår därifrån. Idag är jag hemma ifrån skolan av privata anledningar och i morgon + fredag är det ledigt sedan väntar helgen och efter det har jag studiedag på måndag. Riktigt skönt med en lång helg nu, sedan är det bara några veckor kvar tills sommarlovet som kommer bestå utav sol, bad och stallet. Så taggad!! Nej nu ska jag äta klart min lunch och förbereda lite inlägg, ha're! :)
 

Maj med sommarvärme

Efter ha kämpat mig igenom måndagens skoldag så åkte jag endast hem och bytte om innan vi åkte vidare till stallet. Solen stod högt på himlen och temperaturen närmade sig 20 grader, så min lillesyrra red Hilda väldigt lugnt idag på banan. Hilda var ganska trött så hon fick endast jogga runt lite i cirka 20 minuter vilket hon verkade gilla eftersom hon frustade ganska mycket, alltid skönt att bara få komma ut och röra sig. Hittade även de tre helt utslagna i ligghallen när jag skulle hämta in henne, varenda en låg på sidan med ett lager halm över sig och sov som stockar. De är så himla härliga det gänget, pensionärerna lever livet på lösdriften med många timmar spenderandes sovandes! ;)
 
Min lilla sömntuta haha!

Wanties - ridbyxor


När allt bara sitter

Ni som följt bloggen ett tag vet ju hur mycket jag kämpat med den förbaskade tölten, och vissa dagar har det gått så dåligt att jag nästan gett upp och vissa dagar gått så bra att det känns som vi tagit ett steg fram. Det har känts som att man har behövt korsa en flod och på ena sidan kunde vi inte tölta medans vi på andra sidan kan tölta och vägen från att inte ha kunnat till att ha kunnat har varit som att korsa en tuff flod. Motgångar och framgångar har man träffat på tills dagen faktiskt kommer, när man korsat floden och med andra ord tölten sitter.
 
Jag fick verkligen den känslan här om dagen, jag red ut och skulle tölta lite. Jag kunde bara sitta tillbaka och lätt nudda med skänklarna och hon med öronen spetsade framåt töltade iväg. Det var ingen snack om saken, hon gjorde det så enkelt som hon går över till exempelvis trav. Då insåg jag, arbetet har verkligen gett resultat och nu när grunden är satt är det bara att jobba vidare! :) Världens bästa Hilda!
 

Söndag

Godmorgon! Söndag idag då vilket betyder skola i morgon, men än så länge är det helg och så får man se det. Planerna för idag blir att alldeles strax åka upp till Hilda där vi ska mysa lite och borsta. Hon får vila idag vilket även passar bra då vädret inte är en höjdare direkt, har tydligen regnat hela morgonen men nu verkar det ha klarnat upp så vi får hoppas det inte blir mer regn. Det enda positiva med de är att gräset växer ännu mer, så om någon månad blir det dags för betessläpp.
 
Hittade även i förrgår när jag kollade i vårat förråd ett vanligt tvådelat bett i storlek 10,5. Dessutom den lite tjockare modellen som inte är så lätt att få tag på längre. Så jag red med det igår och det funkade väldigt bra, så nu har jag ett vanligt tvådelat samt ett med baucher. Bett är verkligen en stor djungel så det känns bra att jag, efter två år hittat några varianter Hilda trivs med! :)
 

Kiropraktor

Nu när jag får min månadspeng och sålt den förra sadeln så tänker jag unna Hilda en liten spabehandling, nämligen en genomgång av en kiropraktor. Jag känner nämligen att hon är lite stelare i vänstervarvet och då känns det bra att ringa ut en kiropraktor som bara checkar igenom så allt är okej och eventuellt fixar låsningar om sådant finns. Hon hade en låsning i bäckenet när vi köpte henne som en kiropraktor vi ringde ut fixade till, så den vill jag också kolla så den inte är tillbaka eller sådant. Nu återstår det bara vem vi ska ringa ut. Jag vill ha en duktig person som vet vad den gör och med en erfarenhet på islandshästar i stockholmsområdet. Vad har ni för kiropraktorer? Ni får väldigt gärna dela med er av de i kommentarsfältet!
 
 

De tre musketörerna får mat


Töltglädje

 Idag var Hilda verkligen en dröm att rida, hon töltade på som aldrig förr och hon gick som en klocka hela passet. Emellanåt rollade hon lite men mestadels var det faktiskt ganska rent, åh jag är så himla glad över att Hilda är min egna häst <3
 
 

Lunchdags

 

Sprenger Bow Balance

I lördags så köpte jag ju ett par Sprenger Bow Balance och nu har jag ridit i de tillräckligt många gånger för att kunna göra en utvärdering på dem. Jag måste säga att de var bättre än jag trodde faktiskt! Jag har alltid haft lite problem med att jag fått ont i knäna av vanliga stigbyglar och dessa är ju speciellt gjorda för att förhindra sådana problem och de lever verkligen upp till sina förhoppningar! Jag får ett otroligt bra grepp i dessa och mina skänklar hamnar automatiskt i korrekt läge med en bra nedtramp. Jag kan varmt rekomendera Sprenger Bow Balance och jag köpte mina på hööks, dock finns de att köpa på en massa andra butiker också! :)
 

Att hitta inspiration

Något jag inte skrivit så mycket om i bloggen är att jag under början av 2015 faktiskt inte hade något sug till att rida, det kom och gick lite. Det var som jag hamnade i en svacka, jag tyckte ridpassen liknade de andra och det bara rulla på. Mitt i allt det så vart hon ju skadad och det var det som gjorde att motivationen sjönk helt till botten. Men när hon vart frisk och kunde börja skrittas igen, så tändes gnistan igen. Jag har trots allt ridit nästan varje dag i två års tid och då är det ju inte så konstigt att hamna i en svacka, men nu är den helt borta och jag längtar tills nästa ridpass varje gång.
 
Hur gör man då när man tappar motivationen? Jo man tar en paus och bara umgås med sin häst. Rida hinner man, det är dock viktigt att lyssna på hjärnan när man smått tröttnar och tar en stunds vila så kommer motivationen tillbaka. Fokusera på vad du har för mål och hur du ska rida för att uppnå målet. Kolla när andra rider och videos när du rider. Så gjorde jag för att få tillbaka motivationen, och mitt mål var och är fortfarande tölten. Men man uppnår inte målet utan ha kämpat, och de gav mig motivation. När du vilar så tränar dina konkurrenter! ;)
 

Mys i solen
Ridövningar med bommar

Målningarna på bilderna är lånade ifrån google men jag har ändrat lite på de samt färg.
 
GRÖNA ÖVNINGEN: Denna övning går ut på att rida på en åttvolt, men innan man byter volt så rider man över bommar, och i detta fallet travbommar. Åttvolter är en personlig favorit hos mig. När jag red för en tränare sommaren 2013 så hade vi ofta denna övningen och då var hon petig med att Hilda skulle vara helt rakställd den lilla sträckan som är innan jag övergår från den ena volten till den andra, så om man glömmer bort att rakställa är denna övning en bra hjälp då hästen 9 fall av 10 faktiskt rakställer sig själv över bommarna och man blir hela tiden påmind om att inte glömma rakställningen.

BLÅA ÖVNINGEN: En övning med tre volter som ger en liksidig häst. Den gårt kort och gott ut på att man rider längst fyrkantspåret, sedan vänder in vid ett hörn och efter man ridit över bommen fortsätter man volten runt tills man rider över bommen igen och då är det bara att byta ställning och övergå till nästa volt. Har aldrig testat denna förut men definitivt en övning jag tror lösgör något enormt. Ser även ut att vara väldigt kul!
 
RÖDA ÖVNINGEN: Nog den enklaste av de alla och någon jag funderar på att testa idag! Den hör ihop lite med de andra fast istället för att rida över bommar, så rider man emellan två stycken. Där emellan kan man passa på att kanske göra en halt eller gångartsbyte innan man övergår till nästa volt och varv.

Styrkeövningar

Nu när jag smått fått lite mer kläm på tölten så har jag börjat lägga upp ett litet träningsupplägg hur ska jag träna den och även utöver det, för att stärka bakdelen och hela henne. Ska en gång i veckan rida travbommar i ett lugnt tempo men aktivt som även bygger styrka för bakdelen vilket även behövs för tölten. Tölten ska jag träna i början varannan dag med övergångar och korta sträckor som sedan blir längre och längre, det ska inte vara så mycket tempo utan nu ska det vara bra övergångar och de sträckor jag rider ska vara bra. Har ni några bra övningar så får ni jättegärna dela med er utav dem!
 

Ett nytt sår

Planen idag var ett lugnare pass på banan men när jag borstade henne upptäckte jag ett sår över högra hasen så jag undersökte det för att se om det var illa vilket det som tur det inte var, utan bara ytligt men jag tvättade rent det och jag vågar inte ta några risker så hon får vila en dag till. Det var några centimeter ovanför timglasbursan också så det var ju tur att såret inte träffade den. Hur det orsakades vet vi inte heller, har svårt att tro att det skulle vara en spark då hennes kompisar går oskodda nu, förmodligen har hon kliat sig emot en pinne.
 
Passade iallafall på att schamponera lite under hasen och under framknäna på henne då de var väldigt skitiga sedan så spolade jag av det med vattenslangen vilket även var första gången! Hon har tyckt slangar var jätteläskiga så vi har fått spola av henne med kannor vilket är lite krånligt, så idag testade jag slangen lite för att smått börja vänja och hon skyggade lite i början men efter en stund stod hon stilla och njöt av sitt slickgodis. Nu är hon ren och fin igen på benen, får hoppas hon inte rullat sig ikväll bara då vi ska tillbaka och tvätta såret igen samt kvällsfodra.
 
Hilda hade även en bad hair day idag också! ;)

På jakt efter nosgrimma

Hilda har just nu två träns, ett vanligt islandshästträns ifrån hööks och PS tränset. Dock så har hon två bett med större ringar och då blir PS tränset för stort och därför måste jag när jag använder de betten ha höökstränset då det är det enda som fungerar. Det bästa med islandshästträns är att huvudlaget och nosgrimman är två olika delar och därför har jag tänkt köpa en ny nosgrimma till den för att piffa upp det tränset lite. Har tänkt köpa en i remont och ifrån fakur då de har så himla mycket snyggt att välja emellan! För mycket nästan! ;)
 
De under är de som intresserat mig mest, vilken tror ni passar Hilda bäst?
 

Söndagsprommis
Visste ni att Hilda inte gillar...

...Att bli sadlad? Hon tycker inte om det, om det är för att hon är kittlig eller annat vet jag inte men hon tar alltid bak öronen. Och det är inte för jag spänner för hårt för det gör jag inte, när sadeln är spänd så får jag in en hel hand med marginal.
 
...När andra hästar är för nära? Hon är så otroligt ranghög och därför så tycker hon bäst om att få sitt space så hon slipper tänka på att någon ska ta hennes rang. Men nu är det lugnt i hagen, alla har sin rang och hoppas det får fortsätta så!
 
...Att duscha? Dock tror jag det mesta är hittepå då hon står med öronen framåt och busiga ögon samtidigt som hon gör alla möjliga flyttningar, tror jag aldrig sett henne göra så snygga bakdelsvändningar som hon gör när hon får bada! ;)
 
...Att bli väckt tidigt på morgonen? Hon är extremt morgonsur och står med öronen bakåt, eller ja hela hon är sur. På mornarna är hon som en piraya!
 

Sprenger Bow Balance & Baucher Bett

Runt lunch idag så vart det en tur till hööks. Jag stod mellan att köpa sprenger stigbyglarna eller inte, anledningen till att jag behöver dem är för att jag får ont i knäna av vanliga stigbyglar dock var det enda som stoppade mig priset. Men jag bestämde mig för att nej, köper jag de inte nu så blir det inte gjort så jag köpte dem på 5 minuter. Vart ett par bow balance som jag även testade senare idag. Jag är väldigt nöjd och de lever upp till sina förväntningar! Jag rider ju nästan varje idag och hellre lägga 1700kr på ett par stigbyglar än få knäproblem livet ut.
 
Sedan hade jag lite pengar över så för de så köpte jag ett nytt bett, tvådelat baucher. Jag har alltid velat testa Hilda på tvådelat och tog därför tillfället i akt och köpte ett. Anledningen till baucher är för att de stabiliserar så bra. Invigde bettet idag på en uteritt helt utan krav för att jogga av eventuell muskelvärk från igår och så checkade jag endast start och stopp. Hilda trivdes väldigt bra på tvådelat och nog det bett jag testat som hon trivs bäst på. Har alltid varit lite skeptisk emot tvådelat men det är alltid värt att testa vilket jag även är glad att jag gjorde. Känns bra att hittat ett till alternativ! :)
 

SpontanköpIntervju med Bella

Vad heter du?
Bianca, men Andrea kallar mig för Bella.
 
Hur många år har du ridit?
9 år.
 
Har du någon häst för tillfället?
Jag ska faktiskt ner till Himmelsrum och hämta två ston på söndag!
 
Hur ser din drömhäst ut?
En svart islandshäst i sportmodell som är svart med en stor bläs och rosa mule, i överlag så faller jag för alla islandshästar med en stor bläs.

Tränar du för någon för tillfället, i såfal vem?
Jag tränar för en B-instruktör inom Island sedan rider jag mycket akademisk dressyr.
 
Har du haft någon häst tidigare?
Jag ägde en welsh mountain, b ponny, i över ett år men så växte jag ur honom och nu är han såld. Innan honom så har jag haft några shettisar, både på ägt och haft på foder.
 
Din favorit ridövning?
Har ingen specifik, gillar kanske mjukgörande övningar mest.
 
Hur ser du på dagens hets angående bettlöst eller inte?
Jag citerar bloggen Divorceyourhorse "Hackamore gårdagens pessoa". Alla bettlösa alternativ kan bli farliga i handen på en okunnig.
 
Favoritmärke?
Pikeur, Kingsland och Topreiter!

Bästa hästminne?
Det måste nog vara första gången jag fick testa på tölt, jag fick sitta framför min tränare och jag var kanske 7 år? Det var jättekul.
 
Min förra b ponny, Felix!

Två steg framåt

Idag kom somsagt Bella hit och vi spenderade eftermiddagen i stallet. Bella har under en tid tränat för en jätteduktig tränare och med lite tölttips i förrådet så hade hon en liten ridlektion för mig och jag måste säga, det här var nog den bästa töltträningen jag haft på Hilda. Vi gjorde så att vi samlade ihop henne och sedan drev på men om hon inte fick med sig bakdelen så petade jag till den med spöet försiktigt bara för att påminna henne om att inte glömma halva kroppen. Hon rollade lite men stundvis gick hon så fint, åh jag fick så mycket motivation och äntligen är vi påväg framåt. Nu ska det bara byggas styrka sen så! :)
 
 Två år

Två år har gått sedan vi köpte Hilda, två år. Känns helt galet hur fort tiden gått och hur mycket vi hunnit göra. Hon har utvecklat mig enormt som ryttare och gett mig intresset för islandshästarna. Vi har haft så mycket kul tillsammans och alla timmar vi myst, hur mycket vi gasat på i skogen och varenda sak är guldvärd. Jag ser fram emot att dela flera år tillsammans med min bästa vän och hoppas vi slipper alla skador och sådant skit nu, åren framför oss hoppas jag bara blir av lycka. Världens finaste och bästaste Hildigunnur Frá Kleifum <3