Tandläkaren på besök

Idag så var det dags för den årliga tandläkarchecken och vaccination för Hilda. Jag var väldigt spänd på att få se hur hon läget är i munnen och framför allt vad som kan vara orsaken till märkerna som hon har den senaste tiden fått av delade bett. Hon har för sin ålder en bra mun, inga större hakar som behövdes slipas ner men en liten och lättare karies på en av hennes äldsta tand vilket är väldigt vanligt och inget man gör något åt än att skrapa. 
 
Hennes märken berättade hon är inget jag heller behöver vara orolig över. Hilda har en förmåga att bita sig fast i bettet och trycket som då uppstår gör så det blir som det blir. Det enda jag kan göra är att i det läget försöka lirka loss henne vilket jag redan arbetar med och även att dagligen variera bett. I vår så kommer tandläkaren Thorleifur ut till stallet för att ta de andra hästarna och då tänkte jag haka på och be om ett utlåtande ifrån honom också. Han ska vara, vad jag hört, otroligt duktig. 
 

25 september 2016

Här kommer det en film från igår! Lite blandat med vad vi arbetar med just nu och även ett försök till tölt på lösa på slutet. Så duktig! 
 

Fortsatt arbete

De senaste dagarna så har jag och Hilda legat lite på latsidan gällande träningen, det har mest blivit kravlösa race ute i skogen med en massa galopp och trav i all möjlig terräng. Upp för backar och hopp över små stenar, hur roligt som helst!!
 
Idag så kände jag dock att ett pass på banan behövdes. Hilda tyckte min idé var sådär men det gick faktiskt väldigt bra och Hilda var hur duktig som helst! Vi tränade vidare på skänkelvikningarna och övergångarna på volt, vilket går bättre och bättre för varje gång. De är två övningar som gör henne otroligt lösgjord i korset och har förändrat i stortsätt alla gångarter bara positivt. Bärigheten vi jobbar på börjar visa sig mer och mer i tölten, stundvis är hon så fin att jag skulle ha offrat min högra arm för att ha fått det på film! ;)
 

Schabrak- och vojlock användande

Jag har alltid under mina sadlar använt mig utav gelpad då jag tycker enkelheten med det är väldigt snyggt. På senare tid har jag dock snöat in på både schabrak och vojlockar och dessa två är helt i min smak! Helst skulle jag köpa mig de båda och många fler, men plånboken tycker annat. Just detta schabrak kommer från Equestrian Stockholm och den annorlunda stilen med lack tycker jag är så otroligt snyggt. Det som dock gör mig fundersam är om schabraket skulle ligga bra på Hildas rygg som är rätt kort, eller om det skulle vara på tok för stort. Därför är även vojlocken av intresse, den är diskret men himla fin den med. Det är en svart med silverpasspoal som kommer ifrån Mia RS.
 
Två toppenmärken som tillverkat fina produkter som gör att jag har väldigt svårt att välja, haha.

Min dag i bilder


Min lilla nallebjörn


Förändrade gångarter

 
Vad har hänt? Vart fick Hilda all kondition och uthållighet ifrån och när lärde jag mig rida tölt ordentligt? Ett normalt ridpass för oss nu tar vi 2-3 varv i kort tempo åt vardera håll med någon få skrittpaus emellan, vilket vi för några månader sedan bara kunde drömma om. Då var det stora målet att behålla den ren åtminstonde ett halvt varv, ett helt kunde gå men då med mycket inslag av passtakt.
 
Inte är det heller bara tölten som är magiskt förändrad. Galoppen är 95% av alla gångerna tretaktig (!!!) och traven börjar när jag får med mig bakbenen belöna sig med ett litet sväv. I morgon så ska vi dock glömma allt vad träning heter och enbart ut i skogen på Hildas favoritrunda för att busrida. Då lägger jag allt ansvar på Hilda och hon får forma turen efter hur hon känner och så hänger jag snällt med. Det är hon värd! <3 

Prestige RP

Som jag har nämt ett antal gånger tidigare så har jag väldigt svårt att hitta en sadelgjord som ligger optimalt på Hilda. Hon har för många år sedan varit rätt så tjock och hängmagen som detta + två föl har skapat kämpar jag hela tiden med att få bort. Den stora lösningen bakom detta är givetvis mer magmuskler och det är något jag dagligen arbetar för att stärka, men muskler tar sin tid att bygga och tills dess behöver jag en sadelgjord som trots det klarar att ligga på sin plats och som även tar hänsyn till Hildas sadelgjordsläge som är en bra bit längre fram än sadelläget. Det är mycket krav jag har men när drömgjorden hittas kommer jag hoppa av lycka! 
 
I nuläget har jag en ELT-gjord och den är inte den som i nuläget ligger bäst. Den puttas fram och allt följer med, inte mycket längre då magen blir mindre och mindre men glider gör det. En gjord jag då har kikat på och är hemskt sugen på att testa är dressyrgjorden från Prestige. Priset är fruktansvärt högt men en del inom mig säger att den faktiskt kan fungera. Hildas stora virvel på magen gör också att ELT-gjorden inte ligger slätt an baktill, men i och att denna har en luftkudde man enkelt kan "gömma" virveln i kommer den oavsett magens storlek ligga bra. 
 
Vad är era erfarenheter utav gjorden och har ni tips på gjordar som kan fungera? Jag behöver all hjälp som jag kan få! 
 
 

Välkommen helg

Äntligen helg! Jag är måttligt trött och två dagar med enbart stallhäng är väldigt efterlängtat. Det har varit en lång men rolig dag idag med både skolridning och rundtur på en gård vi kommer att ha vissa naturbrukslektioner. I eftermiddags så blev vi introducerade för deras Active Stable vilket var väldigt intressant och spännande att få höra om. Mer om vad det är finns att läsa om genom att klicka här då jag är alldeles för trött för att orka förklara, hehe. 
 
När skoldagen var slut blev det i vanlig ordning direkt till Hilda som fick på kvällskvisten gå ett rätt så intensivt men kortare pass i paddocken. Mestadels galopp varierat med några varv tölt sysslade vi med innan vi nöjde oss och skrittade tillbaka till stallet. Världens bästa och duktigaste häst!