Gårdagen och idag

Första veckan avklarad i skolan! Det är så skönt att ha helg nu och bara hänga i stallet, precis så som det ska vara. Jag trivs iallafall hur bra som helst i skolan och de tre åren jag har framför mig ska bli otroligt spännande. Igår exempelvis så var första stalldagen och jag hoppades på en liten ponny men det blev en storhäst på runt 175-180 i manken som nog var den största häst jag någonsin suttit på. Allt var så fruktansvärt mycket större och att hänga med i hans rörelser var ju inte det enklaste! Det svåraste var nog att hitta rytmen i traven och för att kunna sitta ner ordentligt i galoppen fick jag använda varenda magmuskel jag har. Kvar satt jag iallafall och det var målet! ;)
 
Hilda fick idag gå ett lite tuffare töltpass på ovalen vilket faktiskt var ett tag sedan. Vädret var utmärkt för det då det både var varmt men med kyliga vindar så man får passa på. Hon var så duktig! Det var länge sedan vi bara tickade på i tölt varv efter varv och det är ett träningssätt som är väldigt nyttigt för henne. Hon som lätt spänner sig och går mot passtakt blir så mycket finare efter några varv eftersom hon har fått tid på sig hitta tekniken, takten och formen och kan därefter slappna av mer. I morgon så är planen ut i skogen och träna galopp!
 

En höstig torsdag

Idag så har det varit en riktig höstdag! Vädret har varierat mellan lätt duggande och moln blandat med någon ynka solglimt, utöver det så har de första löven lämnat sina träd och börjat dekorera skogen. Därför var det därför ganska självklart val vart jag skulle rida. Hilda har varit väldigt duktig de senaste träningspassen och ett relativt kravlöst pass ute i skogen var hon välförtjänt utav. Det blev mycket trav på långa tyglar och blandat med några sträckor galopp där vägarna tillåt. Nackdelen med regnet är att rötterna som vi annars utan problem brukar kunna rida över i högre hastigheter blir så fruktansvärt hala! I morgon så ska jag försöka rida på antingen ovalbanan eller den lilla volten, det återstår att se vilken som är ledig.
 

Sista dagen på sommarlovet

Och så var sista dagen på sommarlovet här. Det har gått så himla snabbt men mitt lov har varit helt fantastiskt. Långa stalldagar, träning i kvällssolen och långa uteritter blandat med ett islandsbesök och köp av Hildas son. Just det sista är en sak jag fortfarande inte har smält, tveksam på om jag kommer det heller! Haha.
 
Min eftermiddag har jag och Hilda spenderat i boxen och bara gosat. Borstning och en massa kli är vad vi sysslat med. Hilda älskar nämligen att bli kliad och har sina speciella sätt att visa vart hon vill bli kliad, och nåde den som inte lyder... ;) Backar hon är det svanskli som krävs, ställer hon sig så man står vid hennes virvel och lyfter på det bakbenet ska man klia juverna och lägger hon huvudet på axeln så ska man klia halsen/mankammen. Nu är jag Hilda-tankad och redo för att i morgon börja gymnasiet. Nervös? Jaaaaa.
 
Kan iallafall inte släppa gårdagens pass. Alltså jäklar vad duktig hon är! <3

Dagens träning in action

Min häst är bäst, punkt slut.
 
Jag är så fruktansvärt nöjd efter dagens pass, hon var så fin och det var så roligt. Tölten var helt annorlunda gentemot den senaste tiden. Jag har inte vågat driva för jag var rädd för att hon ska hänga sig i handen och bli passtaktig, men utan energi är det ingen tölt så det har varit en ekvation som inte går att lösa. Jag vet inte vad som hänt, men handbromsen har jag hakat ur nu och JAG DRIVER!!! Vissa stunder är den absolut bättre än andra, men i det stora hela har vi kommit några steg framåt på utvecklingsskalan genom att jag bara lärde mig driva. Fortfarande mot passtakt ibland och något på framdelen, men det jobbar vi på. Bjuder även på lite trav och galopp inslag då jag vet det varit efterfrågat! :)
 
Ta och kika extra på sträckan vid 02.45....!!!
 

Styrketräning

Där vi står så har vi tre olika ridbanor - två ovaler med volt i och en vanlig storhästs-paddock som har en tyngre sand. Den sistnämnda är utmärkt för att träna mer styrka och perfekt för Hildas galopp som lätt blir fyrtaktig. Där höll jag mig idag! Har inte ridit på den sedan slutet av 2013 och den är minst lika bra som den var då.
 
Att den tyngre sanden skulle ge fördelar till tölten tvekade jag först på men det kombinerat visade sig vara en riktig succé. Det var få gånger vi gick mot passtakt, nästan varenda steg var i en klockren takt och med energi. Hon tyckte det var superkul och för att vi inte skulle gå omkull i hörnen fick jag bromsa! ;) Som tur det var det en bra energi som var förvandlingsbar. Jag fick till det och kunde fördela den som jag alltid velat och vad resulterade det i tro? Jo, en tölt med ordentlig bärighet och en bra rygg = fin form!
 
Avslutningsvis blev det jogging i galopp några varv och till min förvånd så var den helt tretaktig. Hon satt verkligen på bakdelen och tog sig fram i stora, runda steg. Det var ren njutning och hennes galopp har aldrig varit så ren och bra. Det blev några varv åt vardera håll innan vi skrittade tillbaka till stallet, båda trötta men väldigt nöjda. Bästa Hilda! <3
 

Höstväder & jogging på ridbana

De senaste dagarna har i Stockholm varit inte så jättehärliga vädermässigt. Bara regn, kyla och blåst. Lyckades tajma in ett kortare pass på ridbanan idag mellan regnskurarna och för en gångs skull red jag på banan vid stallet vilket jag inte brukar. Jag blir så otroligt nervös av att rida med publik och undviker det så mycket jag bara kan, vilket är egentligen helt fel att göra då jag måste träna på det men jag gör det i min takt. ;)
 
Hilda var iallafall väldigt duktig idag. Inte ett av våra bättre pass, men jag är ändå nöjd. Det var lite svårt med koncentrationen idag då det var mycket spännande runt omkring att kika på och hon föll stundtals ner på framdelen och blev stum i munnen, men när hon väl arbetade korrekt var hon urfin. Hennes trav är helt gudomlig att rida när hon verkligen skjuter på bakifrån!
 
Bästa som finns efter ett ridpass - HÖ!

Skogstur

Hilda har verkligen varit så duktig i helgen! I både fredags och lördags tränade vi på ovalen. Inte särskilt avancerat arbete men lösgörande och gymnastiserande som jag i förra inlägget nämnde att vi skulle pyssla med. Idag så blev det ut i skogen och bara ha kul, någonting vi både älskar och gör flera gånger i veckan. Vi har våran runda som går till grannstallet och vägarna är väldigt fina. Ingenting slår dock mina gamla ridvägar (som jag även saknar) men de jag har nu är mysiga de med, på sitt sätt.
 

Träning på oval

 
Två bilder från idag.
 
Hilda och jag har sedan vi blev med sadel igen tagit det lite lugnare och i stortsätt bara ridit ut och tränat med de möjligheterna naturen har att erbjuda, därför var det idag dags för ett pass på ovalbanan. Vi jobbade väldigt basic, mest voltarbete med mycket sidförande och övergångar. Vi lekte mycket med samlingen innan tölten och jag är förvånad över hur hög samlingsnivå vi lyckades åstadkomma innan vi red upp till tölt. Så roligt! I morgon så blir det ut i skogen med en i stallet och helgen kommer för Hildas del bli mycket gymnastiserande arbete på ridbana.

Dagen i bilder


Tölt-tur och kvällsfodring

Hemma och trött efter en minst sagt lång stalldag. Vi hade stallkollen i morse vilket innebär att man då kollar alla hästarna och deras vattenpumpar personen som morgonfodrar inte har ansvar för. Det tar närmare en timma att åka runt alla hagar och sedan så blev det tillbaka till stallet där jag stannade tills kvällsfodringen som vi även den hade. Eftersom Hilda går in på nätterna + några fler hästar så har alla vi ett gemensamt schema över fodringarna och i helgen så är det vi som kvällsfodrar.
 
Dagens ridning blev på en nyfunnen väg jag hittade igår. Det fick bli en 20 minuters tur med fokus på tölten. Vi lekte med de olika temponen och jag fick träna på samlingen. Jag kan vara lite slarvig med den i både övergången och avsaktningen vilket gör att det blir en som ständigt går mot passtakt och ojämn i övrigt, så idag var jag en sträng tränare åt mig själv. Skänkelvikningar undan varje skänkel tills jag hade fångat upp henne bra för att då med sitsen behålla samlingen och kvickt men långsamt driva upp till kort tölt. Sen är det bara upp till mig att lyckas ge Hilda det stödet som krävs och inte störa henne för mycket så vi kan åtminstonde hålla den så länge vi klarar. Det är en hel vetenskap det här, men ack så kul det är!
 
Nu har Hilda gått tuffare två dagar och ska få en ridtur i morgon där hon endast ska få jogga och busa runt. Det är alltid uppskattat! :)
 

En lång kvällstur

Idag så var jag och Hilda tillsammans med min vän Hanna och hennes häst Lisa, ute på en ridtur närmare 1,5 timme. Jag vart visad en ny ridrunda som innehöll både hårdpackat grus vilket är utmärkt för tölt, sandvägar som är gudomliga att fräsa på i galopp och en massa små backar att skritta upp för.
 
Som alla våra andra ridturer blir det mycket fart. Hilda och Lisa älskar att fräsa på i galopp jämsides med varandra, de blir helt ivriga när de vet vad som är på gång och jag behöver bara lätta i sätet så är Hilda iväg. Benen går som trumpinnar och det går så galet snabbt, riktig Gaedinga-fart! Men när Hilda är inne i sitt mode, är ju bromsen inte den bästa. Att sakta ner kan man göra en annan dag tycker damen, just nu är det galopp som gäller. Haha!
 

Min nya sadel

 
Gissa vem som gjorde ett antal glädjehopp när det efterlängtade smset om att sadeln fanns att hämta ut äntligen kom? JAG! Nu jag ska jag bara hitta en bra sadelgjord till då sadeln med min ELT var ingen bra kombination på Hilda. Jag ska i morgon testa en helt vanlig rak som jag lånar utav en kompis i stallet, håll tummarna på att det blir bra!