Invigning av alla saker

Tränset jag köpt satt som en smäck på Hilda och fint var det, dock var pannbandet till min förvånad nästan för litet vilket aldrig brukar hända, snarare att de är för stora men det var kanske 1-2 cm för litet så det fungerar ju iallafall. Bettet godkände Hilda också, men jag var lite för feg med det eller vad man kan kalla det så jag red henne stundvis lite för lång. Jag borde ha samlat ihop henne lite mer i tölten men anledningen till att jag inte gjorde det berodde på att jag är inte riktigt "ridit in mig" på bettet ännu. Jag vågar inte riktigt ta i henne så mycket ännu då jag är rädd för att hon ska knäppa av i nacken och inte jobba korrekt med kroppen, men det är en tanke jag måste släppa för att om hon skulle knäppa av är det någonting jag kommer känna då man gör det väldigt tydligt på henne. Men det får jag jobba på och jag antar att det kommer med tiden :)
 

En outfit med vita detaljer

Igår så kom mitt efterlängtade paket med lite nya saker (hehe...)! Jag kunde bara inte låta bli att skicka hem det när jag såg tränset och kom på hur jag kunde matcha allt, det på Hilda = ögongodis. Tränset jag pratar om är ett från Top Reiter som är dekorerad med en vit fläta på pannbandet och nosgrimman, sedan ett par vita tyglar till det och ett par vita boots. Jag är så nöjd med mina köp och tror Hilda kommer bli urtjusig i dem!
 
Sedan köpte jag även ett till bett, nämligen en tredelad islandsstång från Globus. Jag har velat testa henne på islandsstång ett tag men aldrig köpt något, men när jag väl handlade det andra så passade jag på att skicka hem ett. I morgon blir premiärturen tillsammans med mina andra inköp :)
 

En nyklippt Hilda

Idag så hade jag tänkt rida egentligen men utnyttjade istället dagsljuset till att klippa Hilda igen. Denna gång så klippte jag även halva magen också för att lufta upp där sadelgjorden ligger an, hon svettas så himla mycket och pälsen blir ju bara fluffigare och fluffigare där. Nu är hon ute i hagen klädd i sitt röda halstäcke. Jag får verkligen myskänsla när jag vet att Hilda är ompysslad, mår bra och inte fryser, då kan jag sova bra inatt :)
 

Vilka är ni?

Ni som följer mig och Hilda här på bloggen vet ju en del om oss men jag vet ju inte så mycket om er. Vissa av er som kommenterar har även bloggar som ni länkar och jag älskar att kika in på era dem, dels för att jag tycker dem är väldigt bra sedan för att även få reda på vilka ni faktiskt är som följer oss.
 
Men jag tänkte - ni som vill, kan inte ni slänga iväg en kommentar och berätta lite snabbt om vem just du är? Det skulle vara otroligt roligt och så får jag en chans att lära känna er lite bättre. Om ni har en blogg så länka den gärna så kan jag kika in och lämna en kommentar! :)
 

Ett nytt bett & passträning

Jag är nyss hemkommen ifrån stallet och det gick så himla bra idag. Testade ett av de tre nya betten jag köpt och idag blev det ett rakt med lösa ringar. Jag har ridit henne på raka bett med fasta ringar förut men hon blev så otroligt stum på dem som hon blir på alla bett med fasta ringar, men med lösa ringar blev det en helt annan känsla. Hon var mjuk, sög på bettet och trivdes verkligen. 

Till ridpasset nu då! Det vart vanlig träning i grundgångarterna, dvs sidflyttningar och diverse lösgörande rörelser. I tölten är det fokus på övergångar upp till tölten då hon inte riktigt har den styrkan ännu. Eller ja, hon har styrkan men det känns fortfarande lite tungt så vi jobbar på att stärka den ännu mera. Sedan la vi även pass idag igen. Det var betydligt bättre idag än de andra gångerna vi har passat, min duktiga Hilda! 


En svårriden dam

Hilda tillhör inte den lättridna typen, hon har en räv bakom varje öra och hon gör som hon vill så fort hon får chansen till det. Även fast det kan vara jobbigt i vissa lägen så är det ingenting jag skulle vilja ändra på hos henne då det också har en positiv sida, man lär sig väldigt mycket. Hon är en smart häst, rider man på banan och inte har stängt grinden så måste man när man rider förbi öppningen vara "på" med sin ytterskänkel för att hon inte ska busa till det och smita ut.
 
Det har tagit ett tag för att verkligen förstå hur jag bäst rider henne. Man måste vara vara aktiv med sina hjälper och hela tiden hålla henne i jobb, annars hittar hon somsagt på bus eller tar egna initiativ. Vill man ha det där lilla extra som hon har gäller det att man jobbar för det, man får ingenting gratis och det gillar jag. Precis så tycker jag att det ska vara! :)
 
Vad gillar ni bäst, lätt- eller svårridna hästar?
 
Min fina häst, vad jag gillar dig! ♥

Hilda goes crazy

I eftermiddags så försökte jag mig på att longera Hilda för första gången på lite mer än ett år, och det gick ju som det gick. Hilda har svårt att bara ta det lugnt när jag longerar då hon istället ser det som ett perfekt tillfälle att busa och göra diverse konster. 

Idag bjöd hon på allt möjligt, det var allt från bockningar till sträckor där hon sprang jättejättefort och sedan en tjusig slidestop på det. Hilda alltså, det är svårt att tro att hon fyller 21 i årsskiftet! Min vackra häst

Min drömhäst ♥
 

Skritt i skogen

Idag så skrittade jag och Hilda ut en sväng i det fina höstvädret och bara myste. Hade även tränset jag köpte igår och visst vart det tjusigt på Hilda? :)
Tre trötta pensionärer

Efter ridningen idag så fick hästarna stå inne en stund då det var ganska knottigt ute, så jag och mamma åkte till stallet vid åttatiden igen för att släppa ut dem och möttes av synen av tre väldigt trötta pensionärer. Gladur låg ner och snarkade, Brydja stod bredvid och Hilda hängde med huvudet på boxdörren, snarkandes. Alla tre var jättetrötta och hade nog helst sovit ett tag till, men de piggnade till när de förstod att de fick gå ut och mumsa på lite hö. De är så otroligt söta alltså, jag är så glad att Hilda trivs så bra!
 

Ett gäng nya inköp

Idag så kom min lillasyrras kompis hit och vi brukar möta upp hennes familj vid Börjes, så att åker vi halva vägen var. Jag var självklart också tvungen att springa in på börjes och köpa lädertvål och en burk läderfett ifrån Effax. Men som det alltid blir så köpte jag andra saker också och idag så följde även ett paket hästgodis, bomull och ett träns med. Tränset kostade bara 169kr och var faktiskt ganska snyggt, det likar ett träns från Fákur jag gillar. Kort på tränset kommer, glömde helt och hållet bort att fota det idag!
 

Hur jag tar på mina G-boots

Här kommer en till video, nämligen en där jag visar hur jag tar på mina G-boots! Jag har börjat tycka det är kul att göra videos och det blir en bra variation till inlägg, men tycker ni det är kul och är det någonting ni vill att jag ska fortsätta med? :)
 

Flingan

I några månader har det börjat dyka upp musbajs i sadelkammaren, både på hyllor (hur de nu kommit upp dit) och på fodertunnor. Här om dagen så stod jag smörjde Hildas sadel som jag hade hängt på hennes box och lämnat sadelkammaren öppen, då jag såg något litet och svart rusa in där i en väldig fart. Jag smög dit och allt tog jag den jäveln på bar gärning, den som tagit sig tiden att skita på Hildas fodertunnor samt tagit ett smakprov på mina biothanetyglar.
 
Jag stod halvt rädd och skådade den lilla musen som var överallt och ingenstans tills den sprang in i ett hål i väggen, fasiken tänkte jag och försiktigt hämtade en stol som jag ställde mig på så den inte skulle få för sig att anfalla mig (hur jag nu fick för mig att den skulle kunna det) och hade en kvast i ena handen. Jag hade inte tänkt skada den eller så, utan bara blockerat hålet i väggen om den sprang ut vilket den såklart inte gjorde.
 
Mot min vilja gav jag efter nästan en timme upp och fick inse att den nu mera bor där, så jag döpte den till Flingan. Vi har haft massa hamstrar sedan jag var 6 år gammal så jag förstår inte hur jag kan vara rädd för den, det är ju egentligen en hamster med svans och den är ju knappast farlig. Men men, rädd är jag för en liten hårig krabat på cirka 5 centimeter och jag får helt enkelt gå in i sadelkammaren med hjärtat i halsgropen varje gång och hålla tummarna att Flingan får för sig att flytta ut någon gång, men det tror jag inte för den lilla musen lever ju livet där inne...
 

En joggingtur

En veckas vila var bra för både mig och Hilda. Jag hade samlat på mig ännu mer motivation och Hilda var tillbaka till sitt gamla, pigga jag igen. Dagens tur vart ett lättare joggingpass i alla gångarter med fokus på en lite längre och lägre form, för att mjuka upp henne och se hur hon kändes. Hon ville gärna fuska lite idag och glömma bakdelen så jag fick vara steget före och vara på med kvicka skänklar, vilket gjorde så att hon i slutet var otroligt fin. Hon bara flög fram!
 

Åtta timmars stall

Klockan 08.30 i morse var jag i stallet och där har jag varit tills nu. Så efter cirka 8 timmar är jag väldigt trött, men nöjd-trött. Jag vet att Hilda är mätt i magen, fryser inte och har det bra, då kan jag slappna av och kan med gott samvete ha en lugn kväll hemma.
 
Jag har fått en hel del saker gjort också. Hildas ben och svans fick sig en schamponering vilket var nödvändigt, svansen hade fått en mysig kissgul nyans men nu är den vit och fin igen. Sen så har jag bara strosat runt, städat lite, fotat och självklart myst massor med Hilda! Nu ska jag återgå till bildredigerandet, ha en bra kväll :)
 

Fix med Hilda


En vanlig ridvecka

En vanlig ridvecka för Hilda består utav 5 dagars ridning, sedan två vilodagar där hon bara får en massa borstning och mys. Även fast hon är 20 år gammal så mår hon absolut bäst av att hållas igång, att bara ta det lugnt är ingenting hon klarar av mentalt. Hon har fortfarande så mycket energi och älskar att få träna, vilket är underbart! Veckorna varierar självklart från vecka till vecka och sedan bestämmer vi lite efter dagsformen, men det kan ungefär se ut så här:
 
MÅNDAG: Uteritt, fokus på bärighet
TISDAG: Uteritt, fokus på kvicka övergångar
ONSDAG: Uteritt, Galopp/kondisträning
TORSDAG: Vila
FREDAG: Uteritt, töltträning
LÖRDAG: Jogging på banan
SÖNDAG: Skritt i skogen
 

En myskväll i stallet

Hej!
 
Är nyss hemkommen ifrån stallet, Hilda fick en massa myss och under tiden hon åt lite hö så smörjde jag sadeln ordentligt. Eftersom jag inte använder schabrak så blir ju sadeln givetvis ganska skitig undertill, och den smutsen satt verkligen som sten. Jag brukar inte smörja undersidan så ofta så det hade ju samlats lite smuts, men jag har köpt kökssvampar med en lite ruggigare yta och den fick turligt nog bort all smuts. Efteråt dränkte jag sadeln i läderfett, både under och översidan och så får det några dagar på sig att mojsra in i sadeln. I morgon är det tränsens tur!
 
På onsdag eller torsdag är planen att rida igång Hilda igen, då hon vilat i en veckas tid. Jag tror orsaken till tröttheten är brunst och pälssättningen så jag tänkte att då ska vi bara mysrida för att hålla igång henne, så ska jag testa mina två nya bett jag skickade hem i helgen. Mer om det när dem kommer! Juste, vad tycker ni om den nya headern förresten? Jag älskar den!
 

Två veckors ledighet

Nu väntas två veckor av ledighet, härligt! Jag har prao nu den här veckan och jag har turen att praoa i stallet tillsammans med Hilda, ett bättre ställe får man ju leta länge efter ;) Eftersom Hilda har en liten vila just nu så ska jag ha långa, pysseldagar. All utrustning ska smörjas grundligt, mina hästsaker ska rensas och allt sådant pyssel. Sedan såklart, en massa Hilda-gos! Veckan efter det så är det höstlov och den veckan blir nog likadan, så två veckors vila från skolan känns behövligt och varenda minut ska självklart spenderas i stallet!
 

Hildas träns

 
Tränsen ni ser ovan är alla Hildas träns, och det är ju några stycken vi har samlat på oss. Men att sälja något finns inte på kartan, utan istället är planen att min lilla familj ska få utökning av ett träns från Àstund när det är dags för SIHS nu i november, sedan blir det säkerligen några till om jag känner mig rätt. Hihi! Vilket av tränsen är eran favorit?

Min bästa vän


Hildas nya täcke

 
Visst vart Hilda fin i sitt nya täcke?

Höstvila

De senaste ridpassen så har Hilda känts lite trött och inte haft samma, pigga energi som hon brukar ha så nu kommer hon få en liten höstvila. Jag anser att det känns bara taskigt och träna henne när hon inte har samma glädje till det, då det ger absolut ingenting. Så nu ska hon få en vila på obestämd tid och bara ta det lugnt i hagen, så får hon komma in till en massa borstning och mys. Jag tror tröttheten kan bero mycket på pälsättningen och att de går ute dygnet runt igen, så jag tror att hon behöver några dagar för att få komma tillbaka till rutinerna! :) 
 

Att fotografera i ridhus

Att få skarpa, ljusa och framför allt bra bilder i ett ridhus är lite av en konst. Jag är självlärd inom det och har suttit många timmar och försökt lära mig, och nu har jag äntligen fått kläm på det. Det du behöver är en kamera med manuella inställningar, dvs där du ställer in slutartid, bländare och ISO själv.
 
För att fotografera i ridhus så behöver du en relativt kort slutartid för att frysa rörelsen. Men med en kort slutartid släpps inte lika mycket ljus in och till det behöver vi bländaren. Bländaren är ett reglerbart hål i objektivet som avgör hur mycket ljus som släpps in före kortet tas = ju lägre bländarantal ger ljusare bild. Bländaren påverkar även bildens skärpedjup. Sedan har vi ISO, det som reglerar ljuskänsligheten. Ju högre ISO innebär en ljusare bild, men det medför tyvärr även brus.
 
Så för att få ett bra kort så gäller det att hitta ett bra läge med alla inställningar, på min kamera har jag ISO upp till 6400 men det använder jag sällan och på mitt Tamron 70-300mm objektiv har jag bländare ner till 4,5. När jag fotograferar min lillesyrras ridlektioner så har jag lägsta bländaren, alltså 4,5 med en slutartid på ungefär 1/125-1/160 och en ISO på 1600. Jag kommer inom en snar framtid införskaffa en ny kamera och ett objektiv med ett bländartal ner till 2,5!
 
Jag hoppas att ni kanske har lärt er någonting av min lilla guide!
 

Favoritsvängen är tillbaka

När jag hämtade Hilda idag så verkade hon lite trött så vi tog en skrittur barbacka istället, vilket var väldigt mysigt. Om det är någon som kommer ihåg det så skrev jag för några månader sedan att en av våra ridvägar hade grusats med stora, rejäla stenar så ända fram tills nu har vi bara haft två ridvägar. Men vi bara kände fört att skritta förbi den grusade svängen och se hur det ser ut nu, utifall att stenarna är påväg att tryckas ner och jag kan säga att det var det väldig tur att vi gjorde. De första 20 meterna var det lite sten kvar men där finns det gott om plats att ta sig förbi på sidan om, sedan var det helt sten-fritt.
 
Jag är så himla glad att vi äntligen har tillbaka den ridvägen nu och att vi har tre olika svängar att variera emellan. Eftersom att vi inte har tillgång till en riktig paddock så rider vi i stort sätt bara ut och då är det skönt att kunna variera svängarna, det blir ju lite långtråkigt att rida samma hela tiden!
 
En sovpaus är viktigt, säger Hilda! ;)

Jakten på en kavaj

Jag har allvarliga outfitproblem just nu känner jag. I vår ska vi tävla (fortfarande inte smält tanken) och jag behöver då köpa en kavaj och vita ridbyxor, men vad ska jag köpa för kavaj!? Jag vill helst ha en färgstark och då har jag hittat en turkos som kommer ifrån kingslands sommarkollektion 2013, men eftersom att kollektionen är lite över två år gammal är det också väldigt svårt att få tag på den, tyvärr. Annars är en i kornblått intressant, har bl.a hittat en tjusig på granngården och även en del på nätet jag kan tänka mig och köpa. Sen om jag ändrar mitt val och bestämmer mig för att köra på lite mer neutrala färger, blir det antingen en marinblå eller svart. Vad har ni för kavaj?
 
drömoutfit <3
 

Ett nytt täcke

Förra veckan så beställde jag hem ett regntäcke ifrån hööks som kom i måndags. Täcket är med en halsdel som inte går att ta av vilket jag gillar då det inte finns risk för glipor så vatten eller kyla kommer in. Jag har än så länge bara hunnit testa täcket på henne då hon inte behöver något just nu, men jag upplever att det har bra passform och svanskyddet är rejält vilket är bra då det inte blåser in. Enligt recensionerna så ska täcket vara bra och jag hoppas det lever upp till sina förväntningar! Du hittar det här.
 

Ett möte med grisar

Planen idag var en uteritt men väl framme där vi skulle rida in i skogen så var det ett jäkla liv, det var kvistar som bröts och en massa grymtande så cirka 20 meter in stod en vildsvinsflock och härjade. Vi vände på direkten och red ett pass på banan istället! 

 Det gick inte alls så bra tyvärr i början då hon inte tog förhållningarna utan körde sitt race, men efter lite galopp så gick det bättre och hon var jättefin på slutet. Tror att det hela handlade om att hon hade för mycket energi och inte visste vad hon skulle göra av den, men så kan det bli ibland så tar vi nya tag i morgon! 


Ett försök till hoppning

Gissa vad vi har gjort idag? Nämligen gett oss på ett försök att hoppa och ja, våran hoppkarriär är definitivt över! Det gick ju som det gick och alla hopp vart i stort sett failhopp. Jag har aldrig haft så kul ett ridpass, jag satt och gapskratta hela tiden och vi bjöd inte på några exlusiva hopp direkt. Jag har ju inte hoppat på ett år och all "hoppkänsla" är som bortblåst, jag bedömde avstånd fel och det vart allt ifrån stillastående hopp till ett hopp där hon la sig i tölt sista stegen innan och råkade få med sig ena bommen. Men hon är okej och jag tror hon ändå tyckte det var ganska kul men en sak är säkert - aldrig med hoppning! ;)
 

Mitt turridspö

Något ni kanske inte vet om, är att jag har ett turridspö. Jag har haft det i ungefär två års tid och det hänger alltid även om vi bara ska ut och skritta. Anledningen är att varenda ridpass med det spöet går bra, exakt alla. Men om jag rider med ett annat så går exakt alla pass åt skogen, exakt ingenting fungerar. Det har hänt några gånger att jag har tagit fel spö och märkt det efter halva framskrittningen och paniken som uppstår, går knappt att förklara... ;) Har ni något ni alltid måste ha med er?
 
 Ett ridpass från i våras. Självklart med turridspöet! ;)

Tre galna pensionärer

Hilda fick en välförtjänt vilodag idag efter några dagars intensivare pass, vilket dock en viss dam hade andra åsikter om... Jag och mamma stod och mockade hagen när Hilda helt plötsligt fick ett ryck och sprang som en galning vilket gjorde att Gladur och Brydja också hängde på, så den närmsta kvarten var det enmansshow i hagen beståendes av ett pensionärs-race! De sprang runt i hela hagen som är runt 5 hektar och bjöd på alla möjliga konster, det var allt ifrån galoppombyten till tjusiga bockningar. De sprang in i ligghallen och gjorde en tvärvändning och rusade ut igen för att göra om allt. Kan man något annat än att älska dem!?
 

Galoppintervaller

Efter gårdagens ridpass kan jag verkligen konstatera att Hilda skulle vara en häst som skulle gilla och passa för gaedingakeppni! Galoppintervaller var det som stod på schemat och fartgalen som Hilda är, uppskattades det väldigt mycket. Varje gång jag la galoppskänkeln så gjorde hon ett litet hopp och for iväg som en raket. Bocksprång och galoppombyten bjöds det på och jag kan säga att det var några gånger då jag höll på flyga i diket, haha! Riktigt kul var det och ska försöka lägga in ett galoppass någon gång varannan vecka, förutom att det förbättrar kondisen så stärker det ju även bakdelen! :)
 

Lunchtur

Eftersom jag är ledig på torsdagar så var jag och mamma uppe i stallet redan vid lunch idag och red i det underbara vädret. Hösten är faktiskt en av mina favoritårstider och höstvädret är perfekt för ridning, sol men med kyliga vindar. Jag hade av misstag råkat få pälsglans på mina ridhandskar (ingenting att rekommendera, hehe) vilket jag märkte först i skogen och resten kan ni nog räkna ut själva! Jag hade absolut inget grepp om tyglarna och en pigg Hilda på det var ingen bra kombination, men det löste sig det med och Hilda var nöjd av att ha fått springa av sig. I morgon väntas veckans sista skoldag och sedan är det äntligen helg. Det ska bli så himla skönt!
 

Utveckling


En ritt i solnedgången

Idag så lyckades vi pricka in uteritten när jag tycker det är som finast stund på dagen, nämligen solnedgången! Vi red en lite längre tur där de även har lagt ett tunt, grusblandat lager sand över det förra underlaget på vägen. Det invigdes idag och jag kan inte vara annat än nöjd!
 
Hilda kändes väldigt pigg och ingen av oss hade någon direkt lust att jobba, så vi gjorde det vi tycker är allra roligast - springa superduperfort! Gångarter skiftades hej vilt, det var allt ifrån ökad trav till galopp med inslag av grisepass, jag hoppas innerligt att ingen såg oss... ;) Jag fick även känna på några sträckor i en helt ren och rejält ökad tölt idag också, jag satt där uppe och bara njöt medan hon gasade på igenom alla kurvor. Problemet med passtakten som uppstår när jag inte lyckas hålla ihop henne riktigt, var som bortblåst. Jag hade henne lika mycket på både tyglarna och jag kunde reglera tempot hur jag än ville och tölten var fortfarande ren. Underbar känsla!
 

SHIS 2015

I november är det dags för SHIS igen och det ska bli så kul, vi kommer förmodligen gå på fredagseftermiddagen och där är egentligen det enda jag vill se islandshästarna och hoppningen, all annan tid spenderar jag hellre på mässan ;) När det är shower som pågår så är det inte alls lika mycket folk som handlar så det är något jag kommer utnyttja. Det var helt galet med folk förra året och köerna var ibland så långa att de gick utanför montrerna.
 
Jag kände och klämde på en hel del saker förra året som jag borde ha köpt och var i behov av, men snål som jag är så köpte jag det inte. I år iallafall så ska det shoppas, man lever bara en gång och pengar är till för att slösas... ;)
 

En ridtur bland löven


Skrittrunda

Igår efter ridpasset så avmaskades Hilda så idag tog vi det lite lugnare och endast skrittade ut i solskenet, vilket var väldigt mysigt! För att de inte ska maska ner hagarna igen så stod de inne under dagen så hon hade samlat på sig lite energi och hon tyckte det var skönt att få komma ut. I morgon så ska vi ut och hon ska få springa av sig lite, vad det mer blir får vi helt enkelt ta och se då vad vi både känner fört! :)
 

Första oktober

Från och med nu så kommer jag vara ledig på torsdagar av privata skäl så de dagarna kommer jag spendera i stallet och rida i dagsljuset! Perfekt nu när mörket närmar sig. Idag så fick Hilda fick gå ett lugnare pass i skogen med jogging i alla gångarter och lite lösgörande arbete, eller ja jag försökte lösgöra men det gick ju inte så bra eftersom hon var så glad över att få springa att hon sket i allt annat - Hildabus i ett nötskal! 
 
Måste även berätta en liten incident som hände när jag skulle hämta Hilda från hagen, haha! Jag skulle som sagt hämta in henne och kröp igenom grinden, men då lyckades ena snöret från min kofta oturligt nog fastna i elstaketet, och den satt verkligen fast. Tröjan leder ju som tur det inte ström men det gick ju inte att försöka pilla bort tråden heller för då fick jag ju stötar, så jag satt fast där och fick ringa mamma som fick hjälpa mig loss. Kan säga att från och med nu så kommer jag alltid ta mig tiden och öppna staketet när jag ska in, att sitta ihop med ett elstaket är något jag helst undviker... ;)