Pannband i rosé

Kolla vad som låg i brevlådan idag! Ett pannband från Elegant Equestrian. De lottade ut ett klinkerpannband på deras instagram som jag hade turen att vinna. Tjoho!
 
Jag fick välja mellan silver, guld eller rosé på mitt pannband och slog faktiskt till på ett roséfärgat. Lite ovant för mig som vanligtvis köper allt i silver men jag är nöjd och glad över mitt färgval. Visst är hon fin i det?


Spända muskler eller kotsenskida

Hej och GOD JUL! Såhär tre dagar efteråt, men jag har mina anledningar. Kan ju inte påstå att jag fick en särskilt rolig julafton direkt, gick bara runt och oroade mig för Hilda och grät hela dagen. Hon var lika stel som om hon hade stått på box i två veckor, bakbenen hängde ju knappt med när hon gick. Det värmdes dock ur, vilket innebär att när hon hade gått några steg och kommit igång försvann hältan. Vi körde en massa korta promenader, mycket täcken och Biolight. Det gjorde lite skillnad men vi var ju som två frågetecken jag och mamma, vad tusan kan det vara??
 
Vi fick iallafall ut en jätteduktig veterinär morgonen efter som tyckte det var lika märkligt hon. Eftersom hältan försvinner efter några meter är det mest troligt något muskulärt, men då hon gärna avlastar vänsterbak vet man inte heller om det kanske är en inflammation i kotsenskidan. Fast då borde hon dels vara halt hela tiden, men även varm och ha puls. Vi fick iallafall Metacam utskrivet och förhoppningsvis räcker det, är det någon inflammation så försvinner den och är musklerna spända blir de avslappnade.
 
Bara en kvart efter hon fått första Metacamen började hon stretcha, vilket tyder ju på något i musklerna som släppt. Dessutom är hon helt ohalt nu, även när Metacamen gått ur kroppen!
 

En spänd ländrygg

Hilda har känts lite stel till och från enda sedan vi fick bråka med broddarna. Vi höll ju på i två timmar (givetvis med pauser emellan) men det är fortfarande lång tid att ha benet i luften. Jag har därför efter det arbetat mycket avslappning i låg form för att lösgöra bakdelen, men inte fått känslan att jag ridit igenom det helt. Vissa dagar, som exempelvis i fredags gick hon fantastiskt bra och jag fick henne ganska bra lösgjord. I söndags däremot var det något högerbak, relativt högt upp. Hon undvek gärna att belasta där vilket gjorde att den lilla vänstergalopp vi fick blev väldigt hoppig och stum. Det var ingen stelhet jag kom igenom ridmässigt så jag hoppade av.
 
Idag när jag skulle ta in henne kortade hon högerbak så jag bad en springa med henne, och hon travade inte helt rent men var däremot inte halt. Hon ville inte riktigt sätta under sig utan sprang precis som när man själv har muskelvärk, stelt med rakt ben. Det finns ingen svullnad, värme eller ömhet på benen men däremot kände jag på ryggen och hon var jättespänd i länden. Jag började trycka och pilla och hon var inte nöjd med det, bad även två andra att känna för att försäkra mig om jag inte inbillar mig och vi jämförde även med deras hästar. Vi hittade en liten knuta ovanför virveln som började "vibrera" vid tryck och jag tror det är boven i dramat.
 
Jag har ju turen att äga en egen Biolight så jag kommer köra akutprogrammet fyra dagar framåt, därefter follow upp i en vecka. Idag Biolightade vi två gånger på knutan för att få upp blodcirkulationen samt masserade. Hilda gäspade som bara den och blev helt vinglig så jag kom definitivt åt rätt ställe, dessutom började muskeln mjukna och hon började avlasta högerbak avslappnat igen. Sist tog jag tag i bakbenen och stretchade dem genom att försiktigt vagga in dem mot frambenen några gånger och hålla ett tag. Den kombinationen av Biolight, massage, promenader och stretching blir planen för några dagar framöver och lyckas inte jag får vi ta ut våran equiterapeut.
 

Fyra roliga fakta

- Jag rider alltid på 145g boots. Har gjort det sedan i somras och hon går så bra på det nu att jag inte vill vänja av henne. Jag upplever henne mycket stabilare med lite vikt och det gynnar både hennes balans och takt väldigt bra.
 
- Hilda är väldigt kräsen gällande sin utrustning. Hon tycker inte om att ha flera olika bett och träns, utan vill helst ha ett och samma (går att byta bett så länge mundelen är samma) för annars blir hon väldigt arg på mig. Hennes träns just nu är med ett nackstycke och sidostycken med vaggor från Psofsweden samt en tjockare aachennosgrimma. Skulle jag exempelvis rida henne på ett klassiskt islandsträns en dag så kan det ta upp till en vecka att få henne avslappnad igen. Väldigt bra för plånboken då det hindrar mig från att drunkna i träns ;)
 
- Hilda är väldigt renlig utav sig. I boxen undgår hon att råka gå i sitt bajs eller kiss, det händer att hon kan sova i det men annars lägger hon det längs väggen och låter det vara. Ute i hagen rullar hon sig aldrig i lera, utan hon föredrar torra platser. Jag fick frågan här om dagen om jag tvättar hennes täcken då de alltid är rena, men det behöver jag ju aldrig!
 
- Hilda älskar att ligga ner och sova. Hon brukar ha 1-2 sovstunder i hagen per dag och en granne till stallet undrade om hon ligger ner för hon är deprimerad. Fick ju nästan hålla mig lite för skratt när jag förklarade att det snarare är positivt, hon trivs så himla bra här och lägger sig ner just därför. Men det är så skönt att ha så trevliga grannar runt stallet som håller koll!
 


En utökad bettsamling

Wow, vilken otroligt snabb leveranstid Fagerbits har. Jag beställde bettet i fredags runt 17.00, fick ett mail några minuter senare att det var inlämnat hos posten och hade det i handen redan 14.00 idag. Precis som det ska vara! Snabbt och smidigt. Dessutom innehöll mailet en länk så man hela tiden kunde spåra sitt paket.
 
Jag var lite nyfiken på tjockleken till mundelen och blev väldigt glad när jag såg att det var samma tjocklek som mitt Bombersbett. Hilda vill nämligen enbart ha raka bett som max får vara 10mm tjocka, annars blir hon så galet tung att rida! Hon har haft det lite lugnare de senaste dagarna så det var ett utmärkt tillfälle att testa hur väl det går att lösgöra med deras stångbett, de har ju väldigt korta skänklar tillskillnad från de "klassiska" stångbetten som är hopplösa att rida annat än rakt fram på. Vi höll därför till mestadels av passet på åkern och jobbade en massa galopp för att också testa svängbarheten.
 
Kort och gott, bettet får högsta av möjliga poäng. Kan varmt rekommendera det!
 

Snö men inga snösulor

Idag har det verkligen snöat hela dagen och jag tror det ska fortsätta göra det under natten. Jättemysigt, däremot har Hilda inte snösulor än och skos inte förrän i början på januari. Så jag har slagit igång min kreativa knapp och måste därför fixa egna snösulor. Det finns ju massor av knep för hur man undviker styltor och det enklaste är väl att pensla på olja i hovarna, men det fungerade ju inte överhuvudtaget. Jag har testat glasslock tidigare som vissa använder, men för att de ska sitta kvar måste ju locket vara åt det förstora hållet och att trycka in en för stor plastbit under skon känns som något som kan bli väldigt vasst.
 
Det slog mig då att jag har en gammal gummi-matskål som har gått sönder, den borde ju vara alldeles utmärkt att klippa till och använda som sulor? Det är inget vasst material och det går dessutom att runda kanterna lite extra med en fil. Utsidan på skålen är även räfflad, det borde skrämma bort snön under hovarna ännu mer.
 
Kör ni med snösulor vintertid? Om inte, vad använder ni för alternativ?
 

Fagers Mullen Mouth

Har ni hört talas om Fagerbits? De är ganska nya på bettmarknaden men har ju redan blivit väldigt populära! Jag har länge velat testa deras bett men då Hilda inte kan ha delade bett så har jag haft lite is i magen och väntat tills de börjat lansera ett med rak mundel. Till min stora glädje så släppte de två nya stångbett i fredags, bland annat ett med Mullen Mouth-mundel som dessutom är i materialet Titanium. Det bockar av alla punkter på mitt drömbett så givetvis är ett sådant påväg hem till mig! Perfekt julklapp till oss båda. Ska bli så spännande att testa det i morgon när det kommer!
 


Sönderriden brodd

Minusgraderna har börjat komma nu tillsammans med den första snön vilket är jättemysigt! Det ligger lite pudersnö på backen vilket verkligen ger vinterkänslan och jag hoppas att vi får mycket snö i år, däremot inte före den 4 januari - då åker snösulorna på nämligen. Jag och Hilda var ute idag och fick till ett ridpass som började dåligt men avslutades bra. Hon var inte alls framme för skänkeln när jag satt upp och gick knappt fram, så när jag försökte börja jobba henne för att förhoppningsvis få igång rumpan bara snubbla hon. I det läget har jag två val, antingen ta en skrittrunda och nöja mig för dagen eller försöka komma igenom det. Jag gjorde en liten chansning idag genom att faktiskt släppa tyglarna helt och bara låta henne få galoppera på en stund. Då kom hon faktiskt igång ganska bra och började ta stöd på bettet så vi kunde avsluta med lite töltarbete på vägen igenom byn.
 
Väl hemma så insåg jag att ena tåbrodden bak hade blivit hel sönderriden. Jag hämtade därför mina lilla broddnyckel för att byta ut den men ena kanten var rundad så den passade ju inte, och där började kampen mot broddj*veln. Hämtade då min hovtång för att få bättre grepp och snurra ut den, men klart gick inte det heller. Skulle jag dra hela historien skulle inlägget bli hur långt som helst. Två timmar och ett tiotal verktyg senare samt lite rostlösande-spray men även fantastisk hjälp från stallägaren och mamma var det nära glädjetårar när broddfan äntligen trilla av.
 
Måste verkligen införskaffa mig slitstarka broddar eller bara bli duktigare på att byta ut dem, alltså det är hopplöst hur enkelt de slipas sönder. Har köpt elitbroddar men tänkte spara på dem tills nästa skoning när isen och snön förhoppningsvis är här.
 
Kolla mitt finger, slant med en skruvmejsel när jag tänkte bända och hamra ut den. Ps, hantaget till skruvmejseln gick även det sönder.

En av Sveriges största islandshästbloggar

Det är ganska maffigt att se statistiken växa för varje vecka och att andreamuller.se faktiskt har växt till en av de största islandshästbloggarna i Sverige. Jag är oändligt tacksam för att ni tycker om att följa oss och är så duktiga på att både kommentera och gilla mina inlägg, det hjälper mig att se vad för inlägg ni gillar bäst så jag vet vad jag ska göra mer utav!
 
Jag skulle jättegärna vilja lära känna er, mina bloggläsare, bättre. Så kan ni inte lämna en kommentar med lite information om er själva? Det vore jätteroligt att läsa vilka ni är. Vad ni heter, hur gamla ni är och kanske hur ni hittade hit. Har ni en blogg eller instagram får ni jättegärna skriva dem så ska jag kika in! :)
 

Den magiska pusselbiten

Att träna tölt med handbromsen i är väldigt svårt. När Hilda är på det humöret kör hon upp huvudet, släpper ryggen och börjar svanka. Hon går inte fram till handen och blir även passtaktig. Ibland till och med travtaktig! Hilda är även så att hon tycker det är jättejobbigt att jobba fel, är jag exempelvis ute och galopperar utan att rida så blir hon trött direkt och saktar av. Sätter jag henne däremot på rumpan så skummet bara rinner, ja då kan vi galoppera med världens uppfärsbacke i flera hundra meter och hon är superglad.
 
Det blir därför extra svårt att försöka komma igenom ett problem i tölt när det är energin och avslappningen som saknas och Hilda är på sitt trotshumör, men ändå blir förbannad på mig av att vi inte töltar som ett team. Tills det slog mig - vad händer om jag i det läget när hon helt enkelt inte vill gör en explosiv övergång till galopp för att sedan göra en halvhalt ner till tölt igen? Sagt och gjort, jag testade och det var som den perfekta pusselbiten för det problemet. Hon blir efter bara några gångers repetition av övningen ordentligt framme till handen och vi bokstavligen dansar fram i tölt. Kvickheten genom att hon väntar på galoppen gynnar ju tölten något otroligt och känslan av att hon springer in i galoppen är faktiskt något jag då önskar!
 


En snygg halvklippning

Alltså det är helt otroligt vad Hildas päls växer i år! Det känns som jag rakar henne var och varannan dag, vilket jag kanske ioförsig också gör ;) Hon är ju så himla tjusig nyklippt och det är så smidigt med kort päls. Jag har ju bara helklippt iår men då det spås bli en riktig vargavinter så fick det nu enbart bli en halvklippning. Då håller hon sig varm på rygg och rumpa men slipper svettas.
 
Jag måste erkänna att jag har blivit en riktig fena på att klippa, iallafall när det gäller ränder och jämnhet. Första sidan blir alltid bra, men när man ska göra likadant på andra sidan går det ju fullständigt åt skogen. Man tar antingen för mycket eller för lite. Denna gång däremot, det är nästintill identiskt!!!!!! Så stolt.
 

No Stirrups December

Under vintern ligger fokuset på att stärka sin häst, ta itu med ridproblem och bli mer sammansvetsade inför kommande tävlingssäsong. Vi får däremot inte glömma våran del i det hela - sitsen! 

Jag tänkte därför starta en liten utmaning ni jättegärna får köra med mig, nämligen No Stirrups December. 

Jag behöver det här mer än någonsin och hoppas att jag till det nya året ska ha bättre kroppskontroll, en starkare bål och mycket bättre balans. Jag vill kunna rida precis lika bra oberoende om jag har stigbyglar eller inte och ser fram emot en förhoppningsvis stabilare grundsits. Så, välkomna muskelvärken och ta en eller två avramlingar - i slutändan kommer vi sitta som klistrade i sadeln! Är ni med? Vi kan ju dela våra resultat under #NoStirrupsDecember på Instagram :D 

(null)

 Uppsittningarna blir spännande ;)

Första december

Känner att julfeelingen blir starkare än någonsin när det övergår till första december. Just nu pågår ju Sweden International Horse Show för fullt och det är nästintill omöjligt att hitta något som inte har med SIHS att göra om man scrollar igenom mitt instagramflöde ;) Jag har faktiskt bara varit på det en gång och typ den enda anledningen jag gick då var islandshästarna och mässan, hehe. Såg att det var nytt för iår att man bara kan köpa mässbiljetter! Mycket bra för shoppinggalna som mig. Däremot var världscupen för islänningarna igår något som inte gick att missa. Under tiden Hilda åt mellis så sprang jag hem och följde evenemanget via TVn. Det är så kul att islandsvärlden börjar ta mer plats och att folk börjar förstå hur mycket power och ridning det faktiskt gömmer sig bakom all päls.
 
Ridsuget och inspirationen efter att ha sett alla ekipage var ju upp över öronen. Det blev på med boots och ut i skogen för att ha våran egna världscup med våran tama rådjursflock. Dra mig baklänges vad bra hon gick igår!! Tölten var där den skulle med en helt magisk känsla, galoppen behövde jag knappt göra något med då hon satt på bakdelen direkt och svarade på hjälperna med ännu mer bärighet istället för ett snabbare tempo, även traven var explosiv men bärig.