Höstrusk

Usch vilket höstrusk det har varit de senaste dagarna! Kallt, regn, blåst och grått. Som om inte det är deprimerande nog har jag också åkt på en förkylning. Jag blir alltid så himla frusen när jag är sjuk så med det här vädret till är jag nog lika välklädd som för en annan att klara 30 minusgrader i Norrland. Har underställ, kläder ovan på det samt min overall. Även ullsockor, mössa och vintervantar. Hade dessutom regnjacka över allt det idag och Hilda blev fullständigt livrädd för mig i min utstyrsel när jag skulle hämta henne, sprang iväg och undrade vem fan det här var. När hon insåg att det bara var jag dök hon in i grimman och gick med raska steg in i stallet. Hon avskyr verkligen regn och har tydligen varvat med att gömma sig under några granar i hagens skogsdel samt stå och trycka vid grinden hela dagen.
 
Att rida idag var däremot en riktig utmaning. Hon har varit extremt het de senaste dagarna. Knappt kontaktbar om det inte varit för de framåtdrivande hjälperna, haha. Lite köra-upp-huvudet-springa-från-bakbenen-humör. Har inte haft energi att ta tag i det så jag hade lite att göra idag ;) Kände att jag behövde rida och påminna lite om alla hjälper och hur gör man det på ett bättre sätt än genom övergångar!
 
Hilda hälsar att det är inte lätt att äta halm med lång lugg...
 

Förslag på videor

Jag har verkligen fått mersmak för att vlogga, tycker det är jätteroligt och som jag sagt ett väldigt bra komplement till bloggen. Skulle dock behöva lite hjälp från er, vad vill ni se för videor? Jag har en videoidé på gång som ska filmas ganska snart, måste bara iväg och köpa lite tillbehör till min systemkamera så jag kan börja filma med den istället för mobilen. Bland annat en blåsbälg så jag kan rengöra mellan kamerahus och objektiv, är lite damm där som syns när jag filmar så det måste fixas. Även ett nytt och större minneskort!
 
Ni får jättegärna komma med förslag och tips på videor ni vill se. Stora som små!
 

Nattridning

Letade fram min pannlampa som jag inte använt på många år och stack ut med idag. Jag är ju lite bortskämd att jag alltid kan rida i dagsljus, så för omväxlingens skull väntade vi till mörket kommit. Hilda kan vara väldigt mörkrädd och avskyr exempelvis att vara ute i hagen när det är mörkt, därför går hon alltid in direkt före skymning så jag visste inte riktigt vad hon skulle tycka men det var inga som helst problem. Pigg och var med mig på ett helt annat sätt när hon inte kunde titta på omgivningen så mycket ;)
 
Det här ska nog bli våran nya rutin under vinterhalvåret. Det är ju så mysigt!
 

Foder vid pälsbyte

Brukar ni ge extra tillskott vid pälsbyte? Jag ger alltid Hilda någon typ av B-vitamin samt extra protein, allt för att underlätta. I år får hon även lite rapsolja till då jag vill ha upp henne lite mer i hull samt få lite mer glans i pälsen. B-vitaminerna jag kör på i år kommer från NAF, det är ett nytt märke jag testar. Ska bli spännande att se om det märks någon skillnad!
 

Min första stallvlogg

Jag har fått önskemål av er om att börja vlogga lite som komplement till bloggen. Att filma sig själv och prata med en kamera gör mig så himla obekväm men tog idag till mig mod och gjorde en vlogg! Ni får hänga med på en dag i stallet och hur en typisk vilodag för oss kan se ut. Allmänt pyssel och mys! Jag tar babysteps framåt, vågar inte prata något i den här videon men kanske i nästa... ;)
 
Förresten, ni i Stockholm - Hörde ni mig på radion idag runt 15 tiden? Jag vann nämligen Power Hit Radio's Mashup! Vann ett presentkort på 1000kr i Vällingby Centrum. Ganska otippat och ovant att höra sig själv på stallradion, haha.
 
För bästa kvalité, gå in på kugghjulet och ändra format till 1080P!

En bra ridperiod

Hildas humör är verkligen något som varierar ordentligt. Det kan gå hur bra som helst att rida i 1-2 veckor, sedan vänder det och allt man jobbat med är som bortblåst i några dagar. En bra ridperiod utvecklas vi i raketfart, jag visar henne något och hon gör det tio gånger bättre än vad jag bett om. De dåliga dagarna får jag nöja med mig om hon går med på att bära sig iallafall några steg i trav. När vi jobbar med varandra brukar jag ta några dagar och verkligen rida ikapp, vilket vi gjorde igår! Hon gick så otroligt bra, mellan hjälperna redan från start och jag kunde verkligen rida fram henne till handen med bibehållen rygg- och bakbensaktivitet. Ett perfekt tillfälle att trimma och traggla gångarterna!
 
Kolla elasticiteten i bakbenen!

Årets sista brunst

Pjuh, jag har suttit enda sedan 21 och klätt in mitt soffbord i marmorplast. Tyckte mitt soffbord hade en lite tråkig färg och hörde om dekorationsplast, så jag var och köpte det idag. Planen var dock svart marmor, men då vit bara fanns i lager så fick det bli det. I efterhand är jag glad att det blev vitt då jag tror svart hade blivit alldeles för mörkt. Hade lite över så klädde även in datorn, men den smälter in så väl så den kanske ska få någon mörkare färg istället ;)
 
 
Hilda och jag var ute på en joggtur idag och bara travade. Hon var på ett riktigt skithumör igår och var jättearg vilket innebär brunst, tror det är sista innan vintern så snart stabiliseras humöret igen ;) Idag har vi därför tagit det lugnt, ingen direkt ridning utan jag hade inga förväntningar eller krav överhuvudtaget. Hon skulle bara få springa av sig och vill hon jobba så får hon det. Till min glädje sög hon tag rejält i bettet redan från start så vi red fram och tillbaka till vändplanen i en lång och låg form. Hon var så duktig!
 

Dagens outfit


Finslip på hjälper

Idag så gick det väldigt bra att rida! Inte perfekt, men jag är nöjd. Vi har jobbat mycket med skänkelkänslighet senaste dagarna och att hon ska vara kvick framåt, men även när jag rider in i en halt. Jag strävar alltid efter att det ska vara så enkelt som möjligt att rida, att bara hålla igång sin häst ska inte ta all ens energi. Ber jag hästen gå fram, då ska det ske nu och det ska fortsätta i det tempot tills jag ger ett annat kommando. Hilda stannar direkt när jag ber henne men nu försöker jag kombinera mitt röstkommando med sitskommando. Inte särskilt svårt då hon är så lättlärd, men det gäller att jag inte glömmer bort att faktiskt göra halt med sitsen också och inte bara med rösten som jag är så bortskämd med... ;)
 
Att hon ska gå fram direkt när jag lägger på skänkeln är däremot något vi jobbar lite extra med. Jag har dragit på mig någon jävla olat att jag gärna sitter och omedvetet tjatar med skänklarna. Skitjobbigt. Jag måste lära mig att inte driva heeeeeela tiden, bara när jag faktiskt ska. Därför försöker jag jobba upp Hildas känslighet igen som jag lyckats omedvetet träna bort, bra jobbat va?? Hahah...
 

Dags för avmaskning

Igår kväll så avmaskade jag Hilda så idag hade hon vilodag. Hade velat komma ut på en skrittur men jag vaknade så himla sent och dessutom var det jakt så vi tog en riktig latdag ;) Jag gillar att ge en vilodag efter avmaskning oavsett siffran på träckprovet, denna gång hade hon 350 vilket är ovanligt högt på henne men det hänger ju ihop med stallbytet och ny hage. Jag har läst att oftast är vilodagar enbart nödvändigt om hästen har stora mängder mask, annars ska det gå att rida på som vanligt efteråt. Hur ser ni på vilodagar efter avmaskning? Får era vila eller kör ni på som vanligt?
 
Hilda ligger och steker i oktobervärmen medan jag städar rent för att få bort allt bajs. Bra arbetsfördelning! ;) Nu ska jag nörda ner mig i analyssiffror då vi fått svar på våran höanalys!
 

Kvällens pyssel


Norrsken i Stockholm

Kvällen bjöd Stockholm på norrsken! Jag har haft turen att få se det en gång innan och gladeligen lyckades jag fotografera det även då. Det syntes så tydligt ikväll hur himlen började dansa i gröna färger så jag hade så bråttom ut att jag inte ens tänkte på att ta på mig skor, så dessa bilder togs barfota med frost i gräset! Kallt som fasen men värt det ;) Mailade även in bilderna till Aftonbladet och två av dem ligger på hemsidan!!
 

Ett dåligt ridpass

Vilket skitpass vi hade idag. Inte alls nöjd med min insats, jag fick inte till "känslan" om ni förstår vad jag menar. Sen kändes det också som jag på automatik gav en massa hjälper utan en direkt anledning, haha. Helt plötsligt gjorde hon en skänkelvikning och då kom jag på mig själv sitta och trycka med ena skänkeln. Sen är hon lite stel också av att ha stått två dagar så hon behöver också få galoppera loss, för när Hilda är mjuk och lösgjord så har jag faktiskt lättare att komma in i mitt ridmood och inte bara sitter där. Det här passet glömmer vi gärna så hoppas vi på bättre känsla i morgon! ;)
 

Tandläkaren på besök

Igår så hade Hilda vaccination och tandläkarcheck! Jag har generellt väldigt bra koll på Hildas mun och brukar ofta kolla in så jag kan se eventuella sår eller bara känna på tandraderna hur vassa de är. Men det är inte det enklaste, jag har fått många blånaglar så det är aningens enklare när hon är sederad med munstege. Veterinären tyckte hon var så enkel att ha och göra med då de flesta hästar kan rycka till av borren även när de är sederade, men inte Hilda! Hon njöt av att få gaddarna fixade medan jag hade fullt upp med att lyfta upp rumpan.
 
Hon sa att Hilda har väldigt fina tänder, de sitter fast och det fanns inga foderinpackningar. Däremot så hittade hon lite karies i hennes M1 tänder vilket inte alls var ovanligt eftersom det är hennes första tänder, men det var inget att oroa sig för och skulle hålet bli större kan man antingen laga eller dra ut. Hon hade fina "spettar" och slipade till några tänder som var lite vassa och jag fick även bekräftat att hon har väldigt lite plats för ett bett i munnen. Med låg gom och tjocka kinder är det inte konstigt att hon biter sig själv med delade bett, de tar alldeles för mycket plats och nuddar både gom och tunga samtidigt samt att med rörligheten ett delat bett har blir ju en reflex att tugga.
 
Jag fick själv kika in i munnen och kolla med lampan vilket var jätteintressant och då passade jag på att kika efter några småsår där jag vet hon kan få eller om det är något märke efter nosgrimman, men det kunde varken jag eller tandläkaren hitta så det känns jättebra. Hon går så himla bra på sitt bombersbett kombinerat med en aachennosgrimma så det kan jag fortsätta använda med gott samvete! :)
 

Hilda får en Haybar

Hilda fick en Haybar idag och hon hälsar att det var bland det läskigaste hon någonsin varit med om. 
 
Hilda undrar vad i helsike det är matte köpt:
(null)
(null)
(null)
 
Hilda går med på att nosa men flyr snabbare än vinden när den råkade röra sig:
(null)
(null)
 
När Hildas bar är uppskruvad är det dags för invigning. Då hon är helt övertygad om att det gömmer sig något farligt där i gäller det att fortfarande vara på sin vakt och äta på lååångt avstånd ifrån, just in case liksom ;)
(null)