Årets första schamponering

Igår så var jag en snabb sväng på Hööks för att enbart köpa ett par ridskor, var det jag trodde. Hem kom jag med en borste, en pälsglans från K9 samt deras skimmelschampo. Hilda har länge behövt sig ett ordentligt bad och det fick det bli idag! Hilda som är helt inställd på att den gröna slangen är totalt livsfarlig och vattnet är ännu farligare gick ganska bra att övertala med slickgodis, morötter och gräs. Några danser både fram och bak blev det innan hon stod hyfsat still och jag kunde slutföra hennes bad. Efteråt sprayades hela Hilda med pälsglansen före hon fick soltorka med massa hö. Enda sedan dess har jag bara stått och beundrat min häst och hur vit hon blev. Jag är så van att se henne med något misfärgat tagel och lite smutsfläckar här och var, men nu var hon silkeslen, luktade gudomligt och hela hon är kritvit.
 
Tummen upp för K9's skimmelschampo! Mitt nya favoritmärke.
 

All longering slutar i bus

Lagom road Hilda! ;)

Prinsessan min


Kvällstur i skogen

Att ha en "sommarvila" tycker Hilda är urtrist och vi är desperata efter en sadel. Hoppas verkligen den kommer i morgon så jag slipper vänta hela helgen. Att rida barbacka är inget jag är så jätteförtjust i så jag undviker det så mycket jag bara kan men jag har fått bita i det sura äpplet och kravlat mig upp, allt för att Hilda ska få komma ut och galoppera av all energi.
 
Idag så tog vi en runda på närmare 40 minuter till grannstallet. Den rundan har jag precis hittat och jag gillar den verkligen! Den börjar mitt i en skog med steniga stigar vilket är utmärkt att skritta över, jag brukar göra det i en lång och låg form så Hilda med en höjd rygg arbetar igenom hela kroppen och verkligen lösgör sig. Fortsättningsvis består ridvägen av en meter breda skogsstigar varvat med grusvägar som är utmärka för tölt. Det finns att välja på, minst sagt. Vi fokuserade på dagens tur enbart att göra av med all energi och det blev därför att fräsa upp för uppförsbackar i galopp, jätteroligt tycker Hilda och jag höll mig i för kung och fosterland.
 
En annan rolig sak är att Hildas fyrtakt i galoppen försvinner mer och mer. Jag har ju varvat med att låta henne galoppera på longeringsvolten och det har börjat visa resultat. Den är ju fortfarande inte helt ren, men tretakten börjar göra sig hörd. Kul!
 

Island från en annan vinkel


Kräsen på tyglar

Har ni något favoritmaterial på tyglar? Jag är väldigt kräsen på just tyglar och vill ha de breda och mjuka.
 
Jag har alltid sedan jag börjat med islandshästar använt mig utav biothane då jag gillat att de är så lättskötta och behagliga, men har på senaste tiden förälskat mig i lädertyglar. Helt släta ska de vara, stopparna tycker jag är för hårda och har på mina lädertyglar sprättat bort dem. Biothane har jag börjat tycka ger mig ett för bra grepp och gör mig för fast i handen, speciellt de smala tyglarna på 1,2mm i bredd. De som är en aning bredare och närmare 1,9mm i bredd är helt okej, men själva materialet har jag börjat ogilla mer och mer. 
 
Mina favorittyglar är ett par jag fick med när jag köpte mitt Askja Revolution, läder med stoppar. Som jag dock nämnt är mina stoppar bortsprättade då jag tyckte de var för hårda så de är nu helt släta. Jag fullkomligt älskar dem, mjuka och ger mig ett bra grepp. Dock är det viktigt att man underhåller dem med smörjning så de inte blir hårda och då förvandlas de istället till rena mardrömmen.
 

Hilda och hennes kompis, Lisa, på tur för någon vecka sedan! Båda med träns från PS, lyx ska det va! ;)

Svensk sommarvärme

Idag har det varit varmt, galet varmt. I solen var det 35+ och det märktes, kläderna blev vid minsta ansträngning genomblöta av svett och mitt hår var dyngsurt. Jag har ju så fruktansvärt tjockt hår och i den här värmen är det inte alls roligt. Men det var bara att ta sig igenom alla stallsysslor innan jag la mig i fikarummet och höll på kollapsa av värme. Där satt jag en stund och åt massa godis för att få tillbaka energin innan det var dags att ta in Hilda!
 
Hon var helt svettig under täcket så det fick direkt bli en ordentlig avsvampning vilket hon njöt massor av. Att få bada brukar inte stå på topplistan men idag så var det inga problem alls, hon somnade till och med när jag stod och masserade in svampen.
 

Hälsningar från Island

Fick just ett meddelande på Facebook från Island som innehöll en bild på min Vorboði i sommarpäls. Överlycklig! <3


Ett nytt trick

Eftersom vi är sadellösa fram tills tidigast den 28onde, så får vi sysselsätta oss med markarbete och dagens jobb blev att lära sig ett nytt trick. Det som blev att lära idag var backa men med rösten som enda hjälp. När jag kom på idéen tvekade jag på om jag skulle kunna lära henne det, men när vi väl började tog det max en timme och sedan satt det som en smäck. Hilda är så otroligt lättlärd och man behöver bara visa vad hon ska göra en handfull gånger, sen klarar hon det utan problem.
 
Visst är hon duktig?
 
 

Ett filmklipp publicerat av Andrea Müller 🇸🇪 (@aandreamuller)Jul 19, 2016 kl. 8:01 PDT

 

Fyra bilder från idag


Ännu en tur barbacka

Idag så blev det en tur till ett utav grannstallen. Det är en väldigt mysig runda där första sträckan är i en stor skog som både har utmärkta klätterstiger och plana, korta uppförsbackar, perfekta att galoppera upp för och även skritta om man vill göra det!
 
Väl framme vid den stora grusvägen så ville Hilda inget annat än att galoppera, vilket var även det hon fick göra. Jag tog mig ett stadigt mantag och vi galopperade en ganska bra bit innan vi saktade av till trav igen och joggade fram. Jag satt och mös på Hildas rygg omringad av den fina miljön, och i exakt det ögonblicket får Hilda syn på en vattenslang som ligger i diket och tar världens största hopp åt vänster. Jag hamnade på sidan med endast ett ben över hennes rygg och så hängde jag ett tag innan jag gjorde ett mysigt ryggplask. Hilda var lika förvånad som jag och ställde sig och åt gräs under tiden jag kravlade mig upp på ryggen igen och efter det vart det skritt tillbaka. Vi hade även en diskussion på hemvägen om att det inte är okej att kasta av sin matte, särskilt inte barbacka för hon vet att mattes balans utan sadel inte är på topp ;)
 
Hilda spanar in slangen som enligt henne var väldigt farlig. Lägg märke till att jag även under min avflygning lyckades knäppa upp pannbandet, haha!

Bus på rundkorallen

Då personen som jag skulle köpt sadeln utav ångrade sig så är jag därför sadellös tillsvidare, tyvärr. Men det är inte så mycket att göra åt! Det får bli mycket ridning barbacka och markarbete fram tills att jag har råd och köpa mig en helt ny sadel. På dagens schema däremot stod det longering som dock slutade i en halvtimmas bus, vilket det ofta blir då Hilda bestämt sig för att när matte inte sitter på ryggen så ska man inte jobba! ;)
 
Hahah, så här ser det ut när Hilda bestämt sig för att byta varv och samtidigt göra ett galoppombyte. Väldigt tjusigt!

Hästskötarlinje

I år så gick jag ut grundskolan och mina planer var att ta ett sabbatsår, som jag i tidigare inlägg berättat. Men jag har klurat på det beslutet efter jag såg att ett gymnasium i närheten har lagt till en hästskötarlinje som jag faktiskt beslutade mig för att söka, och kom in. Så roligt! Den här linjen är som gjord för mig och det ska bli otroligt spännande. Jag som drömmer om att ha eget företag, ta hästskötarexamen och få tappskokompetens, får då möjlighet att under dessa tre år läsa in det.
 
"Det första året på utbildningen ger dig förståelse för hur djur i allmänhet fungerar, med fokus på hästar. Du får studera beteenden hos olika djurslag och lära dig läsa djur, vilket ger dig en viktig grund att stå på. Efter ditt första år har du goda grundkunskaper i ridning och djurkunskap, både teoretiskt och praktiskt.

 

Under ditt andra år utvecklar du din kompetens inom hästkunskap och ridning. Du börjar också bygga ut ditt kontaktnät genom APL. Utbildningen ger dig även insyn i vad det innebär att planera större evenemang och du får fördjupa din teknik på hästryggen.

 

Tredje året är fokus i utbildningen på praktisk hästkunskap och ridning. Du vidareutvecklas inom ridsporten samt som egen företagare och entreprenör. Du vässar dina kunskaper inför hästskötarexamen (Svenska Ridsportförbundets examinering) under året. Du ges även möjlighet att ta Svenska Ridsportförbundets intyg tappskokompetens."

 


Konditionsträning

Efter en rätt så slö vecka träningsmässigt där vi mest busat i skogen så var det dags för ett ordenligt träningspass på banan med lydnad och konditionsträning som fokus. Efter några minuter på mittvolten för att checka av lösgjordheten så styrde vi ut mot ovalen. Där fick hon i ett aktivt tempo rulla på i 10 minuters intervallträning i både trav och galopp, med mycket skrittpauser. När hon fick upp flåset bra styrde vi in till mittvolten igen och i en låg och lång form travade och skrittade av, länge. Efteråt så var vi båda helt slut och släpade oss tillbaka till stallet där Hilda fick sig en lång avsvampning, lite hö och några morötter som belöning för hon var så duktig!
 
En väldigt suddig bild men jag har mina anledningar. Igår så tog sig mobilen ett dopp i Hildas vattenhink och idag så vart den övertäckt med spånpellets, och jag glömde rengöra kameran när det var dags för efter-ridpass-plåtningen. Att mobilen fortfarande lever är ett under!

Eques Sella

Nu ska ni få höra! Idag ringde vi till de på Agersta och förklarade våran situation, både hennes sadelläge och att vi inte har transport eller dragbil vilket gör det väldigt svårt för oss att åka till dem. De berättade att vi behövde inte komma, utan att en sadel som passar de typerna av ryggar och ligger bra på 99% av alla hästarna är Eques Sella. De sadlarna är nämligen gjorda för hästar där sadlarna gärna glider fram och den passar många hästar. Vi vart rekommenderade att köpa en och sedan hitta ett bra koppjärn eftersom det är utbytbart.
 
Hur mycket tur kan man då ha när en stallkompis säljer just en Sella? Den ligger som en smäck på Hilda och är väldigt skön. Just nu är koppjärnet som är i large vilket är för stort, så jag har fått bygga upp den med en fårskinnspad. Men vi får med oss tillsammans med sadeln två stycken andra järn som är mindre och då kommer den ligga alldeles ypperligt. Nu är det bara att få min bomlösa såld, den ligger ute för 7700kr och i väldigt fint skick om någon här skulle vara intresserad! ;)
 
Nu ligger den något i framvikt men det löser sig med ett mindre koppjärn! Visst är den fin?

Dags för ny sadel

Att hitta en sadel passande Hildas rygg är inte det lättaste. Hon är överbyggd bak, sadelläget långt fram och med en kort, takformad och svängd rygg vilket gör allt extremt klurigt. Jag har de senaste året ridit i min bomlösa Eques Pad jag är väldigt nöjd med, men jag har fått inse att bomlösa sadlar är tyvärr inget som ligger still på Hildas rygg. De glider fram några centimeter och hamnar på bogbladen och där i bakvikt, och jag har tyvärr inte hittat något hjälpmedel så som padd/sadelgjord som håller den på plats. Fårskinnspadden med min ELT-gjord är kombinationen som fungerar bäst, men helt stilla ligger den inte och jag kommer nog inte kunna få den ligga stilla heller. Jag har därför bestämt mig för att ringa till Agersta Ridcenter i Uppsala för att boka tid för en sadelutprovning och köpa oss en bomsadel. En modell jag är sugen på är en Eques Sella!
 
En Karlslund Kontakt 2 jag testade idag. Den översta bilden är före jag red där jag precis sadlat och den undre när jag ridit. Så här mycket glider även min Eques, inte alls mycket men den åker fram.