Nyrakad

Hildas päls har sedan jag rakat henne, växt något otroligt så idag rakade jag faktiskt henne igen. Förrförra året när vi rakade henne så tog det ungefär ett halvår för pälsen att växa ut till så mycket det hade gjort nu och iår hade det gjort det på bara någon månad, förstår inte hur det är möjligt men det förblir väl ett mysterium antar jag... ;) Nu kommer jag iallafall inte raka mer iår, då jag vill att hon ska hinna få lite päls till vintern.
 
Hilda är ju coollugn att raka vilket är jätteskönt men eftersom maskinen låter galet mycket så har jag bomull i öronen på henne för säkerhetsskull, så idag rakade jag på och så skakade hon sig helt plöstligt vilket gjorde så bomullen flög ur men det märkte jag först när jag skulle byta sida. Så jag hade alltså rakat ungefär halva halsen utan bomull och Hilda brydde sig ju inte, jag är så otroligt glad att hon är såpass trygg!
 

Ett besök av tandläkaren

Idag så vilade Hilda då det var dags för vaccination och tandcheck! När veterinären kom så märkte Hilda direkt att det var en veterinär och verkligen frös till is, veterinärer är ingenting som är populärt hos Hilda! När hon skulle ge henne lugnande som egentligen brukar gå hur bra som helst, var lite av en kamp idag då Hilda tyckte det var såå läskigt men efter en stund lyckades vi och då tog det bara sekunder innan Hilda sov. Hon fick för hennes vikt men det behövdes tydligen inte så mycket som vi gav, då hon vart så trött att hon knappt kunde stå på benen. Jag och mamma fick hjälpa Hilda att stå upp under tiden veterinären kikade igenom munnen.
 
Hon såg väldigt fin ut i munnen och tänderna var jättefina de med. Det enda var några hakar på tänderna längst bak som hade gett henne några små sår. Hakarna slipades bort och hon såg jättefin ut i munnen i övrigt vilket är väldigt skönt att veta! Nu får hon vila i morgon igen så blir det ett lugnare ridpass på torsdag :)
 

Varför bara stora storlekar?

Något jag tycker är synd är att det är svårt att hitta bett i de lite mindre storlekarna, som exempel 10,5 och neråt. De flesta hästaffärer har de lite mindre storlekarna i de vanligaste modellerna, dvs rakt, två och tredelat men de övriga i 12,5 och uppåt. Anledningen till det är ju förstås att affärerna säljer mer i de storlekarna och att de betten är mest efterfrågade, men jag tycker ändå det är synd att det är väldigt få bett som tillverkas i lite mindre storlekar då det faktiskt är en del hästar som har lite mindre mun och varför finns det då inte större utbud av mindre storlekar? Det finns en affär som har en del bett jag tror Hilda skulle gilla men som tyvärr inte finns i hennes storlek, och om man ska man köpa de betten får man specialbeställa och då landar priset på ungefär en tusenlapp mer...
 
Hildas favoritbett just nu.

Tölt - 28 sep


Kondisträning

Som jag tidigare nämnt så kommer vi försöka oss på en tävling i vår och efter lite snack med Hildas hovslagare så har jag beslutat mig för att starta både T8 och V5. T8 är en gren där man bara visar tölt och i V5 visar vi tölt, skritt, trav och galopp. Båda grenarna visas med flera ekipage samtidigt på banan och det ska bli otroligt kul och se hur det kommer att gå! När jag rider Hilda med några hästar som hon inte känner igen så blåser hon alltid upp sig så fint och får fram galet flotta gångarter, traven går knappt att rida lätt i så jag hoppas ju lite smått att hon kanske bjussar på något sånt!? ;)
 
Det enda vi egentligen nu behöver träna på är tölten. Jag har beslutat mig för att visa den i mellantempo tölt eller alternativt långsamt tempo vilket är hennes absolut starkaste. Det vi jobbar på just nu är att bygga upp kondisen då hon inte riktigt orkar hålla igång tölten längre sträckor, men vi har ju några månader på oss att träna upp den som tur det! :)
 
 

Hagens drottning

Att Hilda är en ranghög diva är ingen nyhet. För något år sedan stod vi i ett stall och Hilda skulle släppas ihop med stoflocken där det bland annat gick två unghästar som också var ranghöga. Själva ihopsläppet gick bra, de vart lite små tjut men inget mer och vi trodde att det skulle förbli så.
 
Tills några dagar senare då en person som också hade ett sto i flocken skulle hämta sin häst och möttes av en syn jag tror hon sent kommer glömma... Hilda går ju in med inställningen i varje flock att jag är ledaren, det är bara att acceptera och det var ju inget undantag i den här flocken. Man kan beskriva henne lite som "den coola" i filmerna, den som alltid går igenom skolkorridoren i slowmotion med två kompisar som går bredvid. Ungstona kan beskrivas som kompisarna och i detta fall ville de bli de ranghögaste.
 
Personens syn var då att en av unghästarna låg ner och sov och Hilda tog då tillfället i akt att visa vem som bestämmer genom att ställa sig över hästen och sparka med frambenen på den stackars unghästen. Personen vart ju självklart livrädd och försökte få Hilda att sluta men Hilda sket fullständigt i det och hade bara en sak i huvudet - att fortsätta vara flockens ledare och sätta unghästen på plats. Efter det udda bråket fick Hilda byta hage och gå med några andra hästar som hon gick lite bättre ihop med, eller ja hon misshandlade inte dem nya kompisarna. Hilda alltså...
 

Töltträning

 

En ny gelpadd

I veckan beställde jag hem en ny gelpadd som kom i förrgår. Det är en från Top Reiter med uppbyggnad fram vilket är bra till hästar som inte har så mycket manke. När jag rider i en gångart högre än skritt så glider sadeln gärna fram lite så uppbyggnaden är som en extra manke som ska förhindra just det. 
 
Jag provred den idag och är väldigt nöjd än så länge! Den höll sadeln på sin plats och man märker verkligen skillnad på padden jag hade förut och denna. Den förra fungerade, men den var ju utan uppbyggnad så egentligen var ju den enda anledningen till att jag använde den just antiglid funktionen men denna är ju mer användbar på många olika sätt och vis.
 
 
 

25 september 2015


350 kg charm


En regnig ridtur

Det har verkligen spöregnat hela dagen och inte hade det slutat när vi skulle ut och rida, men det var bara att dra på sig regnjackan och bita ihop! Jag måste alltid rida igenom en ganska tät skog före jag kommer till själva ridvägen och när det regnar blir trädgrenarna dyngsura och eftersom att de är i höjd med mig, så får jag en iskall dusch ungefär var tioende meter och jag inte direkt säga att det är så mysigt, haha!
 
Fokuset idag var bärigheten då hon kan fuska lite med den ibland och inte riktigt arbetar så mycket med ryggen jag vill att hon ska. När hon får upp ryggen så lyckas jag inte riktigt hålla det så eller hur jag ska förklara det, så då springer Hilda bara på vilket medför att ryggen sänks igen. Mycket av problemet är att jag inte lyckas behålla bärigheten så idag tränade vi på just det.
 
Vi arbetade mycket i skritt och när jag kände att ryggen började komma upp så gjorde vi en övergång till trav och travade tills jag inte längre lyckades hålla ihop henne då vi gjorde en övergång till skritt. Väl nere i skritt igen så försökte jag få upp ryggen igen och då gjorde vi om allt. Detta repeterade vi ett antal gånger innan Hilda fick massa beröm för hon var så duktig och fick som belöning dra på i full fart vilket var något hon tyckte var såå kul! :)
 

Hilda goes Mulle

För ett tag sedan så fick Hööks in lite nya grimmor och täcken, dekorerade med Mulle-detaljer. Trots att Hilda förmodligen kommer hata mig för resten av sitt liv så har jag bestämt mig för att Hilda ska faktiskt få det här syrenfärgade regntäcket med den matchande grimman av mig. Hilda skulle nog aldrig förlåta mig men gud vad söt hon skulle vara. En liten prinsessponny!
 

Det isländska stångbettet

Islandsstång är ett bett som är som det låter, ett stång ifrån Island. Det används flitigt av ryttare inom både träning och tävling och det finns en del förufattade meningar angående bettet. Första gången jag såg ett så tyckte jag det såg hemskt och jätteläskigt ut, men nu när jag vet mer om bettet så har jag helt ändrat uppfattning om det.
 
Hur fungerar det då? Jo det är ett bett med mundel som är som alla andra bett - två, tredelade eller raka med tungfrihet. Ett rakt utan tungfrihet har jag inte hittat någonstans så det får man nog specialbeställa ifrån exempel Bombers. Skänklarna finns i olika längder och storlekar vilket även är något som avgör hur stor hävstångseffekt det blir, ju mindre skänkel desto mindre hävstång. Bettet knäpps tillsammans med en kedja och inverkar så att när hästen bär sig rätt, inverkar inte kedjan och bettet blir inte skarpare än vad det är för mundel. Detta innebär att man rider mer på tygelns och skänkelns vikt men för att bettet ska ge effekten den ska, är det väldigt viktigt att kedjan är rätt spänd.
 
Detta gör dock inte islandsstången till ett utbildningsbett utan det är som precis som alla stänger, något man använder för att främst förfina sina hjälper och att få fram det lilla extra hos sin häst. Man brukar kalla det för islandssportens kandar! Det viktigaste när man rider på stång, eller ett bett överhuvudtaget är att man har en mjuk hand eftersom att inget bett är skarpare än den som håller i tygeln.
 
Hilda på ett rakt kimblewick.

Spontanköp

Efter vi hade hämtat hö så vart det en spontantripp till hööks! Jag sparar egentligen till en ny data och kamera men som vanligt, slutade det med två köp och jag får trösta mig själv med att båda var behövliga ändå. Köpen jag gjorde var ett par jodphurridbyxor som jag länge faktiskt funderat på att köpa, då jag tycker det är som att rida i mjukisbrallor men med skoning vilket är perfekt om man inte orkar dra på sig tajta ridbyxor någon dag. Sedan köpte jag ett par G-boots också i vikten 145g. Hilda har ganska lätt att bli passtaktig i tölten så ett par viktboots kanske är något som kommer vara ett bra träningsredskap eftersom de fördröjer hästens steg = ingen passtakt. Ska bli spännande att testa allt ikväll!
 

Morgontrötta pensionärsgänget

Medans andra ligger och har sovmorgon för att det är lördag så kämpade vi oss upp ur sängen för att följa med stallägarna och hämta hö! Betet börjar ta slut nu så det är snart dags för att börja stödfodra. 

Det har verkligen varit en ordentlig knottsommar i år så hästarna har fått vara inne under nätterna vilket har hjälpt hästarnas eksem något enormt. Hilda har nog aldrig varit så här fin i sitt eksem någon gång under tiden vi ägt henne. Men att vara inne under nätterna tycker hästarna är jätteskönt och de vill inte ens gå ut på mornarna, haha. Brydja ligger alltid ner på sidan och snarkar, Gladur sover han med och Hilda vägrar gå. Pensionärsgänget har verkligen bortskämda! ;) 

En morgontrött Hilda vägrar lämna ligghallen ;)

Två ridna hästar

Här uppe i Stockholm har det regnat inatt så underlaget på banan var inte det bästa, men ett lösgörande pass i mestadels skritt var planen och det var det ända som underlaget tillät. Frida red även Gladur idag så vi jag och Hilda fick lite sällskap. När jag hade ridit klart Hilda så fick jag även sitta upp på Gladur och se hur han känns och jag måste säga, han är nog den känsligaste hästen jag suttit på! Jag är inte van att rida så känsliga hästar så det var lite svårt för mig då han flyttade sig bara jag råkade luta mig lite åt något håll, haha! Han är väldigt fin så med lite mer muskler och kondis, kommer han nog vara en väldigt trevlig häst att rida!
 

Första ridturen på 1,5 vecka

Igår kväll så kunde jag äntligen sitta upp på Hilda igen efter vilan hon bestämde sig för att ta. Energi hade hon både så det räckte och blev över, så det fick bli ett lättare joggingpass i alla gångarter. Hade egentligen bara tänkt skritta men hon förlorar ju inte kondis på en vecka, så det absolut bästa för henne var att få springa av sig och hon tyckte det var så härligt! Idag blir det lite mer lösgörande arbete i alla gångarter, hon kändes lite stel igår så det är nog behövligt. Mycket sidvärtsrörelser och tempoväxlingar är det som brukar fungera bäst, speciellt i galoppen då hon blir mjuk som smör efter några steg i en riktigt ökad galopp! 
 

Träns från Ástund

Något jag börjat tycka är väldigt snygg på senaste tiden, är dessa träns ifrån Ástund. De är handgjorda på Island och i slitstarkt kvalitetsläder, lite "rejälare" i modellen med bronsfärgade nitar som detaljer. Jag tror dessa träns skulle passa bra på Hilda och jag skulle gärna äga ett, priset ligger dock runt tusenlappen men så snyggt som tränset är så är det värt varenda krona. SHIS är ju snart och jag tror faktiskt att jag såg ett Ástund träns där förra året, så jag ska kika närmare på det och kanske köper ett där i år! Om jag inte köper ett tidigare, hehehe...

Nya skor

Jag har åkt på en rejäl förkylning så jag har varit sjuk sedan halva måndag, eftersom jag var tvungen att gå hem från skolan då jag hade feber och väldigt ont i halsen. Så nu sitter jag här, dunderförkyld och kämpar på! Näsan bara rinner och jag pratar som en hes anka, hehe. Imorse iallafall vart det upp tidigt och raka vägen till stallet för det är äntligen dags för nya skor, tjohoo! Under tiden hon skoddes så satt jag med en liter Cola och godissnören och smaskade på, en bättre frukost! ;) 

Under tiden hon skoddes så berättade även Jenny att förmodligen är orsaken till att hon tagit av sig två skor den att hon fått ett nytt rörelsemönster i och med att hon börjat tölta. De ska tydligen vara enklare för dem att råka trampa sig själva innan de fått till mönstret helt, vilket enligt mig låter väldigt rimligt eftersom skorna även var avdragna diagonalt. Utöver det fick jag även en massa bra tölttips och så sa hon att hon tycker Hildas tölt har utvecklats väldigt mycket vilket gör mig superglad! :) 


En långsiktig plan

Att bo och äga en egen gård har länge varit en dröm för oss och den drömmen kommer faktiskt att bli sann inom en snar framtid! Inom 5-6år är målet så det är en långsiktig plan men det ska bli så kul. Just nu håller vi på att kolla vart vi vill att gården ska vara och den ungefära storleken. Vi vill inte ha en gigantisk gård på 40 boxar eller liknande, utan en på kanske 6-7 boxar räcker utmärkt, då vi har boxar till våra hästar och möjlighet att ha några inackorderingar om vi nu skulle vilja det.
 
Innehållet på gården håller vi på att fundera på vad vi vill ha och någonting som iallafall är bestämt att vi ska ha är en bra paddock. Sen är ju ovalbana och ridhus en dröm men det är nog någonting som kommer förbli drömmar! ;) Utöver det vill jag gärna ha en spolspilta och en bra, rymlig sadelkammare. Boxarna ska vara i färgerna vitt och svart vilket är enligt mig den snyggaste färginredningen man kan ha i ett stall, sedan med något snyggt galler där hästarna kan kolla ut. Så galet kul ska det bli, dock är det ju ett antal år kvar men för varje dag som går desto närmare är man ju! ;)
 
 

Tickande bomb

Nu när Hilda inte går att rida förrän onsdag, så är damen bortskämd med en långborstning varje dag och utöver det en massa godis och kli. Man märker iallafall väldigt tydligt att hon inte mår särskilt bra utav att inte få ridas, hon har så mycket energi som hon behöver göra sig av med och jag lider verkligen med henne att hon inte kan det just nu. Men som tur är det ju bara några få dagar kvar tills onsdag och då blir det endast lite lösgörande joggning i alla gångarter. Både jag och Hilda längtar nog väldigt mycket!
 

Universums sötaste


Två tappskor + ett styckat eksemtäcke

Som jag nämde i ett tidigare inlägg, så letar jag efter en till klippmaskin. En mindre för att klippa detaljerna och kunna snygga till där den stora inte får plats, och igår dök den upp när vi var på ÖoB för 200kr! Den var dock till för hund och katt egentligen, men allt fungerade den till häst också. Den duger till finfixet!
 
Sedan så har Hilda även lyckats dra av sig en av bakskorna också, så nu är det två tappskor. Utöver det har hon lyckats stycka sitt eksemtäcke i tre delar och ett av bensnörerna är bortslitet och ligger någonstans i hagen. Dock så undrar jag hur fasiken hon har lyckats med det!? Eftersom hon hade lyckats få sig ett sår på benet så lindade vi faktiskt benet och hon fick gå ensam i en hage några dagar, helt utan träd eller någonting. Hilda har alltså lyckats stycka ett täcke i en hage utan någonting att ta sönder det emot, så antingen har hon rullat sig riktigt brutalt eller så har hon delat det med hjälp av sina tänder. Så sen i stallet ska det fortsätta letas efter framskon och delar av täcket, så får Hilda en liten vila fram tills Onsdag då hovslagaren kommer.
 

Pannband

Ni kanske minns att jag la upp bilder på några pannband jag pärlat? Jag har faktiskt börjat pärla pannband lite mer seriöst nu och faktiskt säljer, jag har sålt några stycken och nu inväntar jag pärlor för att göra ytterligare två till för att sälja. Om ni är intresserade av att köpa så kostar de 199kr plus en liten frakt som blir på 35 kr. Jag har just nu bara cob-storlekar och svart läder, pärlorna att välja på finns i de flesta basfärger med strassrondeller i både silver och guldfärgade så kan man matcha några pärlor på sitt pannband tillsammans med om ens utrustning har mässing/guldfärgad metall.
 
Pannbanden är slitstarka (vad jag märkt) och tråden jag använder tål upp till 5 kg. Dem är ordentligt fastsydda och de sitter på sin plats. Till Hilda har jag pärlat tre pannband, ett med vita pärlor, ett med turkos och ett med rosa. Hon är väldigt tjusig i dem och favoriten är det turkosa, hon klär bäst i det och det är min favoritfärg. Ska nog fotografera henne i dem någon dag så får ni se!
 

Min första klippning

Vi åkte inte till Hööks idag men en trip till Jula blir det alllt och där köpte vi klippmaskinen, sedan vart det hem en snabbis där jag letade reda på en öronhuva och lite bomull. Den låter galet mycket så var lite orolig att det inte skulle räcka, men det gjorde det allt!
 
Väl uppe i stallet började jag vänja henne för ljudet och jag trodde att hon skulle springa för livet eller liknande medans jag försiktigt närmade mig, och Hilda kollade på mig som om jag var dum i huvudet eller någonting, liksom va fasiken är det att vara rädd för ungefär. Sen när jag efter några andetag började raka så var det mycket enklare än jag trodde och det var som att borsta ju. Det svåra var ju att få till det jämt, haha. Men Hilda var så himla trygg och tyckte det var väldigt mysigt, när jag rakade halsen och närmade mig mankammen så började hon klia på mig, sötnos.
 
Det vart väl inte så jättesnyggt och jämnt, men funktion går ju före utseénde. I morgon ska jag bara fixa det sista sen är det klart. Måste också inom en framtid köpa en till maskin som är lite mindre, det är så otroligt svårt att klippa små ställen med den gigantiska maskinen. Men bra är den allt!
 

Konsten att fota Pompe


En olycka kommer sällan ensam

Igår drog Hilda av sig skon och idag väntade det en annan överraskning. Nämligen inte ett sår, utan två stycken! Ett på sidan av halsen och ett på ena frambenet. Båda bara ytliga som tur det och hon visar ingen hälta, så det är nog lugnt men det var mycket blod på bensåret, men det såg värre ut än vad det var. Båda är iallafall ordentligt tvättade så får hon gå ut i en egen hage i morgon. Såret på halsen undrar jag däremot, hur fasiken hon lyckades med att få det. Men men, hon lyckas ju med allt den där lilla krabaten... ;)
 
I morgon bär det iallafall av emot hööks för vi ska köpa lite saker. En boots som ska ersätta tappskor ska köpas och säkert blir det någonting mer som det alltid blir, efteråt blir det till jula för jag ska köpa en klippmaskin så jag kan klippa henne, men det får bli när halssåret är läkt!
 

Hildas första tappsko

Efter en lång dag i skolan var det väldigt skönt att få komma hem och jag såg fram emot en skön tur i skogen med Hilda, men de planerna kunde jag glömma ganska snabbt. Hon och hennes kompisar kom i full fart och mötte mig, men någonstans på den korta sträckan de galopperade så lyckades Hilda dra av sig ena framskon. 

Vi har smsat Hildas hovslagare och hoppas att hon hinner komma ut och sko henne så snart som möjligt, men det får bli alla fyra hovar igen eftersom det ändå snart är dags för det. Tills dess får Hilda vila och så blir det en massa pyssel. En riktig långborstning är ganska välbehövlig just nu då hon är så långt ifrån kritvit man kan komma, haha! 


En massa regn och Gladur

Där jag bor öser regnet verkligen ner och har gjort det senaste dygnet, åskade gjorde det även inatt. Jag som är väldigt svårväckt vaknade till och med och det var i ren panik, då förstår ni hur höga åsksmällar det var. Usch jag tycker åska är så obehagligt och är glad över att hästarna stod inne igår natt och även gör det idag.
 
Igår iallafall så red jag ut tillsammans med Frida på Gladur, som även är hennes nya medryttarhäst. Han är en 21 årig islandsvalack med väldigt fina gångarter. Just nu är han ur kondition så det är en lång periods igångsättning som väntas före hon kan börja rida han som vanligt, men tre dagar i veckan kommer han att hänga med mig och Hilda ut på ridturer. Givetvis skrittas han bara just nu och sträckorna kommer succesivt utökas. Till vintern är han nog helt igång och det ska bli kul att se vad Hilda kommer tycka om sällskap i skogen! ;)
 
 
En otroligt söt bild på Gladur från i vintras!

Skänkelvikningar och passläggning

De senaste dagarna har jag hittat ett nytt sätt att lösgöra Hilda på. Jag börjar som alltid med 10 minuters skritt i raskt tempo på långa tyglar, sedan plockar jag upp till en låg form och nu har jag även börjat med skänkelvikningar. Jag flyttar henne undan ena skänkeln och sedan rakställer och ser till att hon trampar på innan jag börjar med nästa flyttning som då blir undan den andra skänkeln och det fortsätter jag med tills jag känner att jag har med henne. Den här övningen är väldigt givande för oss på många sätt, ett av dem är att vi får träna på just skänkelvikningarna vilket är någonting vi båda alltid har haft lite svårt med. Utöver det är det väldigt lösgörande och hon blir kvick för mina hjälper. 
 
När jag sedan börjar trava så är hon redan mjuk som smör och hon får det där extra skjutet bakifrån hon har ibland, och sedan lite tempoväxlingar i galopp på det där hon naturligt trampar under sig väldigt mycket, gör henne mjukare än smör, haha! Sedan blandar vi in tölten när hon känns mjuk och fin.
 
Idag så la jag även pass på henne andra gången någonsin och det vart en betydligt längre sträcka än första gången och mer tempo, nu ska det bara tränas in styrka och så har hon 5/5 tränade gångarter. Kanske femgång blir i framtiden en gren vi ska satsa i!? ;)
 

Första september

Första september, hej på dig du. Då var sommaren över för denna gång och nu kommer hösten, hejdå sena sommarritter och hej pannlampa. Nej nu vart de dystert här, hösten har ju bra saker med sig också... ;) Jag har saknat de varmare kläderna och de ska bli mysigt att hoppa i dem igen och Hildas ulliga, superlena höstpäls har jag också saknat men den 19 ryker ungefär en fjärdedel, då Hildas hovslagare så snällt kunde hjälpa oss raka henne! Det ska bli skönt att kunna fortsätta träna normalt under vintern och det är nog skönt för Hilda att inte behöva svettas så mycket som hon gör i sin vinterpäls.
 
Nu iallafall blir det upp till Hilda och vi ska ut och träna, har ingen som helst aning på vad men det blir väl det vi båda känner fört. Dock regnar det ute och har gjort hela dagen, jag gillar verkligen inte att rida i regn men om man tänker att det bara är vatten, så känns det bättre. Ska verkligen investera i ett par bra, ordentliga regnkläder som jag kan rida i!