Kvällsinlägg

Hej på er!
 
Dagen har gått åt till att packa det sista, rensa allt, svampa av Hilda och va med när hovslagaren slår på en ny sko. Jag har varit igång sedan i morse och är helt slut, men känner att jag vill slänga in ett litet inlägg om hur min dag har sett ut innan det är dags för att sova.
 
I stallet där vi står nu har vi inte haft några skåp utan man har sina hyllor, täckeshängare etc lite varstans så man har inte riktigt fått en översikt på hur mycket man faktiskt samlat på sig, utan det insåg jag just idag när allt skulle ner i sopsäckar. Efter några timmars pyssel med att skruva ner alla krokar och packning slutade det på 4 fullproppade säckar + en papperspåse med träns och en cykelkorg fylld med boots. Då var det mesta gjort och det enda som återstod rensning. Ut med allt på vardagsrumsgolvet och efter ens stunds rensning har jag nu "bara" 3 sopsäckar plus det andra kvar, så det känns skönt att ha blivit av med alla gamla tvättsvampar, plastförpackningar med mera som jag sparat på då jag inte orkat gå 2 meter till soptunnan och slänga (lat).
 
I morgon återstår det bara packning av en stor mängd hö och sen runt 14.00 begär vi oss mot det nya stallet. Det är såklart blandade känslor angående det efter nästan två år uppstallade här, men jag kommer kunna ta mig själv till stallet nu vilket är den största anledningen till att vi flyttar och sen får jag äntligen ridbana igen!
 
Morotsparty i hagen!

Tappsko

Vilket ridpass, haha. Det var sista turen innan flytten och det gick jättebra tills jag hörde hur det började klinga från skorna, så jag satt och såg att skon hade gått av på mitten. Ena halvan satt löst och den kunde jag enkelt dra av i skogen, medan den andra satt som berget. 

Väl tilllbaka i stallet så greppade jag en hovtång och försökte lossa på den resterande delen av skon, vilket var lättare sagt än gjort. Men tillslut gick det och nu är Hilda barfota på höger fram, dock bara tills i morgon då vi lyckades få tag i en hovslagare som kunde komma redan i morgon eftermiddag och slå på en ny sko! 


En dag med två kompisar

Idag så har jag haft besök av två av mina bästa vänner, Bella och Elin! Det blev givetvis en heldag i stallet och båda två fick testa Hilda. Min lilla dam skötte sig alldeles utmärkt och gick väldigt bra med dem båda. Fick även beröm för att hon har blivit fin vilket jag såklart blir otroligt glad över att höra!

Kanske T2 är våran gren!? ;)

Elin och Hilda in action!

Päls i mängder

Våren är här och varmare tider är på ingång, vilket även betyder fällning. De som inte har helklippta islänningar har det aningen problematiskt just nu, och jag är en av dem. Hilda brukar vara väldigt sen i sin fällning och hon brukar runt mars bara släppa lite päls, för att sedan i maj släppa allt på en och samma gång. Så efter att då ha borstat eller överhuvudtaget haft någon kontakt med Hilda så ser man själv ut efteråt som ett stort, vitt, hårmonster.
 
Jag har testat många olika fällskrapor/pälskammar men inte gillat någon av dem jag har haft då jag tyckt de har haft väldigt vassa piggar. Det jag istället använder mig av är en vanlig vattenskrapa/pälsskrapa med en slät sida och en taggig (finns att köpa här), och jag är otroligt nöjd med min. Den använder jag både till att skrapa av vatten och päls med hjälp av den taggiga sidan, som Hilda även tycker kliar så skönt.
 
Lite av förra årets pälsskörd efter endast en borstning!

Vårväder

Vilket väder Stockholm bjöd på idag! För första gången i år så stod jag ute och fixade Hilda, vilket var hur mysigt som helst. Både jag och Hilda stod och njöt av den stora, varma solen dessutom med en massa gula fjärilar flygandes omkring oss, vilket för mig är ett tydligt vårtecken!
 
Då vi båda var trötta så fick det bli en 40 minuters lång skrittur på långa tyglar. Det var precis alldeles lagom och Hilda tyckte det var skönt att få komma ut och röra på sig, då hon frustade nöjt under hela ridturen. I morgon väntas vila och då tänkte jag börja packa ihop lite av våra saker då vi på Fredag flyttar!
 
Två underbara bilder från idag. Jag kommer verkligen sakna mina ridvägar!

Tre snygga ridhjälmar

Som jag tidigare nämnt så behöver jag en ny ridhjälm då min nuvarande Casco tyvärr inte är Vg1 godkänd, men den nya versionen av samma modell är och jag funderar på att eventuellt köpa mig en likadan, men de två andra är jag också väldigt intresserade av. I tidigare inlägg har jag spanat in bland annat en Samshield, men Casco står mig fakiskt varmt om hjärtat. Lätta, bra ventilation och dessutom väldigt snygga!
 
Vilken är eran favorit?

Just nu
Nöjd och gladEn kurs i Gaedingakeppni

Idag så taggade Hildas hovslagare mig i ett inlägg på facebook som jag är väldigt glad över! Nämligen att Stormur (min hemmaklubb) kommer att den 24/4 ha en kursdag i Gaedingakeppni med även två prova-på-tävlingar, då en är för att ha möjlighet till revansch om man kände sig missnöjd med första tävlingen. Kursen kommer att hållas på stallet vi kommer flytta tills ena ovalbana och jag tvekade inte en sekund på mig att anmäla mig. När något sånt anordnas där man står uppstallad, tackar man ju verkligen inte nej! Jag är otroligt taggad och jag tror Hilda kan gilla Gaedingakeppni. Det blir bra träning inför tävlingen 30/4 på Örnäs!
 

Hälften träning hälften bus

Efter ett rent ut sagt katastrofalt ridpass igår var dagens som gick så otroligt bra, väldigt behövligt. Vi började i vanlig ordning med en stunds skrittarbete som inkluderar skänkelvikningar och svaga öppnor för att lösgöra och få henne mer alert för mina hjälper, innan vi direkt övergick till den korta tölten som satt som en smäck. Takten var under hela turen klockren och lika stadigt vi kunde ta oss fram i det korta tempot kunde vi i mellantempot.
 
Efter att ha jobbat på så bra fick resten av turen gå åt till bus, vilket Hilda älskar. Exempelvis galopp från halt, springa så fort vi bara kan några meter, och sen ner till halt igen. Hilda älskar verkligen det och taggar till extremt mycket mellan galopperna, och dessutom tränar det ju kondisen! Att trava så snabbt vi bara kan är också en stor favorit, men då gäller det att ha skyddsboots fram för annars klonkar hon lätt i bakhovarna med framhovarna. Undertrampet är det ju inget fel på iallafall! ;)
 

Töltutveckling del 2

Ni kanske minns den förra filmen jag gjorde om Hildas töltutveckling? Den var från vintern 2014 till hösten 2015 och nu har jag satt mig och gjort en del två, som visar tölten från hösten 2015 till våren 2016. Jag brukar sätta mig och kolla på den första filmen jag gjorde ganska ofta, för man blir lätt hemmablind och tror att det inte händer någonting i utvecklingen när det egentligen gör det. Och i den filmen jag gjorde nu ser man att det har faktiskt blivit bättre sedan sist. Från att vi inte ens kunnat gå upp till tölt till att hon nu går hyfsat stadigt i ett långsammare mellantempo.
 

Min fotoutrustning

 
Fick en kommentar om att jag skulle göra ett inlägg om min fotoutrustning och självklart kan jag det! Jag fotar sedan 4-5 år tillbaka med min Canon EOS 1100D och jag är väldigt nöjd med den. Det finns ju proffsigare kamerahus men för mina ändamål fungerar den alldeles utmärkt. Den är väldigt enkel och lätt att förstå och har möjligheten att man kan fota manuellt, vilket är den enda funktionen jag behöver. Till det ingick ett standard objektiv som är ett 18-55mm vilket jag använder mig av om jag ska fotografera utrustning eller saker där jag inte behöver särskilt lång brännvidd.
 
Sedan har jag även ett 70-300mm objektiv från Tamron som även har macro vilket gör att det även används till närbilder. Det här är objektivet som jag i stortsätt alltid använder mig av och de är det som alltid sitter på kameran. Jag är väldigt nöjd med min lilla kamerafamilj!

Visste ni att...

- Jag putsar alltid det jag under ridturen haft efter användning vilket betyder att allt jag äger är skinande rent. Sadeln är alltid nyputsad, tränsen likaså, stigbyglarna är tvättade, betten noga rengjorda och alla boots ligger i sin korg rena och fina. Jag rent ut sagt hatar när de jag ska använda eller har använt är smutsigt, utan de ska hänga på sin plats och vara i toppskick.
 
- Jag älskar att köpa och testa nya bett. I min "bettlåda" kan man hitta allt möjligt, eller snarare har kunnat, för jag har varit duktig (det skär i hjärtat fortfarande) och sålt av en del. Kanske lite udda och jag blir jämt retad för detta av mina vänner, men är man en bettaholic så är man ;) Sammanlagt har jag säkerligen ägt upp till 40 stycken olika.
 
- Jag och Hilda spenderar en vanlig dag ungefär 9-10 timmar tillsammans. Jag spenderar mer tid i stallet än vad jag gör hemma, hihi. Timmarna vi är tillsammans brukar bestå av borstning, ridning, gos och lek. Att vi bokstavligen lever tillsammans är ju också en orsak till att vi har en sådan stark relation som vi har, och jag älskar att få tillbringa så många timmar tillsammans med Hilda. Världens bästa sällskap!
 
 
Hilda ätandes på ett av hennes favoritgodis, kanelknäcke!

G-boots eller Top Reiter?

Inom islandshästvärlden är viktboots någonting som flitigt används, både för mer aktion i rörelserna, hjälp mot taktproblem eller bara för styrketräningens skull. De vanligaste märkerna på boots är G-boots och Top Reiter, och jag äger ett par från varje. Bootsen görs i olika vikter och vikterna i bootsen är även fördelade på olika sätt. G-bootsens är placerade på bootsens bak vilket gör att hästen får en aktion rakt upp, och Top Reiters är placerade runt hela hoven vilket gör att hästen länger och får ett luftigare steg.
 
På Hilda som lätt blir passtaktig föredrar jag mig av att använda de från G-boots. Utöver det så tycker jag passformen är oslagbar, den är som gjord för Hildas små hovar och formar sig lätt runt. Nackelen är dock att man bara kan använda de på plan mark då de väldigt lätt glider upp, och jag som de senaste två åren bara ridit ut och tränat i skogen har haft det lite problematiskt med det och jag inte vet hur många gånger jag har fått hoppa av och räta till dem.
 
Bootsen från Top Reiter sitter däremot inte alls särskilt bra på Hilda. De vill inte forma sig korrekt runt hoven utan antingen är de glapp på kanternas ovan- eller undersida, vilket gör att de sitter väldigt ostabilt. Dock finns det en del fördelar på Top Reiters boots som inte G-bootsen har och det är att de är väldigt lätta att rengöra och att de verkar kraftigare. Hade Hildas hovar fungerat för Top Reiters hade jag lätt använt vikter enbart från dem, men tyvärr gör de ju inte det så jag kommer endast köpa från G-boots till Hilda. I nuläget har jag ett par 145g från dem men funderar på att även skaffa mig när plånboken ytterligare två, och då i vikterna 185g samt 225g.
 
Vilket märke på viktboots föredrar ni?
 
Det här är vad som händer om man använder G-boots på ojämn mark... ;) Det blir karledsskydd!

Photos By Müller

För några dagar sedan så hakade även jag på trenden och skaffade mig en egen Facebook-sida för mitt fotointresse. Jag är ju just nu endast hobbyfotograf men tänkte när jag i framtiden startar eget företag ha fotograferingen som en del i företaget tillsammans med mitt försäljningsstall jag tänkt skaffa.
 
Det jag fotar är allt ifrån natur, djur, tävlingar (island, dressyr och hoppning), träningar med mera. Man hittar det mesta och alla kort jag i framtiden tar kommer man kunna ta del av där. Korten från bland annat SM i somras finns tillgängliga för köp!
 
Du hittar sidan under namnet Photos By Müller!
 

Träning av tölt

 
Först och främst - vart tog våren vägen!? Det har varit en stor, varm sol på himlen i några dagar nu men det vädret verkade inte vara så länge då det idag (tyvärr) bjöds på snö. Snö är mysigt under vintermånaderna, men nu vill jag faktiskt ha vår. Kom tillbaka idag dyblöt och fingrarna var djupfrysta. Jag kunde knappt knäppa upp nosgrimman och jag fick stå i nästan 5 minuter för att ens lyckas få upp kardborrarna på sadelgjorden. När jag tagit av Hilda alla saker och gett henne sin lunch, vart det några välbehövliga minuter framför elementet!

It's all about the details

 
Mitt vackra pannband från Hrimnir.

I maj bär det av

Nu är biljetterna bokade och det är spikat, i maj bär det av till ISLAAAAND! Vi hade egentligen planerat resan i slutet av 2016, men jag och pappa fick för oss för att dra  tidigare så om ungefär 2 månader flyger vi till denna underbara ö.
 
Varför ska vi åka då? Jo inte för att utforska ön, utan vi kommer fara direkt till gården där personen som utbildade Hilda bor och stanna några nätter, sen även för att provrida en häst. Japp, Hildas son Vorboði bor där och vi ska dit och provrida honom för ett eventuellt köp. Jag får nypa mig i armen, har inte smält det ännu.
 
Vorboði är efter hingsten Hæringur frá Litla-Kambi (namnet är en länk för de som vill läsa honom) och han har enligt ägaren väldigt fina gångarter, med ett stor plus för traven och galoppen. Tölten är en aning passtaktig men blir bättre med mer träning. Jag hoppas att Vorboði har ärvt sin pappas flotta gångarter och fått Hildas personlighet. Det här har varit en dröm sedan jag först fick reda på att Vorboði fanns och att den förmodligen kommer bli sann är helt galet. Skulle vi nu köpa honom så kommer han flyga hit under 2017!
 
Video på Hæringur:

Sovmorgon
Två timmars ridturHildas favoritbett

 
På Hilda just nu använder jag mig endast av ett bett, och det är ett Mullen Mouth från Bombers. Hilda får ju som ni som läst bloggen ett tag vet märken av delade bett och jag kan endast använda mig av olika raka, men att hitta ett rakt som hon verkligen gillar och inte efter ett tags användande blir stum på har inte varit det enklaste. Tidigare i tränsbetts-modell hade jag ett vanligt rakt från hööks, men som Hilda inte alls gillade. Så sprang jag över det här bettet och velade fram och tillbaka några dagar om det var värt pengarna, skulle hon verkligen gå bättre på detta, som är ett i stortsätt likadant? Svar: ja.
 
Hon är väldigt mjuk och trevlig i munnen med det här bettet och av alla bett jag testat, är detta det hon överlägset går bäst på. Stumheten jag upplevde på hööks raka har jag *peppar peppar ta i trä* aldrig upplevt på detta. Så Bombers Mullen Mouth ger jag och Hilda en massa tummar (och hovar) upp till!

Galopp är kul

 
Idag lyckades vi gladeligen genomföra ett planerat ridpass utan att bli ofrivilligt stoppad av diverse djur, haha! Tänkte fortsätta slipa lite på skänkelvikningarna men då Hilda tydligt sa nej, inte idag, så fick det bli en tur där vi bara busar runt. Inga krav eller måsten, och det var faktiskt väldigt skönt att bara lägga allt arbete åt sidan för ett tag. På vår lilla sväng finns det en del uppförsbackar, och de utnyttjades till max. I början av dem gjorde vi halt för att sedan från halten övergå till galopp, galoppera så fort vi bara kan uppför backen för att sedan återgå till skritt och upprepa samma sak vid nästa backe.
 
Hilda vart supertaggad av den här "övningen" och taktade ivrigt mellan backarna, för att när vi sedan var framme kunna återigen dundra iväg. Jag behövde knappt lägga om skänklarna utan hon förstod själv vad som gällde. Underbara häst! Jag vet inte vem av oss som var tröttast efter turen, tror faktiskt det var jag. Hehe.

Skrittjobb

Anledningen bakom Hildas beteende fick jag reda på igårkväll, nämligen brunst. Hon blir alltid hemsk när hon brunstar och är sur både mot människor och andra hästar, och att då jobba med komplicerade saker är de sista hon vill. Så ridpassen när hon är såhär är alltid enkla, inga krav och Hilda får gå i den gångart hon vill. Då blir hon nöjd och glad!
 
Hade planerat en mysig galopptur idag men det ändrades ganska fort då när jag precis ridit in i skogen hörde att buskar prasslade och att kvistar knakades så vände jag och Hilda på en femöring. Då det går ganska mycket vilt runt stallet och det ligger åtlar lite varstans, så blir jag inte förvånad om det var en 100kg+ gris eller en stor älgko som stod där. Något sånt vill jag inte möta på! Istället stannade vi till på en vändplan och arbetade i skritt. Vi red runt i diverse krumelurer och lekte med både formen, tempon och enkla skolor. Hilda tyckte det var roligt och väntade hela tiden på vad som skulle hända härnäst, och som alltid vart hon överlycklig när hon fick beröm.
 
I morgon blir det eventuellt vila för damen då jag har lite saker att göra på förmiddagen, så jag får se om jag hinner rida före mörkret kommer. Hinner jag inte så blir det iallafall, som vanligt, en massa gos och borstning!
 

Bättre lycka nästa gång

Jaa, hur ska man sammanfatta dagens pass då? De gick rent sagt åt skogen. Att värma upp gick helt okej, hon flyttade sig lätt från båda skänklarna men när vi skulle börja jobba så vart hon ett brunstigt sto gånger 200. Så jag red i kanske 20 minuter innan jag gav upp och skrittade hem. Hon accepterade inga hjälper överhuvudtaget. De förhållande sket hon fullständigt i och la sig i handen, när jag skulle driva eller ens la på skänklarna surade hon ut totalt och studsade både framåt och åt sidorna. Att ens få fram trav var en kamp, antingen flög hon fram i en bra trav eller så la hon sig i tölt vid minsta kontakt med tygeln, som sedan övergick till en tjusig grisepass.
 
Men men, hon är sto och idag märktes det väldigt tydligt. Hon har inte ont, det skulle jag ha märkt. Hon var bara väldigt sur, den lilla damen. Jag hoppas det går bättre i morgon!
 

andreamuller.se

Nu är bloggen äntligen återigen kopplad till domän igen vilket betyder att den nu heter andreamuller.se och inte andreamuller.blogg.se som den förut hette. Genom att skriva blogg.se i adressen så kopplas man automatiskt hit, så det är inget så som ändras, utan det är bara en smaksak vad man vill skriva. Jag föredrar enbart .se och är mycket nöjd med köpet av domän!
 
En härlig bild på Hilda från förra årets betessläpp!

Mys i vårsolen

Då Hilda tyvärr blivit sparkad i hagen och hade ett sår på yttersta sidan av skenbenet (vänster bak) så fick hon vila idag. Det var som tur det bara ytligt men det säkra går före det osäkra. Istället blir det en dag med massa morötter och gos, vilket är exakt lika underbart. I morgon blir det ridning och jag ska dra med mig kameran och förmodligen har jag nya ridbilder att bjuda på. 

Visst är det härligt väder ute? Fortfarande ganska kallt men solen smyger sig fram! 


Mina djur

 
Ebba som även kallas Korven är en wachtelhund på snart 9 fyllda år, och hon har varit i våran ägo i lite mer än 8 år. Det här är verkligen världens snällaste vovve. Hon har aldrig gjort någonting dumt och är alltid snäll och go mot alla, djur som människor. Hon har i yngre dagar varit en duktig jakthund men bestämde sig för att en dag sluta jaga och bli soffpotatis och stallhund på heltid. Hon älskar att ligga i sängen, åka bil, leka med sitt gosedjur, ligga och sova i stallet och att smygäta Hildas morötter.
 
 
Pomp (Pjomp, Fjomp, Pompa) är en Norsk Skogkatt på snart 2 år. Han är väldigt söt, men döljer ett enormt busigt inre. Pompe är överallt och ingenstans, han har sin "jobbiga timme" när man ska sova och då får man akta sig. Då kan han sitta bakom en dörr och spana för när man går förbi hoppa fram och ge ett litet bett i vaden, absolut inget elakt menat utan han bara är så otroligt busig. Han tror sig vara ungefär 10 gånger större än vad han är och har en gång jagat bort ett rådjur som befann sig på hans revir. Pompe är extremt kräsen och kräver att lådan ska vara kliniskt rensad efter varje besök, annars sätter han sig mer än gärna på ett inte så passande ställe, exempelvis badrumsgolvet och gör det han behöver. Pompe och Ebba är bästa kompisar och brukar ligga och sova tillsammans, äta varandras mat tillsammans och kolla på när den andra dricker ur vattenskålen.

Det nya tränset

 
Jag råkade även köpa pannbandet från Hrimnir, och jag är helnöjd! Tycker det vart perfekt tillsammans och det är mitt absoluta favoritträns!
 

Blingigast i stanJag "råkade" visst köpa nosgrimman, hihi. Hur snygg är den inte?  

Nulägets träning

Fokuset i våran träning just nu är grunder. Vi har backat tillbaka några steg och arbetar i nuläget med bland annat skänkelvikningarna som blir bättre och bättre för varje gång. Flyttningarna undan vänsterskänkeln är det svåra. Hilda kan det, men det är jag som inte får till det. Undan den högra skänkeln blir det klockrena flyttningar, men för den vänstra har jag svårt att sätta mig på bägge sittben, vara rak i ryggen och hålla ett stadigt stöd i yttertygeln, då jag gärna släpper efter där vilket medför överböjning.
 
Min kompis var och höll en liten träning för mig och Hilda förra veckan och kollade oss först från marken när jag red, innan hon hoppade upp i sadeln och kände. Hon kom fram till att Hilda är svagare i sitt högra bakben vilket jag verkligen är dålig på att känna, men hon förklarade väldigt bra hur man kan känna av sådant och jag är en erfarenhet rikare! Så att stärka högerbak jobbar vi också med. Hon förklarade några små övningar hur jag kan gå tillväga och det kommer ta tid, men vi slänger in några per ridpass och hoppas att det kommer ge ett bra resultat!
 

Passkydd

När man ska träna pass finns det mängder av olika passkydd samt mängder med åsikter om vilka man bör använda. I nuläget när jag tränar pass så har jag ett par gummiboots, men vill gärna införskaffa ett par senskydd. Top Reiter säljer ju passkydd men där ligger priset på femhundringen för bara framskydden, vilket jag känner är lite väl mycket för min plånbok i nuläget. Jag har kollat på ett par vanliga senskydd/damasker som finns på exempelvis hööks, men tycker att de verkar vara så klumpiga och stora. Första intrycket när jag tänker ett par ponnysenskydd i passridning känns att det blir så att hästen snubblar och slår i pågrund av det istället, fast jag kanske har fått fel uppfattning? De som är gjorda speciellt för pass känns mycket nättare men de kanske bara ser ut som så.
 
Vad använder ni när ni tränar pass?
 
 
En bild från i höstas. Jag får lustigt nog alltid till en bra pass på den här vägen! En av mina favoritställen att rida på.

Träning av bärighet

Idag så fick Hilda gå ett pass med fokus på bärigheten. Jag ökade kraven ett snäpp och ville att hon skulle sätta sig ännu mer på rumpan, vilket jag tycker vi lyckades med bra. Efter vårat skrittarbete vi alltid inleder varje pass med som innehåller mycket ställa och böjja, länga och öka skritten samt oändligt med skänkelvikningar, allt i den låga formen, så började vi arbeta med det som stod på schemat för dagen. Jag behöll den låga formen jag tycker hon hade ett bra stöd i och övergick till skrölt, vilket både är stärkande för tölten och stretchar överlinjen med tanke på den låga formen. Hon tyckte det var jobbigt men kämpade på bra. En liten stund av sådant jobb räckte för att få igång ryggen och kunna öka bärigheten, innan vi sedan jobbade på som vanligt i trav, galopp och tölt. 
 
Jag är väldigt nöjd med dagens pass. Hilda skötte sig galant och var med mig på mina hjälper under hela passet. I morgon väntas ett ungefär likadant ridpass innan hon på tisdag får en välförtjänt vilodag!
 
På andra bilden så ser ni Hilda och en otroligt stor tinker, och de två är nog allt lite kära i varandra. Så fort de ses är det gnäggningar som gäller, och att stå och kolla på varandra gör de i evigheter! ;)

Visste ni att...

- Hilda gillar inte att vara ute i dåligt väder, till exempelvis regn. De dagarna brukar hon stå vid grinden och vänta på att jag ska komma för att ta in henne, när hon sedan påväg upp till stallet brukar trava bredvid mig. När jag några timmar senare ska ta ut henne igen så vänder hon sig om direkt när jag stängt grinden och med ett par stora, ledsna ögon möter min blick med ett par ögon som säger att hon inte vill något annat än få gå tillbaka in. Då skär det i hjärtat, och det är då man bara vill bära in hästarna, gosa in dem i fleecetäcken och ge dem ytterligare en massa pussar. Hilda har en ligghall i hagen hon och kompisarna brukar sova i på nätterna, men att få vara i stallet verkar vara lite bättre.
 
- Hilda är otroligt lättlärd. Hon lär sig saker väldigt fort. Exempelvis puss lärde hon sig på 5-10 minuter, vacker hov på 20 minuter och flema på 30 minuter. När jag introducerar olika skolor för henne så förstår hon vad jag menar på bara några minuter, och sedan sitter det i.
 
- Vi ska till hösten, eller början av 2017 kanske försöka oss på en femgångsstart. Jag har sagt att jag har tänkt vänta med passen, men jag kan inte hålla mig längre så vi har faktiskt börjat nosa på den. Än så länge är själva läggningarna det svåra, men när hon väl förstår vad som gäller så är det bara att tuta och köra. För några dagar sedan så gjorde vi den bästa passträckan någonsin. Det var dock bara kanske 15 meter då vi mötte en bil så jag var tvungen att sakta av men den var riktigt, riktigt bra. Hilda är en häst med mycket pass i sig och jag tror att det här kommer bli bra!
 

Drömtränset

Vi alla vet känslan när vi hittar någonting vi vill ha, och jag hittar jämt saker jag vill ha men sällan saker jag verkligen vill ha. Här om dagen taggade min vän mig i en bild på instagram på en nosgrimma jag vart störtkär i. Den finns på starhorse.se och är en nosgrimma med vit padding, lack och sist men inte minst - bling. För en bling-besatt person som jag så är det här drömmen, allt jag gillar i en nosgrimma i ett. Priset ligger på 530 kr vilket jag tycker är ett bra pris. Jag har precis sålt ett bett så det lutar åt att de pengarna kommer gå till att köpa denna. 
 
Om man ska lyxa till till det lite extra, lägg till blingpannbandet från Hrimnir. Någon gång ska denna tränskombination tillsammans med ett nackstycke från Psofsweden samt ett par biothanetyglar med bling bli min, hur tjusig skulle inte Hilda bli?
 
Bild lånad från Starhorse.se hemsida.

Kvalitétstid med sin häst

Något jag tycker är väldigt viktigt och en stor del i att bygga ett bra band med sin häst, är att bara umgås. Jag spenderar i stortsätt all min vakna tid med Hilda, och utöver att det är så fantastiskt mysigt så har det också gjort att vi har ett sådant starkt band till varandra som vi faktiskt har. Både jag och Hilda litar på varandra i en procentnivå som inte ens går att beskriva, jag kan känna mig helt trygg tillsammans med henne och hon med mig. Vi busar, leker, tricktränar, pussas och kliar varandra. Vi har en väldigt speciell relation hon och jag, det har vi.
 
I tisdags var ett exempel. Hildas boxdörr var öppen och jag stod och putsade sadeln på boxen bredvids boxdörr, när jag känner en liten puff i nacken. Då hade Hilda med sin söta, nyfikna blick kommit fram och ville vara med. Så under tiden jag pysslade med sadeln stod Hilda bredvid mig och glatt kikade när jag pysslade. Hon undersökte sadeln och försökte smaka på putssvampen. Efteråt satte jag mig i hennes box och kliade henne på bogen som hon älskar, under tiden hon lekte med mitt hår.
 
Vill man ha en stark relation med sin häst så är det så himla viktigt att man inte bara åker dit, gör det man ska för att sedan åka hem igen. Utan att stanna i stallet och bara gosa med sin häst, är så mycket viktigare i eran relation än vad man kan tro. Att bara få vara i stallet med Hilda och ha dessa stunder tillsammans är enligt mig det bästa som finns.
 
Brukar ni spendera mycket tid i stallet med era hästar och tycker du att du har en bra relation med din häst?
 

Inspiration

♥♥♥♥♥♥♥

Något jag ångrar

Satt och kollade igenom gamla bilder på min data och sprang över denna, som är från början av 2014. Då gjorde jag det som var det mest "förbjudna" inom islandshästvärlden, nämligen klippte Hildas man. För att förtydliga, jag hade inget intresse för islandshästarna då och hade istället ett stort intresse för hoppningen. Så jag greppade saxen och gjorde något jag idag ångrar stort, klippte av manen så jag skulle kunna knoppa henne.
 
I efterhand så inser jag hur fult det var. Hilda passade inte alls i det och jag har frågat mig själv många gånger varför jag klippte av den fina manen hon hade. Det är lätt att vara efterklok! ;) Gladeligen är den sedan länge utväxt igen och en sak är säker - aldrig någonsin att en sax närmar sig hennes man eller lugg igen!!
 

En vilodag

Idag så får Hilda en välförtjänt vilodag. Hon har jobbat på otroligt bra de senaste dagarna så en dag med bara en massa borst och gos, kommer nog göra henne gott. I morgon så blir det däremot ridning då min kompis kommer till stallet och ska hålla en liten träning för oss, det taggar vi till! 


Flying Change

 
Ett av mina favoritmärken inom träns är helt klart Psofsweden. Deras läder är vegetabiliskt garvat och kvalitén på läderprodukterna är fantastisk. Jag äger för tillfället två träns ifrån dem, Askja Revolution och Hekla Revolution, bägge islandsmodeller. Dock har jag i tankarna planen på att införskaffa ytterligare ett träns från dem, och då är det Flying Change som ska få flytta till sadelkammaren. Nosgrimman är utskuren så att kindbenen och nervutskotten är fria ifrån tryck, vilket jag gillar. Det tycker jag även gör nosgrimman snygg, och jag tror att Hilda skulle göra sig väldigt fin i den.
 
För att dekorera tränset behövs givetvis pannband! De enda pannbanden från PS jag för tillfället äger är de som ingick med mina träns, ett svart och ett med pärlor som dock är för stort på Hilda. De jag har infogat bilder på ovan är de jag är mest intresserad av att köpa. Alla tre kostar ca 700kr styck vilket är ett saftigt pris, men de är ju så tjusiga och snabbknäpperna är något jag tycker är oerhört praktiskt. Jag har dock handlat alldeles för mycket under februari månad och ska försöka hålla i pengarna månaden ut, sen så får vi se om det flyttar hem ett till träns + pannband till mig nästa månad. Det återstår att se... :)