Hälften skog och hälften ridbana

Gårdagens ridpass var hälften i skogen och hälften på banan. Först så red jag ut tillsammans med Hildas nya hagkompis och hennes ägare, en tur där hästarna fick bestämma farten. Det vart många racergalopper där de turades om vem som skulle ha täten och sprang om varandra gjorde de många gånger. Busfrön!  

Avslutningsvis så blev det några varv på ridbanan där vi tränade på övergångarna från skritt upp till tölt. Att vara samlad med huvudet på plats och där hon verkligen bär sig när vi gör en övergång upp tycker Hilda är väldigt jobbigt då hon inte riktigt har den styrkan ännu, men trots det fick vi till några riktigt bra och jag är så nöjd! Planen idag är att slipa vidare på gårdagens arbete :)
Sprenger Dynamic RS

Idag så köpte jag ett nytt bett till Hilda och det är ett tredelat Dynamic RS från Sprenger. Jag har länge velat testa Sprengers bett men då priset är så saftigt har jag inte riktigt tagit steget, förens idag då jag fick se och känna på dem live när jag var och handlade på Granngården. Hilda gick förvånadsvärt bra på det och har nog aldrig gillat ett bett så mycket som detta. Hon tog ett bra och jämnt stöd, var lätt i handen och allmänt trevlig i munnen. Skumma gjorde hon rejält, var och varannan meter rann det ur munnen och det var så mycket att jag faktiskt efter ridpasset fick svampa av munnen, haha!

Tyvärr är det inget bett jag kommer kunna fortsätta använda, då hon oturligt nog får märken även utav det. Jag har ju en teori jag och flera andra tror sig vara orsaken till just dessa märken, och det är något så enkelt som sugmärken. Ju mer Hilda gillar bettet, desto större blir märkena och det är ju av anledningen att hon suger tag i dem mer. Jag tror inte det är svårare än så, men det blir ju så svårt att hitta bra bett med det här "problemet". Hilda går ju vanligtvis på Bombers raka men av att bara ha använt det i några månader så börjar hon bli stum och jag måste ha fler bett att byta emellan. En annan i stallet har samma problem med sin häst så vi bollar våra tankar och på söndag så ska jag testa ett tvådelat Sprenger jag får låna utav henne. Håll tummarna att Hilda inte gillar det FÖR mycket ;)
 
Bettet jag provade, finns bl.a att köpa här.
 

Markarbeta i rundkorall

Någonting vi i Hildas stall har tillgång till är en rundkorall, vilket jag tänkte börja utnyttja till markarbete. Jag har tömkört/arbetat från marken mycket tidigare men då vi på förra stallet inte hade ridbana har det inte varit någonting jag gjort särskilt ofta de senaste två åren och därmed sålt av nästintill all behövlig utrustning, tyvärr. Så jag måste införskaffa mig framförallt en sele, och vad för någon är det jag klurar på. Jag hade tidigare en nylonsele från Horze som fungerar alldeles utmärkt och kostar endast 229kr, vilket för mitt endamål räcker gott och väl. Tömmar har jag i mängder, men nog ingenting jag kommer behöva använda då jag låter henne vara lös.
 
Då är ju bara frågan, inspänd eller inte? Det jag pratar om nu är en inspänning jag sätter på vardera sida och väldigt löst, men bara så hon kan hitta ett stöd och så sköter jag drivningen + ser till så hon verkligen arbetar i en korrekt form. Annars tar jag givetvis bort den då den isånnafall gör mer skada än nytta. Just inspänningar inom ämnet är jag väldigt vilsen i, har ju sett flertalet som kör med och även utan. Men eftersom jag kör utan töm så har jag ju henne helt lös och jag kan inte erbjuda något stöd, och det därmed i storsätt blir enbart spring. Det jag vill få ut av arbetet är ju att hon ska arbeta korrekt, men utan mig på ryggen, vilket blir svårt utan något hjälpmedel.
 
Nu behöver jag er hjälp - hur hade ni gjort och varför? Tur att man kan fråga er när man undrar något! :)
 
Haha, passtakt tölt och försök till tölt på lösa. Men vad gör det när bilden är störtskön! ;)

En pigg dam

Idag så bestämde sig solen för att vara väldigt social och temperaturen har under hela dagen legat på 29 grader, utan ett enda moln i syne. Jag klagar inte, frusen som jag är, hihi.
 
Istället för att rida så beslutade jag mig för att försöka mig på ett försök att bada Hilda, denna gång med enbart svamp då Hilda är helt övertygad om att vattenslangen äter vita hästar. Med hjälp av en putshandske i plast och rejält med gnuggande så lyckades jag iallafall få bort all smuts som pälsen under vintern samlat på sig, så nu är hon ren och fin! Nu är inte problemet att hon rullar sig brun, utan snarare grön av allt gräs ;)
 
Men att vila idag var ingenting som var särskilt uppskattat. Hon var väldigt missnöjd med mitt beslut och hade så mycket energi att det knappt ens gick att promenera. När jag skulle borsta och pyssla med henne så roade hon sig med saker hon mycket väl vet att hon inte får göra. Vifta med hovarna (gärna så man nuddar sin matte, det blir extra kul då), tugga på grimskaftet och försöka tugga på grimmans lösa flärpar, gräva och leka med allt som finns i ryktväskan, och så vidare, och så vidare, haha! I morgon blir det ut i skogen och galoppera, massor. Tror en viss dam kan behöva det... :)


Inköpen på Island

Sista dagen på Island så gjorde vi ett stopp vid Àstund där jag tömde plånboken, både på nödvändiga saker och mindre nödvändiga. Men jag har faktiskt varit ganska duktig och både sparat och säljt av saker, så jag unnade mig lite nytt. Hilda fick två nya träns, ett isländskt arbetsträns och ett huvudlag som är dekorerat med ett v-format blingpannband. Huvudlaget hade jag inte tänkt att köpa, men vart helt kär vid första ögonkastet och lika snabbt var det mitt. Utöver det så köpte jag en ridjacka, ett par nätta stigbyglar (som jag har letat), en grimma med bling, två t-shirts och en keps.
 

Intervju

För någon vecka sedan så vart jag mailad och tillfrågad om jag ville ställa upp i en intervju, och självklart ville jag det. Sådant är alltid så roligt! Mina frågor tyckte jag var väldigt bra och det var kul att få svara på dem. Vill ni läsa intervjun så kan ni göra det genom att klicka här!
 

Den lilla grabben

Hemkommen och uppvilad efter två helt fantastiska dagar på Island. Vi kom hem igår natt 06 svensk tid och den enda sömnen jag fick på planet var 1,5 timme innan jag väcktes av lyftgropar vilket var bra, då det förbereddes inför landning. Sedan vart det byta bil, direkt till Mc Donalds för frukost och sedan vidare till stallet. Där stannade jag närmare 11 timmar innan jag åkte hem och påbörjade bildredigerandet, innan jag tydligen slocknade i soffan och vaknade efter 16 timmars sömn. Haha!
 
Nu till det roliga!! Vorbodi var helt underbar, utseendevis var han en kopia av Hilda och de hade exakt samma ögon. Han är väldigt känslig både från marken och från ryggen, inte så jättemycket utbildad då tiden inte har funnits. Hon berättade att på grund utav hans känslig så kan han verkligen inte säljas till vem som helst, utan att det behövs en och samma person förstår honom och som han känner. Direkt från första mötet var jag såld och vad jag fått höra av både min pappa och hans ägare, connectade vi redan från första start vilket jag även kände. Vorbodi som är väldigt blyg, la faktiskt huvudet på min axel när jag var ensam med honom, och när vi då fick ögonkontakt började jag faktiskt näsan gråta, det var samma kontakt som den jag får med Hilda. Han stod och njöt sedan när jag borstade honom, lekte med den lilla mulen och var allmänt nyfiken på mig. De hade även samma kliställen, så jag visste exakt hur och var jag skulle klia! ;)
 
Första ridningen så red jag ut med två stycken andra i min ålder och det var underbart. De båda var otroligt trevliga och att provrida sin hästs son i Islands miljöer gör man ju inte vardagligen. Vi red över lavafält, korsade bäckar och töltade fram, alla bredvid varandra, på de milslånga grusvägarna med glaciärer vart man än såg. Att rida var han väldigt känslig och lyhörd, väldigt mjuk i munnen och uppmärksam på sin ryttare. Minsta lilla flyttning av kroppsdel så antingen stannade, svängde han eller bytte gångart. Precis som jag vill ha det! Han är just nu ganska passtaktig i tölten i de lite högre temponen, men när man får honom att höja ryggen och sträcka ut överlinjen så blir den korta tölten alldeles gudomlig. Han var väldigt töltsugen första dagen och ville inte riktigt trava, men den jag fick fram var otrolig och jag hade väldigt svårt att hänga med. Det var rejält med sväv alltså, likadant med galoppen. Runda språng och det var med ett väldigt bra och naturligt påskjut bakifrån.
 
Andra dagen så var han inte alls på humör direkt, bogarna var åt alla håll och det enda han ville var att busa. Så då var det inga större krav än att han gick rakt fram och då var det att ösa beröm. Han är väldigt lättlärd, även på de sakerna som är mindre bra, så man måste uppmärksamma allt han gör rätt och berömma. Då lyser hela han upp och ser sååå nöjd ut! :) Det första passet räckte gott och väl, jag fick testa alla gångarter och det finns kapacitet. Med hjälp en av känslig tränare som förstår mitt tankesätt, så kommer han med mer muskler och träning bli helt fantastisk. Gångarter från sin pappa och personlighet från Hilda, precis så som jag önskade.
 
Kort och gott - det blir köp. I januari så planerar vi att besiktiga honom och så när det blir stallplats ledigt, importerar vi honom. Det blir 2017, men om det blir på våren eller hösten beror på när det blir en till stallplats ledig. Det här ska bli så obeskrivligt roligt, jag är så taggad. Fram tills han kommer ska hans nuvarande ägare ge honom lite mer livserfarenhet och vi börja kika på det praktiska. Och jag ska sysselsätta mig med det roliga - UTRUSTNING!!!!!! Funderar på brunt, vad säger ni om det?
 
Obligatoriskt gos innan ridning! Med glaciärer och lite av hans hagar i bakgrunden.

Bara för att vi köpt häst

Längre inlägg ikväll. TJOHOOO!
 

En kopia av sin mamma
På Arlanda

Incheckade och redo, klockan 08.00 går planet mot Island! Om jag är taggad? Svar JA! 


En förkyld Andrea

Efter att både mamma och min lillasyrra varit förkylda i ett antal dagar så var det slutligen min tur, några dagar innan Island. Bra tajmning va? Tackar gud för Ipren, halstabletter och te!
 
Hilda har därför fått ta det lite lugnare några dagar och endast blivit myst med och pussad på, vilket hon har tyckt varit sisådär. Hon har så himla mycket energi i kroppen och vill verkligen jobba, så i morgon tänkte jag skicka upp lillasyrran och låta henne galoppera av Hilda några varv på ovalen. Sedan går min kväll åt till packning, för 05.00 så styrs bilen mot Arlanda. Jag har fortfarande förstått att jag ska provrida Hildas son och kommer nog inte heller att göra, för fantastiskt för att vara sant. Bilder och filmer utlovas i mängder när jag kommer hem!
 
 

Tio timmars stall

Nu har jag landat hemma efter 10 timmars stall, och då får man fasiken vara trött, haha! Redan 10.30 var jag där och började med sysslorna. Är det bara jag som älskar att pyssla med sådant? Mocka kan jag göra i timmar då det är så mysigt och rogivande, sedan är jag även otroligt noga. Jag vänder ut och in på hela boxen känns det som och jag rensar ut varenda plutt, allt för att Hilda ska ha det så fräscht som möjligt! Det sista som är hö, vatten och kraft tycker jag är lika mysigt att fixa det med. När alla måsten är klara så har jag en massa tid kvar tills jag ska rida och den fördröjer jag genom att fixa och gosa med Hilda, stallpyssel och lädervård. Känslan av att rida i nyputsad utrustning är helt underbar!
 
På kvällen idag så hjälpte vi två i stallet att kvällsfodra, och de visade och berättade hur allting går till. Vi har våran första fodring på söndag och nu så har vi ganska bra koll på läget tycker jag! Alla hästarnas speciella kännetecken är uppskrivna i mobilen ;) Det är ganska mycket jobb att göra under fodringarna. Runt 40 hästar står inackoderade varav hälften ska in och runt 100kg hö ska fördelas ut, så det tar sin lilla tid men jag tycker bara det är så mysigt!
 

Hildas nya kompis

De senaste dagarna så har Hilda fått ta det lite lugnt och det enda vi gjort på ridfronten har varit promenader och skrittat i skogen, tillsammans med en unghäst i stallet som Hilda håller på att lära känna. Hilda tror att hon har blivit mamma igen och tar så bra hand om sin nya dotter, hihi. Det har också i stort sätt varit det enda man i sommarvärmen kunnat göra om dagarna, både för ens egen och hästens skull. Att träna i 29 grader är inget jag gillar och om jag ska rida ett vanligt pass, har det fått bli på kvällen. Sen även att de fäller och både blir trötta av det och av värmen gör ju det inte bättre! Men att rida i kvällssolen tycker jag ju är så himla mysigt!
 
 
Fyra bilder från idag när jag försökte ta kort med Hilda. Slutade dock med att hon provsmakade min kind, så jag kommer nog ha ett tjusigt blåmärke där i morgon ;) 

Tre saker om Hilda

- Hilda gnäggar och lyser upp när hon ser mig? Det värmer så otroligt mycket i hjärtat och är lika fantastiskt varje gång. När jag ska hämta in henne från hagen så kommer hon snabbt fram till grinden och ivrigt väntar på mig. När hon står i sin box och kollar ut och om jag går förbi, så brukar hon alltid göra en massa dova, gnäggningar. Om hon står och sover i boxen och hör mig prata med henne, så höjer hon huvudet och samtidigt som hon gnäggar, vänder sig om och går fram till mig. Det är så obeskrivligt härligt och hur glad blir man inte!? 
 
- Hilda får vardagligen många komplimanger från olika personer i stallet, såsom turryttare, ridskoleryttare och privatryttarna. De tycker hon är så fantastiskt vacker och ser ut som en sagohäst, vilket jag alldeles partisk kan hålla med om! Jag var ute och red en gång när jag mötte en annan inackorderad, som sedan när jag och Hilda kommit tillbaka tillbaka till stallet berättade att det var som taget ur en film. En vit enhörning (i detta fall, utan horn) kommer galopperandes i en vacker skog med manen fladdrandes bärandes på sin ryttare, haha! En annan kommentar jag brukar få höra är där folk frågar om Hilda är hästmodell, varpå jag svarar; bara för min blogg! ;)
 
- Hilda är lite som en tvååring ibland. När jag ska ställa upp henne utanför boxen så är det sååå tråkigt att stå still, utan hon både försöker vända sig om, ska veva med frambenen (gärna så de dunkar i boxen), naffsar mig i håret, kastar ner saker som hänger på krokar och lyfta upp täckerna som hänger utanför boxen, etc. En annan rolig sak att är att nosa i min ryktväska och både bita samt lyfta ur alla sakerna. Hur spännande som helst enligt en vit liten dam!
 
"Matte, vad har du där????"

Nybadad Hilda

Hilda alltså!! Busfrö. Idag efter ridturen så var hon väldigt svettig så jag tänkte spola av henne, vilket jag brukar. Så jag ställde upp henne, drog fram slangen och under tiden Hilda åt sin lunch så duschade jag av henne. Det gick jättebra och hon stod och vilade på ena bakbenet, tills jag nästan var klar då hon bestämde sig för att nej, nu räcker det. På bråkdelen av en sekund kastade hon sig bakåt så grimskaftet gick av på mitten och med hela munnen fullproppad av hö, kollade på mig med en väldigt nöjd och busig blick. In i boxen under tiden jag hämtade ett annat grimskaft och satte fast henne för att istället svampa av det sista, vilket hon var väääldigt missnöjd med då hon trodde att hennes lilla "upptäckt" skulle göra så hon slapp att bada. Tur hon är söt så hon blev förlåten snabbt!
 
I framtiden får någon hålla i henne när hon ska badas, för grimskaftens skull... ;)
 
 

Kvällsträning på ovalen

Jösses vad varmt det har varit de senaste dagarna och det var inget undantag idag! Att göra stallsysslor i långärmat och svarta kläder var inget att föredra i 25 grader, om man inte vill svettas som en gris vilket var det jag fick genomlida. Haha! Hilda däremot stod och njöt av solen samtidigt som hon i sin hage åt sin lunch.
 
Ridningen fick därmed flyttas fram tills det var svalare ute. Jag älskar verkligen att rida i kvällssolen, ljuset och känslan är så mysig! Vi tränade på skritt- och töltövergångar idag vilket Hilda fixade galant. När vi inte ska rida så avancerat och mest träna grunder, så brukar vi använda oss av den här övningen. Hilda kan den utan och innan vilket faktiskt är väldigt praktiskt! Hon sköter vägarna och gångartsbyterna, medan jag jobbar med finslipningen. Team work när den är som bäst!
 
Just nu är hon ganska ostabil i formen och huvudet är ibland högre än vad det bör vara, men i samband med att bakbenen kommer in mer och mer och bärigheten ökar, så kommer det ordna sig. Om man jämför med för några månader sedan så är det stor skillnad, så det går åt rätt håll!
 

Sommar i Stockholm

Nu har det verkligen blivit försommar här i Stockholm! Temperaturen ligger på 20 grader med en stor sol. Det innebär tyvärr att eksemtäcket åkte på här om dagen, men utöver det är vädret helt fantastiskt. Och jag som är så frusen av mig, njuter för fulla rullar av att äntligen kunna gå runt i kortärmat! Haha.
 
Det självklara alternativet var givetvis att rida ut, och att vi gjorde det helt ensamma gav mig en liten återblick till våra uteritter på förra stallet. Jag saknar skogen och ridvägarna jag hade, då det ändå är där jag är uppväxt. Att röra sig i skogarna omkring förra stallet där jag bott hela livet kan jag ju givetvis fortfarande göra, men det blir ju inte lika ofta och inte samma sak som när jag och Hilda red där vardagligen. Så allt var det lite vemodigt.
 
Lite bilder från idag!
 
Perfekta små vägar för alla gångarter! Och hur fin är inte miljön?
 
Efter en svettig och fartfylld uteritt var en dusch det självklara alternativet!

Ett fantastiskt ridpass

Hilda <3 
Det gick så fruktansvärt bra idag. Känslan var fantastisk och vi hade ett bra flyt igenom hela passet, från att jag satt upp tills jag så galet nöjd, kunde sitta av. Efter framskrittningen så startade vi med 15 minuters voltarbete i skritt och trav, där jag ville få henne att arbeta i en lång och låg form. När vi värmer upp på volt så har jag lite standard-övningar vi brukar använda oss av; förstora samt förminska volten och göra det med hjälp utav skänkelvikningar, flytta fram- och bakdel och till sist ställa henne både in och ut. Det är rätt simpla saker, men ger ett otroligt bra resultat. Hilda blir väldigt mjuk av dessa små övningar och trivs med det som uppvärmning. Hilda blir väldigt lösgjord och vi brukar göra detta med nästintill långa tyglar, precis som det ska vara!
 
När det var dags för töltarbete så gjorde vi det på fyrkantsspåret med en annan övning som Hilda tycker är toppen! Långsidorna består utav kort tölt där jag vill ha henne kvick för skänkeln och framme till båda tyglarna, sakta av och jobba henne på kortsidorna innan jag gör en övergång tillbaka upp till tölten. Det blandat med enstaka varv på volt är i nuläget en bra träningsform som gör att Hilda succesivt börjar träna upp de muskler vi inte haft tillgång till att träna, när vi endast har haft möjlighet att rida ut.
 
Innan vi skrittade upp till stallet så fick hon ta några varv i galopp på ovalen, vilket uppskattades superdupermycket. Öronen spetsade rakt fram och på långsidorna så bjöd hon mig på några riktiga gaedinga-ökningar. Racertanten!
 

Tre år tillsammans

Idag är en stor dag för mig och Hilda, vi firar nämligen 3 år tillsammans. Tiden har gått så snabbt, samtidigt som det känns som att vi har haft henne hela livet, så minns jag när jag skrev det här inlägget så väl. Min kärlek till denna häst är obeskrivlig och att hon är min är helt otroligt, världens bästa Hilda <3
 

Tre bilder från provridningen! ♥