Putsning av utrustning

Är det bara jag som älskar att putsa? Jag gör det efter användning och ibland före användning också, både sadel med tillbehör samt alla träns. Jag tycker det är väldigt rogivande och mysigt att sitta utanför Hildas box och noggrant fetta in allt. Det finns verkligen inget härligare än rida med nysmort läder!


Avkopplande ridtur

Finns det något mer avkopplande än att rida i svensk skog? Idag så gav jag och Hilda oss ut på en mysig ridtur tillsammans med Hildas hagkompis och ägare. Det blev mycket fart, galopp igenom lerpölar och skrittpauser på stigar som denna.

Dansa fram i tölt

 
 Obeskrivlig lycka efter dagens pass. Började gjorde vi som vanligt med skänkelvikningar på en volt där jag hela tiden flyttade henne undan min innerskänkel och där vi även försökte åstadkomma en så låg form vi kunde utan att jag tappade henne. När vi lyckades få ryggaktiviteten vi strävade efter gjorde jag en övergång upp till tölt och gick in på en fyra meters volt med samma fokus som i skritten, vilket gick över förväntan. Då de musklerna har saknats så har det varit väldigt svårt, både för Hilda och även för mig som inte riktigt har lärt mig hur och när jag ska inverka. Vi dansade runt på volten i en bärig tölt och med formen på sin plats ett antal varv och repeterade övningen korta stunder under en halvtimma innan vi avslutade med några varv trav på ovalen där hon bjöd mig på en minst lika härlig känsla. När man väl får upp ryggen och kickar igång bakbenen så har hon gångarter man nästan studsas ur sadeln av, det gäller bara att hitta knapparna och det är lika underbart varje gång.
 
 
Halvtaskig bild från idag. Ställde upp mobilen på en uppsittningspall bara för att kunna visa er! Tölten här är dock sådär, den var verkligen 10 gånger bättre när vi väl lyckades och tyvärr kom inte det med på film.

Nybadad och fin


Tölt på lösa tyglar

Efter några halvtaskiga ridpass på ovalen den senaste veckan där Hilda bara har haft rakt fram i huvudet och blivit stum i munnen, var det så härligt att idag ha ett pass som man lever på länge. Redan från start så var hon alert och mjuk, samarbetsvillig och uppmärksam för de sidförande rörelserna (som annars är sååå tråkiga). Vi skrittade runt på små volter i bägge varv, formen så låg att hon nästan nuddade marken och ryggen försökte vi höja så mycket vi bara kunde. Det är en lösgörande övning jag tycker alltid fungerar och hästen både lossar i fram- och bakdel speciellt om man aktivt flyttar hästen undan skänklarna och därmed gör volten både större och mindre.
 
Efter ett mycket bra utförande från Hildas sida gav vi oss sedan ut på ovalen där vi slipade vidare på den låga formen. Traven var klockren och den fantastiska ryggaktivitet vi i skritten fick lyckades vi bibehålla. I galoppen så är formen påväg och i tölten slipade vi på lösa. Så härligt :)
 
 
 

Ett filmklipp publicerat av Andrea Müller 🇸🇪 (@aandreamuller)Jun 21, 2016 kl. 9:17 PDT


Min födelsedag

Idag så fyller jag 16 år!
 

Skendräktig Hilda

Idag har varit en väldigt lång men rolig dag! Det var upp tidigt för att hänga med en av mina vänner till hennes två hästar där jag fick testa på och rida hennes ena stjärna, Mérkur. En väldigt fin och härlig grabb som var fantastiskt rolig att rida, mjuk och känslig men väldigt stabil. Han var väldigt annorlunda från Hilda att rida så jag fick tänka om och arbeta på ett helt annat sätt, men med ägaren hans guidandes vid min sida gick det väldigt bra. Avslutade gjorde vi med varsin passrepa på vägen utanför stallet, vilket för mig var min första riktiga pass. Det var så fruktansvärt roligt och jag fick det ännu mer bevisat för mig att femgången är det jag vill hålla på med.
 
Efteråt så var det raka vägen till min pärla som just nu är skendräktig. Igår när jag kom upp var juverna nästan dubbelt så stora och fyllda med mjölk samt hon visade brunst. Efter att ha ringt veterinär som bekräftade skendräktigheten fick jag rådet om att några gånger per dag "mjölka" henne för att förhindra mjölkstockning och idag hade juverna blivit mindre och börjat återgå till sin normala storlek. Hon har ju haft två föl och går i en hage där hon kan se en hingst betäcka, så det är ju inte så konstigt att det fick Hilda att vilja ha en liten bebis till, såklart! ;)
 
 

Stallets senaste tillskott

Stallets senaste lilla hingst och så oerhört vacker. Ska bli fantastiskt roligt att få se vad det blir av denna lilla sötnos. :)
 

Full fart fram

Min och Hildas träning har de senaste dagarna varit ute i skogen. Vi har enbart lagt fokus på framåtbjudning och energi, vilket innebär ett antal växlar högre tempo i gångarterna. Hilda som älskar fart har tyckt det här upplägget varit toppen. Att skritta har inte varit särskilt populärt, däremot att galoppera i branta, små uppförsbackar och att trava på slingriga, smala stigar är grejer det. Det har bara varit att ställa sig i lätt sits och hänga med, resten sköter Hilda. Tölta har vi tränat massor på, både väldigt samlat och upp emot mellantempot/det ökade. Stundvis har det varit väldigt bra tölt även i de lite snabbare tempona och att Hilda kan det tvekar jag inte en sekund på, men det är bara jag som ska lära mig hur jag ska rida för att vi ska kunna uppnå det så pass ofta att vi kan börja träna det.
 
Idag tog vi dock ett break från skogen för ett nödvändigt pass på ovalen, och med nödvändigt menar jag lydnadsträning. Att bara fräsa på har ju sina konsekvenser och att stanna när matte vill har inte varit särskilt intressant, utan att pinna på i den gångarten prinsessan känner för är (enligt henne) sååå mycket roligare. Avslutningsvis blev det några varv tölt innan vi galopperade tillbaka till stallet, vilket är standard när sista biten är av hårdpackat grus. ;)
 
 
Utöver det så är det även en viss grabbs födelsedag, lilla Virre som fyller hela 9 år. Tyvärr kan jag inte fira dig på plats då du är på en vulkanö i nordatlanten och jag i mellersta Sverige, men när du kommer så är jag och Hilda skyldig dig miljontals med pussar och morötter <3

På fotorunda i hagen

Här kommer några bilder jag tog häromdagen i hagen på Hilda och hennes hagkompis Nipa, ett ungsto Hilda går med och uppfostrar.

Dagens ridtur

 Efter att Hilda har vilat ett antal dagar då hon har blivit avmaskad, så hann ridsuget bli stort och det var ett nöje att få sätta sig i sadeln igen på min pärla. Jag testade även en fårskinnspad under sadeln vilket var en succé. Inte gled den en enda millimeter och att den under hela turen faktiskt låg på sin plats så gjorde det att Hilda fick en helt annan bogfrihet. Hon tog i och sprang på som aldrig förr! Hon bjöd mig på en sådan galen trav idag där jag nästan studsade ur sadeln, tölten var med en ordentligt energi bakifrån galoppera ville hon i kilometer med riktiga gunghäst-steg. 
På tur i trollskogen


Sadelförrådet ska utökas

 
Virres utrustning är nu bestämd - brun. Hur tjusigt blir inte det tror ni?
 
Om han nu går igenom besiktningen och flyger hit så kommer jag första tiden rida honom i bomlöst då jag vill att han efter diverse kiropraktorbehandlingar ska ha möjlighet att sätta en bra grund muskelmässigt, utan att en bomsadel (som han snabbt kommer växa ur) ska ligga och störa. Sadeln han ska få heter Taur Gaiter II Gångartssadel DeLuxe och finns att köpa här. Taur-sadlarna har jag enbart hört gott om så jag är väldigt sugen på att införskaffa mig en från dem. Något som enligt mig är väldigt roligt är att de har väldigt många olika färger - allt från tvånyansade till svarta med vita kantband.
 
Min plan är att ha ett strängt shoppingförbud och samla ihop till denna, köpa och se hur modellen ligger på Hilda. Ligger den bra på henne så säljer jag min svarta Eques Pad och köper mig även en svart från Taur, för att sedan använda svart utrustning på Hilda och brun på Virre. Men att jag kommer kunna skifta sadlarna emellan dem är också otroligt praktiskt. Vill jag ha brunt på Hilda en dag, ja men då tar jag den bruna sadeln. Smidigt!

På jakt efter ridvägar

 
I kvällens fantastiska väder så begav vi oss ut i skogen i jakt på nya ridvägar. Just nu så har vi bara två, men det finns vad jag har fått höra, betydligt fler. Vägen vi hittade var visserligen inte så lång, men den var väldigt mysig. Vi fick rida på små stigar i en vacker granskog innan stigarna övergick till grusvägar, omringat av stora ängar. Perfekt både för gångartsträning och för att fota öronbilder! Jag ska införskaffa mig en GoPro när jag har råd, så ska ni få hänga med på våra galna ridturer ;)

Hildas nuvarande foderstat

 
Det var inte många timmar på gräs som behövdes för att få upp Hilda i vikt inte! Just nu är hon under invänjning och går från sena förmiddagen till sena eftermiddagen på gräs, med några deciliter fölpellets som tillskott samt hö. Fölpellets rekommenderade våran hovslagare till oss och det är ett utmärkt kraftfoder man kan ge för att få upp sin häst i vikt, och fungerar enligt mig mycket bättre än lusern. Hilda äter just nu 0,5kg dagligen och jag kommer att ge henne nästa vinter (om det behövs) upp till 1-2kg, beroende på hur proteinnivån i höstens hö blir.
 
Jag har verkligen börjat tycka det med foder och allt omkring är väldigt intressant. Det är alltid lika spännande att kika igenom höanalysen och se vad man har att utgå ifrån för att sedan testa sig fram med olika kraftfoder, i jakt på det som bäst kompletterar upp höets mindre bra värden.

Min diamant


Bildredigering i timmar

Hej på er!
 
Ber om ursäkt för min frånvaro, jag har nämligen inte hunnit blogga. I lördags var det prova-på-tävling/kurs i Gaedingakeppni där jag jobbade som fotograf, så har enda sedan dess från klockan 21.00 på när jag kommit hem från stallet suttit och redigerat dem långt in på natten, innan jag nästan somnat framför datorn. Heltidsjobb deluxe! ;) Ikväll så kunde jag äntligen maila iväg de sista och nu har jag mängder av bilder kvar som jag fotograferat på Hilda och hennes hagkompis, Nipa, kvar att gå igenom. Men de tar jag en annan dag!
 
För Hildas del har hon de senaste dagarna fått ta det lite lugnare och promenader som motion. Fick en kommentar här om dagen där en person påpekade att Hilda fallit ur i hullet vilket hon faktiskt har. Då det både på förra stället och där vi står nu inte i årets skörd varit särskilt bra protein i höet, så har vi hela vintern kompletterat med lusern,  utan något större resultat. Hon är inte mager, utan bara lite tunn på vissa ställen. Men nu har de börjat betesträna och Hilda spenderade hela eftermiddagen ätandes på proteinrikt, grönt gräs så det tar nog inte många dagar innan hon blir rund och go igen!
 
Från dagens tur. Sommarpäls <3