Passlycka


Långtur i skogen

Där jag bor så har det de senaste dagarna av all kyla och regn, blivit väldigt mycket is. Hilda som för tillfället är obroddad har haft det lite jobbigt så ridningen har mest blivit skritt på vägarna. Men idag var det plusgrader och då passade vi på att rida en lite längre tur, som slutade på en och en halv timme. Hon hade samlat på sig en del energi och hon tyckte det nog var skönt att äntligen få göra sig av med den.
 
I tölten kändes hon jätteflott och hade en otrolig bakbensaktivitet. Jag kunde växla tempot både högre eller lägre hur mycket jag ville och hon var fortfarande taktren. Stundvis kom passtakten, men den försvinner mer och mer ju fler "töltknappar" jag hittar. Det var så härligt att bara kunna sitta i sadeln och njuta av hennes gångarter. I galoppen hade hon stooora, luftiga steg och traven likaså. Världens bästa Hilda!
 

Skritt i kylan

Just nu befinner jag mig i sadelkammaren och värmer mig, ätandes på en massa kanelbullar medans Hilda mumsar hö i sin box. Det har verkligen blivit kyligt ute nu och mestadels ligger temperaturen på minus, och eftersom Hilda inte är broddad än så kommer det bara bli skritt tills hovis har möjlighet att komma ut. Hon har fortfarande på sig sommarskorna (utan broddhål) då vi inte räknade med att det skulle bli kyligt så snabbt, tyvärr. Men att skritta är ju mysigt det med! :) 


Min vita springare


Kontakta mig

Utanför bloggen så har jag också några andra ställen där du kan hitta mig;
 
- Mail: andrea00@hotmail.se
- Instagram: @aandreamuller
- Facebook: Andrea Müller
 

Inköpen på Ninas häst och hund


De läskiga granarna

Idag var Hilda en liten fjollboll, min annars stencoola och orädda häst har dem senaste dagarna bestämt sig för att bli rädd för allt hon ser. När vi rider så rider vi förbi en hel del granar i alla storlekar och det har aldrig varit någonting med det. Men idag var fyra, fem stycken nerhuggda och låg där de andra granarna stod och Hilda tyckte de var fruktansvärt läskiga. Hon verkligen böjde sig och rusade förbi varje gång som det låg ett antal monster i diket, och vi red säkert förbi dem 6-7 gånger men inte vart det bättre. Samma visa varje gång, haha.
 
Jag valde därför att rida på vägen istället och fokusera på tölten. Hon har den senaste tiden märkt att hon kan slå över till trav när hon inte vill tölta mer och hon är smart, får hon chansen så tar hon den. Jag har försökt träna på det problemet lite varje gång utan något vidare resultat, men idag gav jag mig fasiken på att jag ska hitta en lösning och så blev det. Jag red som jag brukade i början vilket medför att hon slår över med flit så jag kunde leta reda på hur jag red när det händer och anledningen är den att jag blir för still.
 
När jag har töltat så har jag ridit upp i tölten, ridit mer ordentligt de första meterna och sedan tagit det lite lugnt och mest åkt häst. Men Hilda är smart, de lägerna utnyttjar hon och växlar gångart. Men jag gjorde så att jag red ordentligt hela tölten, verkligen red och jag märkte att Hilda letade efter små tillfällen att lägga sig i traven och då var jag fort som fasen på med skänklarna för att få fram henne igen. Efter att ha upprepat detta ett antal gånger så kunde jag i slutet bestämma hur länge vi skulle tölta och vilket tempo, utan att hon ifrågasatte mitt val. Jag är väldigt nöjd med dagens ridpass och detta ska vi nöta vidare på!
 

Full av energi

Efter att det dem senaste dagarna regnat ganska mycket och det var jakt vid min favoritridväg, så fick det bli svängen jag har en slags hatkärlek till. Pågrund av allt regn så var det lerigt och vissa på vissa ställen gick den till och med över hennes karleder, så man fick tajma de få stunder som fanns att rida lite snabbare på då leran gjorde att det blev en del skritt. 
 
Det tajmat med den otroliga energin hon hade idag, kan jag erkänna var ingen bra kombination. Hilda ville bara springa så mina förhållande hjälper var inte de hon lyssnade på i första taget. Fick lägga in en massa skänkelvikningar för att få tillbaka hennes koncentration till mig och de stunderna hon lyssnade på mig var hon väldigt fin. I morgon blir det till de vanliga rutinerna igen, det vill säga ridning den vanliga svängen. Blir också att nöta lydnadsövningar, tror en viss vit dam kan behöva det... ;)
 

Nya hästsaker

Efter att inte fysiskt ha shoppat hästsaker på ett tag så var det skönt att få göra det idag. Vi åkte till Ninas häst och hund där jag köpte en Eric Le Tixerant sadelgjord, ett balansspö, en mjukgörande salva och slickgodis. Planen var att bara köpa sadelgjorden, men det gick ju som det gick, hehe. Standard. Jag har aldrig varit i Ninas häst och hunds butik förut utan bara handlat på nätet, och jag måste säga att jag gillar den verkligen. De var inte så stort, men exakt allting fanns och dessutom trevliga ägare. Kommer helt klart åka dit igen!
 
Planen var att rida Hilda idag men tiden räckte inte till så det vart bara pyssel och mys istället. Det bästa som finns! Manen och svansen vart genomborstade, hovskäggen vart avsvampade och benen vart äntligen vita igen. Att ha en skimmel de leriga tiderna är inte det enklaste, det är lerstänk både här och där och viss lera går ju inte ens bort utan lämnar bruna/gula fläckar. Men idag så, då la jag ungefär en kvart på varje ben och det var en fröjd för ögat att äntligen få se en skimmel igen. Haha! ;)
 
Hur Hilda gillar att se ut = mindre nöjd matte.

Hera från Kaptensgården

Ni minns kanske att Hilda har fått två föl? Vorboði är ett av dem och även hennes första, sedan hennes senaste som föddes 2008 och heter Hera från Kaptensgården. Hilda var dräktig med Hera när hon år 2007 importerades till Sverige, sedan den 19 maj 2008 föddes en liten musblack. En väldigt söt sådan! 
 
Jag är så glad att jag har hittat så mycket info om Hildas avkommor och att jag har en bra kontakt med ägarna/uppfödarna till dem. Det är så otroligt kul att det finns två små Hilda-bebisar där ute som kanske ärvt sin mammas underbara personlighet. Drömmen vore att äga bägge två, någon som vill ge mig de i julklapp kanske???
 

Tre från idag


Töltövergångar

Någonting vi verkligen behöver träna på, är töltövergångarna. Övergången upp till tölten är den vi behöver jobba mest på, eller snarare jag behöver jobba på. I själva drivningen från den samlade skritten och upp till tölten så tappar jag henne lätt och hon blir lång vilket gör att antingen blir det en "flängig" tölt eller trav. Idag fokuserade vi på just det. När jag värmde upp henne i grundgångarterna så red jag mycket tempoväxlingar och övergångar för att få henne uppmärksam och kvick för skänkeln. Hon har dagar hon flyger fram för skänkeln och dagar där hon inte orkar bry sig, och de dagarna hon inte bryr sig är övningen jag nyss pratade om perfekt då hon hade en dag som det idag. 
 
I själva övergångarna upp till tölten så gjorde vi så att jag samlade ihop henne, men med lite mer energi än vanligt. Jag drev lite mer och istället för att hon skulle springa iväg så samlade jag med hjälp av en aktiv hand och ett bromsande säte ihop energin, sedan upp till tölt några steg och sen ner till skritt igen. Det repeterade jag ett antal gånger och i slutet vart det busenkelt tyckte Hilda, jag behövde bara tänka tölt och hon gick upp i en klockren övergång. Boven i dramat till det här problemet var nog att vi inte hade tillräckligt med energi i samlingen, så den här övningen ska vi fortsätta träna på. Utöver att den är nyttig så är den också väldigt rolig!
 
 

En sur men pigg Hilda

Idag var det inte Hildas dag, hon var sur och bet emot allt och alla. Hon högg mot borstarna när jag borstade och var allmänt missnöjd med situationen, men hon är sto och har sådana dagar ibland. Det är bara att fjäska lite extra och ge lite slickgodis så låter hon en röra henne utan att ett finger ryker, hehe.
 
Att rida gick helt ok. Hilda var duktig som alltid, men jag kände mig jättesne i kroppen så jag red inte särskilt bra. Jag kände mig väldigt högerlutad men jag satt egentligen lutad åt vänster. Det är så ibland när jag sovit snett eller bara är lite stel, jag har en ganska lång rygg så den är ju lite knakig. Men Hilda verkade inte drabbas av det, hon sprang på lika snabbt ändå ;)
 

Tre ovisade bilder


En uteritt med energi

Idag så fick Hilda gå ett lite hårdare pass i hennes fyra av fem gångarter. Vi har tagit det lite lugnare den senaste veckan vilket gjorde så att Hilda hade samlat på sig lite för mycket energi - både psykiskt och fysiskt. Så idag red vi på i ett lite högre tempo än vad vi brukar, vilket medgjorde att hon vart väldigt lösgjord och hade ett bra tryck bakifrån.
 
Det vart lite krux med galoppfattningarna men det var helt och hållet mitt fel då jag inte riktigt lyckades vinkla mitt bäcken rätt, jag gjorde med kroppen fattningen för vänstergaloppen men med galoppskänkeln fattningen för högergaloppen. Stackars Hilda vart ju alldeles förvirrad och förstod ju ingenting, men sen fick jag äntligen till det! Tölten blir också bara bättre och bättre och formen kommer mer och mer, åh jag är så stolt över min fina Hilda! Hon är så himla duktig :)
 

Lyxstall

Är det bara jag som älskar att sitta i timmar och kolla på bilder på riktiga lyx-stall? Sådana stall med galet vackra boxar, perfekt inredda sadelkammare och allt är bara så fint. Dock är det inte bra då jag blir fruktansvärt avundsjuk, men vilken inspiration man får! Jag älskar att inreda och just stallinredning ligger mig varmt om hjärtat, det är så kul och alla små pysselknep man kommer på och de exempelvis extra snygga och lyxiga krokarna till tränsen man har, ger allt en sådan fin extra touch. Det vore så härligt att ha obegränsat med pengar och få chansen att få designa sin egen gård exakt hur man vill - sadelkammare, stalldel, ridhus, ovalbana, you name it. Vilken dröm!
 

Svaren från frågestunden

Hur länge har du ridit?
SVAR: 10 år.

Vilken är Hildas bästa gångart?
SVAR: Hennes grundgångarter är alla tre väldigt fina, men i skritten har hon ett fint övertramp så tror jag väljer den.

Din favorit gångart?
SVAR: Tölt och pass.

Favorithäst? (tävlingshäst och får inte vara din egen)
SVAR: Hæringur frá Litla-Kambi

Vad tycker du om Ps of sweden?
SVAR: Jag gillar dem! Äger två träns därifrån.

Vilken gymnasie linje kommer du välja?
SVAR: Svår fråga, jag vet faktiskt inte ännu. Men jag kommer förmodligen gå på distans och det blir något inom hästväg eller en fotograflinje.

Mål med Hilda?
SVAR: Vi har inget speciellt, det viktigaste är att vi ska ha roligt!
 
 

Mål med bloggen?
SVAR: Jag har inga faktiskt, utan jag bloggar mest för att jag älskar att skriva och för allt Hildas och min utveckling finns här.
 
Vilket jobb är det du helst vill ha i framtiden?
SVAR: Något inom islandshästar eller fotograf.

Vad rider du helst i, bomlös sadel eller med bom?
SVAR: Bomlös, jag tycker jag känner mycket tydligare hur hästen jobbar då.

Gillar du mest att träna hemma eller eller träna för tävling?
SVAR: Vi har ju aldrig tävlat ännu så jag vet inte, men träna hemma tror jag!
 
Vilken är din favoritfilm?
SVAR: Jag brukar inte kolla så mycket på film så jag vet inte, men Let's Be Cops tycker jag är väldigt rolig ;)

Har du testat tömkörning någon gång?
SVAR: Japp, jag tömkörde Hilda mycket förrförra vintern men när hon insåg att hon kunde busa gav jag upp, hehe.

Din favoritlåt?
SVAR: Har många, men just nu är det nog Hello med Adele.

Bild på din favotitoutfit med Hilda?
SVAR: Det är våran senaste, den som är vit och svart.
 
 
Hur ser en träningsvecka ut för Hilda?
SVAR: Fem dagars ridning, en dag promenad och en dag vila.

Vad är det bästa Hilda och du vet?
SVAR: Att galoppera i skogen när Hilda bestämmer tempot.

Om du skulle skaffa en till häst vad skulle det vara för ras på den då? En till islandshäst?
SVAR: Helt klart islandshäst!

Vad fick dig välja islandshäst?
SVAR: När vi köpte Hilda så kollade vi inte på rasen utan personligheten. Mitt intresse för islandshästarna blev seriöst först sommaren 2014.
 
Några tips på bra lösgörande övningar?
SVAR: Öppnor, slutor, skänkelvikningar, serpentiner, åttvolter.

Har du och Hilda planer på att börja tävla?
SVAR: Japp, i början av 2016!
 
Om du inte fick hålla på med hästar, men du var tvungen att hålla på med en sport. Vilken sport som helst, vilken skulle det vara?
SVAR: Väldigt svår fråga, men jakt eller fiske tror jag.
 
 
Skulle du tänka dig att tävla dressyr med Hilda? Behöver en dressyr kompis
SVAR: Tror inte Hilda hade passat så bra för det, hon hade busat för mycket ;)
 
Hur tänker du kring framtiden? Efter Hilda?
SVAR: Usch, så långt vill jag inte tänka... Men då skulle det vara roligt att få äga ett av hennes fina föl.
 
Om du inte hade haft Hilda, vilken gren hade du utövat då? Hoppning eller dressyr relaterat? Varför?
SVAR: Hoppning, då det var det intresset jag hade före jag började rida islandshäst!
 
Skulle du anse dig själv vara en "populär" person? Varför/varför inte?
SVAR: Nä det gör jag inte, jag är bara en 15-årig djurtokig tjej som rider runt på sin lilla åsna i uppe i stockholm ;)

Har du några fetishes eller fobier?
SVAR: Några riktiga fobier har jag nog inte, men det finns saker jag tycker är väldigt obehagliga. Ormar är den största rädslan, jag börjar storböla direkt och usch. Lastbilar gillar jag inte heller, varför vet jag inte men jag har aldrig gjort det. Tycker bara de är väldigt obehagliga.
 
Ooooch, vad tycker du om mig (för att rikta kommentaren mot mig, kan ju inte bara handla om dig och Hilda liksom, HAHA SKOJAAAR) :') ❤️
SVAR: Hahah ;D Jag tycker du är en riktigt härlig och rolig tjej som jag är väldigt glad att jag fått lära känna!! Besök hennes grymma blogg genom att klicka HÄR!

En morgon i stallet


Nya bett

För några inlägg sedan så nämnde jag att jag köpt tre nya bett och dessa är två utav dem, ett tvådelat KY-rotary samt ett vanligt, rakt. Jag har provat bägge betten på henne och det raka gillade hon, men jag lyckades inte riktigt känna om hon gillade det tvådelade. Jag tyckte hon kändes lite stum men samtidigt så frös jag enormt mycket i mina fingrar då jag red med fel ridvantar, så jag vet inte om jag kanske blev omedvetet hård i handen och då är det ju klart hon blir stum. Så jag ska pröva bettet igen någon dag när jag inte fryser och se vad Hilda har att säga :)
 

Prova-på tävling

Gissa vad som händer i slutet av januari? Ett stall i närheten kommer att ha en liten prova-på tävling och jag och Hilda är anmälda. Vi kommer att tävla i V5 och T8 vilket även är grenarna vi kommer tävla i när det är "på riktigt" i mars, så det här blir toppen och så ser vi på ett ungefär vad vi behöver träna mera på. Det här ska bli så himla roligt och jag är väldigt taggad :)
 

En härlig bild från i våras!

Hildas första föl

Ja, vad ska man säga? När det plingade till på min mobil påväg hem ifrån ridturen och jag såg att Hildas inridare och ägare av hennes första föl, gjort en inlägg på min tidslinje på facebook vart jag löjligt glad då jag i stort sätt visste vad som väntade och allt hade jag rätt. Ett foto på Hildas föl!!!!!! Jag vart så glad att jag hoppade av glädje vilket kanske vissa tycker är lite larvigt, men inte för mig - jag menar, jag har fått ett kort och sett en bild på mitt barnbarn!? ;) hehe.
 
Jag har suttit och stirrat på den bilden och ser i stort sätt en stor Hilda i den. De är så otroligt lika! Samma ansikte, kropp, ben och ja alltihop är identiska. Jag måste få se han på riktigt någon gång och drömmen vore ju också att få äga honom, det skulle vara så otroligt härligt att få äga Hildas ena föl. Åh <3
 
Vorboði frá Hrafnkelsstöðum
e: Hæringur frá litla-kambi
u: Hildigunnur frá kleifum

Första november


Dags för frågestund

Nu var det ett tag sedan sist jag hade en frågestund så jag tänkte att vi det är dags för det nu igen då det även har hittat hit en del nya läsare, vilket är superroligt! Ni får skicka en massa roliga frågor ni vill ha svar på eller om ni önskar något inlägg så ska jag göra mitt bästa för att svara på dem och ge er de inlägg ni önskar :)
 
Fråga på!