Två snygga schabrak

Equestrian Stockholms nya kollektion är ju hur snygg som helst! Jag älskar det höstiga temat, vinrött eller Bordeaux som de så tjusigt heter är en väldigt fin färg och gick förvånansvärt bra ihop med brun. Dessutom är det ju två färger Hilda ser helt gudomlig ut i! Jag är så sugen på att skicka hem de båda, köper jag det ena kommer jag bara sukta efter det andra så då är det ju lika bra och köpa båda, ellerhur?? Skulle så gärna vilja ha deras vinröda jacka till men det är jag alldeles för snål för, hehe.
 

Installning från bete

Tänk att det idag är den 31 augusti redan, i morgon är det höst. Vi har ju haft en ganska lång och minst sagt varm sommar så det ska bli skönt med lite kallare väder igen.
 
Har ni börjat stalla in era hästar eller räcker erat bete fortfarande? Hildas börjar ta slut så jag har börjat med vinterfodringen igen, inte lika mycket men hon får sina fyra mål om dagen igen och ökad mängd lucern och kraftfoder. Det är lite klurigt att få ihop en ordentlig foderstat utan analys, så man får göra på det gamla hederliga sättet att man får gissa sig fram och bedömma efterhand! ;)
 
Med denna bild på oss som är en av våra favoritbilder så tävlar vi just nu på instagram om att bli digitala ambassadörer hos Agria. Håll tummarna!
 

En tour i boxen

Hildas box är jag alltid jättenoga med ska vara hygenisk och fräsch. Det är verkligen en fin box hon har fått, den är på 12 kvadrat och med fönster utöver hagarna och de andras hästar. Jag har verkligen saknat en innebox dessutom, våran förra box var ju en utebox rakt igenom. Att ha jordgolv istället för betong gick under de torra årstiderna, men under de blöta var en ordentlig utmaning. Särskilt på vintern när hela förbaskade bädden frös!! Nu är den torr och det enda blöta beror på min mockning. Jag har en torvmix-bädd längst ner för att hon inte ska råka stå på betongen och för att suga upp allt det blöta men med kutterspån som översta lager. En givetvis rosa vattenhink, sedan har prinsessan två saltstenar att välja mellan. En vanlig vit och en himalaya.
 

Tillskott med goda bakterier

Jag är på jakt efter ett bra och naturligt magbalanserande tillskott som jag kan ge Hilda. Hon blir lätt lös i magen så det jag letar efter är något jag kan ge dagligen som förebyggande. Jag har testat Kraffts Gastro Support en period utan något resultat, har även testat husmorsknepet att få henne och äta några bollar av en annans häst bajs och till min förvånad fungerade det. Men att hulkandes stå och servera lucernen med strösslat bajs från hennes boxgranne känns ju sådär och hon njuter sig inte igenom måltiden. Så, jag behöver en annan lösning. Som tur är har jag stallkompisar som rekommenderat mig en massa olika tillskott som de ger till sina hästar och jag hörde även av en veterinär att laktrobakterier är det man vill åt.
 
Idag till lucernen fick Hilda 1 dl foderjäst som jag ska testa ge under en vecka och se om det räcker. Jag får låna av en i stallet vilket är suveränt, så det ska bli spännande att se hur bajset blir. Med risk som att låta som en riktig galning är ju bajset man kan mocka utan att det smular det absoluta drömbajset?? Hehe.
 
Annars har jag spanat in två andra tillskott som kan vara aktuella. Först ProEquo, det kommer i pulverform förpackade som 15 stycken sticks och innerhåller tillsammans cirka 80 miljarder probiotiska bakterier. Priset för en förpackning ligger på nästan 400 kronor och för mig skulle en sådan förpackning räcka 15 dagar. Det andra tillskottet är Gut Balancer från Protexin, det innehåller Protexin probiotika och Preplex prebiotika i ett gräsmjölsbaserat pulver och är avsett för kontinuerlig användning. Det kommer i en 700g burk och skulle räcka 70 dagar för oss om hon får 10g/dag. Lite längre om jag ger minimum dosen på 5g/dag. En sådan burk går också på 400kr. 
 

Träning ger resultat

Skulle någon säga till mig att Hilda skulle arbeta såhär fint i tölten på tränsbett för en månad sedan skulle jag varit väldigt skeptisk. Men att gå tillbaka några steg i träningen och verkligen lägga all fokus på bärighet och att hon inte ska gå emot handen har givit resultat. Hon går hur fint som helst!! Det finns en film på min instagram om ni vill se, jag heter @aandreamuller där.
 

Obeskrivligt vacker


Beroendeframkallande töltövergångar

Alltså jäklar vad vi jobbat töltövergångar senaste veckan. Inga långa stunder ännu, det jag strävar efter är att hon i en naturlig arbetsform långsamt jobbar sig upp till kort tölt, håller några steg och sedan i samma harmoni saktar av. Det ska vara lugnt men med en viss explosivitet och det ska kännas att hon bär sig. Vi skyndar långsamt, men det blir ju som en drog. Känslan när hon bär sig på riktigt är ju beroendeframkallande!! Haha.
 
 
Helklippte även idag också. En mutter föll dock ur när jag rengjorde skären innan och då jag inte hittade var den skulle sitta hoppade jag över den, tips är att inte göra det. Snygga ränder va?? Fick dock hjälp av en stallkompis att sätta tillbaka den och nu är klippningen något jämnare, men det tar ju några dagar innan ränderna är borta... Hahahahaha. Nu kan vi iallafall visa oss utan att skämmas ihjäl! ;)
 

En massa lucern

Åkte och skulle handla spån här om dagen och kom hem med dels spån men även med 90 kg lucern, haha. De hade precis fått in fyra pallar av min favoritlucern (Broogarden) och då är jag snabb att köpa på mig det vi behöver, så nu har jag lucern enda fram till mars räknat med 1kg/dag. Fick tag i 5 påsar av Granngårdens egna lucernpellets för någon månad sedan så nu har jag både pelletsformat och som hackad så det räcker ett tag. Ska man underhålla muskler och dessutom bygga mer krävs det massor av protein!
 

Världens bästa ridvägar

Alltså vilka ridvägar vi har! Mitt absoluta favoritunderlag att träna på är hårdpackade grusvägar. Ett rejält, fast underlag som går att rida alla gångarter på. Det finns tydligen betydligt fler här än vad jag någonsin kunnat föreställa mig!
 
Det bästa underlaget är givetvis en variation mellan allt, men vad gillar ni att rida på lite extra? :)
 

Töltjobb

Nu är det dags att jag tar tag i formen i tölten. Back to basic, just nu trimmar vi övergångar upp som från samlad skritt övergår till skrölt och därefter kort tölt innan vi saktar av och upprepar övningen. Enda kravet är att hon ska gå i en ordentlig form, bära sig och aktivera hela ryggen från övergången upp och enda fram till avsaktningen. Tjusig va?
 

Fyra bilder från idag


Svar på kommentar

"Vad tror du att Hilda ligger på poängmässigt i gångarterna? (sport/bedömning/GK) har du tänkt tävlat något i framtiden? :)"
 
Väldigt rolig fråga som jag tänker svara lite utförligare på! Jag har tävlat Hilda en gång tidigare, det var visserligen en prova på tävling men med en riktig domare så man fick både kommentarer och poäng. Min nervositet gjorde dock att jag glömde bort att rida och poängen blev ju därefter... Min insats var usel och hade det varit idag tävlingen var skulle jag nog ridit som vanligt och fått en bedömning utefter hur vi egentligen ligger till. Men jag har inga planer på att tävla igen. Rent poängmässigt har Hilda ökat iallafall 1-2 poäng tillskillnad från för några år sedan. Jag har lärt mig rida med mer samling och då hon har fått styrka och muskler efter det så kan jag få fram ganska mycket power i iallafall grundgångarterna. Tölten är verkligen baserad på dagsformen, vissa dagar spänner hon sig och är omöjlig att få upp från framdelen medan hon ibland är hur mjuk som helst. En sådan bra dag ser ni ju i det tidigare inlägget! :) Skulle vi ta och bedöma var gångart när de är som bäst skulle jag tippa på detta:
 
Skritt: Hilda har en väldigt fin och stor skritt och fick på tävlingen (trots det gick dåligt) hela 5,0. Idag så skulle jag gissa på 5,5-6,0.
 
Trav: Hildas trav kan man leka med hur mycket som helst med, man kan både samla och öka i all oändlighet utan minsta inslag av en annan gångart. Får man bara in lite samling i det hela får hon ett jättefint sväv och då svävar man på moln. Poängmässigt, runt 5,0-5,5.
 
Galopp: Hildas galopp har utvecklats massor. När vi köpte henne kunde hon inte gå i vänster galopp och den högra var fyrtaktig. Nu är hon tretaktig, går att både samla och öka jättefint precis som traven. Poängmässigt runt 4,5-,5,0.
 
Tölt: I dagsläget, runt 4,5-5,0. Takten är bra, hon bär sig mer och mer men skulle vi få in lite mer form skulle vi nog kunna höja oss till 5,5.
 

Min töltmoppe

Hilda börjar verkligen bli en riktig fena på mellantempo/ökad tölt. Hon tycker det är så roligt att bara få ticka på och är verkligen jätteduktig. Ingen passtakt och håller tempo utan att rolla eller skifta till trav. Vi har höjt oss en nivå rent töltmässigt senaste tiden, även i det korta tempot. Det är stabilt och mestadels går hon faktiskt i en bra form och bär sig ordentligt. Ni vet känslan när drivningen enbart påverkar bakbenen, den känslan! Underbart. Det på bara några dagar, hon är så lättlärd och duktig :)
 
Dock har hon börjat falla ur lite muskelmässigt runt främre delen av ryggen så jag har ökat på maten lite. Direkt när hon blir tunn där så får hon buk och då glider sadeln fram. Har haft lite sadel-ångest de senaste dagarna då jag varit helt inställd på att jag behöver sälja min Sella. Fått massa hjälp av en jätteduktig tjej i stallet med att testa olika paddar och fick även testa hennes sadel idag, en Draupnir. När den testades i boxen låg den hur bra som helst, men även den gled fram när jag red. Jag tror inte att en ny sadel är lösningen utan snarare mer mat och protein så hon får upp musklerna igen som håller sadeln på plats.
 

Två favoritbilder